גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה צריכה לרתום את כוחו של הייטק הישראלי להתמודדות עם משבר האקלים

ככל שנעודד יותר ויותר ישראליות וישראלים לפתח חברות וכלים שיסייעו להתמודד עם אתגר האקלים - ככה מדינת ישראל וההייטק הישראלי ירוויחו, ויזכו להוביל את המהפכה הטכנולוגית הגדולה שלפנינו ● יש לנו כאן את כל התנאים להפוך למרכז עולמי של השקעות לעולם טוב יותר

זיהום אויר ת''א / צילום: איל יצהר
זיהום אויר ת''א / צילום: איל יצהר

עד לא מזמן, היו נדרשים כותבים לשכנע בדבר עצם קיומו ונוכחותו של משבר האקלים שמאיים על עתיד האנושות. השנה האחרונה הוכיחה מעבר לכל ספק, שהגענו לשלב שאחרי השכנוע: אנחנו צועדים לעבר אסון אקלים נוראי וחסר תקדים.

רק בחודשים האחרונים ראינו שריפות ענק משתוללות בסיביר, בדרום אירופה ובמערב ארצות הברית. בצפון אמריקה נהרגו מעל אלף אנשים כתוצאה מגל חום שלא נראה במאה שנים האחרונות ובישראל דווח לאחרונה כי מתו בשנה שעברה 157 איש כתוצאה מגל החום. משבר האקלים מוביל לשחיקה בשכבות הקרח באוקיינוס הארקטי, החשובות להחזרת קרינת השמש והיציבות האקלימית. וזה רק קצה הקרחון.

מומחים כלכליים מעריכים כי הפגיעה הכלכלית של אסון האקלים תהיה קשה הרבה יותר ממשבר הקורונה. סדר העדיפויות העולמי משתנה מהקצה לקצה - ואין מנוס מלחשוב מחדש על ההיערכות האנושית לאסון האקלים בכל תחום ותחום.

קרנות ההון סיכון בארץ ובעולם חוו שנה דמיונית: שווי תיקי ההשקעות של קרנות ההון סיכון הרקיעו בעקבות מגמת ההאצה הדיגיטלית והעבודה מרחוק, הגיוסים בשמיים וכולם חוגגים את ההנפקות של חדי הקרן הישראלים.

יזמים ישראלים מבריקים ממשיכים לפרוח, לבנות חברות-ענק, לייצר מקומות עבודה וגם אחראים לחלק מניכר מהכנסות המדינה. לפי דו"ח של הרשות לחדשנות, ההייטק הישראלי אחראי ל-25% ממס הכנסה עם רק 10% מכוח האדם. ההייטק הישראלי הוא סיפור הצלחה ענק.

מצד אחד כולנו עומדים בפני אתגר עולמי חסר תקדים, ומצד שני אנו עדים לסיפור הצלחה מקומי ענקי. אולי הגיע העת לשלב ביניהם?

יותר ויותר קרנות הון סיכון באירופה ובארצות הברית החלו לשנות את אסטרטגיית ההשקעות שלהן, ומתאימות עצמן לאתגרי התקופה. משקיעי הון סיכון מחזיקים בידיהם את המפתחות לעתיד הטכנולוגיה האנושית: ההחלטות שמקבלים משקיעים ברחבי העולם יכולות לחרוץ גורלות ולהכריע בשאלה: האם אנחנו נאפשר למיזמים בעלי ערך עולמי לפרוץ החוצה, או נמשיך באסטרטגיה הקיימת?

עולם ה-Climate Technology רק הולך ומתרחב: אינטליגנציה מלאכותית מפותחת עבור שוק האנרגיה המתחדשת כדי לעבור לעולם ללא פליטות פחמן דו-חמצני, חיישני IOT נכנסים לעולם החקלאות על מנת לצמצם את צריכת המים ולהעלות את היקף הגידולים, פתרונות חדשניים נכנסים לעולם התחבורה הציבורית ויזמים מבריקים מנסים למצוא פתרונות שטרם דמיינו לספיגת פחמן דו חמצני או יצירת תחליפים למזון מן החי.

מיזמים ישראלים רבים כבר לוקחים חלק במהפכה העולמית החדשה. קרנות ההון סיכון חייבות להצטרף אליהם ולהוביל אסטרטגיות השקעה חדשות. אין מנוס מלשכנע משקיעים כי ללא שינוי בתפיסת ההפעלה שלנו, אנחנו נראה ירידת ערך ענקית לאורך זמן. הכלכלה שלנו לא תשרוד את אסון האקלים, מבלי שנפעל כבר עכשיו - ובהיקף חסר תקדים - על מנת להוביל לעולם ללא פליטות פחמן שחושב באופן בר-קיימא על כל תהליכי הייצור השונים.

הממשלה החדשה כבר הצהירה שהיא רואה בתעשיית ההייטק הישראלי כמפתח משמעותי להמשך הצמיחה של המשק הישראלי, אך טרם הציגה כלים משמעותיים לעידוד פיתוחים טכנולוגיים סביב משבר האקלים. הרשות לחדשנות עשתה מספר צעדים בשנים האחרונות להגדלת התמיכה במיזמים ירוקים, אך המדינה יכולה להפעיל מגוון רחב של כלים על מנת לעודד השקעות ברות קיימא בתעשיית ההייטק. הגופים המוסדיים בישראל, ובראשם מגדל, כבר החלו לראות בסיכונים הסביבתיים ובמשבר האקלים כמרכיב משמעותי באסטרטגיית ההשקעות שלהם. עכשיו זה הזמן לעודד יותר גופים מוסדיים בישראל להשקיע במיזמים פורצי דרך.

ככל שנעודד יותר ויותר ישראליות וישראלים לפתח חברות וכלים שיסייעו להתמודד עם אתגר האקלים - ככה מדינת ישראל וההייטק הישראלי ירוויחו, ויזכו להוביל את המהפכה הטכנולוגית הגדולה שלפנינו. יש לנו כאן בישראל את כל התנאים להפוך למרכז עולמי של השקעות לעולם טוב יותר.

כבר בשנה שעברה החלטנו בפירסטיים להקים קרן חדשה ושלישית במספר, בגובה של 100 מיליון דולר, הממוקדת ביעדים לפיתוח בר-קיימא של האו״ם - ה-SDG שהוצבו בשנת 2017 על מנת לייצר מצפן ברור עבור העולם העסקי.

סביב אסון האקלים אין תחרות, אין Winner Takes It All, כולנו ניפגע, וכולנו ננצח - ביחד.

הכותב הוא שותף מייסד בקרן ההון סיכון Firstime

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי