גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרכז הבינתחומי לא ראוי להיקרא אוניברסיטה

נושאי הלימוד המועברים בבינתחומי צרים ולא נוגעים להרבה ממה שהופך אוניברסיטה לכזו ● חבל שהמל”ג מתגמל חיסכון אקדמי מסוג זה

המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר
המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר

המל"ג, המועצה להשכלה גבוהה, הכריזה על הסכמתה לאשר את מעמדו של המרכז הבינתחומי בהרצליה כאוניברסיטה וזו אמורה להיות האוניברסיטה הפרטית הראשונה בישראל. להחלטה קדמה התנגדות בות"ת, הוועדה לתכנון ולתקצוב של ההשכלה הגבוהה, אך יושבת ראש הוועדה, פרופ' יפה זילברשץ, ניצלה את הקול הכפול שלה כדי להכריע בעד עמדת המיעוט. ההחלטה הזו היא בעייתית לא רק בשל אופן קבלתה ולא בשל התקדים של אוניברסיטה פרטית, שכן יש כאלו רבות בעולם, אלא קודם כל ביחס לשאלה הפשוטה, האם המרכז הבינתחומי ראוי להיקרא אוניברסיטה.

המונח אוניברסיטה מקורו במילה הלטינית "אוניברסיטס" שמשמעותה "הכול", או השלם. במקורה המילה ייצגה את המונח "קהילת מורים ותלמידים", אך עם השנים קיבל השם משמעות מעט שונה והיא מוסד הכולל את כל המדעים. כך למשל זהו המונח היווני לאוניברסיטה, פנפיסטימיאו, שמשמעו כל המדעים. זהו גם המונח המקובל לאוניברסיטה בשפה הערבית, ג'מיעה, שמשמעו יחד, התכנסות.

ללמוד מהעולם

לכן באופן היסטורי כוללות האוניברסיטאות המקובלות מגוון מכל המדעים, שהם מדעי הטבע, מדעי הרוח ומדעי החברה. אין זה מקרה שמוסדות הוראה ומחקר, שאינם מלמדים את כל המדעים, אף כי הם מעניקים את כל התארים האקדמיים, מראשון ועד שלישי, אינם נקראים בדרך כלל אוניברסיטאות. כך למשל הטכניון, שבו לא מלמדים את מדעי הרוח וחלק גדול ממדעי החברה, אינו נקרא אוניברסיטה. כך גם מוסדות דומים ברחבי העולם, כמו המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס, MIT. מוסד מהולל זה, שבו מלמדים כמעט את כל מדעי הרוח והחברה, ואפילו יש בו בלשן ידוע ביותר, נועם חומסקי, ואף כמה חתני פרס נובל בכלכלה, אך משום שאינו עוסק בכל המדעים, אינו קורא לעצמו אוניברסיטה. כך גם הדבר ביחס לבית הספר לכלכלה הידוע בלונדון, London School of Economics, או LSE, המלמד את כל מדעי החברה ורוב מדעי הרוח, אך לא את כל מדעי הטבע. בית ספר מהולל זה אינו מתפאר בתואר אוניברסיטה, אלא קורא לעצמו בצניעות בית-ספר, כי אינו כולל את כל המדעים.

לאור זאת מעניין לבדוק באילו מדעים עוסק המרכז הבינתחומי הרצליה. תוכניות הלימוד שלו הן: משפטים, מנהל עסקים, מדעי המחשב, ממשל, תקשורת, פסיכולוגיה, כלכלה, קיימות, חשבונאות, ויזמות. אם נצרף את חשבונאות ויזמות למנהל עסקים, שגם הם נמצאים ברוב מוסדות הלימוד, נקבל שמונה תוכניות לימוד. כמה מהן מדעים? בדרך כלל יש אבחנה, שמקורה באוניברסיטאות האמריקאיות, המובילות בעולם, בין מדעים לבתי ספר מקצועיים. אלו בתי ספר למשפטים, חינוך, מנהל עסקים, עבודה סוציאלית, הנדסת מחשבים, ולממשל, שנקרא בדרך כלל מדיניות ציבורית. לכן מלבד בתי הספר המקצועיים יש במרכז הבינתחומי שלוש מחלקות של מדעים, שהן תקשורת, פסיכולוגיה, וכלכלה. אלו תחומים הכלולים בדרך כלל בפקולטות למדעי החברה באוניברסיטאות הישראליות (באוניברסיטאות האמריקאיות אין בדרך כלל פקולטות נפרדות לתחומים השונים ויש רק פקולטה מאוחדת למדעים ואמנויות). אין במרכז הבינתחומי כל לימוד של מדעי הטבע, מלבד שיעורים בסיסיים במתמטיקה לתלמידי מחשב, אך לא פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, ועוד. כמו כן אין במרכז כל לימוד של מדעי הרוח, לא היסטוריה, לא מקרא, לא ארכיאולוגיה, לא ספרות ולא בלשנות. לכן לקרוא למבחר דל זה של תוכניות, הקשורות לחלק קטן ממדעי החברה (אין מדע המדינה, אין סוציולוגיה, אין סטטיסטיקה ואין אנתרופולוגיה), אוניברסיטה, יש בכך לשים את המונח לדעתי ללעג ולקלס.

מבחר דל של מדעים

חשוב גם להבין מה המשמעות של בחירת התחומים במרכז הבינתחומי. בכל התוכניות העלות הכלכלית נמוכה. יש בהן צורך בעיקר במורים ובחדרי לימוד גדולים. גם מעבדות מחשבים אינן יקרות במיוחד. הוראת מדעי הטבע יקרה הרבה יותר, כי המעבדות עולות כסף רב, הן בציוד הקבוע והן בשימוש השוטף, וההוראה בהן צריכה להיות בקבוצות קטנות. גם הוראת מדעי הרוח עולה הרבה יותר מהוראת משפטים או מנהל עסקים או כלכלה. ראשית, מדעי הרוח מתחלקים מטבעם לתחומים רבים ולכן הם נלמדים לרוב בקבוצות קטנות ועלותן של זו גדולה. כמו כן לימוד מדעי הרוח מצריך לימוד שפות רבות, הן שפות מחקר, כמו צרפתית, גרמנית, ספרדית, ערבית ועוד, והן שפות שחיוניות ללימוד אוצרות הרוח האנושיים.

אין פקולטה ראויה למדעי הרוח בישראל שלא לומדים בה יוונית עתיקה, לטינית, ארמית, אשורית, מצרית עתיקה, ועוד. לכן המבחר הדל של מדעים שבהם עוסק המרכז הבין-תחומי מעידים על האסטרטגיה בה הוא נוקט, של התמקדות ב-"מדעי הכסף", בהם יש ביקוש רב של תלמידים ועלות נמוכה להוראתם. לעומת זאת בורח המרכז מכל מדע, שעלות הוראתו גדולה והביקוש לו אולי אינו כה גדול. חשוב לציין שמדיניות זו של מה שנראה לדעתי כרדיפת בצע אקדמית, אינה נחלתן של האוניברסיטאות האמריקאיות הפרטיות, כמו הרווארד, פרינסטון, שיקגו ועוד. חבל שהמרכז הבינתחומי לא למד מהן וחבל עוד יותר שהמל"ג החליטה לתת לו ציון לשבח על מדיניותו הפסולה לדעתי.

הכותב הוא פרופסור אמריטוס לכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים