גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשנות את שיטת ההצבעה בוועדה לבחירת שופטים

שינוי שיטת הבחירה לא יהפוך את הדרך בה נבחרים שופטים בישראל לנטולת פגמים ● ניתן להניח כי הביקורת בנושא לא תיעלם, אך הצעד עשוי למתן את התחושות הקשות ולהביא לתוצאה מאוזנת וצודקת יותר

העיקרון שיש להבטיח הוא שלמיעוט בוועדה תהיה השפעה ממשית בבחירת חלק ניכר מן השופטים / צילום: Shutterstock, New Africa
העיקרון שיש להבטיח הוא שלמיעוט בוועדה תהיה השפעה ממשית בבחירת חלק ניכר מן השופטים / צילום: Shutterstock, New Africa

בשנים 2015-2018 שלטו איילת שקד ואפי נוה בוועדה לבחירת שופטים, שלטון ללא מצרים. בתקופה זו מונו מאות שופטים לבתי המשפט המחוזיים והשלום לפי טעמם של שקד ונוה, כמעט ללא הפרעה. נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור, העידה בראיון טלוויזיוני על חוסר האונים בו הייתה מצויה אל מול הקואליציה שגיבשו שרת המשפטים ויו"ר לשכת עורכי הדין.

תקופה זו באה לאחר שנים ארוכות שבהן שלט בוועדה המחנה הליברלי. התפיסה המקובלת היא שבמשך שנים רבות התקיימה ברית בין שופטי בית המשפט העליון בוועדה לבין נציגי לשכת עורכי הדין, אשר בפועל אימצו את עמדת השופטים. במחנה השמרני נהוג לטעון כי קואליציה זו הביאה למינוי עקבי של שופטים ליברלים ואקטיביסטים, ל"שיבוט" של השופטים המכהנים וליצירת בית משפט מונוליטי ולא מגוון.

לאורך השנים היה אפוא הליך בחירת השופטים מקור לתחושות תסכול וקיפוח של אותם חלקים בוועדה ובציבור שהיו במיעוט בה. לא מדובר בסתם "מרמור של מפסידים", אלא בתחושה עמוקה יותר שמשהו בשיטת המינויים אינו הוגן. זאת, אף אם קשה היה להניח את האצבע על הליקוי המדויק.

הבעיה טמונה בעניין פרוצדורלי, טכני, משעמם כמעט

התחושות הקשות תורגמו לטענות והצעות שונות. בימין הרבו לטעון נגד הרכב הוועדה וביקשו לעשות אותו פוליטי יותר. בשמאל טענו כי הברית הספציפית בין שרת המשפטים לבין לשכת עורכי הדין לא הייתה ראויה.

בפועל, גם בימין וגם בשמאל החמיצו את הנקודה. לא הרכב הוועדה הוא הגורם המרכזי לתחושת חוסר הצדק, וגם לא קיומה של ברית זמנית כזו או אחרת. באופן מפתיע, נראה כי הבעיה טמונה בעניין פרוצדורלי, טכני, משעמם כמעט. הכוונה היא לשיטת ההצבעה.

במה דברים אמורים?

השיטה בה נבחרים השופטים על-ידי הוועדה היא שיטה "רובית". זוהי שיטה שבה "המנצח לוקח הכול". על כל מועמדות נערכת בוועדה הצבעה נפרדת, באופן כזה שהקואליציה שהתגבשה בוועדה יכולה לנצח בכל אחת מן ההצבעות ולהכריע בכל אחת מן המועמדויות. המיעוט, לעומת זאת, חסר השפעה לחלוטין על זהות השופטים שייבחרו (אם כי המצב מורכב יותר ביחס למינויים לבית המשפט העליון, שם נדרש רוב מיוחס).

מדובר במציאות בעייתית. כך, לאורך תקופה ממושכת, יכול מחנה מסוים לעצב כרצונו את דמותם של בתי המשפט, בעוד שלמחנה השני אין כל משקל. התוצאה אינה הוגנת, אינה "דמוקרטית" ויוצרת תחושות קשות בקרב הציבור המיוצג על-ידי מחנה המיעוט.

על-מנת לשנות את המציאות הבעייתית, יש לשקול אפוא להחליף את שיטת ההצבעה. כדי שתושג תוצאה הוגנת ומאוזנת יותר, יש לאמץ שיטת הצבעה שאינה מעניקה לרוב את היכולת "לגרוף את כל הקופה", אלא נותנת תוצאה דומה יותר לזו המתקבלת בשיטה של בחירות יחסיות (כמו למשל בבחירות לכנסת).

ישנן כמה וכמה דרכים למימוש עיקרון זה. לשם המחשה, ניתן לשקול למשל שיטה שבה אין הצבעה על כל מועמדות בנפרד, אלא הצבעה כוללת על כל המועמדים לערכאה מסוימת (בלי הפרדה למחוזות). הכוונה היא שכל חבר בוועדה יציג רשימה, שבה ייכללו המועמדים המועדפים עליו מתוך כלל המועמדים לערכאה האמורה, אך באופן כזה שמספר המועמדים המרבי ברשימה יהיה שיעור מסוים שנקבע מראש מתוך מספר התפקידים הפנויים באותה ערכאה. בדרך הזו, כשמספר המועמדים שמציע כל חבר נמוך יותר ממספר התפקידים הפנויים, חלק מהשופטים יוכל להיבחר לפי העדפת המיעוט.

אפשרות נוספת שניתן לבחון היא שיטת בחירה הכוללת דירוג. בשיטה מעין זו ידרג כל אחד מחברי הוועדה את כל המועמדים לאותה ערכאה (ללא הפרדה למחוזות), כשהראשון מקבל את הניקוד הגבוה ביותר האפשרי, השני מקבל ניקוד קבוע נמוך יותר וכן הלאה. כך, המועמדים שיזכו לניקוד גבוה בהצבעות של החברים ממחנה המיעוט, יוכלו להתברג במקום כזה, שיוביל למינויים לשיפוט.

אלה הן כאמור דוגמאות בלבד. הפתרונות האפשריים הם מגוונים, ונדרשת בחינה מעמיקה לבחירת הפרוצדורה ההוגנת והמתאימה ביותר. בכל מקרה, העיקרון שיש להבטיח הוא שלמיעוט בוועדה תהיה השפעה ממשית בבחירת חלק ניכר מן השופטים.

שינוי שיטת הבחירה לא יהפוך את הדרך בה נבחרים שופטים בישראל לנטולת פגמים. ניתן להניח כי הביקורת בנושא לא תיעלם. עם זאת, הוא עשוי למתן את התחושות הקשות ולהביא לתוצאה מאוזנת וצודקת יותר.

הכותב הוא עורך דין במשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות'

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?