גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעורי החיוביים בבדיקות הסרולוגיות עד כה - בין 11% במגזר הכללי ל-18% בחברה החרדית

כמו הבדיקות המהירות לקבלת התו הירוק, גם בתחום הבדיקות הסרולוגיות המהירות ההתנעה של המהלך הובילה לבלגן בימים הראשונים ● התוצאות לא בהכרח מספקות את התקווה לשנת לימודים מלאה ללא הפרעות

צוותי מד''א מבצעים בדיקות סרולוגיות לילדים / צילום: דוברות מד''א
צוותי מד''א מבצעים בדיקות סרולוגיות לילדים / צילום: דוברות מד''א

כשבוע לפני פתיחת שנת הלימודים, הסקר הסרולוגי, המהווה נדבך משמעותי ממתווה החזרה ללימודים של משרדי החינוך והבריאות, נכנס ליומו המלא השלישי. הסקר התחיל לפני כשבועיים בחברה החרדית ובחברה הערבית, שחזרו מוקדם יותר ללימודים. החל מאתמול (ב') הורחב לכלל המגזרים.

הסקר הסרולוגי נערך על ידי מפקדת אלון של צה"ל בהנחיית הגורמים שערכו את הפיילוט, בית החולים לילדים ספרא בקמפוס שיבא וחברת טרגט מדטק. אולם, נראה כי הרחבת המבצע והעברת השרביט לצה"ל לא עברו חלק. רבים דיווחו על תקלות בסקר, שנבעו מעומס רב של פונים בבת אחת ותקלות מחשוב שבסופו של דבר הובילו לתיעוד התוצאות באופן ידני. הנבדקים דיווחו על צפיפות בתחנות הבדיקה, ועל חשש מהדבקה באירוע הבדיקה עצמו. במספר ערים חילקו את הנבדקים לתורים בימים שונים, ושם העומס היה נסבל יותר.

קריית מלאכי ואשדוד עם הכי הרבה בדיקות סרולוגיות חיוביות

על פי נתונים שפורסמו היום בהערכת המצב של משרד השליטה והבקרה למאבק בקורונה של משרד הבריאות, 18.75% מהנבדקים שלא ידעו שהיו חולים בעבר ושלא התחסנו, התגלו כבעלי סרולוגיה חיובית. במגזר הערבי הנתון הוא 17.7% ובמגזר הכללי - 11.6% כאשר בערים מסויימות עליהן עברו גלי התחלואה הקודמים בקלות יחסית, דווחו גם שיעורים חד ספרתיים נמוכים, כמו למשל: כ-3% בהוד השרון, 5% בגבעתיים, 4.2% באילת. ערים במגזר הכללי שהטו את התוצאות כלפי מעלה הן למשל קריית מלאכי עם 25% ואשדוד עם 20% חיוביים.

עד כה השתתפו בסקר כ-43 אלף נבדקים מן המגזר החרדי, 11.3 אלף מן המגזר הכללי ורק 474 נבדקים במגזר הערבי.

על פי נתוני משרד הבריאות, עד היום אומתו לקורונה באופן רשמי קרוב ל-100,000 ילדים ובני נוער עד גיל 18, מתוך כ-3 מיליון בני הגילאים הללו, כלומר כ-3% מכלל בני הגילאים הללו. הילדים הצעירים נדבקו פחות, ואלה שנדבקו נטו פחות לפתח תסמינים, כך שכנראה ששיעור המאומתים הרשמי בקבוצה זו הוא נמוך יותר. מכאן אפשר לראות כי שיעור המאומתים בבדיקות הסרולוגיות הוא גבוה משמעותית ממספר הילדים שאומתו רשמית.

ואכן, אם נניח שהנתונים אכן מייצגים את מה שקורה גם אצל מי שלא הגיעו להיבדק (כלומר, אם נניח שלא הגיעו בהכרח נבדקים שהייתה להם סיבה לחשוב שהיו חולים בעבר), הרי שהמשך הסקר הסרולוגי עשוי להעניק פטור מבידוד ובדיקות לצורך התו הירוק לעשרות אלפי ילדים.

ומה עם בתי הספר?

המספרים עדיין נמוכים מכדי להשפיע באופן מיטבי על פתיחת שנת הלימודים. בכיתה שבה 20% מאומתים, עדיין רוב הכיתה תהיה חייבת בבידוד, או באלטרנטיבה שתוצע השנה לראשונה, של בדיקות מהירות יומיומיות במשך שבוע, לפני ההגעה לבית הספר. עדיין לא ברור האם הבדיקות יוצעו בתוך בית הספר או שההורים יתבקשו לקחת את הילדים למתחמי הבדיקה הפרוסים כעת ברחבי הארץ, ומשמשות כעת לצרכי כניסת ילדים לאטרקציות המחייבות תו ירוק. כך או כך, המדינה תספוג את עלויות הבדיקות, ופחות חיוביים משמעותם שכל המבצע הזה יהיה יקר יותר.

התקווה של משרד החינוך הייתה כי יתגלו אחוזים גבוהים משמעותית של ילדים, ויהיו לכך שתי השלכות. רוב הילדים יוכלו להמשיך ללמוד גם במקרה של חשיפה לחולה מאומת, ותהליך הבידוק של אלה שלא אומתו, יהיה זול יותר משום שידרשו לו פחות ילדים.

כמו כן, אם היה מסתבר כי מספר המאומתים הלא רשמי הוא מאוד גבוה, היה ניתן להסיק כי הקורונה פחות מסוכנת לילדים מכפי שחשבנו. אם 11% חיוביים הביאו עד כה לאשפוז של כ-800 ילדים מתחילת המגפה, הרי שאם המגפה תשתולל במשרד החינוך באין מפריע, יש אפשרות כי עד הגעת חיסון ייעודי לילדים, אם אמנם יגיע, נראה אלפי ילדים מאושפזים, שיתרמו לעומס על מערכת הבריאות, וגם לעומס הנפשי של הקורונה על האוכלוסיה.

משרד הבריאות לא הודיע בינתיים על שינויים בסקר הסרולוגי, וכעת המבצע נמשך, אך הביקושים ירדו עקב האזהרות מן הבעיות הלוגיסטיות והסיכון להדבקה, והן בשל ההערכה מחודשת של הסיכוי "להשיג" את התוצאה החיובית.

בינתיים מדווחים ברשתות החברתיות על הורים שמנסים במכוון להדביק את הילדים שלהם בקורונה כל עוד הבדיקות הסרולוגיות מוצעות בחינם, כדי להיפטר מבדיקות התו הירוק ומבידודים בהמשך. אולם, יש לציין כי אחד מכל כמה אלפי ילדים שחולים בקורונה צפוי לפתח תחלואה קשה, אחרים יפתחו תחלואה ממושכת (השיעור אינו ידוע אך הוערך בעבר בבין 5%-10% מהחולים התסמיניים) ואין לדעת אם לוירוס יהיו השלכות נוספות בעתיד, כפי שישנן לחצבת או לאבעבועות רוח.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"