גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביומד הישראלית קרטיהיל צפויה להימכר בסכום של עד 500 מיליון דולר

החברה, המוחזקת ב-27% ע"י אלרון, מפתחת סחוס חלופי מאלמוגים ● המכירה הצפויה לחברת האורטופדיה האמריקאית ביוונטוס כוללת מקדמה של 360 מיליון דולר

ד''ר אורי גייגר / צילום: יח''צ
ד''ר אורי גייגר / צילום: יח''צ

חברת אלרון, זרוע ההשקעות בטכנולוגיה של דיסקונט השקעות, מדווחת כי חברת האורטופדיה האמריקאית ביוונטוס (Bioventus) הודיעה על כוונתה לממש את האופציה לרכישה של חברת קרטיהיל (Cartiheal) הישראלית, המפתחת סחוס חלופי מאלמוגים. ביוונטוס תשלם עבור קרטיהיל מקדמה של 360 מיליון דולר, וסכום נוסף שיכול להביא את סך כל התשלום על העסקה ל-500 מיליון דולר, בהתאם לעמידה באבני דרך.

ההודעה עדיין אינה מהווה מימוש בפועל של האופציה. בשלב הראשון ביוונטוס תשלם 50 מיליון דולר והיא מצהירה על התחייבותה לממש את האופציה ברגע שיהיה לקרטיהיל אישור FDA. קרטיהיל עברה בהצלחה את הניסוי הקליני המשמעותי לקראת קבלת אישור FDA, והאירוע הזה צפוי, אם לא יהיו הפתעות, בטווח של כשנה לכל היותר.

אלרון, המחזיקה 27% ממניות קרטיהיל, הודיעה עם חתימת העסקה כי היא צפויה לקבל במקרה של מימוש האופציה תמורה של עד 129-126 מיליון דולר, לפי חלוקה של 92-90 מיליון דולר בעת הרכישה, ו-37-36 מיליון דולר שישולמו בהתאם למימוש אבני הדרך (אם וכאשר הכנסות קרטיהיל יעמדו על 100 מיליון דולר במהלך תקופה של 12 חודשים רצופים). קרטיהיל רשומה בספריה של אלרון בפחות ממיליון דולר והתמורה מהווה החזר של עד פי 7 על ההשקעה. מניית אלרון , הנסחרת בת"א לפי שווי של 550 מיליון שקל מגיבה בחיוב לדיווח.

קרן אקסלמד, בשליטת ד"ר אורי גייגר, המחזיקה כ-15% מהחברה, צפויה לקבל עד 75 מיליון דולר מהמכירה ולרשום אף היא החזר של בערך פי 7 על השקעתה. מרוויחות נוספות הן: קרן פרגרין, בעלת חממת אינסנטיב שהחברה בגרה מתוכה; קרן aMoon שהובילה את מימון השלבים המתקדמים של החברה, כולל הניסויים הקליניים; קרן Access Medical של ד"ר מיכאל טל ולימור סנדץ' המשקיעה במכשור רפואי בשלבים מוקדמים; קרן פרטק, חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון ומשקיעים פרטיים. מקור הטכנולוגיה של החברה באוניברסיטת בן גוריון, המחזיקה גם היא במניות דרך חברת המסחור שלה.

עבור אקסלמד ופרגרין מדובר בשיתוף פעולה מוצלח שני שנושא פרי החודש, כאשר לפני כמה שבועות הודיעה חברת ממיק (Memic) על מיזוג לחברת רכישה מיוחדת (SPA) בנאסד"ק, בעסקה המגלמת לממיק שווי של כמיליארד דולר.

תוצאות טובות בניסוי קליני גדול

ביוונטוס, הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 860 מיליון דולר, היא חברה ייחודית בתחום האורתופדיה. היא עוסקת בחידוש איברים בנוסף לאורתופדיה קלאסית. היא חתמה על עסקה ההשקעה בקרטיהיל עם האופציה לרכישה ביולי 2020. זהו מקרה נדיר יחסית בתחום המכשור הרפואי שבו הטכנולוגיה של החברה מספיק מעניינת, כך שהיא נמכרת בד בבד עם אישור FDA ולפני מכירות. בתחילת אוגוסט קיבלה קרטיהיל תוצאות טובות בניסוי קליני גדול בתחום שיקום פגיעות בסחוס ברך באמצעות השתל שלה. לחברה יש אישור "מוצר פורץ דרך" אשר מאפשר קיצור של הניסויים הקליניים, ולכן ייתכן שזה יהיה הניסוי האחרון לפני אישור FDA.

חלק מן המשתתפים בניסוי שעברו את ההשתלה לאחר פציעת ספורט, חזרו להיות ספורטאים מקצועיים, לאחר שהעריכו כי כבר יצטרכו לפרוש. המוצר מתאים לא רק לספורטאים, אלא גם לאנשים מבוגרים ובעלי משקל עודף. עבור המטופלים הללו, השתלת סחוס בזמן יכולה לדחות או לבטל את הצורך בהחלפת מפרק ירך.

"אף אחד לא להצליח לגרום לסחוס באמת להתחדש"

המוצר של קרטיהיל הוא שתל מבוסס סחוס אשר מעודד צמיחה של הסחוס והעצם הטבעיים של המטופל. מנכ"ל החברה מיום הקמתה, ניר אלטשולר, שהוא גם ממציא הטכנולוגיה שלה, אמר בעבר כי "גילינו כי השתל מושך תאי גזע ממח העצם. התאים הללו מפרקים בהדרגה את השתל תוך כדי בנייה מחדש של הסחוס והעצם הפגועים".

היום מספר אלטשולר ל"גלובס" כי "כשהייתי חוקר באוניברסיטת בן גוריון, נחשפתי לניסוי שנערך שם, בו הושתלו אלמוגים בברכיים של ארנבות. תחום השתלת הסחוס מאלמוג כבר היה קיים באותה התקופה, אבל הרקמה שנוצרה סביב האלמוג הייתה צלקתית. אף אחד לא הצליח לגרום לסחוס באמת להתחדש.

"אני ידעתי שצמיחה של תאי גזע תלויה בגודל החורים הקטנים בתוך המצע שעליו הם גדלים. אמרתי, בואו נשחק עם הגודל של החורים באלמוג, ואולי נגיע במקרה לאיזה שהוא דפוס שיגרום לתאי עצם לגדול בתוך עצם ולתאי סחוס לגדול בתוך סחוס". וכך היה.

אלטשולר היה אז סמנכ"ל פיתוח עסקי בקרן פרגרין, ולכן הביא את ההמצאה לחממה של הקרן. "הוא אחד המנהלים הכי טובים שאני מכיר", אומר עליו בועז ליפשיץ, שותף בפרגרין. "החברה הזו היא האהבה בשבילו, והוא מסור לה מהיום הראשון".

בועז ליפשיץ, שותף מנהל קרן הון סיכון פרגרין / צילום: פרגרין

החברה עברה תלאות, כולל ניסויים שלא הצליחו והיה צורך להמציא מחדש חלק מתהליך היצור של המוצר. לישפיץ סיפר בעבר כי בשלב זה קרן אלרון התגייסה להשקיע בחברה, ובעצם העבירה אותה לשלב הבא שלה.

אלטשולר: "תחום חידוש הסחוס נחשב בעבר לגביע הקדוש של הרפואה, אבל גם לבלתי אפשרי, לבית קברות לטכנולוגיות שנוסו ונכשלו". לדבריו, קרטיהיל היא החברה היחידה שמצליחה לגדל סחוס חדש אמיתי ומוצלח בקבוצה רחבה של חולים - גם ספורטאים צעירים, אבל גם אנשים לא צעירים, גם בעלי עודף משקל. עבור המטופלים הללו, השתלת סחוס בזמן יכולה לדחות או לבטל את הצורך בהחלפת מפרק ירך.

ד"ר אורי גייגר מקרן אקסלמד אמר היום כי: "אנחנו גאים להיות המשקיע המוסדי הראשון בחברה שאיפשר מוצר מהפכני שישפיע על חיים של כל כך הרבה אנשים".

עוד כתבות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; רנו יורדת אחרי פרסום הדוחות

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר