גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסערה המושלמת שהגבירה את הצריכה בדרך להסתיים

השהייה בבית בזמן המשבר הובילה לזינוק חסר תקדים ברכישות מוצרים ושירותים ● אבל הזינוק במכירות הקמעונאיות בא על חשבון צריכה עתידית, ולכן ירידה חדה במכירות היא בלתי נמנעת ● מי שבכל זאת צפויות לחוות שגשוג הן חברות ההלבשה - עם חזרתם של האירועים והחתונות

צרכנים עומדים בתור בסניף בסט ביי בארה''ב / צילום: Shutterstock
צרכנים עומדים בתור בסניף בסט ביי בארה''ב / צילום: Shutterstock

כמו במשברים אחרים, הצרכן האמריקאי היה גם בחזית ההתאוששות המרשימה של ארה"ב מהמשבר הבריאותי המתמשך. בארה"ב (וגם בעולם), משבר הקורונה יצר שינויים מובהקים בטעמי הצרכן, על רקע השינויים והמגבלות החדשים שנכנסו לחיינו. בארה"ב, הגדילו לעשות, והעבירו כמויות גדולות של כספים ישירות לאזרחים, באופן שתמך בצריכה הפרטית לאורך התקופה. השאלה הגדולה כעת היא, האם הצרכן האמריקאי עוד יכול להמשיך ולסחוב את כלכלת ארה"ב במבט לשנה הקרובה, או שמא ארה"ב נמצאת לפני האטה משמעותית בפעילות הכלכלית?

חשוב להסביר מה קרה כאן במהלך השנה וחצי האחרונות. משבר הקורונה הוביל את האזרחים לשהות הרבה יותר זמן בבית - הן למטרות פנאי והן לעבודה. התוצאה הייתה זינוק חסר תקדים ברכישות מוצרים ושירותים לבית, וזאת על חשבון צריכת שירותים באופן כללי.

זאת ועוד, משבר הקורונה יצר שינויים בשוק הדיור, והקפיץ את הביקוש לדירות גם ככלי השקעה, וגם מסיבות של רצון לצאת מהערים אל הפריפריה. מגמה זו תמכה כמובן בביקוש חסר תקדים למוצרים ולשירותים לבתים, ובמקביל גם ראינו זינוק בביקוש לרכבים, שכן מעבר לפריפריה דורש במקרים רבים גם רכישת רכבים. כלומר, הייתה כאן סערה צרכנית מושלמת, שהובילה לזינוק חסר תקדים בצריכה הפרטית, במיוחד במכירות הקמעונאיות. באופן טבעי עולה השאלה - מה עכשיו?

מי שקנה לא יקנה עוד פעם

ראשית, חשוב להבין כי הזינוק במכירות הקמעונאיות בא במידה רבה על חשבון צריכה עתידית של המוצרים הללו - רכבים, מוצרים לבית וכו'. משק בית שקנה בשנה האחרונה טלוויזיה, מקרר ומחשב חדש, לא סביר שיקנה כאלו גם בשנה הקרובה.

לאורך זמן, מכירות המוצרים עולות באופן די קבוע, לפחות עד המשבר הזה, וקצב הגידול של האוכלוסייה מהווה מגבלה טבעית לכך. כאשר כל כך הרבה משקי בית הגדילו את הרכישות שלהם במקביל, בלתי נמנע שנראה ירידה חדה במכירות לאחר שהאפקט הזה מסתיים.

זהו רק ההסבר הטכני לכך שהמכירות הקמעונאיות חייבות לרדת בחודשים הקרובים; למעשה, הנתונים האחרונים מראים לנו כי המכירות נכנסו לסטגנציה.

נוסף על ההסבר הטכני, מדדי אמון הצרכנים מאותתים לנו בצורה מאוד ברורה כי ארה"ב נמצאת לפני עצירה ואף ירידה חדה ברמת הפעילות הצרכנית.

קריסה ביכולת לרכוש מוצרים

ראשית, מדד אמון הצרכנים, שלאורך זמן מתואם עם הצריכה הפרטית, ירד לאחרונה לרמתו הנמוכה מאז 2011. אם זה לא מספיק, ברכיבי אמון הצרכנים נדרשים הנסקרים לענות על השאלה לגבי היכולת שלהם, לתפיסתם, לרכוש בתים, רכבים ומוצרים גדולים לבית. מה שאנו רואים מהסקר הוא לא פחות מקריסה ביכולת שלהם לרכוש מוצרים אלו, והמדדים נמצאים כיום ברמות שפל היסטוריות. בין השאר, הצרכנים מוטרדים מאוד מהאינפלציה הגבוהה בארה"ב כגורם מגביל.

בכל הנוגע לשוק הנדל"ן, זהו גורם דרמטי בהשפעתו על רמת הצריכה הכללית, ומהנתונים השוטפים משוק הנדל"ן עולה כי מתחילת השנה נרשמת ירידה בקצב המכירות וגם בנטילת המשכנתאות, והמסר מאמון הצרכנים הוא שהחולשה הזו רק צפויה להימשך.

לבסוף, לא היינו בונים על זינוק בצריכת השירותים כמשקל נגד החולשה בצריכת מוצרים; התפשטות וריאנט הדלתא בארה"ב והמגבלות החדשות שמוטלות ברחבי המדינה צפויות להכביד על הביקוש לשירותים במהלך החודשים הקרובים. למעשה, מהנתונים האחרונים לגבי היקף התפוסה במסעדות עולה כי האזרחים האמריקאים כבר מתחילים להדיר את רגליהם ממקומות ציבוריים.

 

בצל האמור לעיל, אנו מעריכים כי תחזיות האנליסטים לצמיחה בארה"ב אופטימיות מדי, וכי במחצית השנייה של השנה הנתונים הכלכליים יהיו חלשים מהצפוי. לכך צפויות להיות השלכות על השווקים, שלהערכתנו יהיו תנודתיים יותר במהלך החודשים הקרובים.

לא יותר מרעידה של העקומה

לא מעט חברות מזוהות עם העלייה החדה בצריכת מוצרים לבית בארצות-הברית, למשל חברת הום דיפו (סימול: HD), בסט ביי (סימול: BBY) ו-וויליאמס-סונומה (סימול: WSM). אלו חברות שמאופיינות לרוב באחוזי צמיחה חד-ספרתיים נמוכים, אך הקורונה הובילה אותן לרשום זינוק בהיקפי המכירות, על רקע העובדה שהאמריקאים, כמו בכל העולם, ישבו בבית בשנה שעברה, לא יצאו לטייל ובזבזו הרבה מאוד כסף על שיפוצים.

הזינוק החד שנרשם, במקרים רבים מעל ל-20%, יוביל להערכתנו בהמשך לצמיחה שלילית בהיקף המכירות של הסקטור. הבוסט שהן קיבלו בתקופה הזו למעשה גרם לא יותר מרעידה של העקומה, שהיא לרוב מאוד מונוטונית ומוחלקת, שהובילה לסוג של הקדמת רכישות.

בסיטואציה כזו, סביר שנראה לאחר בוסט של מכירות ירידה בהיקפן בתקופה שאחרי, שצפויה להיות מושפעת גם מירידה אפשרית בכוח הקנייה של הצרכן האמריקאי. לצד אלו, אנו מעריכים שצפויה עליית מחירים שתימשך בטווח הנראה לעין, כתוצאה מהעלייה החדה שנרשמת במחירי ההובלה הימית, לצד המחסור שנוצר בשרשרת ההספקה כתוצאה ממחסור ברכיבים (כדוגמת שבבים עבור מכשירי חשמל לבנים).

לצד הצפי לירידה בהיקף הצריכה בשנתיים הקרובות של מוצרים ורהיטים לבית, שתוביל מן הסתם לצמיחה מאוד נמוכה ואפילו שלילית בפעילות החברות במגזר, אנו עדים גם להתמתנות בביקוש למניות המגזר ולירידה בשוויין, אם כי חלקן עדיין נסחרות קרוב מאוד לשיא, גם במונחי מכפילים. אלו מוסברים בריביות הנמוכות ובעליית המחירים, ואולי גם בצפי לעוד רבעון אחד או שניים חזקים, אך אנו מעריכים כי בתמחורים הנוכחיים ישנה כדאיות למימוש, לפחות בחלק מהמקרים.

יוצאות מהכלל, להערכתנו, הן הרשתות המתמחות בהלבשה לבית, שצפויות ליהנות ממגמה הפוכה בשנתיים הקרובות, על רקע החזרה לשגרה וגם חזרה לתקופת החתונות, שבוטלו ונדחו בשנת 2020 בצל הקורונה.

פתיחת המשקים וחזרה למציאות המאפשרת התכנסויות מובילות לחידוש של אירועים אלה, שיוביל להערכתנו לגידול בפעילות ובמכירות של רשתות הפועלות בתחום. חברות אלה רבות ומגוונות, החל מרשתות להלבשת הבית ועד לרשתות להלבשת הכלה והשושבינה. אנחנו בחרנו לציין את ETSY הדיגיטלית, שצפויה ליהנות מגידול בפעילות שלה על רקע זה.

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"