גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהירה לחברות האשראי החוץ-בנקאי: דיסקונט משקיע 47 מיליון שקל במלרן

מלרן, שבשליטת ריאן מואנד, מתמקדת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, בעיקר במגזר הערבי ● מדווחת על תיק אשראי לקוחות נטו שחצה רף של 500 מיליון שקל ● אי.בי.אי מגדיל החזקות בערך פיננסים

שלט בנק דיסקונט / צילום: כדיה לוי
שלט בנק דיסקונט / צילום: כדיה לוי

נמשכת הנהירה של גופים בולטים במשק למגזר האשראי החוץ-בנקאי, עם עסקאות השקעה של דיסקונט קפיטל בחברת מלרן ושל בית ההשקעות אי.בי.אי בחברת ערך פיננסים.

מלרן עדכנה כי חתמה על מזכר הבנות לא מחייב להקצאת נתח של כ-13% מהון החברה לידי דיסקונט קפיטל, זרוע הפעילות הריאלית של בנק דיסקונט, תמורת כ-47 מיליון שקל. זאת לפי מחיר מניה של 13.5 שקל - גבוה בכ-12% ממחיר השוק של המניה - מה שמשך אותה לעליות בשיעור דו-ספרתי.

מלרן, שבשליטת המנכ"ל והמייסד ריאן מואנד, נוסדה בשנת 2008 ופעילותה מתמקדת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, בעיקר במגזר הערבי. פעילותה העיקרית היא "מתן אשראי כנגד קבלת ממסרים דחויים (צ'קים דחויים), ברובם כאלה שנכתבו על-ידי צדדים שלישיים, המוסבים לטובת החברה (ניכיון צ'קים), וכן במתן אשראי כנגד תשלום בממסרים דחויים עצמיים, תוך שאשראי כאמור מובטח, לפי העניין, בבטוחות נדל"ן או כלי רכב וציוד הנדסי".

מלרן סיכמה את המחצית הראשונה של השנה עם שיפור של 15% בהכנסות המימון, שהגיעו ל-34 מיליון שקל, והרווח הנקי שלה לתקופה זו צמח בשיעור דומה ל-12 מיליון שקל. החברה מדווחת על תיק אשראי ללקוחות נטו שחצה רף של 500 מיליון שקל, ועל הון עצמי המתקרב ל-120 מיליון שקל.

במסגרת העסקה קיבלה דיסקונט קפיטל כתבי אופציות הניתנים למימוש לכ-5% ממניות מלרן, לפי מחיר מניה של 17.5 שקל. בדיסקונט קפיטל ציינו כי ההשקעה מהווה "נדבך נוסף בהרחבת פורטפוליו ההשקעות הישירות של החברה".

 

הגדלת מסגרת אשראי ממרכנתיל

במקביל לעסקה, דיווחה מלרן כי חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם בנק מרכנתיל דיסקונט להגדלת מסגרת האשראי שקיבלה מהבנק, ב-50 מיליון שקל נוספים ועד ל-100 מיליון שקל, "תוך הפחתה מסוימת של שיעור הריבית". כן סיכמו הצדדים על "בחינת פעילות רכישת תיקי אשראי של החברה על-ידי הבנק, ובחינה של שיתוף פעולה בהנפקת ערבויות ובהעמדת שירותי מימון לקבלנים".

מלרן השלימה בדצמבר 2019 גיוס אג"ח בסך כ-120 מיליון שקל בבורסה, וכשנה לאחר מכן ביצעה את הנפקת מניותיה. אחרי העליות בעקבות העסקה עם דיסקונט קפיטל מציגה מניית מלרן טיפוס של כ-20% מאז הונפקה בבורסה בדצמבר 2020, כך שהיא משקפת לחברה שווי סביב כ-320 מיליון שקל. לצידו של מואנד, שמחזיק כ-60% מההון, בעלת מניות בולטת נוספת היא חברת ההשקעות עילדב עם החזקה של כ-15% ובית ההשקעות מור, עם כ-10% מהמניות.

אי.בי.אי משקיע עוד כ-13 מ' ש' במניות ערך פיננסים

בד בבד, דיווח בית ההשקעות אי.בי.אי על כוונתו לרכוש נתח ממניות ערך פיננסים, בהתאם לאג"ח להמרה בסכום של כ-11 מיליון שקל שקיבלה מחברת האשראי החוץ-בנקאי לפני שלוש שנים, ובהשקעה של כ-13 מיליון שקל. זאת לפי מחיר מימוש הקרוב ל-47 שקל למניה - נמוך ביותר מ-30% ממחיר השוק הנע סביב 70 שקל.

כיום כבר מחזיק אי.בי.אי כ-12% מהונה של ערך פיננסים, בשווי שוק של כ-20 מיליון שקל, ולאחר ההשקעה הנוכחית צפוי בית ההשקעות להגיע להחזקה של כ-22% ממניות החברה, הנסחרת בשווי של כ-160 מיליון שקל, אחרי קפיצה של קרוב ל-70% במנייתה בשנה האחרונה.

את ההחלטה על ההשקעה בערך פיננסים, הנמצאת בשליטת אבינועם בן נון, יוסף וסרמן ונאור אליהו, נימקו באי.בי.אי בכך שהיא "מהווה נדבך נוסף בפעולות המבוצעות על-ידי החברה על-מנת להעמיק את פעילותה בתחום האשראי החוץ-בנקאי". נוסף לפעילות האשראי החוץ-בנקאי שלה, ערך פיננסים עוסקת גם במחקר ופיתוח מיכשור רפואי ותרופות - פעילות שקדמה גם למיזוג פעילות האשראי החוץ-בנקאי.

20 חברות בעלות שווי מצרפי של יותר מ-8 מיליארד שקל

כאמור, ענף האשראי החוץ-בנקאי הנמצא בצמיחה מושך אליו שחקנים משמעותיים ממגזרים שונים במשק. בין אלה, לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, סיכמה על השקעה של 40 מיליון שקל ברכישת 20% ממניות חברת אורשי, חלקן מידי בעלי השליטה שי לביא וגלעד אלגור, ואילו אלון רבוע כחול של מוטי בן משה סיכמה על הזרמת 12 מיליון שקל והעמדת מסגרת אשראי של עד 34 מיליון שקל לחברת איסתרא פריפקט הפרטית, תמורת הקצאת עיקר מניותיה (כ-81%).

מגזר האשראי החוץ-בנקאי הוא אחד הצומחים בבורסה בתל-אביב בשנים האחרונות, והענף כבר כולל כ-20 חברות הנסחרות בשווי מצרפי של יותר מ-8 מיליארד שקל. עיקר השווי מיוחס לחמש מובילות הענף - מימון ישיר, אס.אר אקורד, גמא, אחים נאוי ופנינסולה.

נוכח פריחת פעילות החברות ונסיקת שווי המניות של מרביתן, לא מעט חברות אשראי חוץ-בנקאי הצטרפו לזירת המסחר המקומית בדרך של הנפקת הון ראשוני (IPO), במסגרת גל הנפקות האקוויטי הנמשך בבורסה זה כשנה. בין אלה נמנות גם לא מעט חברות מימון לנדל"ן, בהן מניף, גמלא-הראל נדל"ן, ברקת, בול מסחר והשקעות, וכן מכלול שטרם השלימה את ההנפקה וחברות נוספות מהענף דוגמת בלנדר, מיכמן, גמא ועוד.

עוד כתבות

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש