גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל ההכשרות המקצועיות: עשרות אלפי אנשים שנפלטו משוק העבודה נותרו מול שוקת שבורה

עשרות אלפי מובטלים ינסו לחזור לשוק התעסוקה אחרי החגים ● הם כבר לא יהיו זכאים לדמי אבטלה, ועד כה הם גם לא זכו להכשרות מקצועיות, שההיצע שלהן מוגבל ביותר ● הבשורה החיובית: לאחר עשורים של הזנחה, התחום זוכה לתשומת לב, ודברים מתחילים לזוז

קורס טבחות / צילום: זרוע העבודה
קורס טבחות / צילום: זרוע העבודה

עשרות אלפי מובטלים שתקופת הזכאות שלהם לדמי אבטלה תיגמר צפויים לצאת לשוק העבודה באמצע אוקטובר. רובם המכריע כנראה לא השתתף בהכשרה מקצועית כלשהי. הזנחת ההכשרות מקצועיות בישראל מתפרסת על פני שלושה עשורים וצפה מעל פני השטח בתקופת הקורונה.

בתקופת הקורונה נוצר מצב "אידאלי" עבור הכשרות מקצועיות - דמי אבטלה כמעט בלתי מוגבלים בזמן שהיו יכולים לשמש כדמי קיום עבור הסבות מקצועיות או הכשרות שונות. אבל רק בחודשים האחרונים, יותר משנה אחרי פרוץ המשבר, החלו הכשרות מקצועיות לצאת לדרך ובהן החלו להשתתף קרוב ל-10,000 איש.

לפני כשבועיים מתח מבקר המדינה ביקורת חריפה על הגופים שהיו אמונים על הטיפול במובטלי הקורונה ובהכשרות המקצועיות. בין היתר כתב, כי "מספר המשתתפים בהכשרות מקצועיות במימון או בסבסוד המדינה, בפיקוחו של אגף בכיר להכשרה מקצועית ולפיתוח כוח-אדם, פחת בכ-64% בין שנת 2019 לשנת 2020. בין שנים אלו גם פחת ביותר מ-40% מספר המשתתפים בקורסים ובהכשרות מקצועיות של שירות התעסוקה ומספרם עמד על 5,706 משתתפים בשנת 2020 לעומת 9,821 משתתפים בשנת 2019... לצמצום בהיקף הפעילות בתחום התעסוקה עשויות להיות השפעות חמורות על סיכויי השתלבותם מחדש של המובטלים בשוק התעסוקה".

הטיפול מרוכז במשרד הכלכלה

אבל יש גם נקודת אור. בשקט בשקט ומתחת לרדאר, קרה דבר שגורמי המקצוע ייחלו לו  - ריכוז הגורמים האמונים על נושא התעסוקה במשרד אחד, משרד הכלכלה והתעשייה, בראשות השרה אורנה ברביבאי. ביולי החליטה הממשלה על "העברת מינהלת הכשרות מקצועיות בענפי התשתיות, הבינוי, הטכנולוגיה העילית והתעשייה ממשרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה". המינהלת הזו הוקמה רק בנובמבר 2020 במסגרת מאבק כוחות ייצרי בין שר האוצר לשעבר ישראל כ"ץ לשר העבודה לשעבר איציק שמולי.

 

הוויכוח בין שני השרים עיכב את העברת התקציבים להכשרות המקצועיות בחודשים ארוכים וגרם לשיתוק, שנגמר רק עם כינונה של הממשלה החדשה. במרץ 2021 התפרסם קול קורא לעסקים של המינהלת באוצר, לטובת ביצוע הכשרות מקצועיות והשמת עובדים למקצועות נדרשים בענפי התעשייה והבנייה במימון ממשלתי בהיקף 16 מיליון שקל. את הבקשות היה ניתן להגיש בקשות עד סוף יוני, ובקשות רבות אכן הוגשו ונמצאות בבחינה. לדברי גורמים שונים, בהחלט ייתכן שהמעבר של המינהלת יגרום לעיכוב בבדיקה של הבקשות, אבל בכל מקרה היה צפוי כי יעברו מספר חודשים עד שיתקבלו החלטות.

גם זרוע העבודה הועברה למשרד הכלכלה (ממשרד העבודה) ולרשותה תקציב להכשרות מקצועיות של 130 מיליון שקל ב"קופסת קורונה" שגם הוא אושר רק במרץ. רשות החדשנות (לשעבר המדען הראשי), התומכת בין היתר בהכשרות והסבות מקצועיות, להייטק בלבד, דווקא נשארה במשרד החדשנות והמדע. עד לפני ארבע שנים היא הייתה במשרד הכלכלה.

"הבעיה הייתה שכל הגופים האלה שעבדו במשרדים שונים לא עבדו בשיתוף-פעולה, לא העבירו מידע בין אחד לשני וכל הדבר הזה מאוד פגע במובטלים ובמה שניתן להם במהלך משבר הקורונה", אמרה עו"ד טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 המובילה את המקפצה, שותפות של 45 ארגונים חברתיים, עסקיים וגופי הכשרה. "גם הכספים שניתנו וגם התוכניות שכבר קיימות לא הגיעו למיצוי כי אנשים לא ידעו על קיומם ולא קיבלו את הסיוע".

הקשבה למעסיקים ושיתוף-פעולה

אחד השינויים הבולטים שחלו לאחרונה במסלולי ההכשרות המקצועיות הוא מתן דגש על שיתוף-פעולה עם המעסיקים. רק במאי נפתח "המסלול הירוק", שמאפשר למוסד הכשרה ולמעסיק לבנות יחד תוכנית מותאמת להכשרה במימון המדינה. לרוב כולל הקורס הכשרה תיאורטית של חודש ואז הכשרה מעשית במפעל. מסלול נוסף הוא הכשרה בעבודה (OJT או On The Job Training), שמעניק למעסיק אפשרות לקבל מענק של עד 17 אלף שקל (בדרך כלל הרבה פחות) על הכשרת עובד במפעל.

לפי נתוני משרד הכלכלה והתעשייה, בקורסים המתוקצבים לומדים 2,000 תלמידים ועוד עשרות קורסים מתוכננים להיפתח אחרי החגים, לכ-2,000 לומדים נוספים. במסלולי הכשרה עם מעסיקים לומדים כ-3,000 בני אדם, ובמסלול שוברים, שבמסגרתו דורש העבודה מקבל שובר כספי שהוא יכול להשתמש בו לאחד ממסלולי הלימוד, לומדים 3,000.

לדברי ניצן ממרוד, ראש האגף להכשרה מקצועית בזרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, שנכנס לתפקידו בסוף 2020, "יש לזכור שהתקציב אושר למימוש רק בסוף מרץ 2021 לאחר אישורי ועדת חריגים בגלל שנה ללא תקציב. עם אישור תקציב המדינה אנו צפויים לקצב מהיר יותר של הכשרות. בשבועות הקרובים אנו מתוכננים לצאת עם קמפיין שיעודד עוד אנשים לבוא וללמוד".

ניצן ממרוד, ראש אגף הכשרה מקצועית בזרוע העבודה / צילום: תמונה פרטית

החלטת ממשלה חשובה נוספת התקבלה בתחילת אוגוסט והיא מתנה את המימון לגופי ההכשרה בתשואה של ההכשרה (Roi). זו תימדד בהשמה ובעליית השכר של מי שעבר את ההכשרה לאורך זמן.

מאחורי ההחלטה עומד שינוי משמעותי שאימצו בגופים המכשירים והוא שיתוף-פעולה עם המעסיקים לגבי הצרכים שלהם. לדברי ממרוד, "בעבר הקשר בין הצרכים של המעסיקים להכשרות היה זניח. היום אנחנו עובדים איתם באופן הדוק. אנשי המינהלת הולכים לשטח שומעים מהם מה הם צריכים ומראים להם את ההכשרות שיש היום".

מה עוד עשיתם השנה?

"בנינו עם שירות התעסוקה תוכנית שנתית של קורסים והקמנו אתר גם למועסקים שנקרא שער לקריירה. התחלנו לעבוד רק מחודש מרץ מבחינה תקציבית ובדרך היו לנו מבצעים וחגים, ותקופת הקורונה שהיא אתגר משמעותי.

"אנו עובדים במקביל על טיוב ההכשרות ובודקים כל הזמן את הקורסים והתאמתם לשוק העבודה. החיבור עם המעסיקים הוא חשוב ותורם להעסקה איכותית בסוף ההכשרה. בכל המסלולים שלנו שמשולבים עם מעסיקים הקריטריונים הכי משמעותיים זה נושא ההשמה. כל תשלום למעסיק או למוסד ההכשרה מותנה במינימום 60% השמה מבין הבוגרים, כי אנחנו רוצים לוודא שיהיה להם מקום עבודה. אנחנו רוצים לראות השמה של חצי שנה לפחות".

לדברי הממונה על זרוע העבודה תאיר איפרגן "הכשרות מקצועיות הן אחד הכלים המשמעותיים לשילוב עובדים בשוק העבודה ולקידום למידה לאורך החיים. האתגר שלנו זה להפוך את המערך הזה לדינמי, גמיש, רלוונטי ומגוון, ונצליח לעשות זאת רק בשיתוף מעסיקים שיתנו את הטון ויגדירו צרכים קונקרטיים ויפתחו את שעריהם לחניכות, למידה וכמובן השמה״.

באילו מקצועות אתם מכשירים?

ממרוד: "יש לנו גם מקצועות סייבר ו-QA. יש הכשרות של תחבורה ורכב, מנהלי עבודה בבניין. יש לנו גם הכשרה למקצועות מבוקשים כמו מטפלות לגילאי 0-3. הקמנו אתר חדש שנקרא עבודאטה, שבו מועמדים יכולים לראות איזה שכר ירוויחו בכל מקצוע בהתחלה ועם הוותק".

ממה חיים בזמן ההכשרה

חסם משמעותי להכשרות הוא דמי הקיום, המוענקים למשתתפים בהכשרות שאינם זכאים לדמי אבטלה. אלה עמדו עד היום על 1,500 שקל לחודש למשך ארבעה חודשים ועתה הועלו ל-2,500 שקל לחודש לעד שישה חודשים.

את ההכשרות יכולים לקבל קודם כול מובטלים. אם הם זכאים לדמי אבטלה הם ממשיכים לקבל אותם במהלך ההכשרה, ואם כבר סיימו את הזכאות יקבלו במהלך ההכשרה את דמי הקיום.

לדברי ניר, "ממה שאנחנו שומעים מהשטח, וזה עולה מכל השותפים שלנו, שהיום זה החסם הכי גדול להכשרות מקצועיות. האנשים אומרים אין לנו דמי אבטלה ואנחנו חייבים לעבוד ולא יכולים להשתתף בהכשרה של 30 שעות בשבוע. וגם כך התקציב שניתן לזה עד סוף 2022 הוא 27 מיליון שקל, זה יספיק ל-2,000-2,500 איש".

טלי ניר, מנכ''לית עמותת 121 / צילום: שלומי יוסף

ממרוד סבור שיש פה סיוע משמעותי: "אנחנו ממנים את הקורס כמעט באופן מלא או מסבסדים. הכשרה כזו עולה לפרט 15-14 אלף שקל. 10,000 שקל על מלגה ו-14-15 אלף שקל על ההכשרה זו תמיכה משמעותית מאוד".

ניר, שקידמה בשנים האחרונות את הכשרות המקצועיות, אופטימית: "השינוי המבני הוא הכי חשוב וברגע שיוחלט על החלוקה התקציבית הדברים יזוזו מהר יותר. הייבוש של ההכשרות המקצועית זו השקפה וגישה כלכלית שגורסת שהשוק יסתדר והמעסיקים יכשירו את מי שהם צריכים. אבל השיטה נכשלה ויצרה שתי סוגי אוכלוסיות: אחת שהולכת לאקדמיה ומצליחה להסתדר בעולם העבודה, ואחת, שהיא יותר מחצי מהאוכלוסייה, לא הולכת לאקדמיה. אם אתה לא משקיע בה בהכשרות תעסוקתיות אתה יוצר אוכלוסייה לא משכילה, שנדונה לחיים בעוני לחיים של הישרדות כלכלית ואתה גם פוגע בפריון".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה