גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צים לא לבד: בענף הספנות לא זוכרים חגיגה כזו כבר מעל עשור

שילוב מנצח של ביקושים גוברים לסחורות ועומס רב בשרשרת האספקה העולמית התניעו את מחירי ההובלה הימית, וחברות הספנות נהנות משיאים בהכנסות וברווחים ● צים הישראלית לוקחת חלק בחגיגה ● ויש גם חברות שהחליטו להקפיא העלאות מחירים ולתת עדיפות ללקוחות הוותיקים

נמל גואנגג'ואו בסין / צילום: Shutterstock, GuoZhongHua
נמל גואנגג'ואו בסין / צילום: Shutterstock, GuoZhongHua

מעל שנה וחצי חלפה מאז פרוץ הקורונה, והשפעתה של המגפה על שרשרת האספקה העולמית עדיין לא שככה. הביקושים הגוברים לסחורות וחומרי גלם לצד המחסור האקוטי במכולות (ובמקום פנוי על האוניות) יצרו שילוב מנצח עבור חברות הספנות, שרושמות ב-2021 שיאי הכנסות ורווחים שלא נצפו מאז 2008. 

הפריחה של שנת 2008, שאף הביאה לגל עצום של הזמנות ספינות חדשות, נבלמה על ידי המשבר הפיננסי הגדול שהביא למיתון עולמי עמוק ולקריסת הביקושים. הפעם מדובר בתנופה חזקה שיהיה קשה יותר לבלום, בהנחה ששיא המשבר כבר מאחורינו.

כלכלות העולם נפתחו מחדש לאחר תקופה ארוכה של סגרים והגבלות על המשקים ועל המסחר, והדבר הביא לביקוש גובר לסחורות. לכך מתווספת כאמור העובדה שהנגיף עדיין משפיע על התובלה הימית בעולם, הפקקים בנמלים לא נגמרים והמשלוחים מתעכבים שבועות ואף חודשים. התוצאה, כדרכו של השוק, היא התייקרות דרמטית במחירי ההובלה, ובהתאם הגיעה גם עלייה חדה ברווחי חברות הספנות.

עומס בנמל חיפה, אפריל האחרון / צילום: פאול אורלייב

הזמינות של הובלת הסחורות הוגבלה משמעותית בהשוואה לערב הקורונה, וברחבי העולם נוצרו מאבקים על מכולות פנויות ועל מקום באוניות. שילוח מכולות מסין לאירופה ולארה"ב התייקר במאות אחוזים בהשוואה לשנה שעברה, אך החברות עדיין עומדות בתור ומוכנות לשלם כמה שצריך לטובת שינוע מוצריהן, ואין ספק שההתייקרות הזו תתגלגל לבסוף למחירי המוצרים (אם זה עוד לא קרה), בין אם אלה צעצועים, מוצרי חשמל או סחורות.

על פי מדד פרייטוס (Freightos), שבוחן את תעריפי ההובלה ושינוע המכולות, בשבוע שעבר עלות שילוח מכולת 40 רגל מאסיה למערב ארה"ב האמירה ליותר מ-20 אלף דולר - עלייה של 12% בשבוע ושל 500% בשנה. גם מחירי ההובלה מאסיה לחוף המזרחי של ארה"ב טיפסו בכ-11% (עלייה של 438% בהשוואה לאשתקד), ותעריפי השילוח בין אירופה לארה"ב נסקו ב-18%, לאחר כחודשיים של יציבות במחיר.

בחודש שעבר עליות התעריפים בקווי אסיה-ארה"ב ואירופה היו חדות יותר ונעו בין 20% ל-40%, בעיקר בשל מגבלות התנועה בסין לאור התחדשות התחלואה, שהביאו לביטולי טיסות ובהתאם להפחתת קיבולת המטען האווירי.

ענקית הספנות הצרפתית שהקפיאה את העלאת התעריפים

בין המרוויחות הגדולות מהמצב אפשר לציין את ענקית הספנות הדנית מארסק , למשל, שמעריכה שרווחיה יצמחו בכ-5 מיליארד דולר השנה, לאחר שברבעון השני רשמה זינוק של 900% ברווח הנקי שלה. חברת OOCL ההונג קונגית רשמה את החציון הכי רווחי בתולדותיה עם רווח של 2.8 מיליארד דולר, האפאג לויד הגרמנית רשמה עלייה של 485% ברווחיה הרבעוניים, וגם צים הישראלית נהנתה מהבוננזה ורשמה רווח שיא ברבעון השני של השנה - שגדול פי 35 מזה שרשמה בשנה שעברה.

חברת הספנות הצרפתית הגדולה CMA CGM הדהימה את הענף לאחרונה כשהודיעה על הקפאת העלאות התעריפים למשך חמישה חודשים (עד פברואר), בעיקר לטובת שימור לקוחותיה לטווח הארוך ועל מנת לתת להם עדיפות. החברה הייתה יכולה בקלות ללכת עם כוחות השוק ולהזניק את רווחיה, אך נראה שבמקום זה היא העדיפה שלקוחותיה יזכרו לה חסד עם שוך הסערה.

ייתכן שזו החלטה אסטרטגית טובה עבור CMA, שכן כאשר החגיגה כזו גדולה - כולם רוצים להיות חלק ממנה והתחרות ברחבי האוקיינוס הופכת צפופה יותר. חברות הובלה בתפזורת החלו גם הן להוביל מכולות על הסיפונים שלהן, ולפי "בלומברג" גם ענקית ההובלה Golden Ocean Group בוחנת את הרעיון.

צים: שיא ישראלי לרווח נקי רבעוני

כאמור, הגאות מורגשת גם בקרב החברות הישראליות שעוסקות בתחום. לפני כחודש חברת התובלה הימית צים דיווחה על תוצאות יוצאות דופן, לאחר שסיימה את הרבעון השני של 2021 עם רווח נקי של לא פחות מ-886 מיליון דולר - יותר מפי 35 לעומת הרווח ברבעון המקביל אשתקד ועלייה של מעל 50% מהרווח שנרשם ברבעון הקודם, שהיה אף הוא חריג לטובה. בסיכום המחצית הראשונה של השנה היא הציגה רווח נקי של 1.48 מיליארד דולר.

במהלך הרבעון השני של השנה צים  הובילה 921 אלף מכולות, עלייה של 44% לעומת הרבעון המקביל. מחיר ההובלה הממוצע למכולה היה 2,341 דולר, עלייה של 119%.

ההכנסות ברבעון השני הסתכמו בקרוב ל-2.4 מיליארד דולר, פי 3 מהרבעון המקביל וגבוה מאוד לעומת תחזיות האנליסטים, שציפו להכנסות של 1.77 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של השנה, ההכנסות הסתכמו בכ-4.1 מיליארד דולר, לעומת 1.6 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2020. בכך למעשה ההכנסות של צים במחצית הראשונה עקפו את ההכנסות של החברה בכל 2020.

  

אלי גליקמן, מנכ"ל צים, התייחס עת פרסום הדוחות למחירי ההובלה הנוסקים, ואמר כי "אנחנו לא שולטים במחירים, אלא השוק", והוסיף כי "אין מקום באוניות. אנשים דופקים לי על הדלת ומוכנים לשלם כל מחיר. אם בעבר היה מו"מ על מחיר, כמו בהרבה תעשיות, היום המו"מ הוא על מציאת מקום באוניה".

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם