גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

24 ראשי רשויות בגוש דן תומכים במס מטרו על תושביהם

כך עולה ממכתב עליו חתומים ראשי הרשויות אשר הועבר לפני מספר שבועות לראש הממשלה ולמספר שרים, בניסיון לשנות את אופן השתתפות העיריות בתקצוב פרויקט הענק ● לטענתם, המתווה הנוכחי עלול לפגוע "בשרידותם הפיננסית"

רון חולדאי, ראש עיריית ת''א / צילום: איל יצהר
רון חולדאי, ראש עיריית ת''א / צילום: איל יצהר

24 ראשי רשויות מקומיות בגוש דן מתנגדים למתווה ההשתתפות שלהם במימון פרויקט המטרו. זאת כיוון שלטענתם העלויות שיושתו עליהם, לרבות עלויות מתביעות פיצויים בגין ירידת ערך, עלולות להביא למיטוט פיננסי - לא פחות - של כמה מהן.

בפנייתם לפני מספר שבועות לראש הממשלה נפתלי בנט, כמו גם לשרי ושרות האוצר, הפנים והתחבורה, כלולה גם הצעה משלהם לשינוי המתווה, שאם תתקבל, עשויה להיות נפיצה.

בין היתר הם הציעו "לקבוע מס ייעודי לצורך השתתפות במימון הפרויקט שיחול על כלל הציבור המתגורר במרחב של רשויות המטרו, שייהנה בסופו של דבר מהתועלות התחבורתיות של הפרויקט".

מבדיקת גלובס עולה כי נכון לעכשיו ההצעה לא מתקדמת כחלק מחקיקת חוק המטרו שבינתיים פוצלה לשניים - גם כחלק מחוק ההסדרים וגם כחקיקה נפרדת.

יודגש כי מדובר בהצעה שמועלית לצד מיסוי ייעודי אחר שעומד להיות מושת לטובת קידום הפרויקט. מדובר במעין מס מטרו, שגובהו יעמוד על כ-75% מההשבחה של מקרקעין שעליהן ייבנו פרויקטים לאורך ובאזור תוואי המטרו העתידי.

מצוקה פיננסית עתידית

במכתבם ראשי הרשויות מדגישים כאמור כי הם עשויים להיקלע למצוקה פיננסית בעתיד לנוכח היקף הפרויקט - 150 ק"מ אורכו שכולות תת-קרקעי, "זאת בעיקר לאור ההיקף חסר התקדים של תביעות הפיצויים, אשר צפויות להיות מוגשות מתוקף סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה בגין ירידת ערך", נכתב במכתבם.

ראשי הרשויות ביקשו במכתב כי החוק יקבע כי "כלל עלות הפרויקט, ובכלל זה השתתפותן של הרשויות המקומיות במימונו, כוללת את כל ההוצאות הצפויות בגין קמת המטרו, לרבות מימון הפיצויים עבור תביעות לפי סעיף 197 לחוק הכנון והבנייה, הפחתת היטלי השבחה וכו'".

לאור המצב הנוכחי, ראשי הרשויות אף ביקשו מהשרים שלא לכלול כלל את חוק המטרו בחוק ההסדרים הנוכחי. "לאור האמור, ובשים לב לחשיבות הפרויקט וההשפעה המשמעותית של ההסדרים הנלווים הנדרשים, אנו קוראים לכם להסיר הצעה זו מנוסח המחליטים ומחוק ההסדרים לשנת 2022, ולהנחות את צוות המשרד לשבת על המדוכה יחד עם השלטון המקומי ומשרד הפנים בכדי לקדם את החקיקה הנדרשת בתהליך משותף ומוסכם".

דיון בנושאים שבמחלוקת

הוועדה למיזמי תשתית לאומיים מיוחדים, בראשות ח"כ יוליה מלינובסקי, צפויה לקיים היום (א') דיון שני בסעיפי חוק המטרו. יצוין כי בשבוע שעבר, עם תחילתו של הדיון הראשון בחוק, אמרה מלינובסקי כי יממה טרם הדיון, היא שוחחה עם ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, שביקש ממנה שלא לקיים את הדיון לאור המחלוקת הפיננסית שקיימת סביב הפרויקט. מלינובסקי ציינה כי היא לא נעתרה לבקשתו.

במהלך הדיון ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, ביקש לקבל את זכות הדיבור (באמצעות הזום), וכשהגיע תורו לדבר, ציין כי העירייה שבראשה הוא עומד עלולה להיקלע בעתיד למצוקה פיננסית, לאור עשרות מיליוני השקלים שהיא צפויה להעביר לטובת הפרויקט. כן ציין ברוידא כי גם חלוקת ההיטלים שייגבו מהרשויות, לפי המתווה הנוכחי, אינה ברורה לו, היות שלשיטתו היא איננה שוויונית.

לאור עמדת ח"כ מלינובסקי, בעיריית תל אביב הגיבו ומסרו כי "לאחר מספר שבועות שבהם התנהל משא-ומתן בין משרד האוצר למרכז השלטון המקומי ופורום ה-15, בנוגע לסכומים שיעבירו הרשויות המקומיות, שבשטחן חלה תכנית המטרו לאוצר המדינה, סוכם לפני כחודשיים על הקמת צוות משא-ומתן מצומצם מטעם הרשויות המקומיות, שכלל את תל אביב-יפו, פתח תקווה, ראשון לציון (שלוש הרשויות שעתידות לשאת בסכומים המשמעותיים ביותר במימון הפרויקט מתוך 24 הרשויות המקומיות) ולוד (כנציגת הרשויות הקטנות). הצוות נפגש עם נציגי האוצר מספר פעמים עד כה.

"יום 28.07.21 העבירו 24 ראשי הערים מכתב משותף לממשלה בנוגע לסוגיות המהותיות הנוגעות למטרו, ולפני מספר ימים התקיים דיון, שבו השתתפו ראשי הערים במטרה לדון בנושאים המהותיים שנותרו שנויים במחלוקת. לאור העובדה שהמשא-ומתן בין צוות הרשויות המקומיות ומשרד האוצר לא מוצה, ביקש ראש עיריית תל אביב-יפו לדחות את הדיון בוועדה על-מנת לאפשר לצדדים להגיע להבנות".

עוד כתבות

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הורים מהעשירונים העליונים: העובדים שיגדל להם הנטו ברפורמת מדרגות המס

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים ל-2 החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא ועמית גל את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"