גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין לוינסקי לכרם התימנים: בתל אביב התאהבו ברחובות ללא רכבים, והאופי העירוני משתנה במהירות

הניסיון של עיריית תל אביב לסגור רחובות שלמים לתנועת כלי רכב נועד לחזק את הולכי הרגל אבל משפיע על תמהיל העסקים ועל חיי התושבים

כרם התימנים. 11 מקטעים הפכו ל'מוטי הליכה' / צילום: איל יצהר
כרם התימנים. 11 מקטעים הפכו ל'מוטי הליכה' / צילום: איל יצהר

עיריית תל אביב-יפו הסבה כבר יותר מ-20 רחובות בעיר לרחובות מוטי הליכה שסגורים לכלי רכב. אחרי שוק לוינסקי ונחלת בנימין, לפני כחודש גם כרם התימנים ושוק הכרמל נכנסו לתמונה. "כבר שנים מנסים לייצר סדר בכרם התימנים", אומרת מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה בעיר. "זו הזדמנות שאמורה לשרת את ה־DNA השכונתי. כרם התימנים נבנתה לפני למעלה מ-100 שנה, עוד לפני קום העיר תל אביב-יפו. חייבים לייצר סדר במערך הלחצים החדש שנוצר בשנים האחרונות", הוסיפה.

11 מקטעים באזור הפכו למוטי הליכה, ביניהם מקטעים בין רחוב הכרמל לרחוב נחליאלי, ומקטע מרחוב אלישיב. בעלי הדוכנים והעסקים בשוק הכרמל נאלצים כעת לפרוק ולטעון סחורה בבקרים בלבד. בעוד כחצי שנה יוקם עבורם אזור פריקה וטעינה בחניון הדרום-מערבי של השוק, ותוך כשלוש שנים אמור להיבנות גם מרכז לוגיסטי. "כל הרחובות שהגדרנו בכרם יהיו סגורים לאורך כל היממה, למעט סמטת הכרמל, שתהיה פתוחה מ-06:00 עד 10:00 לטובת פריקת סחורה, וגם זה באופן זמני", מפרטת להבי.
העירייה יישמה את המהלך אחרי תהליך שקיימה עם תושבי השכונה. להבי, שנפגשה איתם כמה פעמים, אומרת: "הם היו מעורבים מההתחלה. שינינו את התוכניות שלוש פעמים כתוצאה מהדיונים עם התושבים. כמובן שיש מי שמוחים נגד כל שינוי יש גם מי שמתנגדים. יש אנשים שרגילים לחנות ליד הבית משום שזו שכונה לא מוסדרת. פתאום לא יהיה להם את זה. אם זה לא היה במרכז תל אביב, זה יכול היה להיחשב אי-סדר כמו בשכונת הארגזים. המיקום של השכונה, בסמיכות לשוק, ללב העיר, לים, מזמין הרבה מבקרים ומזמין אי-סדר, ואי אפשר להכניס אי-סדר לשכונה שנבנתה לפני יותר מ-100 שנה. זה לא מחזיק".

"בהתחלה כולם היו בעד המיזם, ואז עלו החששות, כמו מה יקרה אם רכב חירום רוצה להגיע בעת שריפה. כמובן שמותרת כניסה לרכבי חירום", היא מציינת. "היו חששות גם לגבי הפחתת חניות, כי כשאתה עושה סדר אתה מפחית חניות, אבל ברגע שאנחנו מקצים את מה שנשאר לחניה מועדפת לתושבים, בחשבון שלנו הם נהנים ולא חסרים".
היעד הבא מבחינת להבי הוא פלורנטין. "זו שכונה שיכולה להיות מוטת הליכתיות, שהעומסים שנותרו סביבה הם מאוד מאוד כבדים, שיש בה מחסור בשטחים ירוקים ובמרחבי שהייה ראויים. אנחנו שוקלים עכשיו לסגור שם כמה רחובות על מנת לייצר רשת צירים ירוקה בתוך השכונה, שתהווה מרחב שהייה איכותי".

להבי מבהירה שבעירייה לא נעולים על העניין: "אנחנו לא פנאטים. במקום שמתברר שאין תועלת, או שהנזק רב מהתועלת, עושים אחורה פנה. אנחנו שוקלים עכשיו לסגת מהמדרחוב ברחוב הארבעה. מתברר שהתחביר עם הסינמטק לא מספיק עוצמתי, וכל המערכות התפעוליות לא מצדיקות את זה".

כרם התימנים. רחוב סגור לתנועת מכוניות / צילום: איל יצהר

"ברחוב הרצל עשו מהפך, והוא לא חיובי"

שרון בנד, מתכננת ערים. שותפה בחברת "במידה" לתכנון עירוני ופיתוח אסטרטגיה עסקית, תיירותית וקהילתית, חושבת שהעיקרון נכון אבל שצריך להסתכל גם על ההשלכות ולבצע שינויים באופן זהיר ומושכל. "התפיסה של לצמצם את תנועת כלי הרכב היא מצוינת, אבל חשוב גם לשמור על איזונים מול תפקודי הרחוב האחרים כמו מסחר", היא אומרת.

לדבריה, כל החשיבה על מהפך כזה צריכה להיות מורכבת משלושה היבטים: פתרונות תחבורה אלטרנטיביים, שמירה על מגוון העסקים ומתן פתרונות לוגיסטיים.

"כראש עירייה מאוד ותיק וחזק, רון חולדאי נמצא במקום שהוא יכול להרשות לעצמו לעשות את זה. ראשי רשויות אחרים מתקשים כי מדובר במהלכים לא פופולריים. בנוסף, בתל אביב יחסית יש תשתיות תחבורה ציבורית מפותחות לערים אחרות. אלו שני יתרונות שמקלים על מהלכים כאלה.

"לגבי המגוון, צריך לעשות הבחנה בין סוגים של רחובות, ואני לא בטוחה שבתל אביב עושים את זה. העיר מעודדת את תרבות מסעדות ובתי הקפה, ולהם זה מתאים כמובן. אבל יש עוד בעלי עסקים, בעיקר בשכונות מגורים רגילות. טמבוריה למשל לא צריכה שטח של שולחנות וכיסאות. היא חיה על קהל מזדמן שרוצה לעצור ליד ולקנות, וללא חניה מתחלפת יעדיף ללכת לרשתות גדולות.

"תסתכלו למשל על רחוב הרצל, שהיווה אקו סיסטם אינטנסיבי לעסקי הרהיטים בגוש דן. עשו בו מהפך ולא במובן החיובי. הרחוב היום הרבה יותר דליל מבחינת תנועת קונים, ומספר חנויות הריהוט, שהיו בעבר הלב של הרחוב, התדלדל באופן ניכר, הרבה בגלל שביל האופניים החדש ששיבש את היכולת של בעלי העסקים לנהל את המסחר שלהם בדרך המסורתית והמבורדקת שבה הוא התנהל שנים.

"בכל מקרה של רצון לשנות שינוי רדיקלי את התפקוד התנועתי במרחב, חייבים לנתח בפינצטה את חתך הרחוב והצרכים של העסקים ולספק להם פתרונות. גם במקום שהוא מוטה להסעדה ופנאי כמו כרם התימנים אין מספיק מקום לפריקה וטעינה עבור העסקים. בעולם עובדים על פתרונות כמו מרכזים לוגיסטיים עירוניים של Last Mile. בתל אביב עושים אמנם עבודת מטה בנושא אבל זו רק ההתחלה, ברמת פיילוט".

כרם התימנים / צילום: איל יצהר

"המון נזקי רעש בגלל השינוי התחבורתי"

ליאור קיי אבישי, ממובילי ארגון תושבי כרם התימנים והפרלמנט האזרחי של ת"א-יפו, טוען שהשינוי מזיק לתושבי השכונה. "יש המון נזקי רעש בגלל השינוי התחבורתי", הוא אומר. "לעירייה יש אסטרטגיה לצמצם את התחבורה הנכנסת לעיר, אבל מה עם אנשים שגרים בשכונה ומה עם המכוניות שלהם? פה לא נתנו לנו מענה. כמות הדוחות שנתנו בחודש האחרון גדלה מאוד, על אף שלנו הובטח שתהיה תקופת הסתגלות, שייתנו לאנשים אזהרות ולא דוחות".

לדבריו, השינוי ברחובות מיטיב בעיקר עם בתי העסק שבאזור: "את החלל של המכוניות מילא מהר מאוד החלל של העסקים שמוציאים שולחנות, בעיקר בימי חמישי ושישי. העירייה קוראת לזה ‘מוטה הליכה’, אבל זה לא באמת מקום שנעים ללכת בו".
"כבר לפני שלוש שנים הצענו לסגור את השכונה בצורה מדודה ולא טוטאלית, בזמנים ובמקומות מסוימים. העירייה יצרה סגירה הרמטית או כמעט הרמטית של השכונה. זה מייצר בלגן חדש", מציין קיי אבישי. "הפגישו אותנו עם גורמים בעירייה בערך שבוע לפני סגירת התוכנית. היינו בסיור או שניים, אבל זה לא היה משהו שניתן לחשיבה מחדש. נתנו לנו שתי חלופות מאוד דומות עם שינויים מינוריים, לא הייתה חשיבה אסטרטגית עם התושבים", הוסיף.

"הובטח לנו שהתוכנית תהיה תוכנית נושמת - שנוכל להיפגש עם העירייה ולעשות תיקונים תוך כדי תנועה. שלחנו מכתב למיטל להבי והיא אמרה באופן עקרוני שהיא מוכנה להיפגש איתנו, אבל בינתיים לא נקבעה פגישה", אומר קיי אבישי. "מאז שזה יצא לפועל לא היה שיח עם התושבים. כשהם רצו להציג לנו את התוכנית הם עשו את זה מהר מאוד, אבל עכשיו לוקח זמן. תמיד יש תירוצים - חגים, חופשה מרוכזת".

הוא מוסיף כי "היום כשאומרים לי ‘מדרחוב בסגנון הולנדי’ אני הרבה יותר חשדן מאי פעם. תל אביב היא לא אמסטרדם, גם התכנון וגם הביצוע בפועל זה לא אמסטרדם ולא ברצלונה".

מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו / צילום: ינאי יחיאלי

תגובת העירייה:  "צעד חשוב למתן עדיפות להולכי רגל"

תגובת עיריית תל אביב-יפו: "הפיכת רחובות למוטי הליכה וחסימת כניסת הרכבים אליהם הן צעד חשוב במהלך שמובילה העירייה למתן עדיפות להולכי הרגל ומשתמשי הכלים הדו-גלגליים על פני הרכב הפרטי. המהלך יצא לפועל לאחר תהליך ארוך ומקיף שנעשה במשך חודשים ארוכים בשיתוף עם בעלי העסקים ועם תושבי השכונה, במסגרתו נעשו סיורי שטח מקצועיים לצורך הבנת הצרכים והוצגו חלופות תכנון.

"התכנון הסופי עודכן בהתאם להערות התושבים והוא שם דגש על שמירת מעברי חירום, כניסת רכבים לחניות פרטיות בשכונה והוספת חניות לאופניים וקורקינטים. בניגוד לנטען, הגורמים העירוניים עומדים בקשר עם התושבים, וככל שיש פערים הם ייבחנו. מדובר במהלך תקדימי ומהפכני שנעשה לטובת תושבי השכונה, מעלה את הבטיחות של הולכי הרגל והרוכבים, מביא לירידה בזיהום הרעש ולשיפור באיכות האוויר ולחיזוק המרקם הקהילתי והעסקים המקומיים.

"הגורמים העירוניים עומדים בקשר עם התושבים. כחלק מהמהלך יוסדרו היתרי השולחנות והכיסאות של העסקים, על מנת ליצור איזון נכון בין חיי התושבים להצלחת העסקים בשכונה. בכל מקרה, העירייה אוכפת שם מפגעי רעש באופן יזום כאשר נשמעת מוזיקה מחוץ לכותלי העסק בשעות המנוחה. חשוב לציין שהתקבלו פניות מועטות בלבד בנושא וכולן טופלו בזמן אמת. לגבי אכיפת חניה, מעולם לא הותרה חניה בניגוד לחוק, והעירייה אוכפת כלי רכב החונים בניגוד לתמרור המוצב במקום.

מטעמה של מיטל להבי נמסר בתגובה לדבריו של קיי אבישי: "לפונה נמסר שיעביר לנו רשימת נושאים לפגישה באופן מסודר על מנת שנוכל לספק תשובות מקצועיות ופתרונות הולמים אם נדרשים כאלה. כמו כן, נמסר לו שהפגישה תיקבע לאחר תקופת החגים, בשל העובדה שרבים מאנשי המקצוע בעירייה מצויים בחופש".

עוד כתבות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים