גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשתוללות בשוק ההעברות נעצרה, הקבוצות מפנימות את ממדי המשבר

החובות שצמחו בעשרות אחוזים והחשש מאי ודאות גרמו לקבוצות הכדורגל באירופה לוותר על "מותרות" כמו רכישת שחקנים • התוצאה: ההוצאה על רכש בחמש הליגות הגדולות נחתכה ב-44%, והמועדונים החלו לגייס שחקנים בהשאלה או כאלו שסיימו חוזה

ג'ק גריליש. נרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו / צילום: Associated Press, Rui Vieira
ג'ק גריליש. נרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו / צילום: Associated Press, Rui Vieira

אפשר לדבר על חובות של מועדוני כדורגל או הצהרות של בעלים לגבי המצב הכלכלי של הקבוצה שהן מחזיקים, אבל אם רוצים להבין באופן הברור והפשוט ביותר מה עובר על הכדורגל האירופי צריך רק לתת מבט קצר לתוך שוק ההעברות שחקנים במהלך הקיץ. אותו "חלון ההעברות" שדרכו מתחמשות קבוצות בשחקנים הוא הדרך הבוטה ביותר של קבוצות להשתולל, לפתוח את הארנק - לפעמים גם כשאין כסף.

החלון הקייצי שנסגר בליגות הגדולות ב-31 באוגוסט נתן תחושה שהדברים מסתדרים מבחינה כלכלית בתעשיית הכדורגל אחרי תקופת הקורונה, בעיקר בגלל שתי תנועות ענק - המעבר של ליונל מסי מברצלונה לפריז, וכריסטיאנו רונאלדו שנחת במנצ’סטר יונייטד. אבל האמת רחוקה מכך - למעשה שוק ההעברות היה שחון בצורה קיצונית והדגיש עד כמה הקבוצות "יושבות על הארנק", ונזהרות. השוק הנוכחי הוא היבש ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008-2010 והוא מדגיש שהמועדונים והבעלים הפנימו את המצב החדש שיצרה המגפה. מה אפשר ללמוד משוק ההעברות של קיץ 2021? ומי מהליגות ממשיכה בכל זאת לחיות כאילו הכל כרגיל?

אירופה מהדקת חגורות

חמש הליגות הגדולות באירופה (אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה, צרפת) הוציאו ביחד במהלך החלון 3 מיליארד אירו, ירידה של 44% לעומת החלון של קיץ 2019 שהיה החלון האחרון שלפני הקורונה שבו הוציאו הקבוצות 5.4 מיליארד אירו.

כדי לקבל תמונה אמיתית יותר מומלץ להסתכל על נתוני הנטו - כלומר, כמה כסף הוציאו הקבוצות על רכישת שחקנים בניכוי הכסף שהן הכניסו ממכירת שחקנים. כאן הסיפור נראה כבר אחרת: סך ההוצאה נטו על רכישת שחקנים הסתכמה בחלון הנוכחי ב-777 מיליון אירו בלבד. במלים אחרות, מועדון כדורגל באחת מחמש הליגות העשירות של אירופה הוציא נטו על רכישת שחקנים 7.9 מיליון אירו - הסכם הנמוך ביותר מאז משבר הסאב-פריים.

 

החגיגה באנגליה נמשכת

כשמדברים על חמש הליגות העשירות ישנו הבדל בין הפרמיירליג האנגלית לבין היתר. קבוצות הליגה האנגלית שנהנות מהסכמי זכויות שידור גבוהים מאוד עדיין יכולות להרשות לעצמן מסע חימוש יותר נדיב גם בימי קורונה. כך, שבעוד שקבוצות הליגה האנגלית הוציאו נטו על רכש 699 מיליון אירו (34 מיליון אירו בממוצע לקבוצה), בשאר ארבע הליגות הגדולות ביחד הסתכמה ההוצאה נטו על בשוק ההעברות ב-106 מיליון אירו בלבד (1.35 מיליון אירו בממוצע לקבוצה).

בליגה הספרדית, למשל, הוציאו בחלון הנוכחי 293 מיליון אירו בלבד לעומת 1.35 מיליארד אירו שהוצאו בחלון של 2019. המשמעות היא שמחוץ לאנגליה הופעל אצל רוב הקבוצות מנגנון לפיו מה שיוצא הוא מה שנכנס. רוצים לרכוש שחקן? צריך למכור שחקן אחר כדי לממן את העסקה.

בספרד, אגב, גם הזרמת הון של 2.1 מיליארד אירו לליגה שהובטחה על ידי חברת הפרייבט אקוויטי CVC, בתמורה לרכישת 10% מהליגה, לא יכולה הייתה להיות מנוף ליצירת עסקאות מאחר שהסכום הוגבל להשקעה בתשתיות וסיוע בסגירת חובות ורק מעט ממנו הוקצה לרכש.

חוסר יכולת להתחייב על "מותרות" כמו שחקנים יקרים נובע מהחובות שצמחו בעשרות אחוזים, ובמקביל קיימת אי ודאות לגבי הזמן שיעבור עד שהמשבר יסתיים וההכנסות יחזרו לשיעור שלפני המגפה. בנוסף, ההבדלים בהסרת ההגבלות מחייבים זהירות ויוצרים פערים בין הליגות: בעוד שבאנגליה וצרפת הוסרו ההגבלות על כניסת קהל למגרשים, מה שיאפשר הכנסות גבוהות ממכירת כרטיסים ומנויים, באיטליה נפתחה הליגה כאשר התפוסה המותרת ביציעים היא 50%, בספרד היא 40% ובגרמניה הוגבלה הכמות ל-25 אלף צופים.

חלק מהקבוצות השתמשו בחלון ההעברות כדי לנסות ולצמצם חובות או כדי לשפר את התזרים. בספרד, חמש קבוצות הרוויחו כסף בשוק ההעברות, כולל ריאל מדריד (47 מיליון אירו רווח) וברצלונה (39 מיליון אירו). בגרמניה כמעט מחצית מהקבוצות בליגה הרוויחו כסף בשוק ההעברות. וגם מסעות רכש היסטוריים לא נעשו מבלי להיות מחושבים מאוד - רד בול לייפציג, שהוזכרה כמי שיצאה למסע קניות מטורף שכלל הוצאה של 107 מיליון אירו (הכי הרבה בהיסטוריה של המועדון), הכניסה בצד השני 112 מיליון אירו ממכירת שחקנים, כך שבפועל היא יצאה מורווחת.

מגמת הרחבת פערים

העובדה שקבוצות הליגה האנגלית מרשות לעצמן להמשיך ולהתנהל די בטבעיות מבחינת רכישת שחקנים לעומת שאר היבשת עשויה להרחיב פערים בשנים הקרובות. בשנתיים של הקורונה ניכרה בבירור תנועה של שחקני טופ-קלאס לעבר אנגליה, כאשר מדינות כמו גרמניה, איטליה וספרד איבדו כוכבים.

אם מדברים על הרחבה אפשרית של פערים, שווה רק להזכיר שבגמר ליגת האלופות של 2021 שיחקו שתי קבוצות אנגליות (צ’לסי ומנצ’סטר סיטי). מישהו מהמר היום נגד נוכחות אנגלית מאסיבית גם בשלבי ההכרעה של ליגת האלופות השנה?

רונאלדו ומסי כמשל

שלוש מארבע הקבוצות שהוציאו הכי הרבה כסף בחלון ההעברות הן מאנגליה. ומבין כולן דווקא ארסנל היא זו שרשמה את החלון הפרוע ביותר באירופה עם הוצאה נטו של 134 מיליון אירו. סיטואציה שאפשר אולי להבין אותה לאור העובדה שהמועדון הלונדוני לא הצליח להיכנס לליגת האלופות, מה שגורר באופן ישיר אובדן משמעותי של הכנסה. מבחינת ארסנל הגישה היא שעדיף לשקם עכשיו את ההריסות, להשקיע ברכש, כדי לחזור להיות תחרותיים ולהיכנס לפחות לטופ-4 שמבטיח כניסה לליגת האלופות.
אחריה ניצבת מנצ’סטר יונייטד עם הוצאה נטו של 111 מיליון אירו, כולל השקעה סולידית בכריסטיאנו רונאלדו.

שתי ההעברות המדוברות של הקיץ נעשו בסכום אפסי: פריז סן ז’רמן המתינה בסבלנות לסוף החוזה של מסי כדי לקבל אותו בחינם, יונייטד שילמה רק 15 מיליון אירו ליובנטוס עבור רונאלדו, כשניצלה את הגיל המבוגר שלו (37) ואת העובדה שבעוד שנה היה מסיים חוזה והופך לשחקן חופשי.

רונאלדו ומסי הן דוגמה לאופן שבו קבוצות ניצלו הזדמנויות. הרבה יותר שחקנים עברו בקיץ הזה בחינם אחרי שסיימו חוזה. פריז סן ז’רמן הביאה ארבעה שחקני הרכב - מסי, ווינלאדום, סרחיו ראמוס ואת השוער הנפלא ג’יאנלואיג’י דונארומה בהעברה חופשית. שנה אחת לאחור, כשהם בתוך חוזה, היא הייתה צריכה לשלם תמורתם על פי הערכות כ-220 מיליון אירו. בנוסף, יותר ויותר קבוצות השתמשו בשוק ההעברות הנוכחי בשיטה של השאלת שחקנים, שמנטרלת את המשמעות של דמי רכישה.

תם עידן ההעברות הגדולות?

קיץ 2021 לא הצליח להכניס אפילו העברה אחת לצמרת ההעברות הגדולות בהיסטוריה. ג'ק גריליש שנרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו הוא רק ההעברה השביעית בהיסטוריה של הכדורגל. רחוק מאוד מהעברת ניימאר ב-2017 (222 מיליון אירו) או אמבפה ב-2018 (145 מיליון אירו). בעוד שבקיץ האחרון שלפני הקורונה עברו באירופה 16 שחקנים בסכום של 50 מיליון אירו ומעלה, בקיץ הנוכחי רק חמישה שחקנים נמכרו בסכום הזה.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד