גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל הרביעי מכה במשקיעים שהימרו על רכישת עסקי תעופה ותיירות בישראל

העסקאות לרכישת אל על, ישראייר ותלמה תיירות בשנה האחרונה שיקפו את הנחת הרוכשים כי ברגע שהמשבר יחלוף, פעילותן תחזור לפרוח, וערך השקעתם יעלה ● אלא שנכון להיום, עם הקשחת ההגבלות על היצאים לחו"ל, נראה כי הם יידרשו לסבלנות ולכיסים עמוקים כדי להמשיך ולשרוד בתחום

מטוס ישראייר / צילום: יח''צ מוני שפיר
מטוס ישראייר / צילום: יח''צ מוני שפיר

משבר הקורונה שפרץ בשנה שעברה ייצר זעזוע חסר תקדים אצל העוסקים בענף התעופה והתיירות, והוביל את מרבית החברות והעסקים הפועלים בתחומים אלה לתוצאות משבריות שבאו לידי ביטוי בהפסדי עתק, קשיים תזרימיים וסימני שאלה לגבי עתיד הפעילות.

מנגד, היו בשוק ההון המקומי מספר משקיעים בעלי נזילות שראו במשבר הזדמנות להשיג דריסת רגל בפעילות בעלת פוטנציאל משמעותי. זאת תחת ההנחה שברגע שהמשבר יחלוף, הפעילות של חברות התעופה והתיירות תחזור לפרוח וערך השקעתם יעלה.

הרצון לנצל את ההזדמנות המשברית הוביל את אותם משקיעים לבצע בשנה החולפת עסקאות רכישה בענפי התעופה והתיירות, לעיתים תוך מאבק במשקיעים אחרים שהתעניינו באותם עסקים שנקלעו למשבר. 

 

עם הגורמים שהימרו על הענפים החבוטים בסכומים נכבדים נמנים רמי לוי (רכישת ישראייר), קבוצת שלמה של משפחת שמלצר (תלמה תיירות) ומעל כולם, עם השקעה בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל עד היום - קני רוזנברג, בעל השליטה החדש בחברת התעופה אל על.

אלא שלאחר תקופה קצרה של אופטימיות זהירה ומומנטום חיובי בענף התיירות בחודשים מאי עד יולי (חודש שבו עברו בנתב"ג כמעט מיליון נוסעים), חלה בשבועות האחרונים הרעה מחודשת, הנובעת מהתפשטות הגל הרביעי של מגפת הקורונה (זן דלתא) והקשחת מדיניות הכניסה לישראל. נוסף על כך, חובת הבידוד תקפה כיום לחוזרים ממרבית מדינות העולם. 

והתוצאה: התכווצות מחודשת בפעילותן של חברות התעופה וסוכנויות הנסיעות, הנערכות לשוב ולהוציא עובדים רבים לחל"ת. עבור חלקם, המשמעות היא פיטורים. בשוק התיירות היו מי שאמרו, כי "כולם קיוו שהמצב ישתנה וההשקעות שבוצעו בענף יתבררו כמוצלחות. אמנם חלקן בוצעו בזול, לאור מצב החברות שנרכשו בעקבות המשבר, אבל עכשיו, בגלל המצב המורכב וחוסר הוודאות העתידי, כל העסקאות האלה נראות פחות טוב".

אל על - דחיית הנפקת הון

כשנה חלפה מאז הפך קני רוזנברג לבעל השליטה בחברת התעופה אל על, ובשלב הנוכחי נראה כי נוכח המציאות המאתגרת וחוסר הוודאות לגבי עתיד החברה, פחתה הנכונות שאפיינה אותו להמשיך ולהזרים סכומי עתק לצורך הבראת החברה.

על רקע מצבה הקשה של אל על, הפסדי העתק שהיא ממשיכה לצבור ושלל אזהרות מצד רואי החשבון בדוחותיה הכספיים. החברה הודיעה באחרונה על דחיית הנפקת הון בסכום של לפחות 105 מיליון דולר שתכננה לבצע בתיאום עם משרד האוצר, שבמסגרתה חלקו של רוזנברג היה צפוי לעמוד על יותר מ-40 מיליון דולר. הנפקה זו תוכננה להתבצע עד לסוף חודש יולי במסגרת הסכם לפיו קיבלה אל על מקדמה של 210 מילון דולר עבור כרטיסי טיסה למערך אבטחת הטיסות לתקופה של 20 שנה.

בהמשך, עדכנה חברת התעופה על מגעים מול משרד האוצר, "על רקע השלכות משבר הקורונה על החברה כתוצאה מהתגברות וריאנט הדלתא והתמורות בסביבה העסקית".

רק לפני כשנה, עתידה של אל על נראה מבטיח יותר, עם הזרמת כ-365 מיליון שקל שהגיעו מכיסיו של רוזנברג שהפכו אותו לבעל השליטה בחברה, במסגרת גיוס של כ-550 מיליון שקל שביצעה החברה בתיאום עם משרד האוצר ושנועד להחזיר אותה לפעילות סדירה. כחצי שנה לאחר מכן, בחודש פברואר, גייסה אל על כ-250 מיליון שקל נוספים בהנפקת כתבי אופציה, כאשר חלקו של רוזנברג בסכום זה התקרב ל-170 מיליון שקל.

אלא שמשבר הקורונה, שסחף את אל על לסערה בעסקיה והשבית אותה מפעילות, ממשיך להכות בחברה. לאחר שהוביל אותה להפסד עתק של כ-530 מיליון דולר בסיכום שנת 2020, נמשכו ההפסדים גם ברבעון הראשון של השנה הנוכחית ועמדו על 86 מיליון דולר נוספים. בשל מצבה הפיננסי העגום, מניית אל על מתקשה להתאושש, עם צניחה של יותר מ-40% בשנה האחרונה למחיר הנמוך כבר בכ-90% ממחיר השיא שקבעה בשנת 2016.

בימים אלה מצויה אל על בהתדיינות יומית עם משרד האוצר. לנוכח ההקשחה במדיניות לנוחתים ואי הכנסת התיירים לישראל - שהיוו 40% מעפילותה - אל על מבקשת לקבל פיצוי של 100 מיליון דולר ולצדו הלוואה בערבות מדינה. האוצר מנגד נחוש כי אל על תבצע בתמורה צעדי התייעלות נוספים, אחרי שהיא נפרדה מכשליש מעובדיה (כ-2,000). מדובר בכ-800 עובדים נוספים שעשויים למצוא את עצמם מחוץ למעגל העבודה

ישראייר - האופטימיות הצטמצמה

חברת תעופה מקומית נוספת שהחליפה ידיים בשנה האחרונה היא ישראייר, לאחר שבעליה הקודמים, קבוצת אי.די.בי הקורסת, שמה אותה על המדף. בתום הליך מכרז שנוהל ע"י נאמן, ולא מעט אמוציות של מי שהתחרו על רכישתה של ישראייר, בהם חברת דור אלון של מוטי בן משה ויגאל דמרי, מניות השליטה בחברת התעופה עברו לידי רמי לוי (בעל רשת הסופרמרקטים הנושאת את שמו) ושותפו, שלום חיים, תמורת יותר מ-120 מיליון שקל.

לאחר הרכישה אמר בראיון לגלובס איש העסקים שלום חיים, שותפו של רמי לוי בחברה הבורסאית בי.ג'י.איי (באמצעותה בוצעה עיקר הרכישה של מניות ישראייר) כי "שילמנו ביוקר, אבל אנחנו מצפים שישראייר תכפיל את השווי שלה".

כשמונה חודשים לאחר מכן, בבי.ג'י.איי משדרים קצת פחות אופטימיות, ובעדכון מהימים האחרונים ציינו בעניינה של ישראייר, כי החברה לומדת את השפעת המגבלות שאושרו בשבועות האחרונים "ומגבשת תוכנית להתמודדות עם ההשפעות, לרבות פנייה אשר בוצעה למשרד האוצר לשם קבלת סיוע כספי באופן של מענק". ישראייר מבקשת מהאוצר פיצוי בהיקף של כ-20 מיליון דולר.

בשוק התיירות ציינו לגבי העסקאות באל על וישראייר, כי "נראה שמצב העסקאות שבוצעו בחברות תעופה גרוע יותר מההשקעות שנעשו בחברות תיירות. צריך לזכור שגם בשנים טובות ובלי קשר לקורונה, לחברות תעופה קשה להרוויח הרבה, ומאז הקורונה מדינות בכל רחבי העולם שמו מיליארדי דולרים על חברות תעופה, אחרת הן לא היו יכולות להמשיך להתקיים.

"נראה שהעסקה באל על היא הגרועה מהן, משום שאל על זה בור ללא תחתית מבחינת הוצאות, אבל גם העסקה שביצע רמי לוי בישראייר נראית לא טוב בשלב הנוכחי. אמנם בישראייר תיכננו להנפיק בעתיד את החברה לפי שווי כפול מהשווי לפיו נרכשה החברה, אבל בינתיים זה לא נראה ריאלי".

גלובל כנפיים - העסקה טרם הושלמה

השקעה נוספת בחברת תעופה ביצעה גלובל כנפיים, הנסחרת בבורסה בת"א ועוסקת בתחום של החכרת מטוסים. החברה, הנמצאת בשליטת קבוצת כנפיים של בני הזוג תמי מוזס ודדי בורוביץ (לשעבר בעלת השליטה באל על) סיכמה בחודש מאי על השקעה של כ-5 מיליון דולר בחברת התעופה הקפריסאית TUS Airways תמורת 49.9% ממניותיה. זאת לנוכח "ההזדמנות העסקית הקונקרטית", וכן הנאה "מהסינרגיה הטבעית בין חברת תעופה לחברה להחכרת מטוסים".

אולם, גם במקרה הזה, נראה כי חוסר הוודאות בשווקים מעיב על השלמת העסקה שמועד השלמתה נדחה מספר פעמים, וכרגע המועד האחרון להשלמתה נקבע לימים אלה - אמצע חודש אוגוסט.

תלמה - מאמינים בעתיד התיירות

עסקה משמעותית בענף התיירות מהחודשים האחרונים נעשתה בחברת התיירות תלמה. בתחילת השנה סיכמה שלמה החזקות של משפחת שמלצר סיכמה על רכישת מחצית מתלמה תמורת 36 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של 72 מיליון שקל.

חודשים ספורים לאחר מכן, במסגרת השלמת העסקה, צירפה שלמה החזקות לעסקה את בית ההשקעות מור ואת איש העסקים רוני נפתלי (מבעל ענקית הנדל"ן המניב ביג) שרכשו נתחים מתלמה,לפי שווי של כ-200 מיליון שקל, מה שייצר לה רווח מהיר של כ-20 מיליון שקל (לפני מס).

כל זאת לאחר שבסוף שנת 2019, רגע לפני פרוץ המשבר העולמי, החלה תלמה, מחברות התיירות הגדולות בישראל, הפועלת בעיקר במגזר העסקי, בהיערכות להנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסה המקומית, ובשוק התפרסמו באותה עת הערכות שונות לשוויה בהנפקה, בטווח שהתחיל בחצי מיליארד שקל והגיע עד לכ-1 מיליארד שקל.

אסי שמלצר, יו"ר קבוצת שלמה, מסביר, כי "ב-2019 הסתכלתי על תחום התיירות והוא היה יקר. הקורונה הכתה בכל הענף ללא יוצא מהכלל, הורידה את השווי לכל התחום, ויצרה הזדמנות להיכנס אליו וזה מה שעשינו. החוכמה היא לקנות בהזדמנות, ולהיות בעלי מספיק אוויר וחוסן פיננסי כדי להמשיך להחזיק את החברה ולחכות עד שהסערה תעבור, ומי שיכול לעשות זאת צריך לנצל את ההזדמנות שנוצרה".

לדבריו, "הכניסה של מור ונפתלי להשקעה איתנו מעידה שגם שני גופים גדולים כמוהם מאמינים בעתיד התיירות, וזה לא כל כך משנה באיזה מחיר הם קנו ובאיזה אני, כי בכל מקרה זו עדיין מציאה".

עוד מוסיף שמלצר, כי "התחזיות ב-2019 היו שענף התיירות העולמי 'יתפוצץ' ותרבות הפנאי תגדל, ושיש בו המון מקום לצמיחה. אני מניח שכשנעבור את הסערה, המצב הזה יחזור. אנחנו עדיין בתוך הסערה, אבל כשהגלים יירגעו, נהיה בעולם חדש".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"