גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מס על חד פעמי? במשרד המשפטים רכשו 2 מיליון כוסות מזהמות בשנה, והם ממש לא היחידים

אחד השינויים שייכנסו לתוקף כמעט מיד עם אישור חוק ההסדרים בכנסת הוא מיסוי הכלים החד-פעמיים ● מבדיקת גלובס ועמותת "הצלחה" עולה כי בזמן שהממשלה מנסה לעודד את הציבור לצרוך פחות כלים המזהמים, משרדי הממשלה מוציאים על הכלים הללו מיליוני שקלים בשנה

אם משרדי הממשלה לא יגמלו מהשימוש בחד פעמי, הציבור שוב ישלם פעמיים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אם משרדי הממשלה לא יגמלו מהשימוש בחד פעמי, הציבור שוב ישלם פעמיים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, בחודש נובמבר הקרוב תחל המדינה לגבות לראשונה מס על כלים חד-פעמיים. לפי טיוטת צו שפרסם משרד האוצר בסוף השבוע שעבר, הכלים, שהפכו בשנים האחרונות לנפוצים בבתים רבים ברחבי הארץ, ימוסו בשיעור של כ-11 שקל לקילו, לפי כמות הפלסטיק שבהם. 

אבל מבדיקת גלובס עולה כי בזמן שמטרת המס החדש היא להפחית את המוטיבציה של הצרכנים לרכוש את הכלים המזהמים, דווקא מרבית משרדי הממשלה, ממשיכים בעת הזו להשתמש בכלים חד-פעמיים המזיקים לסביבה ולהוציא על רכישתם מיליוני שקלים מכספי הציבור. עם המס החדש, העלות הזו צפויה להכפיל את עצמה וכך, בעצם המס על החד-פעמי עלול לממן בעקיפין עוד חד-פעמי. 

 

אין נהלים על השימוש בכלים חד-פעמיים

גלובס בדק בשיתוף עם עמותת הצלחה, הפועלת לקידום שקיפות ורגולציה בתחומי כלכלה וחברה, את הוצאות משרדי הממשלה על הכלים החד-פעמיים, את הנהלים הנוגעים לשימוש בהם, ואת נכונותם להוציא את הכלים הללו מכלל שימוש. התוצאות - אינן מעודדות. ראשית, לרוב המשרדים כלל אין נהלי שימוש בכלים חד-פעמיים, ועובדים יכולים להשתמש בכמה מהם שיחפצו - ללא כל התחשבות בסביבה, או בקופה הציבורית. שנית, המשרד היחיד בממשלה שכלל לא רכש כלים חד-פעמיים מאז שנת 2019, הוא המשרד להגנת הסביבה.

במהלך שנת 2018, משרדי הממשלה רכשו כלים חד-פעמיים בעלות של לפחות 5 מיליון שקל עבור כ-37 אלף עובדיהם. על שנת 2020, בה גבר השימוש בכלים החד-פעמיים מקצה לקצה, אין למשרד האוצר נתונים כלל. חמור מכך; בלשכת החשב הכללי, האמונה על הנושא, כלל לא מנתחים את המידע ולא יודעים לומר כמה כסף מוציא כל משרד ממשלתי על הכלים המזהמים. לכן, יצאנו לבדוק מה התרחש מאז שנת 2019. נזכיר שבחלק ניכר מהתקופה שנבדקה, עובדים רבים במשרדי הממשלה עבדו מהבית לנוכח המגפה.

גם אם מסתכלים רק על 2018, קשה להתעלם ממסקנה מתבקשת: אילו היו מסתפקים משרדי הממשלה בכלים רב-פעמיים שההוצאה עליהם היא אחת, בסכום הרכש של כלים חד-פעמיים ב-2018 אפשר היה להעסיק עוד כ-25 עובדים במשרד להגנת הסביבה, בין היתר, למען פיקוח על מפעלים מזהמים או הגנה על הסביבה החופית.

המשרדים שרכשו כלים חד-פעמיים בסכומים הגבוהים ביותר, הם משרד המשפטים, שבשנת 2019 לבדה רכש כלים חד-פעמיים ביותר מ-273 אלף שקל; משרד ראש הממשלה שהוציא על חד-פעמי יותר מ-200 אלף שקל משנת 2019 ועד יוני 2021; משרד החקלאות ומשרד האוצר ששילם באותה התקופה כ-200 אלף שקל על כלים חד-פעמיים; ומשרד הרווחה עם כ-170 אלף שקל בשנתיים וחצי האחרונות.

משרד ראש הממשלה, מוביל את הטבלה בעקביות שנה אחר שנה. כמעט כל המשרדים שענו לבקשת המידע של "גלובס" ו"הצלחה", הפחיתו את השימוש בכלים חד-פעמיים באופן ניכר בשנת 2020, בה התבצעה עבודה מהבית. אך במשרד לשיתוף פעולה אזורי כמעט הכפילו את הסכום, במשרד לביטחון פנים גדל הרכש בכ-2,000 שקל בין השנים הללו, ובמשרד האנרגיה, שבשנת 2019 הפסיקו למספר חודשים את השימוש בכלים חד-פעמיים, שילמו ב2020, 13 אלף שקל על הכלים המזיקים לסביבה.

2 מיליון כוסות חד-פעמיות ל-5,000 עובדים

במשרד לשירותי דת, המעסיק 266 עובדים בלבד, השימוש בכלים חד-פעמיים כמעט ושילש את עצמו. בשנת 2019 רכשו במשרד כלים בסכום של כ-5,000 שקל, ובשנת 2020 טפח הסכום לכדי כמעט 20 אלף שקל. במשרד לשיתוף פעולה אזורי, בו עובדים רק 32 עובדים, הוציא בשנתיים וחצי האחרונות כ-11 אלף שקל על כלים חד-פעמיים - הסכום הגבוה ביותר פר עובד (כ-350 שקל). גם משרד התיירות מופיע בצמרת ההוצאות פר עובד עם כמעט 300 שקל מ-2019 עד יוני 2021. במשרד החינוך, המעסיק יותר מ-2020 עובדים, רכשו בשנה שעברה כלים חד-פעמיים ב-63 אלף שקל לעומת כ-50 אלף ב-2019. זאת, למרות העבודה החלקית של מערכת החינוך בזמן הקורונה ולמרות העבודה מהבית. במשרד העבודה והרווחה, המעסיק 3300 עובדים, רכשו כלים בסכום של 51 אלף שקלים ב-2020.

בשנת 2020 משרד המדע רכש 135 אלף כוסות חד-פעמיות, עבור 216 עובדיו, שלא עבדו באופן מלא מהמשרד. כלומר, כל עובד במשרד זרק לפח 625 כוסות בשנה החולפת, והן ימשיכו לזהם את המזבלות גם זמן רב לאחר זמן חייהם של העובדים. בשנת 2020, רכש משרד המשפטים כ-2 מיליון כוסות חד-פעמיות לשימוש כ-5,000 עובדיו וגם עבור אורחי המשרד. בשנת 2019 רכש המשרד 3.3 מיליון כוסות חד-פעמיות. כלומר, כ-13 אלף כוסות ביום, ו-660 כוסות לעובד בשנה. במשרד החקלאות, רכשו 210,749 פריטים חד-פעמיים שונים עבור עובדיהם בשנת 2020.

בצה"ל מוציאים 14 מיליון שקל על חד-פעמי

בדקנו גם את הנעשה בבית הנשיא ובצה"ל. למרות שראובן ריבלין נחשב לנשיא סביבתי שאף החזיק קומפוסטר ו"צימחן" את בית הנשיא לראשונה, בשנת 2020 רכש בתו כלים חד-פעמיים ב-26,687 שקל. ואילו בצה"ל, כלים חד-פעמיים נרכשים בסכומי עתק; בשנת 2019 הוציאו מעל 13 מיליון שקל על הכלים הפוגעים בסביבה, ובשנת 2020 הסכום הזה זינק לכמעט 14 מיליון שקל. בצה"ל, אגב, לא מדובר ברכש שניתן להפסיק מחר בבוקר. לאורך השנים האחרונות, מתקשר הצבא עם חברות קייטרינג לאחר הפרטת המטבחים, כך שלמרות שבמטבחים עצמם ישנם מדיחים - ההסכם עם חברות ההסעדה כולל שימוש בכלים חד-פעמיים בלבד.

מחירם של כלים חד-פעמיים זול מאוד ולא משקף את הנזק הסביבתי שלהם. לאחר שימוש של דקות בודדות, הם יסיימו את חייהם בפח האשפה הקרוב. כלי פלסטיק אינם מתכלים לעולם, לא ניתנים למיחזור, ונותרים לזהם את הסביבה לשנים רבות. זאת, לעומת כלי זכוכית שההשקעה הסביבתית בהם מתאזנת עם כמות השימושים. כך, שישה שימושים בכוס זכוכית, יפצו על הנזק הסביבתי בשרשרת הייצור והשינוע של הכלי. בישראל, כ-90% מהזיהום בחופי ישראל מקורו בפסולת פלסטיק. יתר על כן, כלים חד-פעמיים תופסים כ-19% מנפח הפסולת בשטחים הציבוריים בארץ.

ממחקר שבוצע עבור המשרד להגנת הסביבה, עולה כי הצרכנים הפרטיים בישראל מוציאים בשנה 1.3 מיליארד שקלים על כלי פלסטיק חד-פעמיים לצריכה ביתית. השימוש היומיומי בכלי פלסטיק חד-פעמיים מאפיין משקי בית רבים בישראל, מכל פלחי האוכלוסייה, כאשר שיקולי נוחות ופונקציונאליות דוחקים שיקולים של פגיעה בסביבה ובבריאות. הצריכה בישראל, גבוהה בהשוואה לעולם. כך למשל, בעוד שבאיחוד האירופי הצריכה הביתית מוערכת ב-1.5 ק"ג כלי פלסטיק חד-פעמיים לנפש בשנה בישראל הצריכה הביתית עומדת על 7.5 ק"ג לנפש, כלומר גבוהה פי 5 מהצריכה הביתית השנתית לנפש באירופה.

המשתפרים: המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר

ההתנהלות הבזבזנית של משרדי הממשלה בנוגע לכלים המזיקים לסביבה - משקפת את הדברים היטב. אך האם כעת, עם עליית המס על הכלים החד-פעמיים, יחלו במשרדי הממשלה לשמש דוגמה וינטשו את הכלים המזהמים? כלל לא בטוח. חמור מכך, אם המשרדים לא יפסיקו לרכוש חד-פעמי, המיסוי החדש יכפיל על העלויות ובכך יגרע עוד מאות אלפי שקלים מקופת המדינה. מלבד המשרד להגנת הסביבה, שלא רוכש כלים חד-פעמיים כלל משנת 2019, במשרד האוצר הודיעו כי הפסיקו לרכוש כלים חד-פעמיים בחודש יולי, במשרד האנרגיה מתכננים להפסיק שוב את השימוש, ובמשרד הכלכלה הודיעו לפני מספר חודשים שיפסיקו את רכש הכלים המזיקים, לאחר שהעובדים קיבלו כוסות זכוכית ובמשרד הותקנו מכשירי "פרש קאפ" לשטיפת כוסות ולעידוד שתייה בכלים רב-פעמיים. 

יחד עם זאת, אין כל הנחיה "מלמעלה" בנושא עבור משרדי הממשלה, למרות הטלת המס על הציבור. בזמן שהממשלה מתכננת להטיל מס גם על כלים חד-פעמיים מתכלים (גם אלו מהווים נטל סביבתי כבד), בחלק ממשרדי הממשלה, כמו משרדי הפנים והתקשורת, דווקא מתהדרים בכך שרוכשים כלים מתכלים, או ממתינים לתקצוב של כלים חד-פעמיים מתכלים על ידי החשכ"ל. במשרד ראש הממשלה, שכאמור מוביל את הטבלה העגומה, הודיעו כי יעברו בשנה הקרובה לשימוש בכוסות זכוכית בלבד, כאשר בימים אלה נבחנת רכישה חד-פעמית של כוסות זכוכית לכל עובדי המשרד. אבל למרות כל אלו, עד כה, משרד משרד - הישר בעיניו יעשה.

בתקופת הקורונה השימוש בחד-פעמי במשרדים עצמם ירד. זאת, בעקבות המעבר לעבודה מהבית. אבל לפי הנתונים שאספנו על שנת 2021 (עד חודש יוני), נראה שרוב משרדי הממשלה חזרו לשימוש המאסיבי בכלים המזהמים ולא רק שלא מסתמנת כוונה להפחית את השימוש בהם, הרכש אף צפוי לעלות עד סוף השנה ובחלק מהמשרדים גם לעקוף את נתוני 2019. חמור מכך, למשרדי הממשלה כאמור אין נהלים קבועים לשימוש בחד-פעמי או לניטור ההוצאות הללו. כך, ייתכן שסכומי הרכישה גבוהים הרבה יותר מאלה שמצאנו, אבל כיום אין מערכת מעקב יעילה ומרבית המשרדים סוכמים את הנתונים במעקב ידני אחר החשבוניות.

אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה, קורא למשרדי הממשלה לפעול: "לחשיפת נתוני ההוצאה על כלים וציוד חד-פעמי יש חשיבות גדולה בבחינת האופן שבו בוחרים משרדי הממשלה והרשויות השונות לפעול. זאת בהתחשב בכך שיש קונצנזוס רחב סביב הצורך לצמצם את השימוש בכלים חד-פעמיים בשל השפעותיהם השליליות על הסביבה. ראוי שמשרדי הממשלה יהוו דוגמה ויקבלו על עצמם לחדול משימוש בכלים חד-פעמיים ככל שניתן ובהקדם האפשרי. פתרונות מיסוי, יעילים ככל שיהיו, עדיין יעילים פחות מהימנעות משימוש".

מהחשב הכללי באוצר נמסר בתגובה: ״אגף החשב הכללי מקדם את ערכי איכות הסביבה בממשלת ישראל מתוך אמונה בצדקתם. במסגרת זו ומתוקף תפקידו של האגף כגורם האחראי על הרכש הממשלתי, מתבצעת בימים אלה בדיקה לצמצום השימוש בכלים חד פעמיים ולבחינת תחליף ראוי״.

דווקא במשרד הבריאות: אין נתונים על צריכת החד-פעמי

לא כל המשרדים ענו לבקשת גלובס והצלחה ובולט בהיעדרו משרד הבריאות, האמון על בריאות הציבור. במשרד הבריאות, אחד המשרדים הגדולים ביותר בממשלה, כלל אין נתונים בנושא. זאת, למרות שלאורך תקופת הקורונה הארוכה, במשרד הבריאות דווקא עודדו את הציבור, את משרדי הממשלה והעסקים להשתמש בכלים חד-פעמיים, למרות שבסמוך לתקופה שבה פרצה המגיפה לחיינו - העידו רופאים שאין כל יתרון בשימוש בכלים חד-פעמיים, שכן קורונה איננה עוברת לאדם על ידי מגע בחפצים, ושטיפת כלים בסבון ובמים היא טובה דיה.

השימוש בחד-פעמי פוגע גם בבריאות

הקשר בין בריאות וסביבה הוא קשר הדוק. לאורך השנים האחרונות, הצביעו מחקרים על הסיכונים הבריאותיים העולים משימוש בפלסטיק חד-פעמי. פרופ' חגי לוין, מומחה לבריאות הציבור, מסביר: "הסכנות הפוטנציאליות לבריאות הציבור מכלים חד-פעמיים הן רבות: בייצור - זיהום אוויר וכימיקלים. שינוע וצריכה - זיהום אוויר ביבוא ושינוע. ושימוש, חשיפה למזהמים ובראשם PFAS (מכונים 'כימיקלים לנצח', שאינם מתפרקים באופן טבעי ויכולים להצטבר בבני אדם. בשנים האחרונות, מחקרים מצביעים על כך שהם קשורים למחלות כבד, מומים מולדים ואף סרטן, ש.א).

"חלק מהחומרים המצויים בכלים החד-פעמיים, כאשר הם באים במגע עם טמפרטורה חמה ולא עומדים בתקינה בריאותית, זולגים מהם חומרים למזון, וכך הצרכנים נחשפים לחומרים שגורמים לשיבוש אנדוקריני, השמנה, ופגיעה בפוריות. כמויות פסולת שמושלכות לרשות הרבים, פוגעות במערכות האקולוגיות וגם באדם. לבסוף, כשמסלקים את הפלסטיק, הוא לא מתכלה עם השנים אלא הופך לחלקיקי מיקרופלסטיק מזהמים, שיכולים להגיע לא רק לחיות ולסביבה, אלא גם למזון שלנו, לקנה הנשימה ולגוף". ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה לדברים.

השינוי הישראלי: איטי ולא מספיק

צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל, לא רק גבוהה ביחס לעולם, היא גם הכפילה את עצמה בעשור האחרון, בניגוד למגמה במדינות המפותחות. במדינות רבות בעולם, אוסרים שימוש בחלק מכלי הפלסטיק החד-פעמיים. כך למשל, סלובניה הודיעה החודש כי תאסור מכירה של סכו"ם, צלחות, קשיות ומוצרים נוספים, ובכך תצטרף לאיחוד האירופי ולאנגליה שהודיעה אף היא על תוכנית לאיסור מכירה של כלי אכילה חד-פעמיים, כחלק ממלחמתה בפלסטיק. לכן, גם אם מיסוי הכלים החד-פעמיים הוא צעד ראשון בכיוון הנכון, ישראל מתקדמת בצעדים איטיים וקטנים יחסית למדינות אחרות שלקחו את המאבק בכלים החד-פעמיים כמה צעדים קדימה.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד