גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הדרך מההקמה ב-1997: מי זו איתמר מדיקל שנמכרה ביותר מחצי מיליארד דולר ומי המרוויחים הגדולים

חברת איתמר מדיקל שעוסקת באבחון דום נשימה הודיעה מוקדם יותר כי היא עומדת להימכר לפי שווי של 548 מיליון דולר ●  מהמוצרים הראשונים שפיתחה, דרך ההנפקה ועד לפריצת הדרך שהביאה להגדלת ההכנסות שלה מהשוק האמריקאי, כך התפתחה החברה צעד אחר צעד ● וגם: היזם הסדרתי שהשקיע לראשונה בתחום הביומד והרוויח בגדול

גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר
גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר

חברת איתמר מדיקל, שפיתחה מוצר לאבחון מהבית של דום נשימה בשינה, נמכרת לפי שווי של 548 מיליון דולר. מחיר המכירה הוא 31 דולר למניה במזומן, פרמיה של כ-55% על מחיר המניה טרם פתיחת המסחר. הרוכשת בעסקה היא חברת הקרדיולוגיה ZOLL Medical (זול מדיקל) האמריקאית, והעסקה אינה תלויה באבני דרך. מניית איתמר זינקה בתגובה, והגיעה כמעט למחיר העסקה. מניית החברה נסחרת בת"א ובנאסד"ק. 

בעלי מניות בולטים באיתמר מדיקל כיום, שייהנו מהאקזיט המרשים, הם קרן דירפילד האמריקאית (כ-7%), קבוצת ויולה הישראלית (6.7%), ד"ר גיורא ירון (6.1%) וקבוצת הפניקס-אקסלנס (5.2%). חברת סייבל השקעות ליוותה את החברה מיום הנפקתה והובילה את גיוסיה בשוק ההון. 

הרוכשת, זול מדיקל, היא חברה מובילה בתחום הקרדיולוגיה, רפואת הלב. באפריל האחרון רכשה זול את רספיקרדיה, חברה לטיפול בדום נשימה בשינה. למרות שדום נשימה היא הפרעת שינה, היא גם מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב, וכ-60% מחולי הלב כנראה סובלים גם מדום נשימה בשינה. כעת זול מדיקל תוכל לאתר בשלב מוקדם מטופלים פוטנציאליים של דום נשימה בשינה, אשר בסופו של דבר ייתכן שיגיעו לצורך בטיפול בטכנולוגיה שהיא רכשה באפריל.

זול מדיקל היא בבעלות חברת ההחזקות Asahi Kasei היפנית שרכשה אותה ב-2012. זול רכשה בעבר את החברה הישראלית קימא מדיקל של אלרון, שפיתחה מכשירים לניטור של אי ספיקת לב. הרכישה בוצעה ב-2015 וקימא עדיין פועלת מכפר סבא. איתמר מדיקל אמורה להמשיך לפעול מקיסריה ולשמור על שמה. החברה מעסיקה 250 עובדים בישראל ועוד כ-100 בארה"ב.

פיתחה שני מוצרי אבחון במקביל

איתמר מדיקל הוקמה בשנת 1997 על-ידי היזמים ד"ר גיורא ירון ומרטין גרסטל, והרופאים ד"ר פרץ לביא (לשעבר נשיא הטכניון) וד"ר דני גור ז"ל. החברה נקראה על שם אחיו של ירון, שנפל במלחמת יום הכיפורים. 

מייסדי החברה פיתחו שיטה לאמוד באופן לא פולשני את הזרימה של הדם בעורקים, באופן שנותן מידע הן על איכות השינה והן על גמישות כלי הדם כאמצעי לאבחן את הסיכון העתידי למחלות לב.

על בסיס מידע זה פיתחה החברה שני מוצרי אבחון במקביל, וב-2007 הונפקה בבורסה בתל אביב במקביל להפיכת המוצר שלה למסחרי. אלא שבמשך כמה שנים לא הצליחה איתמר להגדיל את ההכנסות שלה משמעותית בשוק האמריקאי.

המוצר לאבחון סיכון למחלות לב לא הוסיף מידע רב מעבר לגורמי הסיכון המוכרים (השמנה, יתר כולסטרול ולחץ דם וכדומה), ואילו המוצר לאבחון דום נשימה בשינה (WatchPAT), שמאפשר אבחון ביתי, נחסם על-ידי רופאי השינה, שהעדיפו שהמטופלים יגיעו אליהם למעבדות השינה.


התמקדות במוצר לאבחון השינה

ב-2013 מונה גלעד גליק לתפקיד מנכ"ל החברה, לאחר שניהל את המכירות בחטיבת ביוסנס וובסטר בתאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון. תחילה ביקש גליק להתמקד רק במוצר לתחום הלב, אולם כשהגישה לא נשאה פרי, שינה כיוון להתמקדות במוצר לאבחון השינה, ושיווקו לא לרופאי השינה אלא דווקא לקרדיולוגים, תוך הדגשת הקשר בין דום נשימה בשינה ובין מחלות לב. כך, בהדרגה נבנו הכנסות החברה. בשנים האחרונות זכה המוצר של איתמר לשיפוי ביטוחי והפך אטרקטיבי בהדרגה גם עבור רופאי השינה.

לאיתמר מדיקל היו לאורך הדרך שיתופי פעולה רבים עם חברות כמו מדטרוניק והנרי שיין. גורם המקורב לחברה מציין היום דווקא שיתוף פעולה שנחתם בעבר עם חברת קרדיולוגיה בשם Heart Biotel, שמאוחר יותר נמכרה לפיליפס ואז שיתוף הפעולה נפסק.

"אבל בזמן שהחברות פעלו יחד, הן ראו את היתרון של חיבור בין חברה בתחום הקרדיולוגיה, ממש כמו זול מדיקל, עם חברה כמו איתמר. לאחר שהשת"פ עם ביוטל נגמר, איתמר חיפשה להחליף אותו, וכך נוצר הקשר עם זול, שהייתה אמורה להיות שותפה אסטרטגית תחילה, ורק בחודשים האחרונים השיחה עברה לפסים של רכישה".

התזמון אינו מפתיע. מגפת הקורונה מוטטה את ההגנות האחרונות מול חדירת המוצר, שכן המטופלים לא יכלו או לא רצו לצאת מן הבית לעבור אבחון במעבדת שינה, וגם רופאי השינה הבינו שאם הם לא יספקו פתרון לרפואה מרחוק אולי לא יוכלו לאבחן את המטופלים כלל.

הפסד רבעוני של 4.7 מיליון דולר

ברבעון השני של 2021 רשמה איתמר מדיקל הכנסות של 12.6 מיליון דולר, גידול של 41% לעומת הרבעון המקביל, ו-10.1 מיליון דולר מתוכן באו ממכירות בארה"ב. בסיכום מחצית השנה עמדו ההכנסות על 24.5 מיליון דולר, גידול של 42%, והיקף המכירות בשוק האמריקאי עמד על 18.5 מיליון דולר. החברה צופה הכנסות של 53-54 מיליון דולר לשנת 2021 כולה, גידול של 29%-32% לעומת 2020. למרות העלייה הנאה במכירות, החברה עדיין רושמת הפסדים, ואלה עמדו על 4.7 מיליון דולר ברבעון השני ועל 10.5 מיליון דולר במחצית.

לפיכך, המכירה של איתמר מדיקל היא הגיונית - לחברה מוצר אחד עיקרי, ואין לה צנרת מלאה במוצרים פוטנציאליים רבים נוספים. מוצר שלה יכול להשתלב בין מוצרים אחרים בתחום של אבחון רפואי ורפואה מרחוק. כל עוד היא מוכרת רק את המוצר העיקרי האחד, עם מערך מכירות ישיר, קשה לה לייצר רווחיות משמעותית. לכן האקזיט מגיע בזמן נכון עבור החברה, ובפרמיה יפה לבעלי המניות.

השקעת הביומד היחידה של היזם הסדרתי ד"ר גיורא ירון

להצלחה של איתמר מדיקל כמה אבות, אחד הבולטים בהם הוא ד"ר גיורא ירון, שהיה ממייסדי החברה ומוביל אותה כיו"ר דירקטוריון פעיל. ירון, בן ה-73, מוכר כיזם סדרתי מתחום ההייטק, ובין חברות הטכנולוגיה שבהקמת היה מעורב ושנמכרו נמנות פנטקום ופי קיוב, שנמכרו לסיסקו ב-118 מיליון דולר וב-200 מיליון דולר בהתאמה; קומרנט, שנמכרה לרד האט בכ-115 מיליון דולר ; הייפרוויז , שנמכרה לצ'קפוינט בעשרות מיליוני דולרים, ועוד. בין היתר שימש ירוד גם כיו"ר הדירקטוריון של חברת בדיקות התוכנה מרקורי, שנמכרה ל -HP ב-4.5 מיליארד דולר .

ירון החל את הקריירה כפיזיקאי, וכתב דוקטורט על השפעת קרינה גרעינית על מכשירים אלקטרוניים. לתחום ההייטק נכנס כאיש פיתוח בחברת השבבים האמריקאית נשיונל סמיקונדקטור. הוא נבחר על ידי החברה להקים את מרכז הפיתוח שלה בישראל, ועמד בראשו. מרכז זה נחשב לאחד מאבני היסוד של תעשיית השבבים בישראל .

ב-1992 ניהל את חברת הדפוס הדיגיטלי אינדיגו של בני לנדא, וב-1995 פנה להקים חברות משלו. זמן קצר לאחר מכן הקים את איתמר מדיקל, שהיא חברת הביומד היחידה שייסד. ירון המשיך לתמוך בחברה גם כלכלית, יחד עם שותפו מרטין גרסטל, בימים הקשים שלה .

עוד מוכר ירון כמי שמעורב בקידום תעשיית ההייטק הישראלי, והוא מעורב במיזמים שונים שמטרתם קידום התעשיה כולה. הוא מרבה לדבר על הצורך לבנות חברות ישראליות, ולא להסתפק באקזיטים מוקדמים, למרות שהיה מעורב בכמה כאלה. המקרה של איתמר כנראה יחשב מבחינתו לאקזיט במועד מתאים, שכן החברה כבר רושמת הכנסות משמעותיות ובשאיפה תמשיך לפעול כמרכז פיתוח של הרוכשת בישראל, ולהעסיק מאות עובדים .

ירון מכהן גם כיו"ר ראש הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב, ושימש בעבר כיו"ר חברות מסחור הטכנולוגיה רמות של אוניברסיטת תל אביב ויישום של האוניברסיטה העברית. הוא חבר בוועדה המייעצת לשר הביטחון.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ההבטחה גדולה, הסיכוי נמוך: מאחורי היוזמה להכנסת אובר לישראל

מירי רגב מקדמת צוות לבחינת כניסת שירותי הנסיעות השיתופיות לישראל, בעוד נהגי המוניות, שטרפדו את היוזמה ב־2016, מאיימים בתגובה ● ההערכה: המהלך לא יגיע לקו הסיום עד הבחירות

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

רכישות האונליין: האתרים הבינלאומיים בעלייה, הישראליים בירידה

רכישות הישראלים באונליין בחודש אוגוסט הסתכמו בהיקף דומה לזה של יולי ● באתרים הישראלים נרשמה ירידה של 6%, ובאתרים הבינלאומיים נרשמה עלייה של 3% ● בתמהיל האתרים המובילים בולטת נוכחות אתרים מתחום התיירות והאירוח ● "בגזרה הבינלאומית, הטריו הסיני - עליאקספרס, שיין וטמו - שומר על ההגמוניה" ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי אוניברסיטאות ישראליות בצמרת הדירוג הבינלאומי הנחשב

אוניברסיטת תל אביב נכנסה זו השנה השנייה ברציפות למדד היזמות היוקרתי של PitchBook ומדורגת שוב במקום השביעי בעולם, ובמקום הראשון מחוץ לארה"ב ● הטכניון נכנס לראשונה לעשירייה הפותחת עם יותר מ־1,300 יזמים וגיוסים של כ־43 מיליארד דולר גיוסים ● ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לארה"ב עם שני מוסדות בצמרת

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

השותפות בלוויתן הבטיחו את הקמת צינור יצוא הגז למצרים

לאחר שחתמו על הסכם אספקה בשווי 35 מיליארד דולר מול מצרים, השותפות במאגר לוויתן התחייבו לקחת לפחות שליש מהקיבולת של צינור יצוא הגז ● השותפות אף הסכימו לקחת את הקיבולת המלאה של הצינור - ובכך הבטיחו את הקמתו ● עדיין לא התקבל אישור סופי ליצוא, ושר האנרגיה מאיים למנוע יצוא אם מחירי הגז לחברת החשמל יעלו

אסף נתיב, ינקי קוינט, רם בלינקוב, אבי אדרי ועו''ד רונה ברגמן נוה / צילום: פרטי

ינקי קווינט נגד משרד האוצר: "רוב היום אני מתעסק בחסמים"

בכירי ענף ההייטק הגיעו לפתיחת המשרדים החדשים של קרן ההון סיכון פיטנגו ● פורום המנהיגות הנשית מציין 5 שנים להקמתו ● ואיזו שאלה הצליחה להוציא את ינקי קווינט משלוותו? ● אירועים ומינויים

ע'אזי חמד, שהיה יעד בניסיון החיסול בדוחא, בריאיון לאל-ג'זירה / צילום: צילום מסך

הבכיר השני שמופיע בפומבי: ע'אזי חמד, שהיה יעד בניסיון החיסול בדוחא, התראיין הערב לאל-ג'זירה

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות לקראת החלטת הריבית מחר; טסלה עלתה ב-2.5%, מטא ב-2%

נעילה שלילית באירופה ● אורקל עולה בעקבות ההסכם להפעלת טיקטוק בארה"ב ● TD Cowen הורידה את הדירוג של וורנר ברדרס ל"החזקה" ● ישראליות: סולאראדג', וויקס ובריינסוויי זינקו ● טראמפ תובע את ה"ניו יורק טיימס" בגין לשון הרע; מניית העיתון יורדת ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית, בשוק מצפים להורדה של 0.25% ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־0.6% בחודש שעבר לעומת יולי, מעל הצפי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

התוצר לנפש ושיעור החוב: מה למדנו מנאום ההבהרה של נתניהו?

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

המהלך המדאיג שנרקם באירופה ועומד מאחורי נאום ספרטה של ראש הממשלה

זמן קצר לפני שנתניהו הצהיר כי ישראל בדרך ל"משק סגור", התקבל בממשלה מסמך חדש שמבשר על העמקת הבידוד הכלכלי ● הנציבות האירופית הודיעה כי תקדם את השעיית הסכם הסחר החופשי מול ישראל באופן רשמי ● בינתיים, גורמים בכירים מספרים כי נציגי מודי'ס ביקרו בארץ בשבוע שעבר והביעו חששות מהמגמה השלילית

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● יתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

ח''כ אריאל קלנר, הליכוד יומן הלילה, גלי ישראל, 27.08.25 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תזכורת תקופתית: בנט ולפיד לא הגדילו את הכסף הקטארי

תחת נתניהו החל להיכנס כסף מקטאר לממשלת חמאס ברצועה, ונקבע כי הסכום יעמוד על 360 מיליון דולר ● למרות הטענות בקואליציה, תחת בנט ולפיד זה לא השתנה ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים הערב / צילום: צילום מסך

נתניהו: "הייתה אי-הבנה. כלכלת ישראל מדהימה את העולם"

לאחר שאמר כי ישראל "תצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים", הופיע נתניהו במסיבת עיתונאים בעברית ובאנגלית ואמר: "השקל חזק, הבורסה חזקה, ורואים כניסת משקיעים זרים לישראל"● בנוסף הבהיר רה"מ כי דבריו על משק אוטרקי כוונו רק לצורך בעצמאות בסקטור הביטחוני

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המאבקים בבנק ישראל מחריפים: הנגיד תקף פומבית את הוועד, שלא נותר חייב

לאחר הפרסום בגלובס על המאבק הפנימי בבנק ישראל, העימות עלה מדרגה והפך לפומבי, כאשר הנגיד אמיר ירון התעמת חזיתית עם ועד העובדים החדש ● על רקע המשבר העמוק הכולל עזיבות בכירים ומשבר אמון חסר תקדים, היחסים המתוחים במוסד הגיעו לסף פיצוץ

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרן פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

פרנקל ביצע את הרכישה בעסקה מחוץ לבורסה במחיר של כ-40 שקלים למניה ● בכך הוא יעלה להחזקה של 16% ממניות חברת הגז שמחזיקה ב-18.75% מהמאגר ● המוכרת, מנורה מבטחים תרד להחזקה של 2.4% בלבד

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: יואב הורנונג

ביד אחת מפטרת וביד השנייה שוכרת משרדים חדשים: לאן הולכת פייבר?

השבוע הודיעה חברת המסחר המקוון על פיטורי 250 עובדים והצטרפה למגמה בהייטק של החלפת עובדים ב־AI ● המנכ"ל רוצה לחזור ל"מצב סטארט־אפ", אז למה שכר לאחרונה משרדים בגלילות?

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

המדינה המפתיעה שמתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תתקוף בכירי חמאס בטורקיה, מצרים פורסת מערכת הגנה סינית בגבול עם ישראל, יפן לא תכיר במדינה פלסטינית, ורשת SBS האוסטרלית מתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

שר ההגנה הפיליפיני, ג'יבו טאודורו / צילום: ap, Anupam Nath

הלקוחה הביטחונית הבולטת במזרח הרחוק מפסיקה לרכוש מערכות מישראל

שר ההגנה הפיליפיני הודיע אתמול כי מדינתו לא מתכוונת לרכוש אמל"ח נוסף מישראל, בשל המלחמה ברצועת עזה ● הפיליפינים מהווים יעד יצוא משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ובין השנים 2023-2019 היוו את יעד היצוא השני בהיקפו מתוך כל העסקאות, אחרי הודו ולפני ארה"ב