גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשי האוצר גרמו לחברי הממשלה להתגעגע לריבים והצעקות עם האופוזיציה

העתירה בבג"ץ מתנהלת בעצלתיים, במשכן עדיין רחוקים מלהגיע להסכמות והחרם של האופוזיציה על ועדות הכנסת נמשך כבר שבועות ● האבסורד מתחדד עם דיוני התקציב: מאחורי הקלעים חברי קואליציה מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים בחוק ההסדרים שהם לא יוכלו לעשות בלי האופוזיציה

פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פתיחת דיוני חוק ההסדרים בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השבוע נראה בוועדת הכנסת אירוע חריג. ח"כ בעז טופורובסקי, מי שמנהל את הקואליציה יחד עם ח"כ עידית סילמן, הקשה במשך שעות ארוכות בוועדה על הדיון על פיצול חוק ההסדרים לוועדות. רבע שעה לפני אחת בלילה נכנס יו"ר הכנסת מיקי לוי לוועדה וניסה לברר למה מתעכבים, הוא טפח לטופורובסקי על השכם ואמר לו "לך, תסתדר איתם".

סילמן וקארה שניסו לנהל איתו משא ומתן לא הצליחו לרצות אותו ורק השר חאמד עמאר הגיע איתו לבסוף להסדר שלא נרשם בפרוטוקול. "הוא היה האופוזיציה שלנו", ציינו מספר חברי כנסת בקואליציה בסיפוק, שעה שבפועל, דיוני התקציב של מדינת ישראל נערכים במעמד צד אחד: הקואליציה.

בזמן שתשומת הלב הציבורית מופנת לבריחת אסירים ול"טפטופי" רקטות מעזה, במסדרונות הכנסת נמשך האבסורד שבו 59 חברי האופוזיציה לא משתתפים כמעט בכלל בדיוני הוועדות. יתרה מכך, החל מהשבוע, לא רק שחברי האופוזיציה מחרימים את הוועדות. על פי תקנון הכנסת, מאחר שלא הגישו את רשימת החברים מטעמם לוועדות השונות, גם נאסר עליהם להשתתף בהצבעות שנערכות בוועדות.

בג"ץ לא מכריע

על הסיבות שהובילו את האופוזיציה לחרם נכתב רבות. השר המקשר בין הכנסת לממשלה, זאב אלקין, העביר להם הצעות שלא הולמות את היחס המספרי בין הקואליציה לאופוזיציה, האופוזיציה התנגדה כמובן ואף הגישה עתירה לבג"ץ בנושא. מאז הוגשו הצעות מתוקנות אמנם, אך מרכז האופוזיציה, יריב לוין, ואחרים טוענים כי ועדה מרכזית במיוחד, בפרט בימים אלה, נותרה לא מאוזנת: ועדת הכספים. הקואליציה הציעה לאופוזיציה עוד ראשי ועדות משנה ועדות קבועות, הקמת ועדות מיוחדות, מינוי חמישה סגנים ליו"ר הכנסת והוספת חברים לוועדות השונות. אבל היא הותירה לעצמה רוב של שני חברי בוועדת הכספים, באופן שאינו מייצג את יחסי הכוחות בכנסת.

יריב לוין / צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

בינתיים, גם העתירה של האופוזיציה בנושא לבג"ץ מתנהלת בעצלתיים. ב-28 ביולי הוגשה העתירה, ומאז התבקשו הצדדים המעורבים להגיש עמדות מעודכנות. ביום שישי הקרוב תידרש הכנסת להציג את עמדתה בנושא, בזמן שבג"ץ עדיין נמנע מלהכריע כדי להותיר לחברי הכנסת די זמן לפתור את התסבוכת. בפועל הכנסת פועלת בהרכב חסר של נבחרי הציבור שאמורים לייצג את עמדת שולחיהם בה. "גרירת הרגליים הזו מביאה לתוצאה רעה מאוד", אומר ח"כ באופוזיציה, "הדיונים בכנסת נערכים בלעדינו ובג"ץ לא מתערב כדי להביא להכרעה".

לא כל חברי האופוזיציה מסכימים עם הקו הקשיח שמוביל הליכוד. ההצעות המתוקנות הצליחו לרכך חלק מהם שעומדים מתוסכלים מול מלחמת החורמה שמונעת את עבודתם בוועדות.

זקוקים לאופוזיציה

הקואליציה לכאורה נהנת ממצב נוח להפליא. חברי האופוזיציה מהליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית (חברי הרשימה המשותפת לא מחרימים את הוועדות) נעדרים, והקואליציה יכולה לנהל דיוני בזק, גם בנושאים מהותיים.

למרות זאת, דווקא הם יצאו השבוע נגד היעדרות חברי האופוזיציה. גם מתוך ההבנה שהמהלך מעקר את החלטות הקואליציה, אבל מעבר לכך, משום שאין מי שיערער על עמדת האוצר ויוכל להוביל לשיתוף פעולה חוצה מחנות נגד חלקים מחוק ההסדרים.
"הקואליציה חלשה וצעירה ולא מצליחה להתמודד עם אנשי האוצר". את הביקורת הזו לא משמיע בכיר באופוזיציה כמתבקש, אלא דווקא חבר כנסת מאחת ממפלגות הקואליציה שנוכח בדיונים השונים. "הם לא הצליחו להוריד כלום מחוק ההסדרים לחקיקה רגילה בוועדת הכנסת כמו שעשו בשנים קודמות. ההערכה שלי היא שחוקים יפוצלו מחוק ההסדרים רק כאשר הם יבינו, תוך כדי דיונים בוועדות, שהם לא מספיקים את הכול".

"התאהבו בפוזיציה"

מתברר שלמרות העבודה הקשה על יצירת חזית מאוחדת בקואליציה סביב החקיקה הנלווית לתקציב, מאחורי הקלעים, חברי הכנסת מודים שיש לא מעט תיקונים נחוצים שהם לא יוכלו לעשות (בגלל המחויבות הקואליציונית) בלי השתתפות האופוזיציה בדיונים ובהצבעות. "בהתחלה הביקורת שלהם על הנוסחה להרכבי הוועדות שהצענו הייתה מוצדקת. גם אנחנו יצאנו נגד אלקין שהביא את אותן הצעות", אומר גורם בכיר בקואליציה. "אבל עכשיו נראה שהם התאהבו בפוזיציה. שולחים את קרעי ופינדרוס לעבוד והיתר נחים".

ואכן השיטוט במסדרונות הכנסת מוביל למפגשים אקראיים עם שרים לשעבר מהליכוד, יהדות התורה וש"ס, אך הם לא "מטריחים את עצמם" על פי רוב בדיוני הוועדות. חריגים בנוף הם השרים לשעבר אמיר אוחנה, דודי אמסלם ויעקב ליצמן שפוקדים את הוועדות, למרות שעד לא מזמן החזיקו בלשכת שר.

עד כמה שהביקורת האופוזיציונית על הרוב המדומה בוועדת כספים יכולה להיות מוצדקת, שבירת הכלים הובילה למצב שבו 59 מנדטים אינם מיוצגים ולא זוכים להשפיע על התהליכים המרכזיים ברשות המחוקקת.

בינתיים נראה כי רוח הלחימה שמלאה את מפרשי האופוזיציה ירדה מעט בנפחה, או שאלה רק חופשות הקיץ והחגים. שרים לשעבר טוענים כי ירדו הסיכויים להפלת הממשלה סביב סוגיית התקציב, ולכן הממשלה כנראה תשרוד יותר מהתחזיות שניתנו לה בתחילה.

59 מנדטים לא מיוצגים

השבוע בלט במיוחד היעדרם של חברי הימין האופוזיציוני מוועדות המשנה הסודיות של ועדת החוץ והביטחון, שהתכנסו לראשונה לדון בנושאים אקוטיים לביטחון המדינה. ועדת האתיקה, שבוחנת את התנהגות חברי הכנסת, לא מתכנסת, וכך גם הוועדה לביקורת המדינה - שני הכלים הדרמטיים שנמצאים בידי האופוזיציה מוטלים באין דורש בצד הדרך. יום כיפור יכול להיות הזדמנות מצוינת לשים סוף למחלוקת שמעקרת את מהותה של הרשות המחוקקת.

עוד כתבות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית