גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דרך ספרי זיכרונות לומדים שתהליך הרדיקליזציה באפגניסטן החל עוד לפני הטליבאן"

סמדר שאול, בת 37, דוקטורנטית בבית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב ● חוקרת את תהליך הרדיקליזציה בקרב מתנדבים מוסלמים שסייעו לאפגנים במאבק נגד הסובייטים, ואת ההשפעה של הרשתות החברתיות הווירטואליות על קונפליקטים אלימים וטרור ● פרויקט מיוחד

סמדר שאול, אונ' ת''א / צילום: כדיה לוי
סמדר שאול, אונ' ת''א / צילום: כדיה לוי

גלובס ביקש מחמישה דוקטורנטים מבטיחים לספר מה השפיע על בחירת המסלול שלהם ואיך המחקר שהם עושים היום יכול לעזור לנו בעתיד

ההחלטה להיות חוקרת: "רציתי להיות מדריכת טיולים, אבל כשכתבתי סמינריון בפסיכולוגיה, נהניתי מאוד מהתהליך שבו שזרתי עוד מחקר ועוד מחקר לרעיונות יותר ויותר מורכבים. התחושה הייתה של יצירת אמנות, של ביטוי עצמי. זה קסם לי. אז את הטיולים השארתי כתחביב".

 

ממנהיגות נשית לארגוני טרור: במסגרת לימודי התואר השני בפסיכולוגיה חברתית, התמקדה שאול בחקר מנהיגות נשית. "נתקלתי במחקרים של פרופ' אליס איגלי מאוניברסיטת נורת'ווסטרן, שעסקה במאפיינים של מנהיגות נשית לעומת גברית, והאופן שבו נשים לפעמים חוות קונפליקט זהות משום שתכונות שנחשבות חיוניות למנהיג אינן נחשבו נשיות.

"גם אני, כמפקדת בצה"ל, הרגשתי איזשהו דיסוננס. כשאני על מדים, כאילו אין אינטגרציה בין הזהות שלי כקצינה לבין הזהות שלי כסמדר. כשקראתי את מחקריה של איגלי בנושא הקליקה הגברית, והאתגר של מנהיגות נשים בסביבה גברית, זה נתן לי רוגע. הבנתי שזו לא רק אני, שזה תחום שנחקר, שיש לו שם".

במחקר שלה, הראתה שאול שככל שהנשים הצליחו לשלב יחד את הזהות המנהיגותית שלהן עם הזהות הנשית, כך הן חוו את עצמן ונחוו על ידי הקבוצה שהובילו כאותנטיות יותר וכמנהיגות אפקטיביות יותר.

בתואר השלישי, שאול התרחקה מהקונפליקט הפרטי שלה למחקר של ארגוני טרור. "במהלך התואר השני בפסיכולוגיה חברתית עסקתי, כעוזרת מחקר, בפרויקטים בנושאי אלימות פוליטית, והתהליכים ברשתות שמחריפים קונפליקטים בין קבוצות, וככה נשאבתי לעולם הזה.

"בין היתר השתתפתי במחקר שעסק בתופעת הסכינאות בישראל, בשנים 2015-2016, שהתפשטותה כמגפה חברתית. המחקר הזה חשף אותי למושג ההדבקה הרגשית, כלומר היכולת לאמץ את התחושות הרגשיות של האחר בלי שאנו מודעים לכך. זו טכניקה שמשתמשים בה גם, למשל, בשיחות מכירה. אנחנו מייחסים רגשות שלנו למשהו שקרה לנו, אבל בעצם אימצנו תחושות של אחרים. התהליך הזה יכול לגרום ל'הדבקה' בקונפליקט בין קבוצתי, כך שהוא נמשך גם בדורות הבאים.

"למשל, היה מקרה שבו מישהי נפגעה מחיילי צה"ל והיא רצתה לבצע פיגוע, אז יכולות להיות לזה תגובות שונות ומגוונות. ברשתות החברתיות אמרו 'דמיין שזו אחותך', ככלי להדבקה רגשית".

למה דוקטורט בחוג להיסטוריה: "כשהבנתי שאני רוצה להישאר בתחום המחקרי ולעשות דוקטורט, כבר הייתי עמוק במחקרים שעוסקים בארגוני טרור ותהליכי רדיקליזציה. רציתי לחקור את התופעה מתוך המרחב התרבותי שבה היא מתקיימת, ולכן החלטתי לעשות את הדוקטורט בחוג להיסטוריה, שאיפשר לי ללמוד את השפה הערבית והיסטוריה של האסלאם".

במסגרת הדוקטורט, שאול חוקרת תהליכי רדיקליזציה במרחב אפגניסטן-פקיסטן בתקופת הפלישה הסובייטית לאפגניסטן, במקביל להיותה עמיתת מחקר במרכז על שם משה דיין באוניברסיטת תל אביב.

המחקר פוגש אקטואליה: נפילת אפגניסטן לידי תנועת הטליבאן הפנתה זרקור אל תחום מחקרה. "כדי להעריך את המצב, יש משמעות להיכרות עם החברה והתרבות המקומיים, להכיר את ההבדלים בין הקבוצות האתניות במרחב ואת היחסים ההיסטוריים ביניהן, להכיר את הנוכחות של ארגוני טרור אזוריים ואת השאיפות ההיסטוריות של התנועה, ולהעריך את המידה שבה התנועה מסוגלת לפשרות כדי להשיג אינטרסים שבהם היא מעוניינת.

"במחקר אני חוזרת אחורה לשנות הפלישה הסובייטית, ולהגעת המתנדבים המוסלמים למרחב לסייע ללוחמים האפגנים בהסגת הסובייטים מהמדינה. תוך כדי העבודה אני נחשפת לעוצמת הקשרים שנרקמו בין המנהיגים האפגנים למנהיגים הערבים, כולל בן לאדן, מה שבהמשך יבסס את הקשרים בין אלקאעדה לטליבאן, סוגיה שנדונה היום בצורה נרחבת, מתוך ניסיון להבין אם הטליבאן יעמוד בהתחייבות לא לאפשר לארגונים לייצא טרור משטחי אפגניסטן.

"אחת הדרכים המעניינות היא לקרוא ספרי זיכרונות של מתנדבים זרים ושל לוחמים אפגנים שחושפים איך נראה היומיום במרחב באותן שנים. דרך זה גם לומדים שתהליך הרדיקליזציה באזור החל עוד לפני הקמת הטליבאן, וכבר בסוף שנות ה-80 מספרים על שינוי האווירה: לא רואים עוד נשים ברחובות וגברים נאלצים להאריך זקן ונמנעים ממוזיקה ומעישון". בימים אלה, עוסקת שאול במחקר של נשים תחת שלטון הטליבאן.

טרור ומגדר: "לעתים קרובות, בלי להתכוון, הקונפליקט המגדרי נכנס למחקר. למשל, כאשר חקרתי את תנועת בוקו חראם בניגריה, שמפעילה נשים כמחבלות מתאבדות, לעתים קרובות ללא רצונן, או הנושא של נשים באפגניסטן. קשה לעבור בין התחומים - הכתיבה שונה, צורת הדיון שונה, אבל הקסם הוא ביכולת להגיע מהאדם היחיד עד תופעה הרבה יותר רחבה".

עוד כתבות

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים