גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסאגה שלא נגמרת כבר 6.5 שנים, והיד עוד נטויה: מה קורה במשפטו של רונאל פישר?

בדיקת גלובס מעלה כי ההליך בתיק פישר, שנמשך שנים רבות וסבל מליקויים ועיכובים, ממשיך להתנהל באיטיות - בין היתר בשל עיכוב בהחלטות מצד השופט משה סובל, לצד עיכוב שנבע מהחלפת ייצוג הנאשמים בתחילת 2021

עו"ד רונאל פישר. סאגה של 6.5 שנים / צילום: יונתן בלום
עו"ד רונאל פישר. סאגה של 6.5 שנים / צילום: יונתן בלום

11 דיונים בוטלו בחודשים יוני-יולי במשפטם של פרקליט הצמרת, עו"ד רונאל פישר, ופרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, עו"ד רות דוד. למעשה, ביוני האחרון התקיימו שלושה מועדי הוכחות בלבד, וביולי אף לא מועד אחד. כרגע לא קבועים מועדים כלל. זאת, לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים המתין לעדכון מהפרקליטות לתיאום עדות משלימה של הפסיכיאטר פרופ' יורם ברק בווידאו, תוך תיאום עם רשויות ניו זילנד, מקום מושבו. העדות צפויה להיקבע לחודש הבא.

בדיקת גלובס מעלה כי ההליך בתיק פישר, שנמשך שנים רבות וסבל מליקויים ועיכובים, ממשיך להתנהל באיטיות. בין היתר בשל עיכוב בהחלטות מצד השופט משה סובל, לצד עיכוב שנבע מהחלפת ייצוג הנאשמים בתחילת 2021.

פישר מואשם כי קיבל מידע מחקירות משטרתיות אודות לקוחות ומכרים שלו מקצין המשטרה ערן מלכה (שהפך לעד מדינה וריצה מאסר). מידע זה הועבר לכאורה בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של פישר. דוד, שהייתה שותפתו של פישר למשרד עורכי הדין,  מואשמת בשלושה מתוך חמישה עשר אישומים בכתה"א, בשיבוש מהלכי משפט ובקבלת נכסים שהושגו בפשע.

בחלוף שש שנים וחצי, המשפט מצוי בסוף פרשת התביעה (השלב שבו התביעה מעידה את עדיה, נ' ש'). כל העדים שנותרו, בטרם יעלו להעיד עורכי הדין פישר ודוד להגנתם, הם עדים שוליים שעדותם צפויה להיות קצרה: עדותו המשלימה של פרופ' יורם ברק, חברו של פישר, עדותו של איש רשות המסים חיים שעיה ושל קצינת מודיעין ואחראי על המחשוב במשרד של פישר.

פלאפונים במחלוקת

המשפט נפתח במאי 2015. 20 אלף עמודי פרוטוקול נכתבו עד היום, ועשרות עדים העידו. עיכוב משמעותי בשנים הראשונות נבע מקצב העברת חומרי חקירה על-ידי מח"ש שניהלה את ההליך בתחילת הדרך. השופט סובל אף ביקר באופן חריף את התנהלות מח"ש בחלוף שנתיים מהגשת כתב האישום.

העיכוב נבע גם ממחלוקות בלתי נגמרות עם הסנגורים על מידע שהופק ממחשב של מלכה ומשלושה פלאפונים של מעורבים אחרים. המחלוקות נפתרו רק בהחלטה של העליון, אך אלה גבו זמן רב שהוביל לעצירת המשפט. מחלוקת שטרם הסתיימה נוגעת להגשת חומרים מהפלאפונים. ההגנה לא מסרה את עמדתה לאור שינוי בצוות ההגנה מטעם הסנגוריה הציבורית של פישר לפני תשעה חודשים. זאת לאחר שעו"ד עמית בר מונה לשפיטה ובמקומו מונה עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי דין.

מאז, במקום לנסות ולייעל את ההליך באופן מיוחד - גם בשל חשיבותו הציבורית וגם בשל העיכוב הרב שנוצר - העיכובים והדחיות במשפט נמשכים. זאת, בשל ביטול דיונים בעקבות הקורונה; בקשות של ההגנה המאריכות את ההליך; וחילופי הסנגורים.

שלל בקשות של ההגנה 

עם זאת, חלק מהעיכוב בחודשים האחרונים נובע מקצב קבלת ההחלטות האיטי של בית המשפט שנדרש להכריע בשלל בקשות של ההגנה ונמנע מהצבת לוח זמנים קשיח, ניהול יעיל וזירוז המשפט.

אחת הדוגמאות לסיבות שגרמו לעיכוב במשפט היא מחלוקת בנוגע לעדות קצרה של איש רשות המסים חיים שעיה. לפני מספר חודשים ביקשה התביעה לזמנו לעדות, אלא שאז הודיעה ההגנה כי היא מתנגדת להעידו, וכי היא מבקשת שעדותו הכתובה במשטרה תוגש במקום. השופט סובל שמע את טיעוני הצדדים במשך שלוש שעות במאי האחרון. ביוני הודיע השופט כי ההחלטה תתקבל בתוך מספר ימים. ביולי נמסר בתגובה לפניית גלובס כי "ההחלטה נמצאת בכתיבה ועתידה להישלח לצדדים". עד היום, למרות שחלפו ארבעה חודשים, לא נמסרה החלטה.

מחלוקת אחרת שבה השקיע בית המשפט שעות של דיונים היא אם נפגעי עבירה בתיק, לשיטת הפרקליטות, בהם אלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, יכולים להיות נוכחים בדיון בדלתיים סגורות של חקירת פרופ' ברק בעניינים הקשורים לצנעת הפרט של פישר. פרופ' ברק העיד כבר ב-2019. במאי 2021 קיבל השופט החלטה, אך גם לאחריה ההגנה העלתה טיעונים נוספים, והדיון בסוגיה נמשך ליוני וטרם הוכרע.

עיכוב נוסף נוגע להודעה של ההגנה שלפיה תבקש להחזיר עדים לדוכן העדים, אך זו לא נקבה בשמות העדים וביקשה זמן גם בשל חילופי הסנגורים.

החלטה אחרת שבה לא התקבלה החלטה היא בקשתו של פישר לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בטענה של "הגנה מן הצדק". לפני כשנה סיימו הצדדים להציג את טיעוניהם, אולם עד היום השופט סובל לא מסר כל החלטה בעניין. בקשות נוספות שנטענו טרם הוכרעו חודשים ארוכים: עתירת ההגנה לגילוי ראיה ובקשה לקבלת חומרים מתיק חקירה אחר.

הסנגורים: "קצב מעורר כבוד"

מהרשות השופטת נמסר: "פרשת התביעה בהליך התקיימה בשמיעה רצופה, פעמיים בשבוע, לאורך מספר שנים. במסגרת פרשת התביעה התקיימו מאות ישיבות, הוגשו מאות מוצגים, ניתנו עשרות החלטות בבקשות התביעה וההגנה, והפרוטוקול מחזיק למעלה מ-20 אלף עמודים.

" לאחרונה הודיעה התביעה כי היא עומדת להכריז 'אלה עדיי', תוך שביקשה לעבור פעם נוספת על החומר ולוודא כי לא נותרו עדים שהיא מבקשת להעיד. כמו כן, התביעה ביקשה לסיים להכין את החומרים הנדרשים לדיון בבקשתה להגשת חומרים שלא נכללו בחומר החקירה שהועבר בשעתו להגנה. כמו כן, עתידה להישמע בחודש הקרוב עדותו המשלימה של פרופ' ברק. עם הכרזת התביעה 'אלה עדיי' תחל פרשת ההגנה בשמיעה רצופה.

"כבכל הליך פלילי, החלטות ביניים בבקשות המועלות על-ידי הצדדים תוך כדי הדיון ניתנו ויינתנו במועד הראוי על-פי שיקול-דעתו של בית המשפט, תוך הקפדה על כך שמועד מתן ההחלטה לא יגרום לכל עיכוב בקצב שמיעת הראיות".

עורכי הדין אבי חימי ואלי פרי, המייצגים את פישר מטעם הסנגוריה הציבורית, מסרו: "חרף קשיים רבים שהערימה התביעה על ניהולו התקין של המשפט, לרבות בשל אי-מסירת חומר חקירה, המשפט עצמו, על כל מורכבותו הרבה, בין היתר בשל ריבוי נאשמים, מתנהל בקצב ובאופן המעוררים כבוד נוכח היעילות והרצינות של בית המשפט" ( ת.פ. 28759-05-15 ). 

*** חזקת החפות: רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ולכן זכאים ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות