גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחוק מהעין, רחוק מהכיס: למה התושבים מחוץ למרכז חיים פחות שנים?

אזרח בדרום הארץ יחיה בממוצע שנתיים פחות מאזרח במרכז ● אזרח ערבי יחיה בממוצע שלוש שנים וחצי פחות מאזרח יהודי ● בבתי החולים בפריפריה יש פחות רופאים, פחות אחיות ופחות מיטות אשפוז ● למה זה קורה, והאם המדינה עושה משהו כדי לנסות לשנות את המצב? ● המשרוקית של גלובס

אופיר כץ, ליכוד. בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 21.07.21 / צילום: דוברות הכנסת
אופיר כץ, ליכוד. בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 21.07.21 / צילום: דוברות הכנסת

"אנחנו (תושבי הפריפריה) חיים פחות. כן, ללא ספק, זאת בסוף התוצאה הסופית". את הדברים הנחרצים הללו אמר לאחרונה ח"כ אופיר כץ מהליכוד, במהלך ראיון ברדיו דרום על מחקר חדש שהציג תמונה עגומה לגבי מצב שירותי הבריאות בפריפריה. כץ מתגורר בעצמו בעפולה, ובעבר כיהן כיו"ר ועדת המשנה לוועדת הכספים בכנסת לצמצום הפערים בתקצוב שירותי הרפואה בין הפריפריה למרכז. מה עומד מאחורי הדברים שהשמיע?

פערים גיאוגרפיים וחברתיים

אפשר להתחיל עם המספרים היבשים. אם נתייחס ל"פריפריה" לפי ההגדרה הבסיסית ביותר, ריחוק מהמרכז, נוכל לראות שלפי נתוני הלמ"ס תוחלת החיים הממוצעת של מי שחי בצפון (נפת חדרה וצפונה) עמדה ב-2019 על גיל 81.9. בדרום (נפת אשקלון ודרומה) תוחלת החיים הממוצעת היא רק 81.2. לעומת זאת, מי שחי במרכז הארץ צפוי לחיות עד גיל 83.4. כלומר, שנתיים יותר מאשר בדרום.

יש עוד דרכים להתייחס לפריפריה ולפערים שקיימים בנושא בחברה שלנו. למשל, על ידי השוואת החברה הערבית לחברה היהודית ולממוצע הכללי. תוחלת החיים של אזרח ערבי ממוצע תעמוד על 79.5 לעומת ממוצע של 82.6 בכלל האוכלוסייה ושל 83.1 בחברה היהודית לבדה.

ואפשר גם להתייחס למה שמכונה "פריפריה חברתית". לא מפתיע לגלות כי יש קשר הפוך בין המצב הסוציו-אקונומי לשיעור התמותה. כלומר, ככל שהמדד החברתי-כלכלי של יישוב הוא גבוה יותר, כך התמותה בו נמוכה יותר (אגב, קשר סטטיסטי כזה נמצא ביישובים יהודיים ומעורבים, אך ביישובים ערביים לא נמצא קשר מובהק כזה). כך, בשוהם ובמודיעין-מכבים-רעות נרשמים בכל שנה 3.2 מתים לאלף איש ואילו בג'סר א-זרקא הנתון גבוה ביותר מפי שלושה. בתוכנית עבודה שפרסם משרד הבריאות ב-2017 נכתב שאי שוויון בבריאות מושפע מאי שוויון כלכלי ועוני וכי לתנאים בהם אנשים חיו יש חלק בלתי מבוטל בפערי הבריאות.

לא כולם נולדו שווים

אי שוויון בריאותי לא בא לידי ביטוי רק בשורה התחתונה של תוחלת החיים הממוצעת. הוא משפיע גם על איכות החיים והטיפול שמקבלים בחלקים שונים של המדינה. בדיקה של פיזור בתי החולים בישראל מעלה כי פריסת בתי החולים משקפת פחות או יותר את פיזור האוכלוסייה. אלא שלא כל בתי החולים נולדו שווים.

בפועל, בבתי החולים בפריפריה יש פחות רופאים, פחות אחיות ופחות מיטות אשפוז. אם בבתי החולים במרכז יש 4.6 רופאים לכל אלף נפש, הרי שבפריפריה (ללא חיפה) יש רק 2.6 רופאים לכל אלף נפש. וגם כאן, לא כל הרופאים נולדו שווים: ממסמך של מינהל התכנון האסטרטגי והכלכלי במשרד הבריאות מיוני 2020 עולה כי 61% מרופאי המשפחה בצפון, למשל, כלל אינם מומחים בתחום רפואת המשפחה.

ישנה אינדיקציה נוספת לכך שהרופאים מחוץ למרכז הם באופן כללי איכותיים פחות: נתוני משרד הבריאות על רופאים שהוכשרו במדינות שלגביהן נקבע ב-2019 כי סטנדרט הלימודים שם אינו עולה בקנה אחד עם הסטנדרט הנדרש בישראל. כך, למשל, 67% מרופאי המשפחה ו-63% מרופאי הילדים במחוז דרום, הוכשרו במוסדות שבדיעבד נקבע כי הלימודים בהם לא יאפשרו יותר להתקבל לעבודה בישראל. בצפון התמונה מעט יותר טובה עם 45% ו-39% בהתאמה. לעומת זאת, בתל אביב רק 37% מרופאי המשפחה ו-23% מרופאי הילדים למדו במוסדות כאלה.

כוח האדם הרפואי אינו מורכב כמובן רק מרופאים. בשנים 2010-2019 התפלגות האחים והאחיות לאלף איש במחוז דרום נעה בין 3.3 ל-3.7; במחוז צפון הנתון הוא 4.2-4.7; ואילו במרכז מדובר על 5-5.8. הנתונים דומים באופן כללי גם כשמדובר על התפלגות כוח העזר הרפואי (כאן המצב בדרום טוב יותר מאשר בצפון), וגם במקצועות בריאות נוספים כמו פיזיותרפיסטים, רופאי שיניים, אופטומטריסטים, תזונאים, רוקחים, קלינאי תקשורת ועוד.

 

ומה לגבי מיטות האשפוז? זה נתון שנמצא בירידה בכל הארץ מאז 2015, כשנכון ל-2019 יש בישראל 1.76 מיטות אשפוז לכל אלף נפש. אך גם כאן, בבתי החולים בצפון או בדרום המצב גרוע יותר. שם הממוצע עומד על 1.5 מיטות לאלף איש לעומת 2.4 בתל אביב (עם זאת, תפוסת מיטות האשפוז בתל אביב עומדת על מעל 100% ואילו בצפון ובדרום היא מתחת ל-90%). לרשות מטופל מהפריפריה שצריך ניתוח ואשפוז במחלקה כירורגית עומדות רק 0.42-0.45 מיטות לכל אלף איש, בעוד שבתל אביב ובחיפה הנתון הוא כפול ועומד על 0.88.

מיליון שקל מענק בפריפריה

הנתונים שהבאנו כאן על קצה המזלג מוכרים כמובן היטב למדינה. מה נעשה כדי לנסות לשנות את המצב? פרופ' לאוניד אידלמן, מנהל מחלקת הרדמה בבי"ח בלינסון ולשעבר יו"ר ההסתדרות הרפואית העולמית ויו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, הזכיר לנו את אחד המהלכים הבולטים שבוצעו כדי להתמודד עם הנושא, לאחר שביתת הרופאים של 2011. אז נקבע בהסכם קיבוצי שכל רופא שיעבור לפריפריה יקבל שכר גבוה ב-20% ממקבילו במרכז ואם יבחר במקצוע במצוקה יקבל סכום נוסף. כך, למשל, משפחה שבה האישה רופאה פנימית והבעל רופא כירורג קיבלה מענק של מיליון שקלים על מעבר לפריפריה. במקביל נוספו תקנים וניתנו מענקים למתמחים שבחרו להתמחות באזורים שהוגדרו.

לפי אידלמן, מנהלי בתי חולים העידו בדיעבד כי התוכנית הזאת "הצילה את הפריפריה". הבעיה הייתה שהיא הצליחה יותר מדי. רופאים עברו בהמוניהם ובחרו במקצועות במצוקה, ותוך שנים בודדות נגמר התקציב שהוקצה לתוכנית. הממשלה האריכה אותה בשנה נוספת בכל פעם עד שנת 2019 והוציאה במסגרתה כמיליארד שקל, עד שמשרד האוצר הודיע כי החל מינואר 2020 יופסקו המענקים. אחת הטענות נגד התוכנית הייתה כי חלק גדול מהכסף "בוזבז" על מתמחים שבכל מקרה היו בוחרים לעבוד בפריפריה.

לדברי פרופ' אידלמן, מאז שהתוכנית הופסקה אין מדיניות חדשה של הממשלה בנושא, פרט אולי לאישורים נקודתיים על מענק לרופא כזה או אחר, והמצב בפריפריה חזר להתדרדר.

אז אולי התקציב החדש שאושר בקריאה ראשונה וכולל תוספת של 2 מיליארד שקלים לשנה למשרד הבריאות יביא לשינוי? בתחילת אוגוסט שוחחו ברדיו דרום בנושא עם פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון. הוא הזכיר כמה צעדים שנכללים בתקציב כמו, למשל, פיילוט לקיצור תורנויות הרופאים שיתחיל בכמה מחלקות בפריפריה, שם עומס התורנויות גבוה מבמרכז. עם זאת, לדבריו, הצעד המשמעותי שבאמת חסר הוא הקמת בית חולים נוסף בנגב, מהלך שעליו הכריזה הממשלה כבר ב-2014, אך עד כה לא יצא לפועל.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר