גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילה סגר צריכה להיעלם מהלקסיקון שלנו

הקורונה לא הולכת לשום מקום ועלינו ללמוד לחיות לצידה, בלי פאניקה מיותרת ומתוך הבנה שהחיים חייבים להמשיך להתקיים כסדרם

סגר בימי הקורונה / צילום: כדיה לוי
סגר בימי הקורונה / צילום: כדיה לוי

וירוס חדש פורץ לעולמינו והופך להיות חלק משגרת חיינו.

בתחילת הדרך היינו מבוהלים, לא הכרנו את האויב, שמועות ועובדות הוצגו יחד בערבוביה. ניסינו לסגור את עצמינו בבית, ומהר מאוד למדנו שהאפקט הוא זמני והמחלה מתפרצת עם תום הסגר. למדנו גם שסגר הוא הרסני לכלכלה, לחברה ולאנושות כולה.

ניסינו לסגור את עצמינו מהעולם, וסגרנו את שערי ארצנו הקטנטונת, וגם כאן נוכחנו שזה פשוט לא עובד. הווירוס מוצא את הדרך לארץ גם ללא ויזה רשמית. הפעלנו אמצעים אלקטרוניים חודרניים תוך רמיסה של זכויות הפרט, שכללנו ושכפלנו את הבדיקות לקורונה, וגם זה לא עצר את המגפה.

ואז הגיעו החיסונים שיודעים לשכפל את הקוד הגנטי בגוף, כדי ליצר את החלבון של הווירוס שיגרום לתגובה חיסונית, המדע המולקולרי-גנטי במיטבו, עם תוצאות ראשוניות מבטיחות ביותר. חשבנו שהבסנו את הווירוס, חגגנו, התגאינו להוביל את העולם, מחאנו כפיים לעצמינו ורקדנו על במות.

אך אבוי, לא לעולם חוסן! מהר מאוד למדנו שלווירוס יש את הדרך שלו להתגבר על האינטליגנציה והגאונות האנושית דרך הכוח החזק ביותר בטבע- המוטציות והאבולוציה הוויראלית שהובילה לזן הדלתא ותוביל עוד להרבה זנים נוספים; בדיוק כמו שקורה בווירוס השפעת שלו אנו מורגלים ומתאימים את החיסון מידי שנה.

ולעובדות היבשות: מתחילת המגפה (18 חודשים) נפטרו 6668 חולים מקורונה מתוך 71,314 נפטרים באותה התקופה (לפי דוח הלמ"ס), המהווים סה"כ 9.3% ממקרי התמותה בישראל; לשם השוואה הסרטן גורם ל-25% ומחלות הלב וכלי הדם ל-20% מהתמותה הכללית. המחלות הללו שגורמות לכמעט חצי מהתמותה בישראל לא משתקות את המשק, הכלכלה והחינוך.

אסור להצר את מרחב המחיה

אנחנו לא צריכים לחיות לצד הקורונה- הקורונה תמצא את עצמה במגבלות לצידנו כמו מחלות הסרטן, והלב ואסור שהיא תצר את מרחב המחיה שלנו.

כיום, כבר ברור לכולנו שהקורונה תחייה לצדינו בעליות ובמורדות עוד שנים רבות. מטבע הדברים שיעור החיסון באוכלוסייה, הן דרך הדבקה והן דרך חיסון ילך ויעלה, ואנו אמנם נראה גלים נוספים בדומה לשפעת, אך נראה התייצבות בתנודתיות הגבוהה של המחלה. מטבע הדברים התנודתיות תקטן עם חלוף הזמן וגם השיאים יתמתנו. יקל עלינו להתמודד עם מחלה פחות תנודתית וכולנו נפנים שההנחה שהווירוס יעלם מעולמינו אינה מציאותית.

מהם אם כן הנחות היסוד שלנו שאנו צריכים להציב לפנינו כחברה שמתמודדת עם אתגרי בריאות ,חנוך, כלכלה ובטחון?

1. הקורונה תישאר אתנו ותהיה חלק יחסי מהסיבות לתחלואה ותמותה בעיקר בחולים המורכבים ובגיל המבוגר.

2. רמת החיסון באוכלוסייה תלך ותגבר, וזאת לצד זנים חדשים שימשיכו להתפתח.

3. לא ניתן להתגבר לאורך זמן על הצרכים החברתיים של האנושות, על פגישות אישיות וחברתיות וכמובן על הצורך להתפרנס ולפרנס.

4. חובה עלינו להמשיך ולחנך את הדור הצעיר.

5. ישראל היא לא אי בודד ואף פעם לא תהיה; היא תלויה כלכלית וחברתית עם העולם סביבנו ואסור להפעיל צעדים המרחיקים אותנו מהקשרים הבינלאומיים, הן בסביבתנו הקרובה והן בעולם כולו.

6. המילה סגר צריכה להיעלם מהלקסיקון שלנו. זהו כלי ארכאי, בעל יעילות זמנית שמגדילה את אי היציבות והתנודתיות, עם תופעות לוואי הרסניות, שכל תפקידו בתחילת המגפה היה להרוויח זמן להתארגנות של מערכות הבריאות.

חיזוק מערכת הבריאות

ומהם חמשת הצעדים שחובה עלינו לנקוט?

- חובה עלינו לחזק במידית את מערכת הבריאות, המחלקות הפנימיות, הטיפולים הנמרצים ואשפוזי הבית. חובתנו לדאוג להגדלה של צוותי הרפואה בישראל בטוות הקצר והארוך דרך הקצאת תקנים בשילוב של הגדלה של בתי הספר לרפואה ולסיעוד בישראל. אני מברך על ההחלטה לתמוך בתקנים ובאמצעים למערכת הבריאות, שהורעבה במשך שנים רבות. תקנים שיינתנו היום ויכנסו לבסיס התקציב הרב-שנתי יעזרו לחיזוק ארוך טווח של מערכת הבריאות. סטודנטים לרפואה שיקלטו בארץ היום יבטיחו את חוסנה של המערכת בעשורים הקרובים.

- יש לעודד וליישם התנהגות מונעת הדבקות דרך מסכות, הימנעות מחשיפה לחולים ואחריות אישית כלפי עצמינו וכלפי סובבינו.

-המדינה חייבת לתכנן אסטרטגית חיסונים רב-שנתית עם מספר כלים מגוון באמתחתנו, מעבר לחיסוני החירום שאנו רואים כיום. התכניות של סוגי החיסונים, קבוצות הסיכון באוכלוסייה והזמן בין החיסונים השונים יקבעו בהמשך בהסתמך על נתונים שיעובדו על ידי צוותי הרפואה המקצועיים בארץ ובעולם.

-עלינו לנהוג באחריות מרבית כלפי שדות התעופה ופתחי הכניסה והיציאה מארצנו, ולהימנע מצעדים הפוגעים בחופש התנועה של התושבים. בידוד מהעולם לא חוסם כניסת וריאנטים. בדיקות מהירות בתחנות הכניסה והיציאה, והתנהגות אחראית בטיסות תוך אכיפה לא פשרנית היא שם המשחק. טיסה היא לא חשיפה לקורונה אם הכללים הללו נשמרים בקפדנות לא מתפשרת.

בדיוק כמו שמחלות הסרטן והלב מלוות אותנו, כך גם וירוס הקורונה יתרגל לחיות לצדינו, יטופל בכל האמצעים המודרניים, יכנס לפרקי ההיסטוריה, ויהפוך לעוד פרק בספרי המחלות הפנימיות עבי הכרס שעליהם חונכנו. 

הכותב הוא מנהל בית החולים רמב"ם לשעבר, דיקן קודם של הפקולטה לרפואה בטכניון. פרופסור אורח באוניברסיטת ג'ונס הופקינס

עוד כתבות

שיר פלד ורונה לי שמעון במיזם ''Thank you for your service, לוחמים למען לוחמים'' / צילום: שי יחזקאל

המיזם שבו לוחמים שסובלים מפוסט טראומה משמשים כמנטורים

המסתערבת הראשונה במג"ב, צנחן וקצינת מבצעים בגולני הם בין נפגעי פוסט הטראומה שמתגייסים כעת למען נפגעי מלחמת חרבות ברזל, במסגרת מיזם "לוחמים למען לוחמים"

רכב ''ת'מיס'' מתוצרת מילרם רובוטיקס / צילום: Shutterstock

רוסיה רצתה רכב אוטונומי למלחמה. אז היא גנבה אותו לאוקראינה

רוסיה הציעה פרס כספי ללוחמים שישיגו את הרכב הצבאי "ת'מיס" שבו משתמשת יריבתה ● הכלי שנלכד בולט בתחום הבלתי מאויש במלחמה ומשמש בין השאר לטיפול במוקשים ואיסוף מודיעין

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, ומוחמד שיאע, ראש ממשלת עיראק / צילום: Reuters, משרד ממשלת עיראק

אף חברה אמריקאית לא זכתה: המכרז בעיראק שמוכיח - סין מהדקת אחיזה

עשר חברות סיניות זכו לאחרונה במיזמי חיפוש גז ונפט בעיראק, לעומת אפס חברות אמריקאיות, שבעבר דווקא זכו בחוזים ● הסיבות: אינטרסים של עיראק מול בייג'ינג ועיונות מושרשת לארה"ב

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

השורטיסט שמפיל את מניית האיפור הישראלית בוול סטריט

חברת המחקר, Ningi Research, טוענת כי אודיטי טק "הטעתה את המשקיעים בכל אספקט קריטי של עסקיה" ● עוד נטען כי החברה המנוהלת על ידי אורן הולצמן הסתירה חנויות פיזיות של איל מקיאג' בישראל בזמן שהציגה את עצמה כשחקנית דיגיטלית

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● גם בריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

וולט מייבאת לישראל את פיצ׳ר ההזמנה הכפולה

פיצ'ר ההזמנה הכפולה ממסעדות (Double Order) מושק כעת בישראל ● הפיצ'ר החדש מהווה חלק משורה של פיצ'רים טכנולוגיים שמציגה החברה, והוא מאפשר הזמנה משני בתי עסק במקביל ללא תוספת דמי משלוח ● בשלב זה מתקיים פיילוט באזור המרכז, ובמהלך הקיץ צפויה התרחבות לכלל הארץ

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

ניסים זוארץ / צילום: טל גבעוני

נשיא חדש לבורסה ליהלומים: ניסים זוארץ

ניסים זוארץ, הבעלים של DN יהלומים, נבחר לנשיאות הבורסה ליהלומים ● לאחר הבחירות אמר זוארץ: "כבר 28 שנה שאני מקדיש את חיי לענף היהלומים היקר שלנו ואני מתחייב להמשיך ולפעול למענו"

ציוד צבאי שהגיע לצה''ל אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות משרד הביטחון

מבקר המדינה: הבטחת האיכות למוצרים שרוכש צה"ל לוקה בחסר

לפי הביקורת, שבוצעה באוגוסט 2022-יולי 2023, יחידת הניסויים בצה"ל לא נדרשת לעדכן על כישלונות בבחינות ציוד, לא מחייבת את הספקים על בדיקות חוזרות ומפקד מרכז השיקום והאחזקה לא מעודכן לעומק בכישלונות בבחינות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה המקומית ננעלה בירידות; פורמולה מערכות ומג'יק ירדו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● או.פי.סי אנרגיה תקים לאינטל תחנת כח ● חוזה גדול לאלביט ממשרד הביטחון ● זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט הופך לבעל המניות הגדול בפז ● IBI: "ללא התאמות מצד הממשלה, צפוי גירעון של לפחות 8%-7.5% ● וגם, בגולדמן זאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

צ'כיה תעמוד לצד ישראל, ומה תעשה גרמניה? בית הדין בהאג עשוי לפלג את אירופה

מדינות שונות באירופה הציגו עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בהחלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט ● בישראל מקווים כי מדינות פרו-ישראליות באירופה יסרבו לאכוף צווים של בית הדין, אם יוצאו ● עם זאת, מומחים אומרים לגלובס: "קשה לדמיין התעלמות מוחלטת מצווי המעצר"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

ישראל בפער קריטי בהטמעת הבינה המלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר חדש: ההשקעה בסטארט-אפ של AI בישראל נמוכה משמעותית ביחס לעולם

על פי המחקר, הדירוג של ישראל ירד במהלך השנים והיא ממוקמת במדד זה במקום השביעי בעולם, כאשר ב-2020 דורגה במקום החמישי ● עם זאת, הנתונים מציגים כי כחצי מההשקעות וסבבי הגיוס בשנת 2023 היו בתחום הבינה המלאכותית היוצרת

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

מה יהיו ההשלכות הכלכליות על ישראל אם ייצאו צווי מעצר בהאג?

צווי המעצר האישיים שהתובע בבית הדין הפלילי בהאג מבקש מציבים את ישראל בשורה אחת עם רוסיה וסודאן, ועשויה להיות לכך השפעה על הסחר עם חברות בינלאומיות ● בנוסף, אם הצווים אכן יוצאו, הדבר עלול להשפיע גם על מכירת נשק לישראל ואף על הקשרים האקדמיים הבינלאומיים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"