גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט החיסון השלישי: מה אנחנו יודעים, ואילו מספרים עדיין חסרים?

ישראל היא הראשונה בעולם לחסן במנה שלישית, ובקופות החולים מדווחים על אינדיקציות ראשונות להצלחת המהלך ● אבל בינתיים, מנתוני משרד הבריאות עולה כי הירידה בתחלואה הקשה נראית גם בקרב אנשים שכלל לא קיבלו חיסון שלישי ● האם ההימור הממשלתי השתלם?

אישה מתחסנת בחיסון השלישי. סימנים ראשונים ליעילות / צילום: Associated Press, Oded Balilty
אישה מתחסנת בחיסון השלישי. סימנים ראשונים ליעילות / צילום: Associated Press, Oded Balilty

גורמים במערכת הבריאות מדווחים, בינתיים לא במסגרת מחקר רשמי, על סימנים ליעילות החיסון השלישי לקורונה, שניתן לבני 60 ומעלה מתחילת אוגוסט ולבני 50 ומעלה מתחילת השבוע. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, אמר השבוע כי בקרב המתחסנים במנה השלישית, יש מגמת ירידה ניכרת במניין המאומתים, עד כדי הפחתה של 50% בהדבקה. אש קיווה כי בעוד שבוע נוכל לראות גם ירידה בעקומת התחלואה הקשה, שבשבועות האחרונים חוותה עלייה חדה, ובפרט בקרב בני 60 ומעלה. כעת, משרד הבריאות ממליץ על פתיחת האפשרות לחיסון שלישי גם לבני 40 ומעלה.

פרופ' נחמן אש / צילום: דפנה גזית

ד"ר מירי מזרחי ראובני, ראש חטיבת הבריאות של קופת החולים מכבי, מסבירה: "בהשוואה של מחוסנים במנה השלישית למחוסנים בשתי מנות, אנחנו רואים פחות תחלואה קשה, פחות תחלואה, ואפילו פחות הדבקה. רואים את העקומות של התחלואה עולות, ופתאום המגמה משתנה. מגיעים אלינו למרפאות רק חולים בודדים אחרי מנה שלישית".

מתחילת מתן החיסון, ניתן לראות בנתוני משרד הבריאות פיצול הולך וגדל בין מחוסנים ולא מחוסנים בעקומות המאומתים לנפש והתחלואה הקשה לנפש בקרב בני 60 ומעלה. ייתכן וזו השפעת המנה השלישית, אבל קשה לקבוע שהיא ההסבר היחיד, כי פיצול דומה נוצר גם בקרב בני פחות מ-60. הסבר חלופי הוא שהמחלה התפשטה מעבר לאזורים המחוסנים ביותר, אל אזורים של כיסי אי-התחסנות, בהם היא יכולה להתפשט בקרב לא מחוסנים בקלות.

לא מוכח, אבל בטוח

ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון, קצת יותר זהירה לגבי נתוני היעילות שראתה עד כה: "בדיון לגבי הורדת הגיל לחיסון במנה השלישית, הוצגו נתונים ראשונים שנראים טוב, אבל הם מבוססים על מספרים קטנים". למרות זאת, היא אומרת שהיא תומכת בהורדת גיל החיסון ל-40: "על בסיס הבנת המנגנון הביולוגי של החיסון ונתוני הבטיחות הטובים של המנה השלישית, שמשמעותם שלצעד הזה כמעט אין מחיר.

"אני מאוד מקווה שהנתונים שראינו עד כה אכן נובעים מיעילות של החיסון בהפחתת הדבקה ותחלואה, ואם כך הדבר, הרי שנראה בשבועיים-שלושה הקרובים התרחבות של הפערים בין המחוסנים במנה שלישית לאלה שחוסנו רק בשתי מנות. במצב כזה, היה לנו עוד יותר קל לאשר את המנה הזו לקבוצות נוספות".

 

מחקר של קופת חולים כללית ונתונים נוספים של משרד הבריאות שפורסמו בשבוע שעבר הראו כי החיסון בטוח למבוגרים ותופעות הלוואי שלו נמוכות מכפי שהיו למנה הראשונה והשניה אצל רוב המתחסנים. לדברי מזרחי ראובני, גם במכבי רואים את אותה המגמה: "אלרגיה מסכנת חיים יכולה במקרים נדירים להופיע אחרי המנה השלישית גם אצל מי שעבר בקלות את המנה הראשונה והשניה, והדבר אכן קרה למחוסנת אחת השבוע. אולם, זו תופעת לוואי מוכרת וכאמור, נדירה מאוד, וגם ניתנת לטיפול.

"כל המומחים מסכימים כי הנתונים הקיימים היום מצדיקים רטרואקטיבית את המהלך של אישור החיסון בבני 50 ומעלה. המומחים מאמינים כולם כי זו הייתה ההחלטה הנכונה".

ימנע סגר?

השאלה היא לא רק האם נכון היה לקחת את הסיכון ולתת מנה שלישית, אלא גם האם המהלך הזה אכן ישנה את חיי כלל האוכלוסיה מבחינת ההתמודדות עם המגפה.
פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, מצנן את ההתלהבות מהמנה השלישית ואומר כי כל עוד החיסון יאושר רק לבני 40 ומעלה, לא יהיה בכך כדי לשנות את מגמת ההתפשטות של המגפה. "עצם זה שמקדם ההדבקה הוא 1.3 בלבד, זו כנראה הצלחה של החיסונים. גם המנה השלישית תוריד את מקדם ההדבקה, אבל בינתיים היא לא מורידה אותו מתחת ל-1. כנראה כי היעילות של החיסון במניעת הדבקה פחותה מול וריאנט הדלתא לעומת וריאנט האלפא".

השר ניצן הורוביץ / צילום: שלומי יוסף

המומחים מסכימים כי מה שיכול לשנות את המגמה הוא שילוב של חיסון בני 40 או בני 50 ומעלה, יחד עם מגבלות התקהלות מסוגים שונים, ואפילו הקטנת כיתות במערכת החינוך. זאת, בעיקר אם במקביל יסגר גם הפער של הלא מחוסנים במנה ראשונה ושניה, ואכן ישנה עליה בנכונות שלהם להתחסן בשבועות האחרונים, עם התחסנות של כ-5,000-7,000 בני נוער ומבוגרים במנות ראשונות בכל יום חול.

עם חיסון בני ה-50 ומעלה התחלואה הקשה עשויה להתייצב. כלומר, מערכת הבריאות לא תקרוס, אלא תצליח לשחרר את החולים הקשים לפחות בקצב שבו היא קולטת אותם. כדי לעצור את ההתפשטות של המגפה בקרב הצעירים, צריך או להרחיב את אישור החיסון השלישי לכלל האוכלוסיה, או לאשר את החיסון לילדים קטנים מגיל 12. תרחיש נוסף שעשוי לבלום את ההדבקה המאסיבית הוא כמובן אישור של חיסון מותאם וריאנט.

בגלל יכולות ההדבקה הגבוהות של וריאנט הדלתא, חיסון עדר יושג רק אם תמשיך התפשטות המגפה בקרב הצעירים, ורבים יחלו. מהלך זה ייעצר או בהרחבת אישור החיסון השלישי לכלל האוכלוסיה, או עם הגעת חיסון מותאם וריאנט, או עם אישור החיסון לילדים קטנים מ-12. בגלל יכולות ההדבקה הגבוהות של וריאנט הדלתא, חיסוניות עדר תושג כנראה רק אם 80-90% מהאוכלוסיה, כולל הילדים, יהיו מחוסנים או מחלימים.
אז האם החיסון השלישי יוכל למנוע סגר? ד"ר מאור טוענת שמדובר בהחלטה פוליטית יותר מרפואית. "רוב הציבור הביע את דעתו שהסגר גרוע יותר מתחלואה מפושטת בקרב בני ה-50 ומטה וה-40 ומטה".

מה קורה בעולם?

ארגון הבריאות העולמי ביקש שמדינות לא יחסנו בחיסון שלישי בטרם חוסנו כל קבוצות הסיכון בעולם במנה ראשונה ושניה, ואף תהה האם כדאי לחסן ילדים בעולם בטרם המבוגרים, הנמצאים בסיכון גדול יותר, חוסנו. ישראל היא מדינה קטנה ולכן המנות הללו לא יהיו חסרות מאוד בעולם, אולם מדינות אחרות באירופה, ביניהן בריטניה, כבר חושבות גם הן ללכת בדרך הזו. אבל לא מדובר בהכרח בבשורה רעה. יש לציין כי החיסון של האוכלוסיה המבוגרת בישראל בחיסון שלישי, יכול לספק מידע משמעותי לעולם לגבי ההשפעה של החיסון השלישי.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל