גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסון שלישי רק לקבוצות סיכון ומבוגרים: מה עומד מאחורי המלצת המומחים ל-FDA?

על רקע העלייה החדה בתחלואה בארה"ב, ועדת מומחים חיצונית של ה-FDA המליצה על אישור זריקה שלישית של החיסון של חברת פייזר נגד קורונה עבור בני 65 ומעלה ועבור אנשים בסיכון גבוה ● ממשרד הבריאות נמסר: "ה-FDA נתן תוקף למבצע החיסון השלישי אשר החל בישראל ובעקבותיה בקנדה, אוסטריה, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות"

חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson
חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson

ועדת מומחים חיצונית של ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, המליצה אתמול (ו') לאשר זריקה שלישית של החיסון של חברת פייזר נגד קורונה (Covid-19) עבור בני 65 ומעלה ועבור אנשים בסיכון גבוה לתחלואה קשה. מדובר בפשרה בין הקו שמובילה ממשלת ארה"ב, שכבר הכריזה על כוונתה להציע את הזריקה לכלל האוכלוסיה, לבין קו זהיר יותר שנוקטים כמה מומחים מתוך המנהל, שטוענים ששני חיסונים מהווים הגנה מספקת מפני מחלה קשה בעת הזו, וכי יש לאסוף את המידע לגבי בטיחות החיסון השלישי בהדרגה.

מהן תוצאות ההצבעה של ועדת המומחים?
ההמלצה לאשר את מנת הדחף השלישית לבני 65 ומעלה ולקבוצות סיכון התקבלה פה אחד. לגבי אישור המנה לצעירים יותר, 16 הצביעו נגד, שניים בעד. המומחים הדגישו כי מדובר בהחלטה נכונה לרגע הזה, וכי בהמשך ייתכן והאישור יורחב. זאת, אם ההגנה החיסונים הקיימת תמשיך לדעוך כך שיהיה כדאי (או לא תהיה ברירה אלא) לקחת סיכון, או אם משום שיצטברו יותר נתונים לגבי בטיחות ויעילות מנת הדחף.

ההמלצה על מנת הדחף תקפה לכל החיסונים?
האישור הוא בינתיים רק למנה שלישית של החיסון של חברת פייזר, שהיא הראשונה שביקשה אישור לחיסון הדחף. בשלב הראשון, רק אמריקאים שחוסנו בעבר בשתי מנות של פייזר יוכלו לקבל את השלישית. מי שחוסנו במודרנה או ג'ונסון אנד ג'ונסון, יצטרכו בינתיים להמתין לאישור מנה נוספת רלוונטית להם.

ה-FDA מחוייב לפעול לפי ההמלצה?
ה-FDA אינו מחוייב לקבל את ההמלצה, אך ככל הנראה יקבל אותה. כך נעשה בדרך כלל, ובמיוחד כעת חשוב ל-FDA להקשיב לקבוצת מומחים שנחשבת אובייקטיבית, על רקע הטענה כי מופעלים לחצים פוליטיים לאישור המנה.

מה מצב התחלואה כעת בארה"ב?
ההחלטה התקבלה על רקע עלייה חדה בתחלואה ובתמותה מקורונה בארה"ב, אם כי עדיין לא לרמות שנרשמו בגל האחרון בינואר. כ-2,000 איש נפטרים מקורונה בממוצע בארה"ב כל יום. העלייה היא חמורה במיוחד במדינות הלא מחוסנות בארה"ב, אך גם בחלק מן המדינות הכי מחוסנות שם חלה עלייה.

על מה מתבססות החלטות הוועדה?
מאחר שניסוי קליני מסודר לבדיקת יעילות המנה השלישית טרם הושלם, הוועדה הסתמכה על מידע שהגיע ממדינות אחרות, וישראל הייתה אחת הדוגמאות הבולטות, כמדינה שאישרה כבר את החיסון השלישי לכלל הציבור, שרובו חוסן בחיסון פייזר, והמדינה אספה מידע רב ומסודר על השפעות החיסון השלישי. כמו כן, כאחת המדינות שהקדימה לחסן נגד קורונה בספטמבר, ישראל מקדימה את העולם בהצגת השפעת דעיכת החיסון עם הזמן.

גורמים ממשרד הבריאות הישראלי הציגו נתונים שהראו את דעיכת ההגנה הניתנת כל ידי שתי מנות, ולעומת זאת את התייצבות התחלואה בכלל האוכלוסיה ואת הירידה בתחלואה בקרב מקבלי מנת הדחף מאז החל הקמפיין.

כאשר נשאלו המציגים הישראלים מדוע הם חיסנו את כלל האוכלוסיה ולא רק מבוגרים, הסבירה ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס כי בישראל נרשמו גם מקרים של צעירים שחלו קשה למרות שחוסנו בשתי מנות, וכי מבלי לחסן את רוב האוכלוסיה, לא ניתן היה לעצור את התפשטות המחלה.

המידע מישראל נועד לתמוך גם בבטיחות החיסון, והצוות הישראלי הציג מידע לגבי רמות נמוכות יחסית של דלקת בשריר הלב, לעומת המנה השניה. עם זאת, המומחים האמריקאים הצביעו על כך שרוב נוטלי מנת הדחף הם מבוגרים יותר. לכן ייתכן שהמידע אינו מציג בצורה מלאה את הסיכון לדלקת שריר הלב, שאחרי המנה השניה הופיעה בעיקר בצעירים (אם כי גם אז באופן נדיר מאוד).

מה ההבדל בין הגישה הישראלית לזו הבריטית?
באתר חדשות הביומד STAT, ציינו את הפרזנטציה של משרד הבריאות הישראלי בהשוואה לזו של משרד הבריאות הבריטי. המצגת הבריטית, לטענתם "טבעה במידע" והמסקנה הוצגה באופן רפה. זאת לעומת המצגת הישראלית שאמנם הייתה גם היא עמוסה במידע אבל הביאה שורה תחתונה - ההגנה החיסונית ירדה, יצאנו לקמפיין מנה שלישית, ומאז המחלה בשליטה.

הטענה של משרד הבריאות הבריטי הייתה ששתי זריקות מרווחות יחסית דווקא נותנות הגנה סבירה. התחלואה בבריטניה אמנם בעלייה, אך הטענה הייתה שהנתון הזה ממסך נתונים אחרים שמראים שהחיסונים הקיימים ממשיכים להיות יעילים. אלא שהבריטים חשבו אחרת מהאמריקאים והישראלים. הם ריווחו בין מנות החיסון והשתמשו יותר בחיסון של חברת אסטרהזנקה שפועל בטכנולוגיה שונה מזו של החיסון של פייזר, ולכן הוא פחות יעיל בהתחלה אבל אולי גם נשחק פחות עם הזמן ומול וריאנטים חדשים.

מהי עמדת ארגון הבריאות העולמי?
הדילמה של ה-FDA הוגברה על ידי בקשתו (או אולי יש לאמר, תחינתו) של ארגון בריאות העולמי לא לבזבז מנות חיסון על חיסון שלישי למדינות עשירות, לפני שניתנו אפילו שתי מנות ליתר העולם. לכך ענו חלק מן המומחים, כי יהיה זה מיותר לחסן את כל העולם בשתי מנות חיסון צמודות, כשאנחנו חושדים שזו כבר אסטרטגיה שלא עובדת. עדיף להבין קודם כל מהו משטר החיסונים היעיל.

"ה-FDA נותן תוקף למבצע החיסון השלישי"

ממשרד הבריאות נמסר: "מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) המליץ פה אחד על מתן מנת בוסטר לאנשים מעל גיל 65 ולאנשים בסיכון, כמו גם לעובדי מערכת הבריאות - בדיוק כפי שנעשה תחילה אצלנו. בכך נתן ה-FDA תוקף למבצע החיסון השלישי אשר החל בישראל ובעקבותיה בקנדה, אוסטריה, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות.

הצגנו ל-FDA נתונים מחקריים על דעיכת החיסון והעלייה במוגנות לאחר חיסון שלישי, עלייהם נאמר שהם משכנעים.

בישראל הוחלט לפעול באופן אחראי ומהיר בכדי לטפל בתחלואה הגוברת, וכך מוכיחים גם נתוני היעילות הגבוהים של מנת הבוסטר - המשיב את ההגנה מפני נגיף הקורונה".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד