גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הדרך מההקמה ב-1997: מי זו איתמר מדיקל שנמכרה ביותר מחצי מיליארד דולר ומי המרוויחים הגדולים

חברת איתמר מדיקל שעוסקת באבחון דום נשימה הודיעה מוקדם יותר כי היא עומדת להימכר לפי שווי של 548 מיליון דולר ●  מהמוצרים הראשונים שפיתחה, דרך ההנפקה ועד לפריצת הדרך שהביאה להגדלת ההכנסות שלה מהשוק האמריקאי, כך התפתחה החברה צעד אחר צעד ● וגם: היזם הסדרתי שהשקיע לראשונה בתחום הביומד והרוויח בגדול

גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר
גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר

חברת איתמר מדיקל, שפיתחה מוצר לאבחון מהבית של דום נשימה בשינה, נמכרת לפי שווי של 548 מיליון דולר. מחיר המכירה הוא 31 דולר למניה במזומן, פרמיה של כ-55% על מחיר המניה טרם פתיחת המסחר. הרוכשת בעסקה היא חברת הקרדיולוגיה ZOLL Medical (זול מדיקל) האמריקאית, והעסקה אינה תלויה באבני דרך. מניית איתמר זינקה בתגובה, והגיעה כמעט למחיר העסקה. מניית החברה נסחרת בת"א ובנאסד"ק. 

בעלי מניות בולטים באיתמר מדיקל כיום, שייהנו מהאקזיט המרשים, הם קרן דירפילד האמריקאית (כ-7%), קבוצת ויולה הישראלית (6.7%), ד"ר גיורא ירון (6.1%) וקבוצת הפניקס-אקסלנס (5.2%). חברת סייבל השקעות ליוותה את החברה מיום הנפקתה והובילה את גיוסיה בשוק ההון. 

הרוכשת, זול מדיקל, היא חברה מובילה בתחום הקרדיולוגיה, רפואת הלב. באפריל האחרון רכשה זול את רספיקרדיה, חברה לטיפול בדום נשימה בשינה. למרות שדום נשימה היא הפרעת שינה, היא גם מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב, וכ-60% מחולי הלב כנראה סובלים גם מדום נשימה בשינה. כעת זול מדיקל תוכל לאתר בשלב מוקדם מטופלים פוטנציאליים של דום נשימה בשינה, אשר בסופו של דבר ייתכן שיגיעו לצורך בטיפול בטכנולוגיה שהיא רכשה באפריל.

זול מדיקל היא בבעלות חברת ההחזקות Asahi Kasei היפנית שרכשה אותה ב-2012. זול רכשה בעבר את החברה הישראלית קימא מדיקל של אלרון, שפיתחה מכשירים לניטור של אי ספיקת לב. הרכישה בוצעה ב-2015 וקימא עדיין פועלת מכפר סבא. איתמר מדיקל אמורה להמשיך לפעול מקיסריה ולשמור על שמה. החברה מעסיקה 250 עובדים בישראל ועוד כ-100 בארה"ב.

פיתחה שני מוצרי אבחון במקביל

איתמר מדיקל הוקמה בשנת 1997 על-ידי היזמים ד"ר גיורא ירון ומרטין גרסטל, והרופאים ד"ר פרץ לביא (לשעבר נשיא הטכניון) וד"ר דני גור ז"ל. החברה נקראה על שם אחיו של ירון, שנפל במלחמת יום הכיפורים. 

מייסדי החברה פיתחו שיטה לאמוד באופן לא פולשני את הזרימה של הדם בעורקים, באופן שנותן מידע הן על איכות השינה והן על גמישות כלי הדם כאמצעי לאבחן את הסיכון העתידי למחלות לב.

על בסיס מידע זה פיתחה החברה שני מוצרי אבחון במקביל, וב-2007 הונפקה בבורסה בתל אביב במקביל להפיכת המוצר שלה למסחרי. אלא שבמשך כמה שנים לא הצליחה איתמר להגדיל את ההכנסות שלה משמעותית בשוק האמריקאי.

המוצר לאבחון סיכון למחלות לב לא הוסיף מידע רב מעבר לגורמי הסיכון המוכרים (השמנה, יתר כולסטרול ולחץ דם וכדומה), ואילו המוצר לאבחון דום נשימה בשינה (WatchPAT), שמאפשר אבחון ביתי, נחסם על-ידי רופאי השינה, שהעדיפו שהמטופלים יגיעו אליהם למעבדות השינה.


התמקדות במוצר לאבחון השינה

ב-2013 מונה גלעד גליק לתפקיד מנכ"ל החברה, לאחר שניהל את המכירות בחטיבת ביוסנס וובסטר בתאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון. תחילה ביקש גליק להתמקד רק במוצר לתחום הלב, אולם כשהגישה לא נשאה פרי, שינה כיוון להתמקדות במוצר לאבחון השינה, ושיווקו לא לרופאי השינה אלא דווקא לקרדיולוגים, תוך הדגשת הקשר בין דום נשימה בשינה ובין מחלות לב. כך, בהדרגה נבנו הכנסות החברה. בשנים האחרונות זכה המוצר של איתמר לשיפוי ביטוחי והפך אטרקטיבי בהדרגה גם עבור רופאי השינה.

לאיתמר מדיקל היו לאורך הדרך שיתופי פעולה רבים עם חברות כמו מדטרוניק והנרי שיין. גורם המקורב לחברה מציין היום דווקא שיתוף פעולה שנחתם בעבר עם חברת קרדיולוגיה בשם Heart Biotel, שמאוחר יותר נמכרה לפיליפס ואז שיתוף הפעולה נפסק.

"אבל בזמן שהחברות פעלו יחד, הן ראו את היתרון של חיבור בין חברה בתחום הקרדיולוגיה, ממש כמו זול מדיקל, עם חברה כמו איתמר. לאחר שהשת"פ עם ביוטל נגמר, איתמר חיפשה להחליף אותו, וכך נוצר הקשר עם זול, שהייתה אמורה להיות שותפה אסטרטגית תחילה, ורק בחודשים האחרונים השיחה עברה לפסים של רכישה".

התזמון אינו מפתיע. מגפת הקורונה מוטטה את ההגנות האחרונות מול חדירת המוצר, שכן המטופלים לא יכלו או לא רצו לצאת מן הבית לעבור אבחון במעבדת שינה, וגם רופאי השינה הבינו שאם הם לא יספקו פתרון לרפואה מרחוק אולי לא יוכלו לאבחן את המטופלים כלל.

הפסד רבעוני של 4.7 מיליון דולר

ברבעון השני של 2021 רשמה איתמר מדיקל הכנסות של 12.6 מיליון דולר, גידול של 41% לעומת הרבעון המקביל, ו-10.1 מיליון דולר מתוכן באו ממכירות בארה"ב. בסיכום מחצית השנה עמדו ההכנסות על 24.5 מיליון דולר, גידול של 42%, והיקף המכירות בשוק האמריקאי עמד על 18.5 מיליון דולר. החברה צופה הכנסות של 53-54 מיליון דולר לשנת 2021 כולה, גידול של 29%-32% לעומת 2020. למרות העלייה הנאה במכירות, החברה עדיין רושמת הפסדים, ואלה עמדו על 4.7 מיליון דולר ברבעון השני ועל 10.5 מיליון דולר במחצית.

לפיכך, המכירה של איתמר מדיקל היא הגיונית - לחברה מוצר אחד עיקרי, ואין לה צנרת מלאה במוצרים פוטנציאליים רבים נוספים. מוצר שלה יכול להשתלב בין מוצרים אחרים בתחום של אבחון רפואי ורפואה מרחוק. כל עוד היא מוכרת רק את המוצר העיקרי האחד, עם מערך מכירות ישיר, קשה לה לייצר רווחיות משמעותית. לכן האקזיט מגיע בזמן נכון עבור החברה, ובפרמיה יפה לבעלי המניות.

השקעת הביומד היחידה של היזם הסדרתי ד"ר גיורא ירון

להצלחה של איתמר מדיקל כמה אבות, אחד הבולטים בהם הוא ד"ר גיורא ירון, שהיה ממייסדי החברה ומוביל אותה כיו"ר דירקטוריון פעיל. ירון, בן ה-73, מוכר כיזם סדרתי מתחום ההייטק, ובין חברות הטכנולוגיה שבהקמת היה מעורב ושנמכרו נמנות פנטקום ופי קיוב, שנמכרו לסיסקו ב-118 מיליון דולר וב-200 מיליון דולר בהתאמה; קומרנט, שנמכרה לרד האט בכ-115 מיליון דולר ; הייפרוויז , שנמכרה לצ'קפוינט בעשרות מיליוני דולרים, ועוד. בין היתר שימש ירוד גם כיו"ר הדירקטוריון של חברת בדיקות התוכנה מרקורי, שנמכרה ל -HP ב-4.5 מיליארד דולר .

ירון החל את הקריירה כפיזיקאי, וכתב דוקטורט על השפעת קרינה גרעינית על מכשירים אלקטרוניים. לתחום ההייטק נכנס כאיש פיתוח בחברת השבבים האמריקאית נשיונל סמיקונדקטור. הוא נבחר על ידי החברה להקים את מרכז הפיתוח שלה בישראל, ועמד בראשו. מרכז זה נחשב לאחד מאבני היסוד של תעשיית השבבים בישראל .

ב-1992 ניהל את חברת הדפוס הדיגיטלי אינדיגו של בני לנדא, וב-1995 פנה להקים חברות משלו. זמן קצר לאחר מכן הקים את איתמר מדיקל, שהיא חברת הביומד היחידה שייסד. ירון המשיך לתמוך בחברה גם כלכלית, יחד עם שותפו מרטין גרסטל, בימים הקשים שלה .

עוד מוכר ירון כמי שמעורב בקידום תעשיית ההייטק הישראלי, והוא מעורב במיזמים שונים שמטרתם קידום התעשיה כולה. הוא מרבה לדבר על הצורך לבנות חברות ישראליות, ולא להסתפק באקזיטים מוקדמים, למרות שהיה מעורב בכמה כאלה. המקרה של איתמר כנראה יחשב מבחינתו לאקזיט במועד מתאים, שכן החברה כבר רושמת הכנסות משמעותיות ובשאיפה תמשיך לפעול כמרכז פיתוח של הרוכשת בישראל, ולהעסיק מאות עובדים .

ירון מכהן גם כיו"ר ראש הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב, ושימש בעבר כיו"ר חברות מסחור הטכנולוגיה רמות של אוניברסיטת תל אביב ויישום של האוניברסיטה העברית. הוא חבר בוועדה המייעצת לשר הביטחון.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ