גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהלת ישרוטל צריכה לעבור עדכון תוכנה

פרשת ישרוטל מדגימה שעל-מנת להשיג יעדים פיננסיים בעולם החדש, מנהלים ובעלי מניות נדרשים לראייה רחבה הרבה יותר

מנכ''ל ישרוטל, ליאור רביב. את הנזק התדמיתי שעשוי היה להיגרם לישרוטל אם הדיבידנד היה מחולק בטווח הארוך קשה להעריך / צילום: אריק סולטן
מנכ''ל ישרוטל, ליאור רביב. את הנזק התדמיתי שעשוי היה להיגרם לישרוטל אם הדיבידנד היה מחולק בטווח הארוך קשה להעריך / צילום: אריק סולטן

זה לא סוד שמחירי הנופש במלונות בישראל עלו משמעותית בשנה האחרונה. ניצול המשבר לגריפת רווחים יכול היה להיות סימן לניהול מעולה של הענף - זאת בהנחה שאנו בשנות ה-70. היום זה יכול להיות סימן לניהול מיושן שלא מבין מספיק את מורכבות העולם הנוכחי ואת ההשלכות ארוכות-הטווח של התנהלות מסוג זה.

רשת ישרוטל והמנכ"ל שלה ליאור רביב היו במרכז הבימה התקשורתית בחודשים האחרונים, זאת מכיוון שישרוטל הגדילה לעשות ותרגמה את הרווחים שנוצרו לרצון ראשוני לחלוקת דיבידנד לבעלים. הרצון לחלק דיבידנד לבעלים הגיע אחרי שהרשת קיבלה ב-2020 מענק מהמדינה על סך 36 מיליון שקל וגם העלתה מחירים בשנת 2021. במילים פשוטות: העברת כספים מהציבור לבעלים של הרשת. הבעיה אינה נובעת מכך שישרוטל הרוויחה, אלא מכך שנעשה ניסיון לשימוש בכוח שוק שנוצר בנסיבות הקורונה על-מנת לגרוף רווחים עודפים.

מנכ"ל הרשת טוען שזה עניין של ביקוש והיצע. זה נכון שהביקוש הגבוה מאפשר גביית מחירים גבוהים, וזה נכון שאלו כוחות השוק. בעולם של פעם סביר שזה היה קורה. בעולם של היום זה מעט מורכב יותר.

הניסיון לתקן בדיעבד לא תמיד עובד

את הנזק התדמיתי שעשוי היה להיגרם לישרוטל אם הדיבידנד היה מחולק בטווח הארוך, קשה להעריך. אני מציע לא לזלזל בכוחם של הצרכנים. אפילו ישרוטל כבר הבינה זאת והחליטה לבטל את חלוקת הדיבידנד, תוך שחרור האמירה הבאה: "אנו קשובים לרחשי הציבור בעניין". ניהול עכשווי היה מבין שהקשבה לציבור צריכה להגיע כבר בעת ההחלטה על העלאת המחירים ולפני ניצול כוח השוק לגריפת רווחים.

מנכ"ל הרשת ניסה להצדיק את רמת המחירים הנוכחית ב-"Value For Money". זו טענה בעייתית. האם הערך שישרוטל מייצרת השתנה ביחס לתקופה שלפני הקורונה? אני כלל לא בטוח.

ניתן למנות עוד דוגמאות רבות לחברות שמנוהלות היום לפי תאוריות ניהוליות שפותחו בשנות ה-70, ורק בדיעבד הבינו את גודל הנזק שנגרם להן. הניסיון לתקן בדיעבד לא תמיד עובד.

מה שלא הבינו בישרוטל זה שהעולם משתנה, ושהתאוריות הניהוליות של פעם לא תמיד מתאימות להיום. כשהביקוש עולה, והמודל האנליטי מצביע על אפשרות להעלאת מחיר, זה לא אומר שבהכרח נכון לעשות זאת. יש לבחון זאת תוך הבאה בחשבון של ההשלכות בטווח הקצר והארוך על כלל בעלי העניין של החברה. למשל, מה ההשלכות על הצרכנים והזעם שייווצר כתוצאה מהעלאת המחירים דווקא בזמן כזה?

אנו הצרכנים צריכים להבין שיש לנו כוח עצום. אנו לא משתמשים בו מספיק. למעשה, אחד הנשקים העוצמתיים ביותר להורדת יוקר המחיה בישראל (מזון, דירות, נופש ועוד) היא דרך התאגדות הצרכנים. הגיע הזמן שנתאגד ונעביר את הכוח לידיים שלנו.

מנהלים/ות ובעלים/ות של חברות צריכי/ות להבין שהעולם השתנה. ניהול בכלים של פעם כבר לא מאפשר להם/ן להשיג את הייעוד שלהם/ן ולהוביל את הארגון להישגים. מעבר לכך, מנהלים/ות ובעלי/ות מניות חייבים/ות לזכור שההתנהלות של הארגון שאותו הם/ן מנהלים/ות היא אמירה של מי שהם/ן.

על-מנת להשיג יעדים פיננסיים בעולם החדש, מנהלים/ות ובעלי/ות מניות נדרשים/ות לראייה רחבה הרבה יותר. היכולת להבין לעומק את המודלים האנליטיים ואת התובנות העולות מהם תוך בחינת ההשלכות על כלל בעלי/ות העניין (כולל עובדים/ות, לקוחות והקהילה) בטווח קצר ובטווח ארוך.

מדובר בדפוס חשיבה חדשני ומורכב יותר, שמבדיל בין ניהול של פעם לניהול רלוונטי, שמחייב ראייה רחבה לפיה השאת ערך לארגון עולה בקנה אחד עם שיפור החברה בכללותה.

אנחנו קוראים לזה "ניהול מוביל חברה".

התובנות הללו מבוססות על מחקרים בינלאומיים עדכניים בתחומי הניהול ועל שיח מתמיד עם בעלי השליטה, המנהלים והמנהלות של החברות המובילות בישראל.

הכותב הוא דיקן הפקולטה לניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה