גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מירב אורן גייסה 80 מיליון דולר ורוצה להיות חד-קרן ישראלי ראשון בעולם הבניין

הסטארט-אפ ורסטיל, שמנטר את עבודת המנופים באתר הבנייה, השלים גיוס משמעותי מקרנות הענק אינסייט פרטנרס וטייגר גלובל ● המייסדת-שותפה והמנכ"לית מירב אורן, שגדלה לאב קבלן, פוזלת היום לדבריה לתואר היוניקורן הישראלי הראשון בעולם של טכנולוגיית בנייה

 מייסדי Versatile, ברק כהן, מירב אורן, דני הרמן ורן אורן / צילום: Ray Habot
מייסדי Versatile, ברק כהן, מירב אורן, דני הרמן ורן אורן / צילום: Ray Habot

הסטארט-אפ ורסטיל (Versatile), שמנטר את פעולת אתרי בנייה דרך חומרה המותקנת על מנופים, הודיע היום (ג') על גיוס 80 מיליון דולר. מדובר בגיוס משמעותי במיוחד עבור חברה שפועלת בתחום טכנולוגיית הבנייה (קונסטרקשן טק), ומי שהובילו אותו הן שתי קרנות ענק - אינסייט פרטנרס, שכבר השקיעה בחברה בעבר, וטייגר גלובל, משקיעה חדשה.

לפני הגיוס הנוכחי קיבלה ורסטיל השקעות בגובה 28.5 מיליון דולר, מתוכם 20 מיליון גויסו בסוף 2020. מירב אורן, מייסדת-שותפה ומנכ"לית ורסטיל, סירבה למסור את שווי החברה לפיו בוצע הגיוס, אך לדבריה, "אנחנו פוזלים לכיוון היוניקורן".

עד היום אין עדיין סטארט-אפים ישראלים שהגיעו לשווי של מעל מיליארד דולר בעולם הקונסטרקשן טק. לפי נתוני מאגר העסקאות Pitchbook, השווי אחרי הכסף של ורסטיל בסיבוב הגיוס הקודם בדצמבר היה 72 מיליון דולר.

ורסטיל (לשעבר Versatile Natures), הוקמה ב-2016 על-ידי מירב אורן (מנכ"לית), רן אורן (מדען ראשי), דני הרמן (מנהל מוצר ראשי) וברק כהן (סמנכ"ל טכנולוגיות). מירן ורן אורן הם גם בני זוג בחיים הפרטיים. החברה מעסיקה כיום כ-80 עובדים, 55 מהם בישראל.

מירב אורן היא בוגרת תואר ראשון בכלכלה וניהול מאוניברסיטת בן גוריון ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. היא עבדה כעשור בתפקידים פיננסיים באינטל, לפני שהגיעה לעסוק בעולם הבנייה, אותו הכירה מקרוב מאוד כילדה שליוותה את אביה הקבלן באתרי בנייה.

ניטור מעל מיליון הרמות מנוף

המוצר הראשון, והיחידי כרגע, של ורסטיל הוא CraneView  ורסטיל מציבה מכשור חכם הכולל מצלמות וחיישנים על האונקל (וו ההרמה) של המנוף באתר הבנייה. המכשור מנטר את המשקל והחומרים שהמנוף נושא ועוקב אחרי התנועה והפעילות שלו. המכשור מאפשר לקבל תמונות בזמן אמת מהמנוף כדי לעקוב אחרי הבטיחות באתר, אך התוצר העיקרי של ורסטיל הוא דוח המנתח את יום העבודה ומאפשר למנהלים לשפר את יעילות עבודת המנופים, הכלי היקר ביותר באתר הבנייה, ולייעל תהליכים באתר באופן כללי.

"היתרון שלנו הוא שאנחנו יודעים לפרק את התנועה של המנוף ולמדוד כל שלב בתהליך, כמו למשל השלב שבו המנוף נע ללא מטען. ב-99.9% מהמקרים המנופאי לא אשם בחוסר היעילות אלא יש איזושהי בעיה תהליכית שצריך לפתור", אומרת אורן. "המנוף הוא גם ספק מידע על כל מה שקורה באתר הבנייה, כמו איזה חומרי גלם נפרקו ממשאיות למשל, כי הוא מעורב ב-80% מהתהליכים באתר".

ורסטיל עובדת במודל Saas (תוכנה כשירות) , כך שלקוחותיה לא משלמים על החומרה אלא רק עבור מנוי חודשי עבור תובנות יומיות מהמכשור החכם. לדברי אורן, העלות השנתית הממוצעת עומדת על עשרות אלפי דולרים לשנה לאתר בנייה, סכום שמשתנה בהתאם למספר המנופים הפועלים בו. אורן אומרת כי המכשור של ורסטיל ניטר כבר מעל מיליון הרמות של מנוף כאשר החברה מייצרת הכנסות של מיליוני דולרים במונחי ARR (הכנסות חוזרות לשנה) מלקוחות ב-17 מדינות בארה"ב ומקנדה. בישראל ורסטיל משתפת פעולה עם חברת הבנייה תדהר, שפתחה בפניה את אתרי הבנייה בשלב הניסוי הראשוני.

הסטארט-אפ הכי גדול בתחום קרס

תחום הקונסטרקשן טק, טכנולוגיית הבנייה, מקבל השקעות הולכות וגדלות בשנים האחרונות, אך אלו לא תמיד מוצלחות. לפני מספר חודשים הגישה חברת Katerra האמריקאית בקשה להגנה מנושים לאחר שהגיעה לפשיטת רגל (צ'פטר 11). Katerra הייתה הסטארט-אפ שקיבל את המימון הגבוה ביותר בעולם הקונסטרקשן טק וגייסה כ-2 מיליארד דולר ממשקיעים ובראשם סופטבנק. Katerra התמקדה בייצור במפעל של חלקים מוכנים לבנייה, כמו קירות (כולל החלונות), שהובאו להרכבה בלבד באתר הבנייה (בנייה טרומית).

על אף הקריסה המתוקשרת של החברה מעמק הסיליקון, ההערכה היא שתחום טכנולוגיית הבנייה ימשיך למשוך השקעות, אף שאלו צפויות ללכת למיזמים צנועים יותר.

בין המתחרות של ורסטיל, אפשר למנות את Quartz מסן פרנסיסקו, שמציבה מצלמות על מנופים כדי לספק מידע על כל מה שקורה באתר בזמן אמת. Quartz גייסה אשתקד 7.7 מיליון דולר. מתחרה נוספת בתחום היא OpenSpace שגייסה 55 מיליון דולר אשתקד. במקום על מנוף, OpenSpace מציבה מצלמות על הקסדות של מנהלי העבודה. עיבוד התמונות מאפשר לבדוק את התקדמות הפרויקט מול התוכניות. טכנולוגיה דומה פיתח גם הסטארט-אפ הישראלי בילדוטס, שהודיע בחודש שעבר על גיוס 30 מיליון דולר.

"מבחינתי כל החברות בעולם של קונסטרקשן טק הן מתחרות, כי בסופו של דבר אנחנו מתמודדים על אותם תקציבים בתעשייה שלא תמיד יודעת לשלם ולתמחר טכנולוגיות", אומרת אורן. "הייחוד שלנו הוא בהבנה תהליכית. אנחנו לא מספקים מידע רק על מה קרה באתר אלא מבינים את כל התהליך ואיך לייעל אותו".

דווקא את הטכנולוגיה של מנופים אוטונומיים אורן לא רואה כתחרות, לפחות לא כרגע. "אני חושבת שזה משהו עתידי, כשהשלב הראשון יהיה להוריד את המנופאי לעבוד למטה ולא לוותר עליו לגמרי. בכל מקרה אנחנו יכולים להיות המוח והתוכנה מאחורי מנופים כאלה", היא אומרת.

בסבב הגיוס הנוכחי של ורסטיל השתתפו גם משקיעים קיימים של החברה כמו קרן רוברט בוש, אנטרי קפיטל, Root Ventures ו- Conductive Venture , כמו גם יזמים מובילים מעולמות הבנייה.

עוד כתבות

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות המנוהלות בדרך לסגור שנה עם יותר גיוסים מהתעשייה הפאסיבית

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל מזנקת בכ-5.5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● וול סטריט פתחה את חודש דצמבר באדום, הביטקוין סיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז מרץ ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה (ארכיון)

חמאס: העברנו לישראל את אחד משני החללים החטופים שנותרו

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה