גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חייב להיות פיקוח על השופטים": נשיאת בית משפט השלום בת"א בדימוס עולה למתקפה

נשיאת השלום בת"א בדימוס, עדנה בקנשטיין, יוצאת בחריפות נגד הסחבת בבתי המשפט ומבהירה כי למרות העומס, "אין הצדקה למשוך תיק 4 שנים" ● בראיון לגלובס היא מזהירה ממקרים שבהם תיקים מופנים לגישור או להסדר כדי לחסוך את זמן כתיבת פסק הדין: "חייב להיות פיקוח על שופטים"

עדנה בקנשטיין, נשיאת בית משפט השלום בתל אביב בדימוס / צילום: איל יצהר
עדנה בקנשטיין, נשיאת בית משפט השלום בתל אביב בדימוס / צילום: איל יצהר

 נתונים שפרסמה לאחרונה הרשות השופטת גילו כי 25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט מעל שלוש שנים, כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי, היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד שבמסגרתו ננסה להתמודד עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו
i-can-help@globes.co.il 

"חייבת להיות עין מפקחת על שופטים. הסחבת גורמת לפגיעה בחוסן ובדימוי של מערכת המשפט. צריך לעשות בקרה על התפקוד של השופטים שלא יברחו מקבלת החלטות במועד". כך אומרת נשיאת בית משפט השלום בתל אביב בדימוס, עדנה בקנשטיין, בשיחה עם גלובס בעקבות סדרת הכתבות שעסקה בנושא הסחבת במערכת בתי המשפט.

בקנשטיין מותחת ביקורת חריפה על הסחבת הנהוגה בבתי המשפט ומבהירה שלמרות העומס הקיים על השופטים, אין הצדקה לנהל תיק במשך שלוש או ארבע שנים. כמו כן, מזהירה בקנשטיין ממקרים שבהם שופטים מפנים תיקים להליך גישור או לחילופין מאשרים הסדר טיעון, וזאת במטרה לחסוך לעצמם את זמן כתיבת פסק הדין.

בקנשטיין שפרשה ב-2010 אחרי 30 שנה על כס השיפוט, מכירה מקרוב את הבעיות של הסחבת. הן לא נולדו בעת האחרונה. גם בשנת 1999, כאשר מונתה בקנשטיין לנהל את 120 השופטים במחוז תל אביב, היו שופטים שניהלו משפטים ארוכים מדי.

לדבריה, הדבר הראשון שעשתה כאשר מונתה לנשיאה היה לטפל בתיקים המתנהלים זמן רב מדי. "ניהול משפט ללא דיחוי מיותר הוא בנפשה של מערכת המשפט. הסיסמה שלי הייתה 'justice delayed, justice denied' ('צדק שנדחה הוא צדק שנמנע', נ' ש')".

"תמיד היו עומסים"

בקנשטיין רשמה הישגים בתקופת כהונתה בכל הנוגע לסחבת המשפטית. היא הצליחה לבלום פיגורים בתחומים השונים שבהם עסקו השופטים שבמחוז שלה - מתביעות קטנות ועד תיקים בתחום המשפחה, בתחום האזרחי ובתחום הפלילי.

נשיאת השלום בדימוס ניהלה מעקב צמוד אחרי קצב ההתקדמות בניהול התיקים על-ידי השופטים. היא הייתה מודעת לכך שלא כל השופטים אהבו אותה בשל גישתה המחמירה. אולם לדבריה, זה היה מחיר שהיא הייתה מוכנה לשלם.

"אחד הדברים ששמתי לי למטרה כאשר מוניתי לנשיאה היה להיאבק בסחבת", אומרת בקנשטיין לגלובס. "ביקשתי לקבל את התיקים שנמשכו הרבה זמן וביררתי למה הם תקועים. נתקלתי בתיקים אבסורדיים, למשל 27 ישיבות קדם-משפט שנמשכו במשך שלוש שנים ועוד לא התחילו לדון לגופו של עניין בתיק. השופטים לא אהבו את ההתערבות שלי".

לדבריה, "תמיד היו עומסים על בית המשפט. זה לא צריך להיות שיקול. אי-אפשר להצדיק משיכת תיקים במשך שלוש-ארבע שנים. לשופט צריכה להיות אחריות ויכולת קבלת החלטות. כל דחייה בתיק מתפרשת כחולשה של המערכת. זה נותן את אותותיו באמון הציבור במערכת המשפט".

ניתוב תיקים

בקנשטיין הייתה זו שהקימה את המחלקה לניתוב תיקים (המנ"ת) עוד ב-1999, כאשר ב-2002 הותקנו תקנות לאופן הפעלתה. המחלקה נועדה להקל על העומס של התיקים האזרחיים על-ידי ניתוב התיקים לשופטים ולגישורים. "לקחנו עורכי דין צעירים, הייתה חלוקה של שופטים לפי נושא משפט. היו מחליטים אם יש מקום לגישור. הייתה בקרה על זמן הטיפול בתיק", מסבירה בקנשטיין.

"הניווט של התיקים היה מאוד חשוב. חלק מהתיקים הסתיימו בגישור, והחלק שנותר עבר ליחידה הרלוונטית מבין השופטים מהמחלקה לניתוב תיקים. לקחתי שופטים מצוינים לטפל בסחבת, בהם שרה דותן (לימים ראש הרכב בבית המשפט המחוזי בתל אביב) ובועז אוקון (לימים מנהל בתי המשפט), בתיקים שלא טופלו לאורך זמן".

השופטת בדימוס בקנשטיין מבהירה גם כי בעת כהונתה כנשיאה מידת יעילותו של השופט השפיעה על קידומו. "שופטים שעשו את מלאכתם כראוי, שעמדו בזמנים של ניהול התיקים בין היתר, הומלצו על-ידי לקידום. שופטים שעיכבו תיקים ולא נתנו פסקי דין במועדם, לא הומלצו על-ידי לקידום", היא מציינת.

"כתבתי בלילות"

מרבית עיסוקה של בקנשטיין במהלך השנים היה במשפט פלילי. בין תיקיה המפורסמים: פרשת עומרי שרון, הח"כ לשעבר ובנו של רה"מ לשעבר אריאל שרון ז"ל, שנידון לתשעה חודשי מאסר, ופרשת גשר המכבייה, שבמסגרתה נידונו האחראים לאסון למאסרים בפועל.

בקנשטיין מתארת כיצד עבדה באופן יעיל וקיצרה את הטיפול בתיקים. "בגשר המכבייה - ישבתי כראש ההרכב וכתבנו 360 עמודים. התיק נדון מיום מיום, ופסקי דין כתבתי בלילות. אין סיבה לדחות את כתיבת הכרעת הדין במשך שנים. המערכת צריכה להיות ערוכה שתיקים צריכים להסתיים. הנוהג לדחות לכתיבה בפגרה - פסול. שנת העבודה כוללת שמיעה וכתיבה. אלו דברים שלא צריכים להיות מקובלים".

בקנשטיין הייתה חלוצה גם בעבודה עם מערכת נט המשפט, המערכת הממוחשבת ובה מאגר התיקים המתנהלים בבתי המשפט השונים. בשנת 2007 עברו בתי המשפט לעבודה במערכת הממוחשבת ונטשו את תיקי הנייר עבי כרס. בית המשפט הראשון שעבד עם נט המשפט היה בהרצליה שאותו ניהלה בקנשטיין.

זהירות מהסדרים

מה דעתך על הפתרונות של מערכת המשפט להתמודד עם העומס הגדול - הליכים מקדמיים וריבוי הסדרי טיעון?
"יש משקל סגולי לשמיעת הוכחות ולכתיבת פסקי דין, כי בכך יוצאת האמת לאור. בית המשפט קובע מהי האמת, וכאן יוצאת לאור עצמאות השפיטה. תפקידו של בית המשפט לנמק ולהכריע ולא רק לאשר הסדרי טיעון", אומרת בקנשטיין. "שופט לא יכול למצוא מחסה בהסדרי טיעון. אי-אפשר להפוך ענישה ל'מסחרה'. לפעמים בשביל לא לכתוב פסק דין, השופט מלטף את הנאשם ושוכח את מטרת החקיקה".

בקנשטיין מבחינה בדבריה בין הגעה להסדרי טיעון בתחום האזרחי לבין הגעה להסדרים בתחום הפלילי. "בתחום האזרחי זה עניין כלכלי וכספים, אז אפשר להתגמש לפעמים. גישור יכול להיות מצוין, אבל אסור שיהיה מפלט לצדדים למשוך את ניהול התיק שלא לצורך, וראוי שאם הגישור לא צולח יועבר בהקדם לשופט שידון ויחליט", היא אומרת. "בתחום האזרחי אני חושבת שיש ערך מוסף לגישור, אבל הוא לא יכול להיות מפלט לאי רצונו של שופט לדון, להכריע ולכתוב פסק דין. לצד זאת, קיימות תביעות כספיות שלא מתאימות לגישור".

עם זאת לדבריה, "בתחום הפלילי אני חושבת שלא צריכים להיות הסדרים בעבירות חמורות - עבירות מין במשפחה, למשל. גם בעבירות שהן 'מכות מדינה' אסור לעשות הסדר. צריך להיות זהירים בהסדרים בתיקים הפליליים שיורדים לשורש מטרתו של ההליך הפלילי - מניעה והרתעה. ראוי שבית המשפט ידון בתיק ועמדתו תישמע". 

עדנה בקנשטיין

אישי: נשואה לתא"ל (מיל) עו"ד אריק בקנשטיין, אם לשתי בנות וסבתא לנכד
מקצועי: כיהנה כשופטת 30 שנה, בהן 12 שנה כנשיאת בית משפט השלום בתל אביב וכשופטת מחוזי. בין תיקיה המרכזיים: אסון גשר המכביה ופרשת עומרי שרון
עוד משהו: מכהנת כיום כיו"ר ועדה מייעצת לרשת בתים לאוטוסטים

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"