גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע אלביט שמה את עשות אשקלון על המדף, למה ישי דוידי מתעניין, וממה חוששים העובדים

שלוש שנים לאחר שקיבלה את מניות השליטה בחברת מוצרי המתכת, כחלק מרכישת תע"ש, מעמידה אותה אלביט למכירה ● לקרן פימי של ישי דוידי, שביקורו במפעל עשות עורר סערה, יש יכולת להשביח את החברה, אולם העובדים מאיימים: "נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו, לרבות סכסוך עבודה"

מפעל 'עשות אשקלון' / צילום: אלביט מערכות
מפעל 'עשות אשקלון' / צילום: אלביט מערכות

חברת אלביט מערכות מעמידה למכירה את מניות השליטה בחברת עשות אשקלון, שלוש שנים בלבד לאחר שקיבלה אותן לידיה במסגרת העסקה לרכישת התעשייה הצבאית (תע"ש), מידי המדינה. לדברי עשות, נמסר לה מבעלת השליטה, כי "בעלת השליטה בוחנת אפשרות למכירת החזקותיה בחברה ובמסגרת זו מקיימת מגעים עם צד שלישי".

עשות לא מסרה מיהו אותו צד השלישי, אולם לגלובס נודע כי איש העסקים ישי דוידי ביקר לפני כחודש במפעל עשות שבאשקלון, וביקור זה הופך אותו באופן מיידי למתעניין אפשרי ברכישת השליטה בחברה. דוידי הוא יו"ר קרן ההשקעות הפרטיות פימי, שעוסקת ברכישה והשבחה של חברות מתחומי התעשייה והשירותים ואף שולטת בחברות בעלות תחומים משיקים לאלו של עשות.

עשות עוסקת בייצור מוצרי מתכת, חלקים תעופתיים, מערכות לרכב קרבי משוריין ומוצרים ממתכת כבדה. החברה נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-270 מיליון שקל, כאשר 85% מהן מוחזקות בידי אלביט מערכות.

מניות אלו הוחזקו בעבר בידי תע"ש, אולם בנובמבר 2018 השלימה אלביט מערכות את רכישת הבעלות על תע"ש ב-1.8 מיליארד שקל, וכחלק מהעסקה קיבלה לידיה גם את מניות השליטה בעשות. באפריל 2020 הגישה אלביט מערכות הצעת רכש ליתרת מניות עשות שאינן בידיה, וזאת במטרה להגיע להחזקה מלאה בעשות ולמחוק את מניותיה מהמסחר בבורסה.

אלביט הציעה אז לרכוש את החזקות הציבור (15%) בתמורה לתשלום של 42.5 מיליון שקל ולפי מחיר של 12 שקל למניה, המשקף לעשות שווי של 283 מיליון שקל. עם זאת, ההצעה לא זכתה להיענות מספקת מצד הציבור ולכן לא התקבלה.

על-פי ההערכות, הצעת הרכש נפלה בשל פיזור נרחב של מניות המיעוט בתיקי השקעות פרטיים, אותם קשה יותר לאתר. לפי הנתונים שפרסמה עשות באפריל 2020 וביולי 2021, הסתכמו החזקות הגופים המוסדיים בה ב-4% בלבד, כך שהמשקיעים הפרטיים מחזיקים בכ-11% ממניותיה.

אלביט מערכות היא חברת ענק במונחים ישראליים, שנסחרת כיום בבורסה לפי שווי של 21 מיליארד שקל. כך שניתן להניח כי אין לה כל אינטרס להותיר את עשות כחברה ציבורית בשליטתה.

הסיבה לכך היא, שכל עוד עשות היא חברה ציבורית, לא יכולה אלביט מערכות לכלול אותה במהלכי ארגון מחדש בתוך הקבוצה, שיכללו למשל מיזוגי פעילויות, איחודי מטות ועוד. מעבר לכך, עשות מתקשה להציג צמיחה עקבית בעסקיה.

"צפויה ירידה במגזר התעופתי"

עשות עוסקת בעיקר בייצור של מערכות גלגלי שיניים, גלים למנועי סילון, וכן ממסרות לשימושים צבאיים, תעופתיים, אוטומוטיביים כבדים ותעשייתיים. בנוסף, מייצרת החברה גם מוצרים מסונטרים לשימושים בשווקים הצבאיים והתעשייתיים, וכן לשוק התעשייתי. החברה מחלקת את פעילותה בין המגזר הצבאי לבין המגזר התעופתי, וחברה בת הפועלת בארה"ב מוגדרת כמגזר הפעילות השלישי.

פעילות התחום הצבאי מתרכזת בייצוא ממסרות ראשיות, הינעים סופיים ומערכות מתליים לרכב קרבי משוריין (רק"מ). הפעילות בתחום התעופה כוללת כמה קבוצות מוצרים, ובהם מערכות הפעלה ובקרה, גלים למנועי סילון, ממסרות וגלגלי שיניים, מערכות הינע ועוד.

פעילות החברה הבת בארה"ב כוללת עיבוד שבבי כללי וייצור גלגלי שיניים, כאשר עיקר הכנסותיה מגיעות ממכירות פנימיות בתוך חברת עשות. לדברי עשות, השפעת התפרצות מגפת הקורונה בעולם אינה מהותית על המגזר הצבאי, אולם היא משפיעה לרעה על איתנותם של לקוחות החברה במגזר התעופה.

"החברה מעריכה כי בשנים הקרובות צפויה ירידה משמעותית בהכנסות החברה במגזר התעופתי כתוצאה ישירה של מחלת נגיף הקורונה, ביחס להכנסותיה במגזר זה בשנת 2019", נכתב בדוחות הכספיים של עשות לסיכום המחצית הראשונה של 2021. את המחצית הראשונה של השנה סיימה החברה עם ירידה של 5.8% במכירות ל-165 מיליון שקל בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

מרבית מכירות החברה הן למשרד הביטחון הישראלי, ואלו ירדו במחצית הראשונה ב-4% ל-128 מיליון שקל. למרות זאת, הציגה עשות במחצית הראשונה עלייה של 34% ברווח הגולמי ל-21 מיליון שקל, וזאת בזכות תמהיל מכירות שונה, עלייה ברווחיות הפרויקטים במגזר הצבאי ומימוש רווח בין חברתי.

בזכות עלייה זו, גם צמח הרווח הנקי של עשות במחצית הראשונה ל-9 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון שקל בלבד במחצית המקבילה אשתקד.

יכולות ההשבחה של פימי

הטכנולוגיה ומתקני הייצור של עשות הופכים אותה לחברה שמעניינת את דוידי ושותפיו לקרן פימי, ומשכך קיימת אפשרות כי בשבועות הקרובים נשמע על עסקה חדשה, במסגרתה תרכוש פימי את מניות השליטה (85%) בעשות מידי אלביט מערכות.

פימי נחשבת ב-20 השנים האחרונות לאחד המעסיקים הגדולים במשק, כאשר תחת שליטה מועסקים כיום יותר מ-30 אלף עובדים. בין השאר, שולטת הקרן כיום ב-15 חברות ציבוריות.

כך, שלפימי יש את הידע והיכולות לפעול להשבחתה של עשות גם תחת הגדרתה כחברה ציבורית. פימי גם מחזיקה בחברות תעשייה נוספות הפונות לתחום התעופה, כמו מנועי בית שמש ותאת טכנולוגיות, אולם ניסיון העבר מלמד כי הקרן רוכשת כל חברה באופן נפרד ואינה נוהגת למזג ביניהן. כך שמדובר כנראה ברכישה אפשרית על-ידי הקרן עצמה, ולא של אחת מהחברות הבנות שלה.

"פועלים במחשכים להיטיב עם אלביט"

ביקורו של דוידי במפעל עשות הצית מחאה של עובדי החברה כנגד האפשרות למכירת השליטה בה ולניתוקה מתע"ש ומאלביט. יו"ר ההסתדרות במרחב אשקלון רמי גואטה, אף שלח השבוע מכתב חריף לאודי ורד, מנכ"ל אלביט יבשה ותע"ש, ובו איים בנקיטת צעדים ארגוניים. "זה מכבר ביצעתם את רכישת עשות אשקלון במסגרת התע"ש וכעת, לאחר זמן קצר, ולמרות התחייבויותיכם והבטחותיכם מעל כל במה כי תשקיעו ותפתחו את תע"ש ועשות, אתם פועלים במחשכים על מנת להיטיב עם אלביט באמצעות סיכום על מכירת עשות וזאת מבלי ליידע את ועד העובדים וההסתדרות".

ישי דוידי, עומד בראש קרן פימי / צילום: יונתן בלום

גואטה גם הבהיר לורד כי כל ניסיון של הנהלת החברה להציג לעובדים הסכם מכירה מוגמר ייתקל בהתנגדות מוחלטת מצידם ומצד ההסתדרות. "לצערי", כותב גואטה, "בחרתם בדרך של הסתרה מכוונת, אך אנו יודעים את כל הפרטים ומשכך נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו, לרבות סכסוך עבודה שיוכרז בימים הקרובים, על כל המשתמע מכך".

גואטה הוסיף, כי "מפעל עשות מהווה עוגן מרכזי ועיקרי בעיר אשקלון וסביבותיה ובעל שם מקצועי בקנה מידה עולמי. עשות הינו מפעל מצליח ורווחי שכבר עבר תוכנית פרישה מרצון של עובדים ואין כל סיבה להעמיד כעת את החברה למכירה ולסכן את עתיד העובדים. אנו למודי מאבקים ולא ניתן למהלך שכזה לעבור לסדר היום".

גם יו"ר ועד העובדים במפעל, רחמים גואטה, הבהיר להנהלת אלביט כי כל מהלך שכזה ייתקל בהתנגדות עזה וברורה של העובדים על כל המשתמע מכך.

עם זאת, קשה להבין את צעדי העובדים לנוכח ההיסטוריה הארוכה של פימי בהשבחה והרחבה של מפעלי תעשייה בישראל. פימי נוהגת לרכוש חברות במטרה להגדיל ולהרחיב את תחומי פעילויותיהן, ולא במטרה לשפר באופן מיידי את רווחיהן באמצעות קיצוץ במספר העובדים ובשכרם. על בסיס ניסיון העבר, פימי אינה עוסקת בפירוק חברות ובחברות שבשליטתה מעולם לא הוכרזו שביתות מצדם של ועדי העבדים, כך שכניסתה לחברת עשות עשויה דווקא להיות לטובת עובדי החברה.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"