גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשי האוצר גרמו לחברי הממשלה להתגעגע לריבים והצעקות עם האופוזיציה

העתירה בבג"ץ מתנהלת בעצלתיים, במשכן עדיין רחוקים מלהגיע להסכמות והחרם של האופוזיציה על ועדות הכנסת נמשך כבר שבועות ● האבסורד מתחדד עם דיוני התקציב: מאחורי הקלעים חברי קואליציה מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים בחוק ההסדרים שהם לא יוכלו לעשות בלי האופוזיציה

פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השבוע נראה בוועדת הכנסת אירוע חריג. ח"כ בעז טופורובסקי, מי שמנהל את הקואליציה יחד עם ח"כ עידית סילמן, הקשה במשך שעות ארוכות בוועדה על הדיון על פיצול חוק ההסדרים לוועדות. רבע שעה לפני אחת בלילה נכנס יו"ר הכנסת מיקי לוי לוועדה וניסה לברר למה מתעכבים, הוא טפח לטופורובסקי על השכם ואמר לו "לך, תסתדר איתם".

סילמן וקארה שניסו לנהל איתו משא ומתן לא הצליחו לרצות אותו ורק השר חאמד עמאר הגיע איתו לבסוף להסדר שלא נרשם בפרוטוקול. "הוא היה האופוזיציה שלנו", ציינו מספר חברי כנסת בקואליציה בסיפוק, שעה שבפועל, דיוני התקציב של מדינת ישראל נערכים במעמד צד אחד: הקואליציה.

בזמן שתשומת הלב הציבורית מופנת לבריחת אסירים ול"טפטופי" רקטות מעזה, במסדרונות הכנסת נמשך האבסורד שבו 59 חברי האופוזיציה לא משתתפים כמעט בכלל בדיוני הוועדות. יתרה מכך, החל מהשבוע, לא רק שחברי האופוזיציה מחרימים את הוועדות. על פי תקנון הכנסת, מאחר שלא הגישו את רשימת החברים מטעמם לוועדות השונות, גם נאסר עליהם להשתתף בהצבעות שנערכות בוועדות.

בג"ץ לא מכריע

על הסיבות שהובילו את האופוזיציה לחרם נכתב רבות. השר המקשר בין הכנסת לממשלה, זאב אלקין, העביר להם הצעות שלא הולמות את היחס המספרי בין הקואליציה לאופוזיציה, האופוזיציה התנגדה כמובן ואף הגישה עתירה לבג"ץ בנושא. מאז הוגשו הצעות מתוקנות אמנם, אך מרכז האופוזיציה, יריב לוין, ואחרים טוענים כי ועדה מרכזית במיוחד, בפרט בימים אלה, נותרה לא מאוזנת: ועדת הכספים. הקואליציה הציעה לאופוזיציה עוד ראשי ועדות משנה ועדות קבועות, הקמת ועדות מיוחדות, מינוי חמישה סגנים ליו"ר הכנסת והוספת חברים לוועדות השונות. אבל היא הותירה לעצמה רוב של שני חברי בוועדת הכספים, באופן שאינו מייצג את יחסי הכוחות בכנסת.

יריב לוין / צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

בינתיים, גם העתירה של האופוזיציה בנושא לבג"ץ מתנהלת בעצלתיים. ב-28 ביולי הוגשה העתירה, ומאז התבקשו הצדדים המעורבים להגיש עמדות מעודכנות. ביום שישי הקרוב תידרש הכנסת להציג את עמדתה בנושא, בזמן שבג"ץ עדיין נמנע מלהכריע כדי להותיר לחברי הכנסת די זמן לפתור את התסבוכת. בפועל הכנסת פועלת בהרכב חסר של נבחרי הציבור שאמורים לייצג את עמדת שולחיהם בה. "גרירת הרגליים הזו מביאה לתוצאה רעה מאוד", אומר ח"כ באופוזיציה, "הדיונים בכנסת נערכים בלעדינו ובג"ץ לא מתערב כדי להביא להכרעה".

לא כל חברי האופוזיציה מסכימים עם הקו הקשיח שמוביל הליכוד. ההצעות המתוקנות הצליחו לרכך חלק מהם שעומדים מתוסכלים מול מלחמת החורמה שמונעת את עבודתם בוועדות.

זקוקים לאופוזיציה

הקואליציה לכאורה נהנת ממצב נוח להפליא. חברי האופוזיציה מהליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית (חברי הרשימה המשותפת לא מחרימים את הוועדות) נעדרים, והקואליציה יכולה לנהל דיוני בזק, גם בנושאים מהותיים.

למרות זאת, דווקא הם יצאו השבוע נגד היעדרות חברי האופוזיציה. גם מתוך ההבנה שהמהלך מעקר את החלטות הקואליציה, אבל מעבר לכך, משום שאין מי שיערער על עמדת האוצר ויוכל להוביל לשיתוף פעולה חוצה מחנות נגד חלקים מחוק ההסדרים.
"הקואליציה חלשה וצעירה ולא מצליחה להתמודד עם אנשי האוצר". את הביקורת הזו לא משמיע בכיר באופוזיציה כמתבקש, אלא דווקא חבר כנסת מאחת ממפלגות הקואליציה שנוכח בדיונים השונים. "הם לא הצליחו להוריד כלום מחוק ההסדרים לחקיקה רגילה בוועדת הכנסת כמו שעשו בשנים קודמות. ההערכה שלי היא שחוקים יפוצלו מחוק ההסדרים רק כאשר הם יבינו, תוך כדי דיונים בוועדות, שהם לא מספיקים את הכול".

"התאהבו בפוזיציה"

מתברר שלמרות העבודה הקשה על יצירת חזית מאוחדת בקואליציה סביב החקיקה הנלווית לתקציב, מאחורי הקלעים, חברי הכנסת מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים שהם לא יוכלו לעשות (בגלל המחויבות הקואליציונית) בלי השתתפות האופוזיציה בדיונים ובהצבעות. "בהתחלה הביקורת שלהם על הנוסחה להרכבי הוועדות שהצענו הייתה מוצדקת. גם אנחנו יצאנו נגד אלקין שהביא את אותן הצעות", אומר גורם בכיר בקואליציה. "אבל עכשיו נראה שהם התאהבו בפוזיציה. שולחים את קרעי ופינדרוס לעבוד והיתר נחים".

ואכן השיטוט במסדרונות הכנסת מוביל למפגשים אקראיים עם שרים לשעבר מהליכוד, יהדות התורה וש"ס, אך הם לא "מטריחים את עצמם" על פי רוב בדיוני הוועדות. חריגים בנוף הם השרים לשעבר אמיר אוחנה, דודי אמסלם ויעקב ליצמן שפוקדים את הוועדות, למרות שעד לא מזמן החזיקו בלשכת שר.

עד כמה שהביקורת האופוזיציונית על הרוב המדומה בוועדת כספים יכולה להיות מוצדקת, שבירת הכלים הובילה למצב שבו 59 מנדטים אינם מיוצגים ולא זוכים להשפיע על התהליכים המרכזיים ברשות המחוקקת.

בינתיים נראה כי רוח הלחימה שמלאה את מפרשי האופוזיציה ירדה מעט בנפחה, או שאלה רק חופשות הקיץ והחגים. שרים לשעבר טוענים כי ירדו הסיכויים להפלת הממשלה סביב סוגיית התקציב, ולכן הממשלה כנראה תשרוד יותר מהתחזיות שניתנו לה בתחילה.

59 מנדטים לא מיוצגים

השבוע בלט במיוחד היעדרם של חברי הימין האופוזיציוני מוועדות המשנה הסודיות של ועדת החוץ והביטחון, שהתכנסו לראשונה לדון בנושאים אקוטיים לביטחון המדינה. ועדת האתיקה, שבוחנת את התנהגות חברי הכנסת, לא מתכנסת, וכך גם הוועדה לביקורת המדינה - שני הכלים הדרמטיים שנמצאים בידי האופוזיציה מוטלים באין דורש בצד הדרך. יום כיפור יכול להיות הזדמנות מצוינת לשים סוף למחלוקת שמעקרת את מהותה של הרשות המחוקקת.

עוד כתבות

בלוקסמבורג מנסים להבין: למה המדינה הפרו-פלסטינית נבחרה להנפיק אג"ח ישראליות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בריטניה צפויה להכריז על הכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה מתווכחים על התמיכה בישראל, ובלוקסמבורג מבקרים את ההחלטה לסייע להנפיק אג"ח ישראליות ● כותרות העיתונים בעולם 

השבוע בעולם / צילום: Anthony Behar - רויטרס

איך בריטים, יפנים, תאים וצרפתים נפטרים מראש ממשלה באמצע הדרך

הבריטים מתכוננים לכרות עוד ראש ממשלה ● טראמפ הורג עוד מבריחי סמים ● 3,500 ק"ג קוקאין בחופי ספרד ● סינים נתבעים לשלם 80 מיליארד דולר על הרעלת מקורות מים בזמביה ● מודל חדש של AI יחזה 1,231 מחלות ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רמי שבירו ואשתו רונית / צילום: אביב חופי

ב-30 מיליון שקל: הבית החדש של רונית ורמי שבירו

בני הזוג שבירו רכשו וילה חדשה בהרצליה פיתוח ב-30 מיליון שקל ● וגם: טופ גאם פתחה מפעל חדש בשדרות בהשקעה של 60 מיליון דולר – המפעל התעשייתי הראשון בעוטף מאז המתקפה ● אירועים ומינויים

הפגנה פרו־פלסטינית ברומא / צילום: Reuters, Anadolu

האשמת ישראל הפכה למנוף עולמי לרווח פוליטי והסחת דעת מצרות פנימיות

כמעט "שנתיים של חקירה מדוקדקת" היו נחוצות כדי להחיל על ישראל 4 קטגוריות של רצח עם ● חוקרי האו"ם מייחסים זאת להכרזת נתניהו מ־7 באוקטובר על עונשה הצפוי של "עיר הרשע" ● הם שוללים מישראל רמז של שעת חסד ומסתמכים על תרגום עברי לא מדויק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות בהובלת מניות הטכנולוגיה

מדד ת"א 35 עלה ב-1.2% ● ירידות חדות בת"א נרשמו אתמול על רקע "נאום ספרטה" והתמרון בעזה, בהובלת מדדי הביטוח והפיננסים ● הפד הוריד אמש את הריבית בארה"ב לרמה של 4.25%, צופה שתי הורדות נוספות עד סוף השנה ● השקל נחלש מול הדולר ומחירי הנפט ירדו לאחר ימים רצופים של עליות ● וגם: האם הורדת הריבית עלולה דווקא להגדיל את הסיכון בשוק המניות?

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

בחזית המדע. מלחמה או שלום? / צילום: Shutterstock

מלחמה או שלום? חוקר המוח שמנסה להיכנס לראש של מנהיגים ומייעץ לממשלות

ד"ר ניקולס רייט, חוקר מוח שמייעץ לפנטגון ולממשלת בריטניה בסוגיות ביטחון, משתמש בידע שנצבר על המוח האנושי כדי לפתח אסטרטגיות לדיפלומטיה ולמלחמה ● בראיון לגלובס, הוא אומר שאנחנו מחווטים לקונפליקטים, אבל אופטימי לגבי האפשרות לסיים אותם, או לפחות לשפר עמדות

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

החברות שיבטחו את כל צי הרכב של המדינה

החשכ"ל הודיע כי WeSure ומגדל זכו במכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה וגמלאיה לשנת 2026 ● שתי החברות יבטחו למעלה מ-70 אלף כלי רכב, בהיקף כספי מוערך של למעלה מ-350 מיליון שקל ● בעקבות המכרז, עובדי המדינה יזכו ברובם להוזלת הפרמיה בעת חידוש הפוליסה הקרוב

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"ביקשה לצאת לשירותים": השרה מאי גולן הבריחה את אמה מהחקירה

באמצע החקירה, הוציאה השרה מאי גולן את אמה ללא אישור מתחנת המשטרה - במשטרה בודקים אם ניתן לעצור את השרה חרף החסינות ● האם חשודה בקבלת דבר במרמה בשל מעורבותה בעמותת "העיר העברית" של גולן ● השרה עצמה עדיין לא התייצבה בחקירה שנפתחה בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12, אחרי שטענה כי מדובר ב"חקירה פוליטית"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח פעילות קופות החולים: שלוש קופות הגיעו לאיזון תקציבי, ואחת לא

ממשרד הבריאות נמסר כי הגירעון של שירותי בריאות כללית בשנת 2024 הוא משמעותי ומחייב מתן מענה לטווח ארוך באופן שלא יפגע באיכות ובזמינות השירות למבוטחים ● ובכמה גדל סל הבריאות לפי הדוח?

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בעלת המניות הגדולה בבורסה מחסלת את ההחזקות. והתשואה פנומנלית

מניקיי שרכשה את מניות הבורסה ב-2018 מכרה את יתרת מניותיה, 5.6%, לגופים מוסדיים בארץ ובחו"ל ● לפני כמה חודשים מכרה הקרן 4.8% ממניותיה לבורסה לניירות ערך עצמה תמורת כ-200 מיליון שקל, במהלך שגרר ביקורת ציבורית

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"