גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינה מלאכותית של מיקרוסופט ישראל סייעה לאו"ם בזיהוי פעילי דעאש

צוות האו"ם לתיעוד פשעי מלחמה של דאעש בעיראק נעזר בכלי כחול לבן שפותח לניתוח ארכיוני וידאו בתעשיית המדיה ● עד כה זוהו יותר מ-1,400 חשודים בפשעים נגד הקהילה היזידית

דגל דאעש בתיכרית / צילום: Associated Press, Khalid Mohammed
דגל דאעש בתיכרית / צילום: Associated Press, Khalid Mohammed

בינה מלאכותית מבית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, המסייעת לניתוח ארכיוני וידאו, עזרה לאו"ם לזהות יותר מ-1,400 פעילי דאעש החשודים בפשעים נגד הקהילה היזידית בצפון עיראק. "מעל לפיתוחים שלנו, ישנה עוד שכבה של האו"ם שבודקת האם הפרצוף של החשוד זוהה במערכת, ומחברת את זה כמובן עם נתונים נוספים, כמו די-אן-איי ועוד", מסבירה ענבל שגיב, ראש קבוצת מוצר Azure Video Analyzer for Media, שמספרת בגאווה על שיתוף הפעולה.

כשראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, הכריז כי עיראק הביסה את דאעש והשיבה את השטחים הגדולים שהיו בשליטת המדינה האסלאמית - המערכה לא הסתיימה. בין השנים 2014-2017 דאעש ביצעה עבירות חמורות של חוקי זכויות האדם הבינלאומיים, המשפט הפלילי הבינלאומי ומשפט ההומניטרי הבינלאומי. זה מה שהוביל בשנת 2017 את ממשלת עיראק לקרוא לקהילה הבינלאומית שתסייע להבטיח שפעילי דאעש יישאו באחריות.

מועצת הביטחון באו"ם הקימה אז צוות חקירה שיהיה אחראי על איסוף, שימור ואחסון ראיות בעיראק - שיוכיחו קיום של פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם שבוצעו בעיראק. לצוות קוראים UNITAD, צוות החקירות של האו"ם לקידום האחריות לפשעים שבוצעו על ידי דאעש (ר"ת: Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da’esh).

בצוות הבינו שיש להם כמויות אדירות של ראיות שצילם ארגון הטרור בעצמו לצורכי תעמולה. אלא שבסרטונים לא ניתן לבצע חיפוש מבוסס טקסט פשוט - נדרשה היכולת לחפש את המטא-נתונים מסרטונים - משמע, פנים של אנשים, חפצים, מושגים מדוברים ועוד. כדי להשיג את הנתונים, החליטו בצוות המיוחד להושיב קבוצת חוקרים, שיצפו בסרטונים - שיטה שהוכחה מהר מאוד כלא יעילה והובילה אותם לחפש פתרון טכנולוגי שיסייע במשימה.

זיהוי פנים ונושאי שיחה

החוקרים בצוות המיוחד ביצעו סקר שוק כדי למצוא את הטכנולוגיה שתעזור להם לעבד את העדויות בצורה יעילה ומהירה. במשך שנה, הם בנו מערכת לניהול ראיות מקצה לקצה בשם ELMS, או בשמה המלא: Evidence Lifecycle Management System. למעשה, בתוך המערכת הזו, שיתפו פעולה עם חברת מיקרוסופט, ובעזרת כמה טכנולוגיות שעברו אדפטציה לטובת השימוש של האו"ם, הצליחו לייעל את המערכת הזו. אחד מהכלים שייעלו את המערכת משמעותית הוא כלי של מיקרוסופט שפותח בישראל בשם Azure Video Analyzer for Media.

מדובר בטכנולוגיית בינה מלאכותית מבית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח המסייעת לניתוח ארכיוני וידאו, כפי שמסבירה שגיב בראיון מיוחד לגלובס, מנהלת קבוצת המוצר במיקרוסופט מחקר ופיתוח: "קח איזשהו קובץ וידאו, קובץ אודיו, תעלה אותו לענן, מאחורי הקלעים אנחנו מריצים אלגוריתמיקה מאוד עשירה שמבוססת machine learning, כ-30 מודלים שונים של בינה מלאכותית רצים ומעבדים את הקבצים האלה, שומרים אותם בענן ובעצם מאפשרים לייצא מתוך קבצי אודיו או קבצי וידאו תובנות". המערכת מזהה מילות מפתח, מיקומים, פרצופים, סצנות, רגשות, זיהוי נושאי שיחה, תמלול ותרגום אוטומטי ועוד.

"הפתרון נועד לכתחילה לתעשיית המדיה והבידור. הפתרון קיים בענן האז'ורי של מיקרוסופט והייעוד שלו זה לנתח תובנות מקבצי קול ו-וידיאו. כל ארגון המחזיק ספריות וארכיונים של וידיאו וצריך לשלוף מידע במהירות וביעילות - יוכל להשתמש בכלי הזה", אומרת שגיב. משמע - גם תעשיות כמו ערים חכמות ומצלמות שקיימות בכל מיני מקומות. לדוגמה - המערכת תדע לומר מי הם הסלבריטיז שהופיעו בסרט, מה הן מילות המפתח שהופיעו בסרט, מתי נשמע קול של פיצוץ, מתי היו מחיאות כפיים? איזה לוקיישנים הוזכרו שם? וכן הלאה. 

לפי דוח ההתקדמות של הצוות המיוחד של האו"ם מחודש מאי, זוהו עד כה 1,444 פעילי דאעש פוטנציאליים, כש-469 זוהו ככאלו שתקפו בעיר סינג'אר ו-120 בתקיפה על הכפר קוג'ו. וגם - זוהו 20 חשודים ברצח המוני בתיכרית. הממצאים מתבססים על כמויות מאגר נתונים אדיר: 34 אלף קבצי וידאו ו-175 אלף פרופילים של אנשי דעאש.

שיתופי פעולה חסויים

שגיב (37), היא אם לשלושה 3 ילדים ומתגוררת בכפר סבא. היא הצטרפה למיקרוסופט לפני כשנה וחצי בתחילת תקופת הקורונה, לאחר 15 שנים בתחום הענן, בעיקר בחברת התוכנה הגרמנית SAP. כיום היא עומדת בראש קבוצת המוצר Azure Video Analyzer for Media. "היופי כאן שזה באמת טכנולוגיה כחול-לבן", מתארת שגיב. "המוצר הזה פותח במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח לפני ארבע שנים כאיזשהו רעיון של מישהו. מיקרוסופט מאפשרת אינקובציה, אינקובציה זה בעצם חממה שמאפשרת לרעיונות ספציפיים, מאפשרת להם איזשהו תקציב ואיזושהי מסגרת של זמן ואז בדיוק כמו שיש בסטארט-אפים יש לך איזשהו סטארט-אפ בתוך ארגון גדול".

איך מתאימים את הכלי לשימושים השונים?
"במיקרוסופט יש גוף בשם Customer Engagement שיושב ועובד עם לקוח מסוים ותופר לו את הפתרון המותאם לו. שיתוף הפעולה עם האו"ם התחיל לפני שנה. שמענו מה הם צריכים, לדוגמה אנחנו צריכים זיהוי של שפה טורקית באופן אוטומטי".

שגיב מוסיפה, כי "מעכשיו לא רק החוקרים של UNITAD, אלא עוד גורמים בתוך האו"ם הולכים לחבק את הטכנולוגיה הזו ולהשתמש בה גם עבור חקירות נוספות שיש להן את אותו הסגנון ומצריכות את אותה טכנולוגיה".

ענבל שגיב, מיקרוסופט ישראל / צילום: תמונה פרטית

האם ישנם שיתופי פעולה אחרים? אולי ישראל או מדינות אחרות?
"רק אגיד שיש לנו המון שיתופי פעולה עם גורמים שאני לא יכולה להזכיר כרגע. החבר'ה של המכירות שלנו בארץ מאוד אוהבים את המוצר הזה, והחזר ההשקעה מאוד מהיר".

סיוע לאח הגדול ההולנדי

עם זאת, שגיב מזכירה לקוחות בתחום המדיה כמו חברת Media Valet. דוגמה נוספת ללקוח גדול היא חברת ההפקות ההולנדית Endemol Shine, שחתומה בין היתר על האח גדול. "במקום שיהיה אדם שיישב ויצפה בכל חומר הגלם של התוכנית, המערכת תדע לציין שב:01:47 דיברו על נושא כזה וכזה ולטייב את זמן הצפייה של אנשי ההפקה".

איך מוודאים שכלי כזה לא יעבור לשימוש הרעים?
"יש לנו קבוצה שנקראת Ethical AI וכל מוצר שאנחנו מוציאים עובר תהליכים מאוד רחבים כדי לוודא שאנחנו עושים את הדבר הנכון. אנחנו מגדירים את הסטנדרטים על מה אנחנו צריכים לאכוף ואיך. לדוגמה, אתה לא יכול לעלות שום קובץ וידאו לתוך המערכת מבלי לאשר שאתה משתמש בו למטרות כאלה ואחרות, וזה מעוגן אצלנו בתנאי השימוש של המוצר. מלכתחילה, אנחנו נשתף פעולה רק אחרי שנוודא את הלקוח".

ומה השלבים הבאים?
לשאלה הזו, שגיב עונה באמצעות דוגמה. בגלל שהכלי מסייע לתעשיות המדיה, הם יושבים עם צוותי ההפקה והבימוי כדי לבחון מה חסר להם במוצר ומה היה יכול לעזור להם עוד. "הרבה מהדאטה הגולמי של אנשי ההפקה, מכיל את הקלאפרים בתחילת הסצנות - שכתוב עליהם מספר השוט. הם אומרים תני לי באופן אוטומטי אלגוריתם כזה שידע לזהות את השוט וידע לזהות את הטקסט שכתוב עליו. בנוסף, אנחנו מאפשרים חיפוש על ארכיון של וידיאו - זיהוי פעולות של אנשים ומסלולים. אנחנו לא מספיק טובים בזיהוי האדם שלובש חולצה אדומה. אז אנחנו עובדים על מה שאנחנו קוראים לזה person attributes, כלומר לדעת להוסיף עוד תכונות כשהבן אדם גם לובש כובע, הבן אדם מחזיק מזוודה, הבן אדם לובש חולצה אדומה", מסבירה שגיב.

היעד של שגיב? לעשות שיתופי פעולה עם השחקנים הגדולים ביותר בתעשיית המדיה הבידורית בכל העולם. לצד זאת, הם לא פוסלים התרחבות לתחומים נוספים בשנת 2023. "כרגע אנחנו מאוד סביב מדיה בידורית, ויהיו לנו גם הכרזות של אלגוריתמים נוספים בעוד כחצי שנה", חותמת שגיב.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"