גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבליץ האכזרי של סין בענקיות הטק שלה הוא קריאה למשקיעים הזרים לארוז את החפצים?

האיום הרגולטורי וצעדי הממשל הסיני הקיצוניים נגד חברות הטכנולוגיה המקומיות מאתגרים מאז ומעולם את המשקיעים ● אבל בדרכה לכיבוש פסגת הכלכלה העולמית, סין מבינה שהיא צריכה למתן את תאוות השליטה שלה וכן את עוצמת הפגיעה בשווקים הגלובליים ● מה יהיה השלב הבא במשחק הכוחות

ילדים משחקים במשחקי מחשב בבית קפה בבייג'ין / צילום: Reuters, Florence Lo
ילדים משחקים במשחקי מחשב בבית קפה בבייג'ין / צילום: Reuters, Florence Lo

המהלומות שהנחית הממשל הסיני על מגזר הטכנולוגיה במדינתו מציפות את השאלה האם ייתכן שעוד לא התאוששנו מהקורונה וכבר מבשלים לנו משבר חדש? כדי לספק תשובה בהירה צריך להבין את מערכת היחסים בין הדיקטטורה לתאגידי הענק - מה הרקע לצעדים האגרסיביים ומה מנסה הממשל להשיג הפעם, גם במחיר כלכלי שספק אם ראינו כמותו בשנים האחרונות. וגם, האם כל אלו מאותתים למשקיעים שזו העת להימלט מהשוק? לא בטוח.

זה היה מפגן עוצמה נוסף של הממשל הסיני, כשעל הכוונת תאגידי הענק בענף הטק. הסיבה - עבירות על "חוקי התחרות" במדינה, ניצול מעמדן וחדירה למרחב הפרטי של המשתמשים. היעד: להצר את צעדיהן ולהכתיב חוקי משחק נוקשים עוד יותר באמצעות הידוק הרגולציה והטלת סנקציות. התוצאה: התאדות של כטריליון דולר משווי סקטור הטכנולוגיה בחצי שנה וקריסה יומית החדה ביותר שנרשמה זה למעלה מעשור, מאז ערב משבר ה"סאב-פריים" ב-2008.

 

בליץ מתוזמן בכל החזיתות

אם נשפוט לפי ההתנהלות בשנים האחרונות, אולי מספיק אפילו בשנה האחרונה, אף אחד לא אמור להיות מופתע מעוד סיבוב של הסתערות הממשל הסיני על השוק החופשי, גם במחיר פגיעה אנושה בפעילותן העסקית של החברות המקומיות. אלא שהפעם זה היה חריג - בליץ מתוכנן ומתוזמן בכל החזיתות. בגזרה אחת החיל הממשל רפורמה על חברות פרטיות שאמונות על לימודים ממלכתיים מקוונים - אחד המגזרים המשגשגים במדינה, המגלגל על פי הערכות כ-100 מיליארד דולר בשנה. המגבלות למעשה נועדו לחנוק את החברות וכוללות בין היתר איסור גיוס השקעות הון מחוץ למדינה, הסרת האופציה להנפקה בבורסה, גניזה של תהליכי רכישה ומיזוג, והדובדבן שבקצפת - איסור פעילות למטרות רווח.

הטיעון מאחורי הקשחת הרגולציה היה ש"תעשיית השיעורים הפרטיים מחוץ למסגרות החינוך הפורמליות נחטפה על ידי ההון". עם זאת, סין הבטיחה גם "גזר" - המדינה תשפר את איכות שירותי החינוך המקוון הממשלתיים ותהפוך אותם לחינמיים. כחלק מהבליץ המתמשך, כמה ימים קודם לכן סין הנחיתה מכה על Global DiDi, ענקית שיתוף הנסיעות הפועלת במזרח אסיה.

כאן המהלך נעוץ כנראה ב"חוסר משמעת" שהפגינה החברה בעת הנפקתה בוול סטריט בחודש יולי, בניגוד למסרי הממשל ולפיהם רצונה להיסחר מחוץ למדינה אינו עולה בקנה אחד עם המאמצים למנוע זליגה של חברות החוצה מסין. DiDi הייתה נחושה עם הליך ההנפקה. זה התחיל באופטימיות, ובימיה הראשונים זינקה מניית החברה בשיעורים דו-ספרתיים עד לשווי שוק של כ-80 מיליארד דולר, אלא שבהמשך שוויה נחתך בחצי.

מה שהביא לקריסה במניה היה שיגור איום מצד הממשל להטיל עליה קנסות כבדים, עד גובה של כ-3 מיליארד דולר (גבוה מהקנס האסטרונומי שהושת באפריל על ענקית סינית אחרת, עליבאבא, בסך 2.8 מיליארד דולר). לקנס נלוותה גם רמיזה על אופציה למחיקתה מהמסחר בארה"ב, אך כאן כבר מדובר ב"שבירת כלים" והכרזת מלחמה פומבית על בורסות ארה"ב. אם לא די בכך, לא עבר זמן רב וסין הורתה על מחיקתה של אפליקציית DiDi מהחנות ונאסר על החברה לגייס לקוחות חדשים, בטענה לאסיפת מידע על המשתמשים, מה שכמובן לא תרם להרגעת הרוחות והמשיך לטלטל את המניה.

הגבלת שעות משחק,עצירת הנפקות והתערבות בנדל"ן

ימים ספורים קודם הייתה זו ענקית המדיה טנסנט (Tencent) שנפלה בחדות, גם הפעם לא בשל הרעה בפעילות העסקית. לטענת המשטר, עולם הגיימינג שמציעה החברה משפיע על בני הנוער בדומה ל"אופיום נפשי". גם אפליקציית המסרים WeChat הפופולרית שמפעילה טנסנט (כ-1.2 מיליארד משתמשים בסין) ספגה טענות על הפרת חוקי ההגנה על קטינים בסין. טנסנט הודיעה שתגביל את זמן השימוש במשחקיה (לאחר שעשתה זאת גם בעבר, ועוד לפני הכללים החדשים שקבעו הרגולטורים במדינה המחייבים את המפעילות להגביל משחקים מקוונים לקטינים לשלוש שעות בשבוע בלבד). בנוסף הוטל על החברה קנס בשל הפרת חוקי התחרות והיותה מונופול בזכויות הסטרימינג במדינה.

המערכה שמנהלת בייג'ין מול חברות עסקיות אינה חדשה. קדם לה רצף הצלפות מצד המפלגה הקומוניסטית כלפי חברות שהפכו לתאגידי ענק, לעתים הגדולים בתחומם בעולם, ולמשל הטלת הקנס על עליבאבא ועצירת הנפקת הענק של חברת הפיננסים והתשלומים ANT Group. אלו הובילו גם להיעלמותו המסתורית של הבעלים, ג'ק מא, שנעדר מעיני הציבור בסמיכות לדיווחים על בלימת ההנפקה.

באחרונה דווח כי הממשל מתכוון גם להתערב ברגולציה בשוק הנדל"ן ולהתעקש על הסדרת זכויות השליחים בחברות שילוח המזון. לאלו מצטרף דיווח שנפוץ בסין לאחרונה לפיו המפלגה הקומוניסטית נחושה לטפל גם בגופי ההשקעה במדינה, זאת לאחר שעשרות מהם נקנסו בגין "יכולות ניהול רפות והענקת שוויים נדיבים לחלק מהחברות שהונפקו".

שלא נשכח לרגע "מי הבוס"

נראה שאין דרך לנתח את המצב בסין על סמך נתונים פיננסיים - הממשל מנחית מהלומות ללא התראה מוקדמת, וחוסר היכולת לצפות את צעדיו מותיר צל כבד על היציבות העסקית של ענפי הפעילות. עם זאת, הממשל בסין מבין שחניקת הכלכלה והצרת צעדיהם של תאגידי הענק יאטו במידה רבה את הדהירה שלה לעבר הובלת דירוג הכלכלות הגדולות בעולם, לראשונה בהיסטוריה. אז איך ניתן להבין זאת? אולי בסין רצו פשוט להזכיר "מי הבוס".

צמיחה מואצת של החברות במדינה ואובדן השליטה עליהן, מהווים את האיום הגדול ביותר על תפיסת המפלגה הקומוניסטית, ולכן גלובליזציה ותהליכים מהירים דורשים מהממשל תגובות חדות וחותכות. אולם הנשיא הסיני, שי ג'ינפינג, טען בעבר כי המדינה מייחסת ערך ותרומה גבוהה לפעילות התעשייה המסורתית, וכפועל יוצא הפוקוס הוא על סקטורים אחרים, בעיקר הטכנולוגיה, שאת תרומתם מנסה סין למקסם לטובת הכלכלה הפנימית. לכן הטלת סנקציות, בייחוד כשישנו קושי לפקח על חברות הטכנולוגיה בשל אופי פעילותן, היא פתרון לגיטימי עבור הממשל למנוע בריחת כסף החוצה ו"יציאה משליטה".

הצעדים הללו הכו גלים בשוקי העולם וגם אצלנו. הגופים המוסדיים בישראל חשופים במידה מסוימת להשקעות בסין מתוך ראייה ארוכת טווח שמדובר במנוע כלכלי עולמי שלא ניתן להתעלם ממנו, גם במחיר של אלמנט האי-ודאות הכרוך בהשקעה במדינה עם שלטון דיקטטורי. אותה חשיפה גררה לאחרונה לתנודות בטבלת התשואות, בעיקר בתעשיית הגמל, לרוב נוכח הירידה החדה שנרשמה בקרן הסל הפופולרית KraneShares CSI China Internet (סימול: KWEB), הנסחרת בניו יורק ומשקיעה בחברות אינטרנט סיניות שנסחרות מחוץ לסין, ובהשקעות ישירות בענקיות הסיניות שספגו גם הן נפילות.

ועדיין, לא ניתן להספיד את השוק הסיני.

הצרות של החברות - ההזדמנות של המשקיעים

סין אמנם תישאר מדינה עם סיכונים מבניים של התערבות ממשלתית, אגרסיבית פחות או יותר, אך ניסיון העבר מלמד שרבות מהחברות שנאלצו להתמודד עם מדיניות נוקשה מצד הממשל, שרטטו לעצמן מודל פעילות התואם את הכללים החדשים והמשיכו בקידום פעילותן העסקית. מתוך הנחה זו אפשר לראות בירידות החדות שרשמו מניות החברות הגדולות, כדוגמת עליבאבא (שנמצאת סביב שפל כל הזמנים), טנסנט, באידו ואחרות, חלון הזדמנויות לכניסה בשערים ומכפילים נוחים.

בהסתכלות רחבה יותר - הסינים מחפשים שליטה ומוצאים את הדרך לעשות זאת, אך הם גם בהחלט מודעים להשלכות ומנסים לרכך את עוצמת הפגיעה. בניסיון לבלום את הזעזוע בשווקים ולהרגיע את הרוחות, יצא בכיר ברשות ני"ע בסין (SAC) בהצהרה לבנקים וגופי ההשקעה הבינלאומיים, ולפיה הרגולטורים במדינה ישקלו מעתה בכובד ראש כל גיבוש מדיניות שעשויה לייצר תנודתיות עמוקה בשווקים, שכן הם ערים לחשיבות עיכול המהלכים אצל המשקיעים, ויפעלו לכך שאלו יהיו הדרגתיים ומרוככים יותר. לבסוף, ואולי מה שחיפשו רבים לשמוע - אין בכוונתם להעלות סקטורים חדשים על המוקד מלבד אלו שכבר נפגעו. בכירים אחרים בסין אשררו את התחזית האופטימית ארוכת הטווח ביחס לביצועיהן של החברות הסיניות.

לסיכום, הסביבה העסקית בסין מאתגרת מאז ומתמיד את המשקיעים, לנוכח האיום הרגולטורי וצעדי הממשל הקיצוניים שנמצאים ברקע, בייחוד בעתות של החרפת הטון. בצד זאת, סין תאבת צמיחה, והיעד של כיבוש פסגת הכלכלה העולמית לא מאפשר לה לעצור כעת ולמוטט את חברות הענק שצמחו מתוך המדינה, שהרי אלו במידה רבה הקטר שעליו דוהרת המדינה לצמרת העולמית.

הכותב הוא מנכ"ל ארבע עונות תכנון פיננסי מקבוצת אי.בי.אי. ארבע עונות תכנון פיננסי עוסקת בניהול עושר, פיקוח ובקרה על השקעות עבור לקוחות פרטיים וחברות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך המתחשב בצרכיו של כל אדם 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד