גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי) - בכל זאת אוניברסיטה

למרות ובניגוד גמור לטענות המבקרים, המרכז הבינתחומי מוכיח שניתן להקים בישראל אוניברסיטה פרטית בצורה ראויה ונכונה

המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר
המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר

החלטת המל"ג (המועצה הלאומית להשכלה גבוהה) לאשר את שינוי שמו של המרכז הבינתחומי לאוניברסיטת רייכמן התקבלה למרות התנגדות חברי הועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, ולצד קבלת פנים חמה ברובה, זכתה גם לכמה ביקורות משונות.

אפתח בגילוי נאות: אני פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן. ויתרתי לפני מספר שנים על משרת פרופסור מן המניין עם קביעות באוניברסיטה העברית, בין היתר בגלל שזיהיתי בבינתחומי את השאיפה למצוינות, ואת השחרור מתפיסת העולם הסוציאליסטית ההרסנית שמאפיינת במידה רבה את האוניברסיטאות הציבוריות בישראל, שטיפחו מסורת של התנגדות לתחרות.

האוניברסיטאות הוותיקות התנגדו להקמת חלק מהאוניברסיטאות החדשות לאחר קום המדינה ובהמשך קרטל האוניברסיטאות התנגד להקמת המכללות. כפי שאמר פרופ' אמנון רובינשטיין, שהוביל כשר חינוך את הקמת המכללות בישראל: "במשך 30 שנה היה פה קרטל של האוניברסיטאות שגרם נזק אדיר לחברה הישראלית, שאי אפשר לתאר אותו בכלל. קבוצה של פרופסורים קבעה את גורל החברה הישראלית והכלכלה כולה".

ועכשיו הפרופסורים באוניברסיטאות, לפחות חלקם, מותחים ביקורת על האישור שנתנה המל"ג לשנות את שמו של המרכז הבינתחומי לאוניברסיטה. ההחלטה התקבלה ברוב מוחץ של 18 בעד, שלושה נמנעים וללא מתנגדים, וכאמור, למרות התנגדות של רוב חברי הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, רובם פרופסורים באוניברסיטאות.

חשוב לציין שההחלטה להכיר בבינתחומי כאוניברסיטה התקבלה לאחר בדיקה מדוקדקת של הרמה האקדמית של הבינתחומי על ידי וועדה שהמל"ג מינתה. הוועדה מסכמת את עבודתה בקביעה: "המרכז הבינתחומי מתאים להיות אוניברסיטה, תוך הבטחת רמה אקדמית מדעית מחקרית מעולה העומדת בסטנדרטים מספקים לאוניברסיטה. ועל כן אנו ממליצים למל"ג פה אחד וללא כל הסתייגות כי תוענק למרכז הבינתחומי בהרצליה הכרה כאוניברסיטה. הצטרפותו של המרכז הבינתחומי בהרצליה לשדרת אוניברסיטאות המחקר של ישראל תביא כבוד למדינה ולמערכת ההשכלה הגבוהה שלה".

אוניברסיטה במדעי החברה אינה המצאה חדשה 

על ההחלטה להכיר בבינתחומי כאוניברסיטה מלין הפרופסור (אמריטוס) לכלכלה מהאוניברסיטה העברית יוסי זעירא מעל דפי עיתון זה. זעירא מסביר שאוניברסיטה היא מוסד להשכלה גבוהה שכולל את כל תחומי המחקר, ולכן הבינתחומי שתחומי ההוראה והמחקר בו לא כוללים את מדעי הטבע והרוח לא ראוי לשם אוניברסיטה. ואף מוסיף שאין פקולטה ראויה למדעי הרוח בישראל שלא לומדים בה יוונית עתיקה, לטינית, ארמית, אשורית, מצרית עתיקה.

להדגמת טענתו, זעירא מציין שמוסדות מהוללים להשכלה גבוהה בעולם אינם מתהדרים בתואר אוניברסיטה אם אינם ראויים לו על פי ההגדרה של מוסד הכולל את כל תחומי המחקר, ומציג שלושה מוסדות כאלה לדוגמא: המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס MIT, בית הספר לכלכלה בלונדון LSE, והטכניון בחיפה. אבל זעירא טועה. הצצה לאתר הטכניון (תחת סעיף "חזון") תגלה שהמוסד הטכנולוגי דווקא מגדיר את עצמו כ"אוניברסיטת מחקר מדעית-טכנולוגית". (וכך הוא גם מוגדר על ידי המל"ג). גם בית הספר לכלכלה של לונדון, בסתירה לטענתו של זעירא, מוגדר כאוניברסיטה במדעי החברה (Social science university). ויש עוד דוגמאות מהעולם: המוסד המהולל בפריז Science Po , מוגדר כאוניברסיטה למרות שאינו כולל את מדעי הטבע ואת רוב מדעי הרוח, וכך גם אוניברסיטת בוקוני שבמילאנו, אוניברסיטה פרטית מצטיינת שמתמקדת באותם התחומים שבהם מתמקדת אוניברסיטת רייכמן, ואפשר גם להוסיף לרשימה את המכון האוניברסיטאי האירופאי בפירנצה (EUI). בקיצור, אוניברסיטה במדעי החברה אינה המצאה חדשה גם אם לדעתו של פרופסור זעירא, השם אוניברסיטה אינו מתאים.

יתרה מזו, אם פרופ' זעירא היה בודק את ההיסטוריה של הקמת האוניברסיטאות בישראל, היה מגלה שהמוסדות שהוקמו לאחר קום המדינה נקראו על ידי מייסדיהם אוניברסיטה, ללא כל צורך באישור מהמל"ג, שרק הכירה בהן באופן רשמי כמוסדות להשכלה גבוהה. בדיקה פשוטה גם מראה שבתחילת דרכן אוניברסיטת בר אילן, כמו אוניברסיטת הנגב (לימים בן גוריון) ואוניברסיטת חיפה, לא כללו את היקף החוקרים, התלמידים ואת היקף תחומי המחקר כפי שקיימים באוניברסיטת רייכמן כיום, ואף נקראו אוניברסיטאות עוד לפני שהיה להן אישור להעניק תואר ד"ר, שוב בשונה מאוניברסיטת רייכמן, שכבר קיבלה אישור, לאחר בדיקות קפדניות של וועדות חיצוניות מטעם המל"ג, להעניק תוארי ד"ר בשלושה תחומים. כמובן שגם כשהאוניברסיטה העברית הוקמה, שנים רבות לפני קום המדינה, היא לא כללה את כל תחומי המחקר, ובכל זאת נקראה אוניברסיטה.

העיסוק בהגדרות - מהי אוניברסיטה - הוא מעט משעמם. אבל לזעירא יש גם האשמות חמורות כלפי אוניברסיטת רייכמן: "המבחר הדל של מדעים שבהם עוסק המרכז הבין-תחומי מעידים על האסטרטגיה בה הוא נוקט, של התמקדות ב-"מדעי הכסף", בהם יש ביקוש רב של תלמידים ועלות נמוכה להוראתם. לעומת זאת בורח המרכז מכל מדע, שעלות הוראתו גדולה והביקוש לו אולי אינו כה גדול". ועוד מוסיף זעירא וטוען שזו מדיניות של "רדיפת בצע אקדמית".

פרופסור זעירא אינו הראשון שמלין על ההתנהלות הכלכלית של אוניברסיטת רייכמן, שגובה שכר לימוד גבוה בהשוואה לשכר הלימוד המסובסד בכבדות על ידי משלם המיסים באוניברסיטאות הציבוריות, משלמת שכר תחרותי לחוקרים, ולא עוסקת בהוראה בתחומי ידע שאין להם ביקוש. אבל מהי אותה התנהלות כלכלית אם לא אחריות תקציבית?

"רדיפת בצע אקדמית"? הגדרה שמעידה הרבה יותר על המגדיר מאשר על אוניברסיטת רייכמן

הניתוק של הפרופסור לכלכלה מהמציאות הכלכלית ראוי להתפעלות. בשונה מהאוניברסיטה העברית שהתנהלה שנים בחוסר אחריות תקציבית, בידיעה שמשלם המיסים הישראלי יציל אותה ואת הפנסיות התקציביות הנדיבות של הפרופסורים שלה, אוניברסיטת רייכמן לא מתוקצבת על ידי ממשלת ישראל. תקציבה השוטף מבוסס בעיקר על שכר לימוד, ומקורות עצמאיים אחרים. כמובן שחוקרי אוניברסיטת רייכמן גם זוכים בתקציבי מחקר מקרנות תחרותיות, כולל מהקרן הישראלית למדעים, הממומנת על ידי ממשלת ישראל, אבל מדובר במרכיב כמעט זניח בתקציב האוניברסיטה. לצד התנהלות תקציבית אחראית וללא כל סיוע בכפייה ממשלם המיסים הישראלי, הבינתחומי גם מממן מלגות לסטודנטים שמגיעים מרקע כלכלי חלש ולמצטיינים בהיקף של כ-30 מיליון שקלים בשנה. זאת למרות ששכר הלימוד באוניברסיטת רייכמן נמוך בהשוואה בינלאומית למוסדות פרטיים, והוא נמוך מהעלות למשלם המיסים של סטודנט ממוצע באוניברסיטאות הציבוריות בישראל.

הרצון של אוניברסיטת רייכמן לשרוד, לגייס חוקרים מצטיינים, ולממן מלגות לסטודנטים, מחייב לכן התמקדות בתחומים שבהם העלות של המחקר וההוראה אינה גבוהה והביקוש ללימודים רב. ההתנהלות האחראית הזו, שתרומתה לחברה הישראלית רבה (למשל: פחות סטודנטים במוסדות המסובסדים וצמצם "בריחת מוחות" של חוקרים מצטיינים מישראל), מוגדרת אצל זעירא "רדיפת בצע אקדמית". הגדרה שמעידה הרבה יותר על המגדיר וחשיבתו הכלכלית מאשר על אוניברסיטת רייכמן.

אם אוניברסיטת רייכמן תעשה כעצת זעירא, ותרחיב את פעילותה לתחומים יקרים ודלי ביקוש, היא פשוט תיכנס לגירעונות עתק בדומה לחלק מהאוניברסיטאות הציבוריות - מבלי שתעמוד לה היכולת לחילוץ על חשבון משלם המיסים.

הכותב הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן ובאוניברסיטת ווריק שבאנגליה

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"