גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשי האוצר גרמו לחברי הממשלה להתגעגע לריבים והצעקות עם האופוזיציה

העתירה בבג"ץ מתנהלת בעצלתיים, במשכן עדיין רחוקים מלהגיע להסכמות והחרם של האופוזיציה על ועדות הכנסת נמשך כבר שבועות ● האבסורד מתחדד עם דיוני התקציב: מאחורי הקלעים חברי קואליציה מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים בחוק ההסדרים שהם לא יוכלו לעשות בלי האופוזיציה

פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השבוע נראה בוועדת הכנסת אירוע חריג. ח"כ בעז טופורובסקי, מי שמנהל את הקואליציה יחד עם ח"כ עידית סילמן, הקשה במשך שעות ארוכות בוועדה על הדיון על פיצול חוק ההסדרים לוועדות. רבע שעה לפני אחת בלילה נכנס יו"ר הכנסת מיקי לוי לוועדה וניסה לברר למה מתעכבים, הוא טפח לטופורובסקי על השכם ואמר לו "לך, תסתדר איתם".

סילמן וקארה שניסו לנהל איתו משא ומתן לא הצליחו לרצות אותו ורק השר חאמד עמאר הגיע איתו לבסוף להסדר שלא נרשם בפרוטוקול. "הוא היה האופוזיציה שלנו", ציינו מספר חברי כנסת בקואליציה בסיפוק, שעה שבפועל, דיוני התקציב של מדינת ישראל נערכים במעמד צד אחד: הקואליציה.

בזמן שתשומת הלב הציבורית מופנת לבריחת אסירים ול"טפטופי" רקטות מעזה, במסדרונות הכנסת נמשך האבסורד שבו 59 חברי האופוזיציה לא משתתפים כמעט בכלל בדיוני הוועדות. יתרה מכך, החל מהשבוע, לא רק שחברי האופוזיציה מחרימים את הוועדות. על פי תקנון הכנסת, מאחר שלא הגישו את רשימת החברים מטעמם לוועדות השונות, גם נאסר עליהם להשתתף בהצבעות שנערכות בוועדות.

בג"ץ לא מכריע

על הסיבות שהובילו את האופוזיציה לחרם נכתב רבות. השר המקשר בין הכנסת לממשלה, זאב אלקין, העביר להם הצעות שלא הולמות את היחס המספרי בין הקואליציה לאופוזיציה, האופוזיציה התנגדה כמובן ואף הגישה עתירה לבג"ץ בנושא. מאז הוגשו הצעות מתוקנות אמנם, אך מרכז האופוזיציה, יריב לוין, ואחרים טוענים כי ועדה מרכזית במיוחד, בפרט בימים אלה, נותרה לא מאוזנת: ועדת הכספים. הקואליציה הציעה לאופוזיציה עוד ראשי ועדות משנה ועדות קבועות, הקמת ועדות מיוחדות, מינוי חמישה סגנים ליו"ר הכנסת והוספת חברים לוועדות השונות. אבל היא הותירה לעצמה רוב של שני חברי בוועדת הכספים, באופן שאינו מייצג את יחסי הכוחות בכנסת.

יריב לוין / צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

בינתיים, גם העתירה של האופוזיציה בנושא לבג"ץ מתנהלת בעצלתיים. ב-28 ביולי הוגשה העתירה, ומאז התבקשו הצדדים המעורבים להגיש עמדות מעודכנות. ביום שישי הקרוב תידרש הכנסת להציג את עמדתה בנושא, בזמן שבג"ץ עדיין נמנע מלהכריע כדי להותיר לחברי הכנסת די זמן לפתור את התסבוכת. בפועל הכנסת פועלת בהרכב חסר של נבחרי הציבור שאמורים לייצג את עמדת שולחיהם בה. "גרירת הרגליים הזו מביאה לתוצאה רעה מאוד", אומר ח"כ באופוזיציה, "הדיונים בכנסת נערכים בלעדינו ובג"ץ לא מתערב כדי להביא להכרעה".

לא כל חברי האופוזיציה מסכימים עם הקו הקשיח שמוביל הליכוד. ההצעות המתוקנות הצליחו לרכך חלק מהם שעומדים מתוסכלים מול מלחמת החורמה שמונעת את עבודתם בוועדות.

זקוקים לאופוזיציה

הקואליציה לכאורה נהנת ממצב נוח להפליא. חברי האופוזיציה מהליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית (חברי הרשימה המשותפת לא מחרימים את הוועדות) נעדרים, והקואליציה יכולה לנהל דיוני בזק, גם בנושאים מהותיים.

למרות זאת, דווקא הם יצאו השבוע נגד היעדרות חברי האופוזיציה. גם מתוך ההבנה שהמהלך מעקר את החלטות הקואליציה, אבל מעבר לכך, משום שאין מי שיערער על עמדת האוצר ויוכל להוביל לשיתוף פעולה חוצה מחנות נגד חלקים מחוק ההסדרים.
"הקואליציה חלשה וצעירה ולא מצליחה להתמודד עם אנשי האוצר". את הביקורת הזו לא משמיע בכיר באופוזיציה כמתבקש, אלא דווקא חבר כנסת מאחת ממפלגות הקואליציה שנוכח בדיונים השונים. "הם לא הצליחו להוריד כלום מחוק ההסדרים לחקיקה רגילה בוועדת הכנסת כמו שעשו בשנים קודמות. ההערכה שלי היא שחוקים יפוצלו מחוק ההסדרים רק כאשר הם יבינו, תוך כדי דיונים בוועדות, שהם לא מספיקים את הכול".

"התאהבו בפוזיציה"

מתברר שלמרות העבודה הקשה על יצירת חזית מאוחדת בקואליציה סביב החקיקה הנלווית לתקציב, מאחורי הקלעים, חברי הכנסת מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים שהם לא יוכלו לעשות (בגלל המחויבות הקואליציונית) בלי השתתפות האופוזיציה בדיונים ובהצבעות. "בהתחלה הביקורת שלהם על הנוסחה להרכבי הוועדות שהצענו הייתה מוצדקת. גם אנחנו יצאנו נגד אלקין שהביא את אותן הצעות", אומר גורם בכיר בקואליציה. "אבל עכשיו נראה שהם התאהבו בפוזיציה. שולחים את קרעי ופינדרוס לעבוד והיתר נחים".

ואכן השיטוט במסדרונות הכנסת מוביל למפגשים אקראיים עם שרים לשעבר מהליכוד, יהדות התורה וש"ס, אך הם לא "מטריחים את עצמם" על פי רוב בדיוני הוועדות. חריגים בנוף הם השרים לשעבר אמיר אוחנה, דודי אמסלם ויעקב ליצמן שפוקדים את הוועדות, למרות שעד לא מזמן החזיקו בלשכת שר.

עד כמה שהביקורת האופוזיציונית על הרוב המדומה בוועדת כספים יכולה להיות מוצדקת, שבירת הכלים הובילה למצב שבו 59 מנדטים אינם מיוצגים ולא זוכים להשפיע על התהליכים המרכזיים ברשות המחוקקת.

בינתיים נראה כי רוח הלחימה שמלאה את מפרשי האופוזיציה ירדה מעט בנפחה, או שאלה רק חופשות הקיץ והחגים. שרים לשעבר טוענים כי ירדו הסיכויים להפלת הממשלה סביב סוגיית התקציב, ולכן הממשלה כנראה תשרוד יותר מהתחזיות שניתנו לה בתחילה.

59 מנדטים לא מיוצגים

השבוע בלט במיוחד היעדרם של חברי הימין האופוזיציוני מוועדות המשנה הסודיות של ועדת החוץ והביטחון, שהתכנסו לראשונה לדון בנושאים אקוטיים לביטחון המדינה. ועדת האתיקה, שבוחנת את התנהגות חברי הכנסת, לא מתכנסת, וכך גם הוועדה לביקורת המדינה - שני הכלים הדרמטיים שנמצאים בידי האופוזיציה מוטלים באין דורש בצד הדרך. יום כיפור יכול להיות הזדמנות מצוינת לשים סוף למחלוקת שמעקרת את מהותה של הרשות המחוקקת.

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

יתחרו בעופר ינאי? העבודה החדשה של מנהלי נופר הפורשים

נדב טנא ושחר גרשון מקימים עם בכירים לשעבר באנלייט חברה שתפעל בשוק האנרגיה בארה"ב שצמא לחשמל ● נדב טנא, שמונה ליו"ר, "סטארק פאוור תקדם בשנים הקרובות פרויקטים בהיקפים משמעותיים ותמלא תפקיד מרכזי בפיתוח תשתיות האנרגיה ודיגיטל"

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

תיק הנכסים של הציבור / אילוסטרציה: Shutterstock

לישראלים יש 7 טריליון שקלים בשוק ההון. איפה הם נמצאים?

בנק ישראל מפרסם מדי רבעון את תיק הנכסים של הציבור • בכמה הוא מסתכם, ומה הנכסים המועדפים על הישראלים? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

בעקבות השקת גלולת הרזיה: חברת התרופות זינקה ב-22% בחודש

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגו חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן