השריפה הגדולה בהרי ירושלים פגעה קשות בחלק מהחקלאים באזור. "נזקים עצומים מהשריפה האחרונה", הגדירה זאת אסתי פרז בכאן ב', בפתח ראיון עם שר החקלאות עודד פורר. "ללולים, לכרמים, ליקבים לשטחי חקלאות… איפה אתם הממשלה, איפה אתה שר החקלאות, יכולים לעזור?". פורר מיהר להשיב כי "בוודאי שלנזקי רכוש יש קרן על נזקים, אותה קרן מס רכוש שמסייעת". ובהמשך הראיון חזר והדגיש שוב כי אותה "קרן מס רכוש" קיימת בדיוק בשביל "העזרה המיידית".

האם בדיוק בשביל שריפה מהסוג שראינו קיימת "קרן מס רכוש"? למרות הביטחון שהפגין השר בדבריו, המציאות מעט מורכבת יותר. חוק מס רכוש וקרן פיצויים חוקק בשנת 1961 וקבע תקנות שונות הקשורות בין היתר לפיצוי אזרחים. על פי החוק, הוקמה קרן מיוחדת ממנה ישולמו כספים לישראלים שרכושם ניזוק. אלא שהחוק מתייחס רק לנזקים שנגרמו כתוצאה ממלחמה או מבצורת.

מהו נזק מלחמה? סעיף 35 לחוק מסביר, כי מדובר ב"נזק שנגרם לגופו של נכס עקב פעולות מלחמה על ידי הצבאות הסדירים של האויב, או עקב פעולות איבה אחרות נגד ישראל, או עקב פעולות מלחמה על ידי צבא הגנה לישראל", במישרין או בעקיפין.

האם השריפה בהרי ירושלים עונה על ההגדרה הזאת? נכון לעת שבה נתן פורר את תשובתו, לא הייתה לכך כל אינדיקציה, ובוודאי שלא קביעה רשמית. לפי נציב כבאות והצלה, דדי שמחי, שצוטט באמצעי התקשורת, "השריפה פרצה כתוצאה ממעשה ידי אדם", אך לא ברור אם בזדון. "אם זו רשלנות, או פזיזות... או הצתה - אנחנו לא יודעים", הוא סיכם. מאוחר יותר פורסם בכלי תקשורת שונים כי במשטרה "מתחזקת ההערכה שהשריפה נגרמה מהצתה מכוונת", אך כמובן שגם מכאן ארוכה הדרך עד להכרזה רשמית כי מדובר ב"פעולת איבה".

למעשה, גם השר פורר מסכים שזהו המצב. "אם יוכרז כי מדובר בהצתה על רקע לאומני, יינתן פיצוי ממס רכוש", נמסר לנו מלשכתו. "מבירור שערך משרד החקלאות, הכרזה כזו לא ניתנה נכון לעכשיו, והפיצוי ממס רכוש תלוי בכך".

אז מה ניתן לעשות כדי לפצות את החקלאים במקרה שלא תוכח הצתה על רקע לאומני? יש עוד כמה אופציות שאותן לא הזכיר השר בדבריו. אחת מהן, היא הכרזה של הממשלה על "אסון טבע", לפי חוק פיצוי נפגעי אסון טבע משנת 1989. צעד כזה ננקט בעבר במספר אירועים יוצאי דופן וזיכה חקלאים בפיצוי. אפשרות נוספת היא שהחקלאים יקבלו פיצוי מ"הקרן לנזקי טבע", חברת ביטוח ממשלתית שעם בעלי המניות שלה נמנים ארגונים חקלאיים מרכזיים. עם זאת, הקרן בדרך כלל אינה מבטחת נזקי שריפות, אלא במקרים חריגים ובפוליסות המורחבות. כרגע לפחות, נראה שרוב החקלאים יצטרכו להסתמך על הביטוח הפרטי שעשו.

בשורה התחתונה: דבריו של פורר אינם נכונים. לחקלאים שנפגעו מהשריפה לא מובטח פיצוי מקרן מס רכוש, וזה יינתן להם רק אם יוכח כי השריפה פרצה כתוצאה מהצתה לאומנית. ייתכן כי החקלאים יוכלו לקבל פיצוי מהמדינה גם במסלולים אחרים, כפי שנעשה בעבר במספר אירועים חריגים.

תחקיר: אורי כהן