גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

70% כבר באונליין: במקינזי בדקו מה קרה להרגלי הצריכה של הישראלים בקורונה

בשנה וחצי האחרונות הישראלים אימצו הרגלי קנייה חדשים - כך עולה מסקר שערכה חברת הייעוץ מקינזי במטרה לבחון את השפעות המגפה ● 30% רכשו לראשונה מותגים פרטיים של רשתות מזון, 44% ימשיכו לרכוש אונליין גם בשנים הבאות, ו-15% ייקחו הלוואה עבור מותרות

נתב''ג בזמן הקורונה. הכמיהה לטיסות היא המשך לשיא היציאות לחו''ל ב־2019 / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב''ג בזמן הקורונה. הכמיהה לטיסות היא המשך לשיא היציאות לחו''ל ב־2019 / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

משבר הקורונה נוגע בעיקר להיבטים בריאותיים, אך הוא כולל גם השלכות כלכליות וצרכניות ששינו את העולם. כך, למשל, המגפה נתנה דחיפה משמעותית לתחום הרכישה באונליין, והאיצה את המגמות שהיו צפויות להתרחש בעוד מספר שנים.

בנוסף, בחסות הגבלת המרחק והשאיפה להימנע מהתקהלויות, הצרכנים עברו לצרוך ליד הבית - מה שהוביל את הרשתות להגיב באמצעות העמקת הנוכחות עם סניפים בתוך מרכזי הערים. מהלכים שתוכננו עוד לפני המגפה קיבלו בוסט והאיצו את התוכניות של ויקטורי להקים רשת עירונית, את כניסת רמי לוי עם סניפי סיטי ואת הרחבת הנוכחות העירונית של שופרסל.

בחודשים האחרונים ערכה חברת הייעוץ מקינזי את סקר הסנטימנט הצרכני (Consumer Sentiment) ב-45 מדינות, וגם בישראל. המטרה הייתה להבין את השפעות העומק של המגפה על הכלכלה ועל הרגלי הצריכה, ובארץ נערך הסקר בקרב 480 ישראלים במדגם ארצי ומייצג.

 

חמש התנהגויות צרכניות שחלקן בעלות השפעה ארוכת טווח בלטו מהסקר: 35% מהצרכנים (נכון לחודש יולי) העידו על עצמם כי עדיין לא חזרו למצב "נורמלי" בכל הנוגע לפעילויות מחוץ לבית. 17% הגדילו את שיעור ההוצאות שהן בגדר מותרות, 79% אימצו הרגלי קנייה חדשים (דוגמת התנסות במותגים או חנויות חדשות), 69% קונים אונליין ובכוונת רבים מהם להמשיך לעשות זאת לאחר המגפה, ו-38% השקיעו בשיפוץ או בהתאמת הבית לסביבת עבודה.

משקיעים במותרות

אחת מהמגמות שבלטו בתקופת הקורונה התייחסה לעלייה בצריכה. במילים פשוטות: קנינו ואנחנו עדיין קונים יותר. הדוחות הכספיים של חברות האופנה או הציוד לבית הוכיחו זאת היטב - הישראלים לא טסים בהמוניהם, והכסף שאמור היה להתבזבז במדינות אחרות נשאר בארץ. מיעוט האירועים שאליהם הוזמנו בשנה האחרונה הותיר אף הוא כסף "פנוי", שהומר לקניות על מה שהוגדר בסקר כמותרות - וזאת חרף הפגיעה הכלכלית. גם אלמנט הפיצוי היווה, כנראה, שיקול - כלומר, נחמה דרך קניות.

מהסקר עולה כי 71% מהצרכנים הישראלים הצהירו כי יוציאו כסף על מותרות השנה. 63% ציינו שיעשו זאת בתחום התיירות והתעופה, 59% יוציאו על מסעדות ו-56% על אופנה. כ-80% הצהירו כי יממנו הוצאות אלה מהתקציב המשפחתי השוטף, בעוד ש-30% ירכשו את המותרות דרך קיצוץ בהוצאות אחרות, או אפילו באמצעות שימוש בחסכונות. 15% ציינו כי ייטלו הלוואה או שיפרסו את הקניות לתשלומים בכדי לממן הוצאות אלה.

מעניין לציין כי כשליש מהמשיבים אמרו כי משקי הבית שלהם חוו ירידה בהכנסות - ולמרות זאת, ההוצאה המשפחתית נשארה דומה או אף עלתה ב-75% ממשקי הבית.

לא רק מותגים

הצרכנים הישראלים ידועים כחובבי מותגים בתחום המזון, מקוקה קולה ועד במבה. מאידך, יש קטגוריות שבהן הם מגלים פתיחות ואדישים יותר למותג, וזאת בתמורה למחיר משתלם. הדבר נכון במיוחד בכל הנוגע למותגים הפרטיים של רשתות המזון. שופרסל, למשל, דיווחה כי המותג הפרטי שלה כבר מהווה נפח של כ-28% ממכירות הרשת.

על פי הסקר של מקינזי, הקורונה דוחפת עוד יותר לפתיחות: 79% מהישראלים העידו על עצמם שאימצו הרגלי קנייה חדשים וניסו חנות, מותג או שיטת קנייה חדשים. היציאה מהקופסה הייתה בעיקר באופן הקנייה, כלומר חיזוק בולט לקניות באונליין, גם על ידי קהלים חדשים ומבוגרים יותר.

מהסקר עולה כי 47% ניסו שיטת קניות חדשה (משלוח, קניות באינטרנט, קניות באפליקציה וכו'), 35% דיווחו כי ניסו חנות או רשת חדשה ו-32% ניסו מותג חדש. 29% דיווחו כי ניסו לראשונה מותג פרטי. הסביבה העיקרית לשינוי בהרגלים היא שיקול התמורה לכסף (66%).

כיום, כ-70% מהצרכנים הישראלים קונים אונליין, ו-44% מצהירים שימשיכו לעשות זאת לאחר הקורונה. הדבר נכון בעיקר בקטגוריות של מזון לחיות (64%), טיפוח ואיפור (57%) תוספי מזון וויטמינים (55%) ומוצרי חשמל (42%).

שינוי נוסף אפשר לראות היטב בכבישים. גם לאחר שנפתחו המסעדות, מאות שליחי וולט, תן ביס והשחקנים שמנסים לנגוס בנתח שלהן ממשיכים לשנע מזון לבתי הצרכנים - שלא הפחיתו את ההזמנות. יותר מכך, קטגוריות חדשות הפכו לדומיננטיות במשלוחים - ובהן בולטים קינוחים וגלידות. לפי הסקר, 47% ימשיכו להזמין משלוחי אוכל הביתה ו-45% ימשיכו להזמין משלוח מרשתות הסופרמרקט - לתשומת לב הרשתות שעדיין לא נמצאות בזירה הזו.

בתוך כך, יש לציין שינוי תפיסתי מעניין: אחד החסמים שעיכבו את העלייה בקניות המקוונות היה התשלום עבור דמי משלוח, כלומר "פרמיית הנוחות". מהסקר עולה כי החסם נסדק, וכי הצרכנים הישראלים נכונים יותר לשלם עבור נוחות: 32% השיבו שימשיכו לשלם עבור משלוח באותו היום, ו-23% עבור משלוח תוך שעתיים. למשוואה הזו נכנסים שחקני משלוחי ה"לאסט מייל" ששמים דגש על משלוח מהיר, דוגמת קוויק ויאנגו דלי, שמציעים משלוחים מהירים של מוצרי מכולת.

משקיעים בשיפוץ

במהלך תקופת הקורונה עברו כידוע רבים לעבוד מהבית. השהייה הממושכת בין ארבע הקירות הובילה לא רק לעלייה בקניות של ריהוט ומוצרים לבית, אלא גם ברצון לבצע שינוי והתאמה לצורכי עבודה. הסקר מלמד על כך ש-42% מהישראלים עבדו יותר מהבית, כאשר 38% ביצעו שינויים בבית ו-18% ביצעו שיפוץ. שיעור גבוה של ישראלים ביצע שינוי משמעותי בנכסים - 11% קנו מכונית, 6% מכרו או קנו נכס ו-23% ביצעו שינויים בתיק ההשקעות שלהם.

הסקר משקף, כאמור, תמונה שלפיה 35% עדיין לא חזרו לשגרה "נורמלית" בכל הנוגע לפעילות מחוץ לבית. באבחנה בין נשאלים מחוסנים ללא מחוסנים, עולה כי מי שאין בכוונתו להתחסן חזר מהר יותר לשגרה. באבחנה בין-דורית בולטת העובדה כי הדור הצעיר חזר מהר יותר לשגרה.

ומה עם השלכות התו ירוק וההגבלות על נסיעות לחו"ל? הסקר בחן מהן הפעילויות שהישראלים מתגעגעים אליהן הכי הרבה. באופן לא מפתיע, 58% מחכים לטוס לחו"ל - נזכיר כי ב-2019 המשיכו להישבר השיאים של מספר היציאות לחו"ל, ונחצה הרף של 9 מיליון ישראלים שטסו מעבר לים. הנשאלים מתגעגעים גם לבילוי במסעדה או בבר, לנופש במלון ולאירועים תרבותיים במקום סגור.

"אין ספק כי הקורונה זעזעה באופן עמוק את הכלכלות והתנהגות הצרכנים בכל העולם", אומר דיוויד צ'ין, מנהל מקינזי ישראל. לדבריו, "למרות החזרה המואצת לשגרה, נראה כי חלק גדול מההרגלים שאומצו או נכפו על הישראלים במהלך הקורונה ימשיכו ללוות אותנו בשנים הקרובות ברמה כזו או אחרת.

דיוויד צ׳ין, מנהל מקינזי ישראל / צילום: מקינזי

"אנחנו צופים עלייה בהוצאה על מותרות מצד ישראלים, בין היתר בשל היעדר נסיעות לחו"ל, וכן שבדומה למדינות אחרות, מגמת רכישות האונליין תישאר גם אחרי הקורונה. למעשה, כ-65% מהצרכנים ברחבי העולם אשר התנסו בערוצי קנייה חדשים, וסיגלו התנהגות צרכנית שונה, מעידים כי בכוונתם להמשיך ולרכוש בערוצים הללו. עם זאת, המגמה פחות פופולרית בקרב צרכנים ממדינות שבהן השפעת הקורונה על הכלכלה הייתה מתונה יותר, כמו גרמניה ויפן.

"הבנת עומק של הסנטימנט הצרכני, ואבחנה בין 'טוב לעכשיו' לבין 'כאן כדי להישאר' היא בעינינו מפתח להתאמת הצעות הערך של חברות ומותגים לצרכנים לאחר הקורונה, באופן שיאפשר להם לייצר מנועי צמיחה חדשים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם