גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת גיל פרישת הנשים: לשקול גיל פרישה דיפרנציאלי לפי מקצוע ומשלח יד

בגלל שנשים במקצועות מסוימים מרוויחות מהעלאת גיל הפרישה ונשים במקצועות אחרים עלולות להיפגע מכך, חייבים לחשוב מחוץ לקופסה ולבדוק אופציה דיפרנציאלית

נשים עובדות במרכז טלפוני / צילום: יח''צ
נשים עובדות במרכז טלפוני / צילום: יח''צ

בחוק ההסדרים נכללת הצעה להעלות בהדרגה את גיל הפרישה של נשים מ-62 ל-65 במהלך 13 השנים הבאות, ובטווח הרחוק יותר - להצמיד את גיל הפרישה (גם של גברים) לתוחלת החיים. נושא העלאת גיל הפרישה בכלל וגיל הפרישה של נשים בפרט, מקודם בשנים האחרונות, על רקע התארכות תוחלת החיים של נשים וגברים כאחד, אך עד כה לא הבשיל לכדי חקיקה. הפעם האחרונה שעודכן גיל הפרישה הייתה ב-2003 כאשר גיל הפרישה של גברים הועלה מ-65 ל-67 ושל נשים מ-60 ל-62.

 יתרונות העלאת גיל הפרישה

עדכון גיל הפרישה, הן של גברים והן של נשים, הפך להיות הכרחי לאור התארכות תוחלת החיים. בעבר, כאשר תוחלת החיים הייתה קצרה, העובדים הספיקו בדרך כלל לחסוך עד גיל הפרישה סכום שמאפשר להם לשמור על אותה רמת החיים. אם תוחלת החיים מתארכת וגיל הפרישה נשאר אותו הדבר, אותו הסכום צריך להספיק ליותר שנים וקשה לשמור על אותה רמת חיים.

דבר דומה קורה עם קצבאות הזקנה מטעם המדינה, שנועדו להבטיח קיום בסיסי גם למי שאין לו פנסיה. התארכות תוחלת החיים ללא שינוי גיל הפרישה משמעותו שפחות אנשים עובדים ומשלמים מסים כדי לממן קצבאות זקנה ליותר אנשים.

העלאת גיל הפרישה מגדילה את מספר השנים שהפנסיה נחסכת ואת הזמן שהיא צוברת ריבית וכך מגדילה את הקצבה החודשית לאחר הפרישה ומאריכה את משך הזמן שבו הפרט נשען למחייתו על שכר ולא על קצבאות. הדבר חשוב במיוחד במקרה של נשים, שגם פורשות מוקדם יותר משוק העבודה וגם חיות יותר שנים, ולכן גם חוסכות פחות וגם צריכות לחלק את החיסכון על יותר שנים.

ייתכן גם שהעלאת גיל הפרישה תתרום ל"תוחלת החיים הבריאים" - מספר השנים שהאדם חי בבריאות טובה. עבודות שמפעילות את הגוף והראש יכולות למנוע ירידה בפעילות הגופנית והקוגניטיבית שעשויה להתרחש לאחר פרישה ולגרום להידרדרות בריאותית.

בנוסף, להגדלת גיל הפרישה של נשים וצמצום הפער בינן לבין גברים ישנו פוטנציאל לצמצם גם את פערי התעסוקה ביניהם. במצב הקיים בו גידול הילדים אינו מתחלק שווה בשווה, נשים רבות דוחות את הכניסה לשוק העבודה או את פיתוח הקריירה לגיל מאוחר יותר. הן נמצאות פחות שנים בשוק העבודה ועל כן שיעור ההשתתפות שלהן נפגע וגם היכולת שלהן להתקדם לתפקידים בכירים בשכר גבוה. העלאת גיל הפרישה תאריך את מספר השנים שהן מבלות בשוק העבודה וכך תעצים את היכולת שלהן לפתח קריירה ולהתקדם מקצועית.

חסרונות העלאת גיל הפרישה

דיון רחב קיים בהקשר של פערים מעמדיים ואתניים ואי-שוויון מגדרי. כבר כיום נשים רבות יוצאות מכוח העבודה שנים רבות לפני גיל הפרישה, בעיקר בשל עבודה במקצועות ששוחקים פיזית ונפשית כמו טיפול, סיעוד והוראה, אפליה מגדרית בשוק העבודה, הציפיות החברתיות לטפל בבני משפחה נזקקי טיפול ובעיות בריאותיות.

לאחר העלאת גיל הפרישה, יצטרכו נשים אלה שלא יכולות להמשיך לעבוד או אלו שנפלטו משוק העבודה ולא מצליחות להשתלב בו בחזרה, לחכות מספר רב יותר של שנים בטרם יוכלו לקבל פנסיה או קצבת זקנה. זאת לצד נשים משכילות יותר ובמקצועות לא שוחקים, שסביר כי מצבן ישתפר ויוכלו לנצל את השנים הנוספות כדי לחסוך ולהתקדם מקצועית.

על-פי המאפיינים התעסוקתיים של הנשים הערביות, ניתן להניח שהן, במיוחד, ייפגעו מהשינוי. במחקר שערכתי עולה כי נשים ערביות נוטות יותר לצאת משוק העבודה בגיל מוקדם(זו גם אחת הסיבות לשיעור התעסוקה הנמוך שלהן), גם יחסית לנשים היהודיות וגם יחסית לגברים הערבים. על כן, ללא אמצעי מדיניות משלימים, השינוי המוצע עלול להעצים את מצוקותיהן של נשים בכלל ושל נשים ערביות בפרט.

מסקנות

בגלל שנשים במקצועות מסוימים מרוויחות מהעלאת גיל הפרישה ונשים במקצועות אחרים עלולות להיפגע מכך, יש לשקול גיל פרישה דיפרנציאלי לפי מקצוע ומשלח יד. לנשים במקצועות ההוראה והסיעוד, למשל, יתאפשר לפרוש מוקדם ולהתחיל לקבל פנסיה מוקדמת.

על מנת לתת פתרון לנשים הנפלטות משוק העבודה זמן רב לפני גיל הפרישה החדש, יש לעדכן את התנאים לקבלת הבטחת הכנסה עבור נשים בגילאים אלה, ולהגדילה, וכן לשפר את היצע ההכשרות המקצועיות. כך הן יוכלו להתקיים בכבוד ולהישאר בשוק העבודה. נקיטת צעדים אלה תאפשר לממש את יתרונות העלאת גיל הפרישה ולהימנע מהנזקים.

הכותב הוא מרצה בחוג ללימודי עבודה באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת אוקספורד, ומנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו