גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הפנים לחו"ל: מה גורם לקרנות הביומד הישראליות להשקיע דווקא מעבר לים

מאות חברות ביומד קמות מדי שנה בישראל, אבל הציפייה שהקרנות המקומיות ישקיעו את כל כספן בהצמחתן לא התמלאה: ב-3 השנים האחרונות רואים מגמה ברורה של השקעה הולכת וגוברת בחו"ל ● מנהלי הקרנות מסבירים מדוע שינו אסטרטגיה וטוענים שבסוף גם החברות הישראליות ירוויחו מזה

עם הפנים לחו”ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
עם הפנים לחו”ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עד לפני כמה שנים, המסלול של הון הסיכון בתעשיית הביומד הישראלית היה ברור: הקרנות הישראליות מגייסות את ההון שלהן בעיקר ממוסדיים "כבדים" או מגופים שאינם מתמחים בביומד בחו"ל, ומעט ממוסדיים ישראליים, הכסף זורם לחברות הישראליות, והחברות הללו מחזירות את ההשקעה בעיקר כשהן נמכרות לחברות בינלאומיות. זה היה המסלול של כניסת כסף זר לישראל.

בשנים האחרונות רואים יותר ויותר את התמונה מתהפכת. קרנות ישראליות שמגייסות יותר ויותר הן ממוסדיים ישראליים משקיעות דווקא בחברות לא-ישראליות. אף שהקרנות הללו מוגדרות קרנות להשקעה בישראל או בחברות עם זיקה ישראלית, בהדרגה הן מתחילות לבצע גם השקעות בחברות זרות עם זיקה ישראלית חלקית - לדוגמה המייסד או המנכ"ל הוא ישראלי שגר בחו"ל - או אפילו בחברות ללא זיקה ישראלית כלל. כך ההון יוצא מישראל לעולם. אם ההשקעות מצליחות, הוא אמור לחזור לישראל, כך שלא מדובר כאן בסיפור על קיפוח הכלכלה הישראלית. ובכל זאת הוא מעלה שאלות על התפתחות תעשיית הביומד כאן.

מדוע מחפשות הקרנות הישראליות השקעות בחו"ל יותר מבעבר? האם זה משום שהחברות המקומיות לא טובות מספיק? ומי בכל זאת יממן את מאות חברות הביומד שקמות כאן בכל שנה?

 

"ייקח זמן לגדל את הישראליות"

נראה שהקרן המובילה את מגמת הפנייה החוצה היא אקסלמד של אורי גייגר - חברת השקעות שמקום מושבה בארה"ב, אך היא מגייסת הון גם מגורמים ישראליים. היא רוכשת בעיקר עסקים אמריקאיים ו"מלבישה" עליהם טכנולוגיות חדשניות, לעתים ישראליות. נדירים המקרים שבהם הקרן בונה חברות מכשור רפואי בישראל. הוא גיבש את המודל הזה לאחר שנתקל בקושי להשקיע בתחום המכשור הרפואי במתכונת הרגילה. מאז הפכה הקרן למשקיעה חזקה בחברות מכשור רפואי בגודל בינוני בארה"ב.

"בשוק הישראלי אין מספיק הזדמנויות טובות בתחום המכשור הרפואי, ובארה"ב יש המון", הוא אומר לגלובס. "לחברות הישראליות מאוד קשה לבנות צוות מכירות בלי מנכ"ל או סמנכ"ל מכירות אמריקאי חזק, וקשה מאוד להביא גורם כזה לחברה ישראלית, שהוא באמת גורם מוביל.

"מבחינת הקרנות הישראליות שהצליחו בעבר ולכן גם גייסו הון משמעותי, רוב ההזדמנויות שיש כרגע בארץ הן קטנות. אפשר לגדל את החברות, ולכל הקרנות יש גם פעילות כזו, אבל זה ייקח זמן ומאמץ רב ורמת האי-ודאות גבוהה. בינתיים צריך להשתמש בהון הקיים. התוצאה היא שאנחנו רואים אפילו את השותפים בקרנות הגדולות מבלים יותר ויותר זמן מחוץ לישראל, ואפילו עוברים לגור בחו"ל". גייגר עצמו עשה את זה.

"הישראליות מרוויחות מהפנייה לחו"ל"

אילו הזדמנויות זמינות לקרנות הישראליות בחו"ל?
"הן מצטרפות לרוב לסבבי השקעה של קרנות שנחשבות למומחיות יותר בשוק המקומי, בתור ‘כסף נוסף’, כמו הכסף הסיני. המשקיעים בחו"ל שמחים לקבל עוד כסף, שלא מעט ממנו מגיע היום מגורמים מוסדיים בישראל.

"במקביל, אם כבר קמה חברה טובה בישראל, בעיקר בתחום הבריאות הדיגיטלית, שרוצה לגייס סבב גדול, היא תחפש בדרך כלל קרנות מובילות בעולם שיובילו אותו. הרי כחברה ישראלית יש לה מגבלה הנובעת מהמרחק שלה מהשוק, וכמה שיותר גורמים שנמצאים בפנים שעובדים בשבילה - מה טוב. זה גם נותן לה גושפנקה של חברה שרלוונטית לזירה הבינלאומית.

"יצא לי לראות חברות טובות, מחוזרות, שוויתרו לגמרי על השקעה מקרנות שמוגדרות ישראליות, כדי להכניס כמה שיותר משקיעים בינלאומיים. זה נכון בעיקר בתחום הבריאות הדיגיטלית, שם זורם כסף בשפע ממגוון סוגים של קרנות".

קרן aMoon, המנהלת כיום יותר מ-1.3 מיליארד דולר, השתתפה בכמה סבבי השקעה גדולים של חברות תרופות באירופה ובארה"ב, וכבר רשמה עסקאות המשך גדולות והנפקות בחלק מהן. לדוגמה, חברת Seer, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר, וחברת סופיה השוויצרית שנסחרת לפי שווי של 1.15 מיליארד דולר.

לדברי תומר ברקוביץ’, שותף בקרן, "חברה ישראלית שמגייסת מ-aMoon יכולה להרוויח מכך שאנחנו קרן שמשקיעה בחו"ל, כי זה מחזק את ההיכרות שלנו עם הצד השני של האוקיינוס. הקורונה הפכה את העולם לקצת יותר שטוח".

בניגוד לגייגר, הטוען שרוב הקרנות הישראליות מצטרפות למשקיעים מומחים, ברקוביץ’ אומר שהקרן מובילה לעתים גיוסים בחו"ל כגורם המומחה. "לפעמים אנחנו מובילים את ההשקעה ואיתנו קרנות שאינן מומחות בתחום. ומבחינת החברות, בעיקר בתחום הבריאות הדיגיטלית, הקשר לגורמים ששולטים במידע רפואי כמו קופות החולים ובתי החולים בישראל, הוא גם עניין שאי אפשר לזלזל בו".

ברקוביץ’ מדגיש: "אנחנו לא מזניחים בינתיים את ישראל. רק לאחרונה השקענו בחברת KHAR הישראלית (הפועלת בתחום האימונותרפיה - ג"ו), ולפני כן בחברת התרופות לסרטן איילה פארמה. ויש קרנות נוספות שמצליחות מאוד עם הפעילות שלהן בישראל. אלא שאם כבר פיתחנו מומחיות בתחום מסוים ורשת קשרים גלובלית, אנחנו וקרנות נוספות, מדוע לא לנצל את זה גם במקומות אחרים?"

ומה עם אותן חברות שיושבות בחממות ובחברות המסחור ורואות את הכסף יוצא החוצה?
"מדובר בלוחות זמנים אחרים לגמרי. בחברה כמו Seer החזרנו את ההשקעה בתוך שנה. בחברות האחרות אנחנו משקיעים מעט ומחכים שיצמחו. אנחנו לא משאירים אבן לא הפוכה כדי לחפש פה חברה ישראלית".

מחפשים חברה בשלה שתהפוך לגלובלית

גם כלל ביוטכנולוגיה, הנסחרת בבורסה בתל אביב, משקיעה כיום בעיקר בחו"ל. בימים אלה היא מקימה חברת SPAC הנסחרת בנאסד"ק, שמטרתה להשקיע בחברה אחת ישראלית שתצדיק שווי של כמיליארד דולר, אבל ההשקעות האחרונות של כלל היו בחברות תרופות אמריקאיות.

"אנחנו פחות פעילים כרגע בישראל בגלל סכומי הכסף הגדולים הדרושים להשקעה בחברות בתחום שלנו, תחום התרופות", אומר עופר גונן, מנכ"ל כלל ביוטכנולוגיה. "אם פעם, בהשקעה של 3-5 מיליון דולר, אפשר היה להעלות ערך לחברה, היום דרושים כמה עשרות מיליוני דולרים לשם כך.

"האנשים הטובים, מנכ"לים ומדענים, יבואו רק לחברות ממומנות היטב, וכדי לממן חברה היטב דרושים שותפים חזקים. אותם אנחנו מוצאים בארה"ב. מה לעשות, הם מעדיפים להשקיע בחברות שקרובות אליהם. אז אנחנו מתמקדים בחברות עם אוריינטציה ישראלית".

לדברי גונן, "את ה-SPAC אנחנו מקימים כדי להיות שחקן משמעותי גם בישראל. כך אנחנו מגייסים כסף בנאסד"ק, ואנחנו יכולים לבחור חברה על פי שיקול דעתנו, להשקיע בה 100 מיליון דולר, סכום שיאפשר לחברה להגיע ליעדים שאפתניים ללא חשש מדילול לאורך הדרך, ולהפוך לחברה גלובלית אמיתית. אני מעריך שיש 10-15 חברות ישראליות שבשלות למהלך כזה".

ב-SPAC שמקימה כלל שותפים גם קרן IBF, אחת מקרנות הביומד הישראליות שדבקות בהשקעה בחברות ישראליות, וגם חברת CBG של המיליארדר הבריטי וינסנט צ’ינגוויז.

"באירופה יש הרבה הזדמנויות"

קרן פרגרין, המוכרת בזכות מעורבותה בחברות בולטות שצמחו בחממה הטכנולוגית אינסנטיב, שבה הקרן שותפה עם רשות החדשנות, גייסה בעקבות ההצלחה של השקעותיה הראשונות קרן גדולה יותר מבעבר, וכעת גם היא מתחילה להשקיע בחו"ל במקביל להשקעותיה בישראל. בין החברות שצמחו בחממה והצליחו אפשר למצוא את ממיק, הפועלת בתחום הרובוטיקה לניתוחים ומוזגה לשלד בורסאי לפי שווי של מיליארד דולר, ואת חברת אלף פארם המובילה בתחום הבשר המשובט.

אייל ליפשיץ, שותף בקרן, מבחין בין השקעות בתחום הפארמה לבין השקעות במכשור רפואי. "בתחום הפארמה, חלק גדול מהפיתוח ומהייצור ממילא נעשים בקבלנות משנה. לכן אם יש לי התמחות בהערכה של חברת פארמה, אני יכול להסתכל באותה צורה על חברה ישראלית ועל חברה אירופית.

"המפתח להצלחה בהשקעה בחברות ביומד הוא להיות קרוב להזדמנויות המעניינות ומקושר למשקיעים שייתנו לך להיכנס. אי-אפשר היום להיכנס להשקעה בחברת פארמה בינלאומית אם המשקיעים האחרים לא שמעו עליך. בחברות האלה צריך גם המון כסף כדי לתמוך בסבבי ההמשך אחרי ההשקעה הראשונה. לכן קרנות שיש להן כסף וקשרים בינלאומיים יכולות להצליח בתחום הזה, ולא משנה מהיכן הן מגיעות.

"באירופה יש המון הזדמנויות, כי יש שם אוניברסיטאות טובות ומסורת של פיתוח תרופות, אבל אין שם אקוסיסטם של הקמה והשקעה בסטארט-אפים, ואז הכסף והניסיון מישראל יכולים לעזור.

"לעומת זאת, בתחום המכשור הרפואי יש בישראל חברות מצוינות עם ניסיון ויכולות, אולי החברות הכי טובות בעולם בתחום. מדוע ויתרו חלק מהקרנות בארץ על השקעה בתחום הזה בשנים האחרונות? כי בתחומי הפארמה והבריאות הדיגיטלית הדרך התקצרה".

ליפשיץ טוען היום שחברות מכשור רפואי הן "הזדמנות לקרן המנוסה בתחום הזה, שצריך בו ידע וקשרים מאוד ספציפיים ולא כמויות כסף עצומות כמו בפארמה. פתאום המצב התהפך, ואנחנו רואים תשואה דווקא על חברות בתחום המכשור הרפואי".

מה דעתך על הטענה שלחברות מכשור רפואי ישראליות קשה לבנות מערך מכירות?
"זה היה נכון עד לא מזמן, אבל היום נוצר כבר קאדר חדש של מנהלים שהחברות שלהם נמכרו והם עברו לעבוד בתאגיד שרכש אותם, וחלקם ממש עשו חיל ועכשיו הם חוזרים. הם בעלי ניסיון ומובילים את החברות שהם מנהלים להצלחות".

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה