גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממזון ושידוכים ועד כישורים ותוכן: איך להשתתף בהזדמנויות שמייצרת הכלכלה השיתופית

מה שהיה פעם תופעה חברתית שולית הפך לשטף שמאיים לשנות את הסדר הקיים: הכלכלה השיתופית חובקת יותר ויותר תחומים במשק, מושכת אליה מספרים עצומים של אנשים ומזוהה בשוק כהזדמנות עסקית מצוינת ● איך אפשר להיחשף להשקעה בטרנד השיתופי

אפליקציית ליפט. אחת מחברות הכלכלה השיתופית / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen
אפליקציית ליפט. אחת מחברות הכלכלה השיתופית / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

"Joe doesn't share food" - מודיע ג'ואי בסדרת המיתולוגית "חברים". אז ג'ואי משנות ה-90 אולי לא, אבל דור המילניאלס של שנות ה-2020 בהחלט שמחים להפוך את הצריכה הקולינרית שלהם לעניין קהילתי. מגוון של אפליקציות שיתוף המזון, כמו Olio או Too Good to Go, מאפשרות היום למשתמשים בהן לאכול היטב, לשלם פחות ותוך כדי כך גם לדאוג לקיימות ולאיכות הסביבה.

שיתוף המזון הוא רק אחת ממאות הדוגמאות שניתן לייחס למושג "כלכלה שיתופית" או Sharing Economy בלעז. נהוג לחשוב שהקונספט עצמו נולד על רקע משבר הסאב-פריים והמיתון העולמי של שלהי שנות ה-2000. מה שהתחיל כתופעה חברתית שולית התפשט במרוצת הזמן בעולם, צבר קהל מעריצים רב, זוהה כהזדמנות עסקית מעניינת ובסופו של דבר הצליח לגרום ל"הרס יצירתי" (creative destruction) בלא מעט תחומים וענפים כלכליים. אובר (Uber) ו-Airbnb, למשל, הפכו לסמלי המהפכה השיתופית.

עולם מקביל של צרכנות פיזית ווירטואלית

מהי "כלכלה שיתופית"? כלכלה "מסורתית" מבוססת על שני צדדים, צרכן מצד אחד ומוכר/יצרן/נותן שירות מהצד האחר. בתור התחלה, כלכלה שיתופית קראה תיגר על הקיבעון הזה בהגדרת התפקידים הקלאסיים ונתנה דרור ליצירתיות. כשמה היא - מערכת כלכלית שמבוססת על שיתוף של מוצרים, שירותים ורכוש בין אנשים פרטיים ועסקים. המטרה היא לנצל בצורה טובה יותר את משאבי הטבע, למקסם שימוש בכישורים האישיים, לאפשר לבני אדם לקבל רווח כלכלי מנכסים הנמצאים בבעלותם ולהפחית עלויות לצרכנים. "כלכלה שיתופית" רואה חשיבות בנגישות, במקום בבעלות.

כלכלה שיתופית למעשה יצרה עולם מקביל של צרכנות חברתית, פיזית ווירטואלית, ולה פנים רבות: שיתופים בתחומי הרכב, נכסי הנדל"ן, חללי עבודה, מסעדנות, שירותים מקצועיים, שיתופי תוכן חינוכי ובידורי, הלוואות חברתיות, שידוכים ועוד. התפתחות הפלטפורמות, ובפרט פלטפורמות תשלומים, סייעה למהפכה הזו לקרום עור וגידים.

הכלכלה השיתופית בין עסק-לצרכן (B2C) המריאה כל כך מהר, שבשנת 2015 העריכו ב-PwC שהסגמנט של B2C יגדל מכ-15 מיליארד דולר בשנת 2013 לכ-335 מיליארד דולר עד 2025.

איך התמודדה הכלכלה השיתופית עם הקורונה

בקפיצה קדימה לשנת 2021: מגפת הקורונה התבררה כ"ברבור שחור" מאיים, בעיקר על אלו מהעסקים שנשענו על אינטראקציות חברתיות. אחרי הכול מדובר בעולם שנשען במידה רבה על ניידות, פנאי ומפגשים חברתיים. כלכלנים כינו את נגיף הקורונה - destructor destruction (הרס הרסני). אובר הפסידה כ-6.8 מיליארד דולר במהלך 2020 ואילו Airbnb רשמה הפסד נקי של כמעט 4.6 מיליארד דולר.

רבים חששו בתחילת המגפה שאתגר הקורונה יהיה גדול מידי לכלכלה השיתופית. הספקנים תהו כיצד תצליח לממש את מלוא הפוטנציאל שייחסו לה ערב המשבר. למרבה המזל, נבואות הזעם התבררו כמוגזמות - הכלכלה השיתופית אומנם עברה טלטלה (עם דגש על תחבורה ואירוח), אך הייתה רחוקה מלהיעלם. חלקים ממנה התאימו את המודל העסקי שלהם למציאות החדשה, אחרים הצליחו לראות בקורונה הזדמנויות עסקיות, בעיקר בבידור, פרילנס ושליחויות, כשפייבר (Fiverr) וזום בלטו בנוכחותן. כולם הבינו כי הכלכלה השיתופית מאפשרת גמישות בעלויות בעתות המשבר וגם הרבה אחריו.

אחת ההפתעות הגדולות של המשבר הייתה הגילוי כי ליתרונות התפיסה השיתופית יכולים להיות שימושים נוספים. אחרי שבמהלך העשור האחרון נכבשו עוד ועוד יעדים בסגמנט הצרכנות, הודות לקורונה, הגיע תורם של העסקים. בשנתיים האחרונות רבים מהם חלקו את המשאבים הפיזיים ואפילו הבלתי מוחשיים שלהם זה עם זה, וכך נולד לו סגמנט חדש - עסק-לעסק (B2B). B2B מאפשר לעסקים להפחית את העלויות הקבועות והתפעוליות, לצמצם בזבוז משאבים, לייצר מקורות הכנסה חדשים ולהגדיל את ערכם של נכסים בלתי מוחשיים כמו פטנטים ו-know-how. התאמת הפעילות לתנודות בביקוש סייעה לצלוח את המשבר במינימום פגיעה.

בפורום הכלכלי העולמי הדגישו כיצד כלכלה שיתופית יכולה לסייע לאימוץ עקרונות הקיימות ולצמצום פליטות גזי חממה על-ידי החברות, מבלי לפגוע ברווחיות. "קהל היעד" הוא חברות שמשתייכות לתעשייה עתירת הון פיזי, תעשיות עם עודפי כושר ייצור ותעשיות שסובלות מריכוזיות גיאוגרפית גבוהה.

כאשר מתקיימים התנאים האלה, סביר שקיים פוטנציאל משמעותי לנצל או להשקיע במשותף בתשתיות, במתקנים, במכונות או אפילו במו"פ, כמו גם באנשים ובצוותים. בפורום הכלכלי ציינו כי מדובר בהזדמנות לתעשיות רבות, החל מתעשייה כבדה, מזון וחקלאות ועד לאנרגיה, כרייה, כימיקלים ואחרים.

כמה עובדות מעניינות על כלכלה שיתופית

לפי NCBI, כ-46% מהאמריקאים משתמשים בפלטפורמות כאלו או אחרות של כלכלה שיתופית. לפי State Information Center, הכלכלה השיתופית בסין צפויה לגדול בכ-10%-15% ב-2021. מדובר בשוק בסדרי גודל של כ-522 מיליארד דולר, שהינו הגדול ביותר בעולם.

הלוואות חברתיות צפויות לגדול בשיעור שנתי ממוצע של כ-63% בשנים 2013-2025, ונראה כי זהו הסגמנט הצומח ביותר של כלכלה שיתופית.

כ-28% מהמשתמשים בעולם מעוניינים לשתף את מוצרי האלקטרוניקה שלהם, כמו מחשבים, שעונים חכמים, מקררים ועוד.

כ-21% מהאוכלוסיות שנבדקו כבר משתפים את הרכב שלהם עם אחרים וכ-15% את בתיהם. אפליקציית אובר פועלת ב-63 מדינות, וביותר מ-700 ערים.

איך משקיעים?

איך משקיעים? מדד הכלכלה השיתופית INDXX US SHARING ECONOMY כולל 66 מניות (נכון ל-12.8.2021) שנסחרות בבורסה בארה"ב ומייצגות מודל עסקי מבוסס כלכלה שיתופית. אלו הן חברות שעוסקות ברכישה, באספקה או בגישה למוצרים ושירותים באמצעות פלטפורמה מקוונת הנשענת על קהילת המשתמשים. עורך המדד מסווג את נושא "הכלכלה השיתופית" לפי הקטגוריות שלהלן.

 

הלוואות חברתיות (Peer to Peer Lending) - הלוואות כספים לפרטיים או לעסקים דרך שירותים מקוונים שמפגישים בין הלווה למלווה. חברות שמספקות פלטפורמה שייעודה לאפשר מימון/תרומה למיזמים או מטרות שונות.

מסחר או מכירה חוזרת (Reselling & Trading) - חברות שמספקות פלטפורמה מקוונת שדרכה פרטים יכולים למכור או לסחור במוצרים חדשים או משומשים לצרכנים שחפצים בכך. דוגמאות לכך הן איביי, Etsy, עליבאבא, Cargurus.

שיתוף חללים (Sharing Spaces) - חברות שמספקות פלטפורמה, דרכה פרטים שמעוניינים להשכיר חדרים/בתים/משרדים יכולים להתקשר עם דיירים פוטנציאליים. Airbnb ,Expedia.

שיתופי מידע או כישורים (Knowledge and Talent Sharing) - פלטפורמה שמאפשרת שיתופי מידע/מטלות. Intuit ,2U ,Chegg.

שיתופי תוכן (Content Sharing) - חברות המספקות פלטפורמה לשיתוף תוכן בידורי או חינוכי. השירות ניתן דרך מנויים. Pinterest, טוויטר, סנאפ, שאטרסטוק.

אגרגטורים (Aggregators) - פלטפורמות מקוונות שמחברות אנשים ומסייעות בהזמנות קבוצתיות כגון הזמנות למסעדה, משלוחי מזון, רכב שיתופי, שידוכים. Booking Holdings, גרופון, Match Group, ליפט, Yandex Nv.

פלטפורמות שיתופי פעולה (Collaboration Platform) - שיתופי פעולה בין משתמשים, בלי קשר למיקום הגיאוגרפי Dropbox, זום, TripAdvisor.

פלטפורמות תשלומים (Payment Facilitators) - חברות סליקה שמסייעות בהעברת כספים מהקונה למוכר או שמסייעות למודל הכלכלה השיתופית בדרך כלשהי. Paypal, Square.

הקטגוריות הורכבו מחברות שמשתייכות למגוון רחב של ענפים, כגון מלונאות, אינטרנט, מסחר, כבלים, צרכנות, טכנולוגיה, פיננסים, ליסינג, פרסום ומדיה.

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות ETF. המידע המוצג מסופק על-ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

עוד כתבות

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו