גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסאגה שלא נגמרת כבר 6.5 שנים, והיד עוד נטויה: מה קורה במשפטו של רונאל פישר?

בדיקת גלובס מעלה כי ההליך בתיק פישר, שנמשך שנים רבות וסבל מליקויים ועיכובים, ממשיך להתנהל באיטיות - בין היתר בשל עיכוב בהחלטות מצד השופט משה סובל, לצד עיכוב שנבע מהחלפת ייצוג הנאשמים בתחילת 2021

עו"ד רונאל פישר. סאגה של 6.5 שנים / צילום: יונתן בלום
עו"ד רונאל פישר. סאגה של 6.5 שנים / צילום: יונתן בלום

11 דיונים בוטלו בחודשים יוני-יולי במשפטם של פרקליט הצמרת, עו"ד רונאל פישר, ופרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, עו"ד רות דוד. למעשה, ביוני האחרון התקיימו שלושה מועדי הוכחות בלבד, וביולי אף לא מועד אחד. כרגע לא קבועים מועדים כלל. זאת, לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים המתין לעדכון מהפרקליטות לתיאום עדות משלימה של הפסיכיאטר פרופ' יורם ברק בווידאו, תוך תיאום עם רשויות ניו זילנד, מקום מושבו. העדות צפויה להיקבע לחודש הבא.

בדיקת גלובס מעלה כי ההליך בתיק פישר, שנמשך שנים רבות וסבל מליקויים ועיכובים, ממשיך להתנהל באיטיות. בין היתר בשל עיכוב בהחלטות מצד השופט משה סובל, לצד עיכוב שנבע מהחלפת ייצוג הנאשמים בתחילת 2021.

פישר מואשם כי קיבל מידע מחקירות משטרתיות אודות לקוחות ומכרים שלו מקצין המשטרה ערן מלכה (שהפך לעד מדינה וריצה מאסר). מידע זה הועבר לכאורה בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של פישר. דוד, שהייתה שותפתו של פישר למשרד עורכי הדין,  מואשמת בשלושה מתוך חמישה עשר אישומים בכתה"א, בשיבוש מהלכי משפט ובקבלת נכסים שהושגו בפשע.

בחלוף שש שנים וחצי, המשפט מצוי בסוף פרשת התביעה (השלב שבו התביעה מעידה את עדיה, נ' ש'). כל העדים שנותרו, בטרם יעלו להעיד עורכי הדין פישר ודוד להגנתם, הם עדים שוליים שעדותם צפויה להיות קצרה: עדותו המשלימה של פרופ' יורם ברק, חברו של פישר, עדותו של איש רשות המסים חיים שעיה ושל קצינת מודיעין ואחראי על המחשוב במשרד של פישר.

פלאפונים במחלוקת

המשפט נפתח במאי 2015. 20 אלף עמודי פרוטוקול נכתבו עד היום, ועשרות עדים העידו. עיכוב משמעותי בשנים הראשונות נבע מקצב העברת חומרי חקירה על-ידי מח"ש שניהלה את ההליך בתחילת הדרך. השופט סובל אף ביקר באופן חריף את התנהלות מח"ש בחלוף שנתיים מהגשת כתב האישום.

העיכוב נבע גם ממחלוקות בלתי נגמרות עם הסנגורים על מידע שהופק ממחשב של מלכה ומשלושה פלאפונים של מעורבים אחרים. המחלוקות נפתרו רק בהחלטה של העליון, אך אלה גבו זמן רב שהוביל לעצירת המשפט. מחלוקת שטרם הסתיימה נוגעת להגשת חומרים מהפלאפונים. ההגנה לא מסרה את עמדתה לאור שינוי בצוות ההגנה מטעם הסנגוריה הציבורית של פישר לפני תשעה חודשים. זאת לאחר שעו"ד עמית בר מונה לשפיטה ובמקומו מונה עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי דין.

מאז, במקום לנסות ולייעל את ההליך באופן מיוחד - גם בשל חשיבותו הציבורית וגם בשל העיכוב הרב שנוצר - העיכובים והדחיות במשפט נמשכים. זאת, בשל ביטול דיונים בעקבות הקורונה; בקשות של ההגנה המאריכות את ההליך; וחילופי הסנגורים.

שלל בקשות של ההגנה 

עם זאת, חלק מהעיכוב בחודשים האחרונים נובע מקצב קבלת ההחלטות האיטי של בית המשפט שנדרש להכריע בשלל בקשות של ההגנה ונמנע מהצבת לוח זמנים קשיח, ניהול יעיל וזירוז המשפט.

אחת הדוגמאות לסיבות שגרמו לעיכוב במשפט היא מחלוקת בנוגע לעדות קצרה של איש רשות המסים חיים שעיה. לפני מספר חודשים ביקשה התביעה לזמנו לעדות, אלא שאז הודיעה ההגנה כי היא מתנגדת להעידו, וכי היא מבקשת שעדותו הכתובה במשטרה תוגש במקום. השופט סובל שמע את טיעוני הצדדים במשך שלוש שעות במאי האחרון. ביוני הודיע השופט כי ההחלטה תתקבל בתוך מספר ימים. ביולי נמסר בתגובה לפניית גלובס כי "ההחלטה נמצאת בכתיבה ועתידה להישלח לצדדים". עד היום, למרות שחלפו ארבעה חודשים, לא נמסרה החלטה.

מחלוקת אחרת שבה השקיע בית המשפט שעות של דיונים היא אם נפגעי עבירה בתיק, לשיטת הפרקליטות, בהם אלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, יכולים להיות נוכחים בדיון בדלתיים סגורות של חקירת פרופ' ברק בעניינים הקשורים לצנעת הפרט של פישר. פרופ' ברק העיד כבר ב-2019. במאי 2021 קיבל השופט החלטה, אך גם לאחריה ההגנה העלתה טיעונים נוספים, והדיון בסוגיה נמשך ליוני וטרם הוכרע.

עיכוב נוסף נוגע להודעה של ההגנה שלפיה תבקש להחזיר עדים לדוכן העדים, אך זו לא נקבה בשמות העדים וביקשה זמן גם בשל חילופי הסנגורים.

החלטה אחרת שבה לא התקבלה החלטה היא בקשתו של פישר לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בטענה של "הגנה מן הצדק". לפני כשנה סיימו הצדדים להציג את טיעוניהם, אולם עד היום השופט סובל לא מסר כל החלטה בעניין. בקשות נוספות שנטענו טרם הוכרעו חודשים ארוכים: עתירת ההגנה לגילוי ראיה ובקשה לקבלת חומרים מתיק חקירה אחר.

הסנגורים: "קצב מעורר כבוד"

מהרשות השופטת נמסר: "פרשת התביעה בהליך התקיימה בשמיעה רצופה, פעמיים בשבוע, לאורך מספר שנים. במסגרת פרשת התביעה התקיימו מאות ישיבות, הוגשו מאות מוצגים, ניתנו עשרות החלטות בבקשות התביעה וההגנה, והפרוטוקול מחזיק למעלה מ-20 אלף עמודים.

" לאחרונה הודיעה התביעה כי היא עומדת להכריז 'אלה עדיי', תוך שביקשה לעבור פעם נוספת על החומר ולוודא כי לא נותרו עדים שהיא מבקשת להעיד. כמו כן, התביעה ביקשה לסיים להכין את החומרים הנדרשים לדיון בבקשתה להגשת חומרים שלא נכללו בחומר החקירה שהועבר בשעתו להגנה. כמו כן, עתידה להישמע בחודש הקרוב עדותו המשלימה של פרופ' ברק. עם הכרזת התביעה 'אלה עדיי' תחל פרשת ההגנה בשמיעה רצופה.

"כבכל הליך פלילי, החלטות ביניים בבקשות המועלות על-ידי הצדדים תוך כדי הדיון ניתנו ויינתנו במועד הראוי על-פי שיקול-דעתו של בית המשפט, תוך הקפדה על כך שמועד מתן ההחלטה לא יגרום לכל עיכוב בקצב שמיעת הראיות".

עורכי הדין אבי חימי ואלי פרי, המייצגים את פישר מטעם הסנגוריה הציבורית, מסרו: "חרף קשיים רבים שהערימה התביעה על ניהולו התקין של המשפט, לרבות בשל אי-מסירת חומר חקירה, המשפט עצמו, על כל מורכבותו הרבה, בין היתר בשל ריבוי נאשמים, מתנהל בקצב ובאופן המעוררים כבוד נוכח היעילות והרצינות של בית המשפט" ( ת.פ. 28759-05-15 ). 

*** חזקת החפות: רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ולכן זכאים ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה