גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשי האוצר גרמו לחברי הממשלה להתגעגע לריבים והצעקות עם האופוזיציה

העתירה בבג"ץ מתנהלת בעצלתיים, במשכן עדיין רחוקים מלהגיע להסכמות והחרם של האופוזיציה על ועדות הכנסת נמשך כבר שבועות ● האבסורד מתחדד עם דיוני התקציב: מאחורי הקלעים חברי קואליציה מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים בחוק ההסדרים שהם לא יוכלו לעשות בלי האופוזיציה

פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השבוע נראה בוועדת הכנסת אירוע חריג. ח"כ בעז טופורובסקי, מי שמנהל את הקואליציה יחד עם ח"כ עידית סילמן, הקשה במשך שעות ארוכות בוועדה על הדיון על פיצול חוק ההסדרים לוועדות. רבע שעה לפני אחת בלילה נכנס יו"ר הכנסת מיקי לוי לוועדה וניסה לברר למה מתעכבים, הוא טפח לטופורובסקי על השכם ואמר לו "לך, תסתדר איתם".

סילמן וקארה שניסו לנהל איתו משא ומתן לא הצליחו לרצות אותו ורק השר חאמד עמאר הגיע איתו לבסוף להסדר שלא נרשם בפרוטוקול. "הוא היה האופוזיציה שלנו", ציינו מספר חברי כנסת בקואליציה בסיפוק, שעה שבפועל, דיוני התקציב של מדינת ישראל נערכים במעמד צד אחד: הקואליציה.

בזמן שתשומת הלב הציבורית מופנת לבריחת אסירים ול"טפטופי" רקטות מעזה, במסדרונות הכנסת נמשך האבסורד שבו 59 חברי האופוזיציה לא משתתפים כמעט בכלל בדיוני הוועדות. יתרה מכך, החל מהשבוע, לא רק שחברי האופוזיציה מחרימים את הוועדות. על פי תקנון הכנסת, מאחר שלא הגישו את רשימת החברים מטעמם לוועדות השונות, גם נאסר עליהם להשתתף בהצבעות שנערכות בוועדות.

בג"ץ לא מכריע

על הסיבות שהובילו את האופוזיציה לחרם נכתב רבות. השר המקשר בין הכנסת לממשלה, זאב אלקין, העביר להם הצעות שלא הולמות את היחס המספרי בין הקואליציה לאופוזיציה, האופוזיציה התנגדה כמובן ואף הגישה עתירה לבג"ץ בנושא. מאז הוגשו הצעות מתוקנות אמנם, אך מרכז האופוזיציה, יריב לוין, ואחרים טוענים כי ועדה מרכזית במיוחד, בפרט בימים אלה, נותרה לא מאוזנת: ועדת הכספים. הקואליציה הציעה לאופוזיציה עוד ראשי ועדות משנה ועדות קבועות, הקמת ועדות מיוחדות, מינוי חמישה סגנים ליו"ר הכנסת והוספת חברים לוועדות השונות. אבל היא הותירה לעצמה רוב של שני חברי בוועדת הכספים, באופן שאינו מייצג את יחסי הכוחות בכנסת.

יריב לוין / צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

בינתיים, גם העתירה של האופוזיציה בנושא לבג"ץ מתנהלת בעצלתיים. ב-28 ביולי הוגשה העתירה, ומאז התבקשו הצדדים המעורבים להגיש עמדות מעודכנות. ביום שישי הקרוב תידרש הכנסת להציג את עמדתה בנושא, בזמן שבג"ץ עדיין נמנע מלהכריע כדי להותיר לחברי הכנסת די זמן לפתור את התסבוכת. בפועל הכנסת פועלת בהרכב חסר של נבחרי הציבור שאמורים לייצג את עמדת שולחיהם בה. "גרירת הרגליים הזו מביאה לתוצאה רעה מאוד", אומר ח"כ באופוזיציה, "הדיונים בכנסת נערכים בלעדינו ובג"ץ לא מתערב כדי להביא להכרעה".

לא כל חברי האופוזיציה מסכימים עם הקו הקשיח שמוביל הליכוד. ההצעות המתוקנות הצליחו לרכך חלק מהם שעומדים מתוסכלים מול מלחמת החורמה שמונעת את עבודתם בוועדות.

זקוקים לאופוזיציה

הקואליציה לכאורה נהנת ממצב נוח להפליא. חברי האופוזיציה מהליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית (חברי הרשימה המשותפת לא מחרימים את הוועדות) נעדרים, והקואליציה יכולה לנהל דיוני בזק, גם בנושאים מהותיים.

למרות זאת, דווקא הם יצאו השבוע נגד היעדרות חברי האופוזיציה. גם מתוך ההבנה שהמהלך מעקר את החלטות הקואליציה, אבל מעבר לכך, משום שאין מי שיערער על עמדת האוצר ויוכל להוביל לשיתוף פעולה חוצה מחנות נגד חלקים מחוק ההסדרים.
"הקואליציה חלשה וצעירה ולא מצליחה להתמודד עם אנשי האוצר". את הביקורת הזו לא משמיע בכיר באופוזיציה כמתבקש, אלא דווקא חבר כנסת מאחת ממפלגות הקואליציה שנוכח בדיונים השונים. "הם לא הצליחו להוריד כלום מחוק ההסדרים לחקיקה רגילה בוועדת הכנסת כמו שעשו בשנים קודמות. ההערכה שלי היא שחוקים יפוצלו מחוק ההסדרים רק כאשר הם יבינו, תוך כדי דיונים בוועדות, שהם לא מספיקים את הכול".

"התאהבו בפוזיציה"

מתברר שלמרות העבודה הקשה על יצירת חזית מאוחדת בקואליציה סביב החקיקה הנלווית לתקציב, מאחורי הקלעים, חברי הכנסת מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים שהם לא יוכלו לעשות (בגלל המחויבות הקואליציונית) בלי השתתפות האופוזיציה בדיונים ובהצבעות. "בהתחלה הביקורת שלהם על הנוסחה להרכבי הוועדות שהצענו הייתה מוצדקת. גם אנחנו יצאנו נגד אלקין שהביא את אותן הצעות", אומר גורם בכיר בקואליציה. "אבל עכשיו נראה שהם התאהבו בפוזיציה. שולחים את קרעי ופינדרוס לעבוד והיתר נחים".

ואכן השיטוט במסדרונות הכנסת מוביל למפגשים אקראיים עם שרים לשעבר מהליכוד, יהדות התורה וש"ס, אך הם לא "מטריחים את עצמם" על פי רוב בדיוני הוועדות. חריגים בנוף הם השרים לשעבר אמיר אוחנה, דודי אמסלם ויעקב ליצמן שפוקדים את הוועדות, למרות שעד לא מזמן החזיקו בלשכת שר.

עד כמה שהביקורת האופוזיציונית על הרוב המדומה בוועדת כספים יכולה להיות מוצדקת, שבירת הכלים הובילה למצב שבו 59 מנדטים אינם מיוצגים ולא זוכים להשפיע על התהליכים המרכזיים ברשות המחוקקת.

בינתיים נראה כי רוח הלחימה שמלאה את מפרשי האופוזיציה ירדה מעט בנפחה, או שאלה רק חופשות הקיץ והחגים. שרים לשעבר טוענים כי ירדו הסיכויים להפלת הממשלה סביב סוגיית התקציב, ולכן הממשלה כנראה תשרוד יותר מהתחזיות שניתנו לה בתחילה.

59 מנדטים לא מיוצגים

השבוע בלט במיוחד היעדרם של חברי הימין האופוזיציוני מוועדות המשנה הסודיות של ועדת החוץ והביטחון, שהתכנסו לראשונה לדון בנושאים אקוטיים לביטחון המדינה. ועדת האתיקה, שבוחנת את התנהגות חברי הכנסת, לא מתכנסת, וכך גם הוועדה לביקורת המדינה - שני הכלים הדרמטיים שנמצאים בידי האופוזיציה מוטלים באין דורש בצד הדרך. יום כיפור יכול להיות הזדמנות מצוינת לשים סוף למחלוקת שמעקרת את מהותה של הרשות המחוקקת.

עוד כתבות

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף