גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תל אביבים, סגרתם את המרפסת? תצטרכו לפתוח אותה בשביל תמ"א 38/1

ברבעים 3 ו־4 דורשת עיריית תל אביב לפתוח מרפסות שנסגרות, מה שמוריד מזכויות הבנייה של היזם ומקטין את הדירה החדשה שיקבלו הבעלים ● עו"ד מיטל טויסטר רוזנטל: "הסיכוי של יזם לשכנע דייר לשתף פעולה בפרויקט התחדשות תמורת ויתור על שבעה מ"ר מהסלון הוא קלוש"

הבית ברחוב מלצ'ט 59 בת''א. ''לא יכולים להרשות לעצמנו שיפוץ'' / צילום: איל יצהר
הבית ברחוב מלצ'ט 59 בת''א. ''לא יכולים להרשות לעצמנו שיפוץ'' / צילום: איל יצהר

המרפסות הסגורות אחד הדברים שמאפיינים את תרבות המגורים בישראל, וזה תקף במיוחד לדירות שנבנו בעשורים הראשונים שאחרי קום המדינה. מי שמשוטט במרכזי הערים הוותיקות לא יכול לפספס את ויטרינות הזכוכית והתריסולים, שהופכים את מה שהיו מרפסות, לעוד חדר, או להמשך טבעי של הסלון. עתה יזמים טוענים שעיריית תל אביב-יפו מתנה מתן היתר למיזמי התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38/1 במרכז העיר בפתיחה של המרפסות הסגורות.

הדרישה של העירייה מתייחסת רק לפרויקטים ברבעים 3 ו-4. גבולותיו של רובע 3 הם רחוב אבן גבירול במזרח, חוף הים במערב, נחל הירקון בכיוון צפון, ורחוב בוגרשוב מדרום. ואילו רובע 4 ממוקם בין הרחובות בני דן/הרב קוסובסקי בצפון; רחוב אבן גבירול במערב; רחוב שאול המלך בדרום ונתיבי איילון/דרך נמיר במזרח. בשני הרבעים האלה קודמו בשנים האחרונות תוכניות בניין עיר (תוכניות הרבעים) שמעודדות התחדשות עירונית, בעיקר במתכונת של הריסה ובנייה מחדש, תוך שימור המרקם הקיים.

המינוח "תחום ההכרזה", מכוון לאזור של הכרזת העיר הלבנה על ידי אונסק"ו. אזור זה ממוקם ברובו ברבעים 3 ו-5, ובחלקו הקטן ברבעים 4 ו-6. מסמך ההנחיות שהוציאה עיריית ת"א למדיניות התכנון בתחום אזור ההכרזה מקנה למרפסות חשיבות מיוחדת במינה: "המרפסות הן מאפיין אדריכלי בולט של אזור ההכרזה והן בעלות חשיבות חברתית, פונקציונלית ואקלימית, כמו גם משקל מרכזי בעיצוב חזיתות הבניינים והנוף העירוני".

"גם ככה אין הרחבה"

עו"ד מיטל טויסטר רוזנטל מסבירה: "נספחי העיצוב של תוכניות הרבעים 3 ו-4, קובעים שהעירייה תדרוש פתיחה של המרפסות רק במקרים של מרפסות עגולות, מצולעות, או פינתיות. כל זה בהתאם לשיקול דעת של הוועדה המקומית. אבל זה לא מה שקורה. לאחרונה אנחנו נתקלים בהמון מקרים שבהם העירייה מתנה את היתרי הבנייה לחידוש הבניינים בפתיחת המרפסות. הסיכוי של יזם לשכנע דייר לשתף פעולה בפרויקט התחדשות תמורת ויתור על שבעה מ"ר מהסלון הוא קלוש. אנחנו מדברים על אזור ההכרזה של 'העיר הלבנה’, שבו אין במילא זכויות בנייה. גם ככה הפרויקטים מציעים הרחבה מינימלית של הדירות, או בלי שום הרחבה".

העירייה: "לא מעכבים"

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בעניין: "ב־20 השנה האחרונות, ובמיוחד לאחר ההכרה בעיר הלבנה כאתר מורשת עולמי בשנת 2003, מדגישה העירייה את חשיבותן של המרפסות כאחד ממאפייניה הבולטים של העיר תל אביב-יפו ומרכיב אדריכלי בעל משקל מרכזי בעיצוב בחזיתות הבניינים והנוף העירוני. למרפסות חשיבות חברתית, פונקציונלית ואקלימית. לראיה, גם התושבים הבינו את תרומתה של המרפסת הפתוחה לאטרקטיביות של דירת המגורים. בשנים האחרונות קיימת מגמה של פתיחת מרפסות בשיפוץ דירות והעירייה מברכת על כך. מגמה זו אף התחזקה עוד יותר בתקופת הסגרים שנכפו בזמן משבר הקורונה.

"הדרישה לפתיחת מרפסות שסגירתן לא אושרה כדין או החורגות מקווי הבניין המותרים, נעשית בהתאם להנחיות עיצוב באזור ההכרזה, המהוות נספח בלתי נפרד מהוראות תוכניות הרבעים. בניגוד לנטען, דרישה זו לעמוד בהוראות התוכנית אינה מעכבת קידום פרויקטים או היתרים".

"אחד יכול להטיל וטו"

עמית קסטן יחזקאלי מתגוררת בבניין ברחוב מלצ’ט 59 בתל אביב. היא מספרת שדיירי הבניין שבו היא מתגוררת אינם מוכנים לפתוח את המרפסות הקדמיות, וזה מה שמפריע לקידום שיפוץ הבניין: "הבניין שלנו הוא משנות ה-30, בן שתיים וחצי קומות, והדרישה של העירייה היא לפתוח את כל המרפסות כפי שהיו במקור. מה שאומר שאנחנו מאבדים בערך 20% משטח הדירה שלנו, כי כולם סגרו מרפסות בדרך זו או אחרת. יש שכנה מתחתיי שזה פוגע לה בחדר השינה.

"נוסף לכך, זה גורם לקצת סכסוכים בין השכנים כי החזיתות צריכות לפתוח והעורף לא - הם מקבלים את מה שהיה להם בלי בעיה. מה שיקרה זה שלא יהיה פרויקט תמ"א. שיפוץ בניין זה לא רלוונטי כי אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו. זה עולה הון תועפות. לא תהיה מעלית. התמ"א הייתה יכולה לפתור את כל הבעיות האלה".

יוסי חסון, מחברת יזמות הנדל"ן My Town שמתמחה בהתחדשות עירונית, מספר לגלובס ש"לנו לוקח שלוש שנים עד שאנחנו יורדים לביצוע מיום חתימת ההסכם הדיירים.
"אף אחד לא תיאר לעצמו במעמד חתימת ההסכם שתצוץ פתאום דרישה כזו לפתיחת המרפסות והקטנת הדירות. יש לי הרבה פרויקטים בקונפיגורציה כזאת. בחלקם, במקומות שיש תוספות ניכרות, הצלחתי לשכנע דיירים. בפרויקטים אחרים נוצר מצב שבו מספיק שיש דייר אחד שלא מוכן לפתוח את המרפסת ואני לא יכול לקדם את הפרויקט.

"כדי לחדד את הנקודה. בתמ"א 38, או בתוכנית הרבעים, ניתן להתקדם בפרויקט כשיש שני שלישים מהדיירים שמסכימים. דרישת העירייה לפתיחת מרפסות נותנת לדייר אחד סרבן זכות וטו".

עוד כתבות

עמית גל, יו''ר רשות שוק ההון ודני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: מארק ניימן (לעמ), יוסי כהן

יותר שקיפות ויותר תחרות: כך התחזק מעמד השירות בקרב הגופים הפיננסיים

מדד השירות של רשות שוק ההון וסקר בנק ישראל מלמדים על שביעות-רצון הלקוחות מהשירות שהם מקבלים ● מי מוביל בכל תחום, ומי השתפר לעומת השנה הקודמת?

מימין: איתמר פנץ, אייל בן שושן, עמית גור, יוסי לוי ונועם בר דוד / צילום: רלי אברהמי

משרדי עורכי הדין שהתמזגו, והתפצלו שוב בתוך חודשים

המיזוג שהוכרז לפני פחות משנה בין משרד סלומון ליפשיץ בן ה־100 למשרדו של יוסי לוי בוטל בסוף שנת 2025 ● השם החדש לא אומץ, הכתובות לא אוחדו ושני הצדדים חזרו לפעול בנפרד

תא''ל במיל רן כוכב, לשעבר דובר צה''ל / צילום: כדיה לוי

רן כוכב: "המצב הבינלאומי שלנו קשה מאוד, שלא לומר אנוש"

בכנס השירות של גלובס, הציע תא"ל רן כוכב דובר צה"ל לשעבר, להקים רשות לאומית להסברה, שתהיה אזרחית, א-פוליטית וכפופה למשרד ראש הממשלה ● "אחרי מחדל ה-7 באוקטובר, הגיעו ההצלחות הצבאיות והמבצעיות, אבל לא הצלחנו לתרגם זאת להצלחה אמיתית, הצלחה מדינית", אמר

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

בעלי ביטוח מנהלים? פיצוי של עשרות אלפי שקלים בדרך אליכם

בית המשפט המחוזי קבע כי 7 חברות ביטוח ישלמו למבוטחים בהקדם האפשרי סכום שנע בין 600 מיליון למיליארד שקל ● אלו חברות יצטרכו לשלם, מי זכאי לכסף והאם לנתבעות יש מה לעשות כעת?

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות, בכנס השירות של ישראל / צילום: כדיה לוי

משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות: "היקף המשכנתאות צפוי להיות אחד הגבוהים ב-5 השנים האחרונות"

משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, התייחס בכנס השירות לאתגרים בשוק הנדל"ן ולהחלטת הריבית האחרונה ● "היקף המשכנתאות הצפוי ב-2026 יעמוד להערכתי בין 120-110 מיליארד שקל" ● עוד לדבריו: "עצמאות בנק ישראל חשובה לאיזון מוניטרי ופיסקלי"

שליח וולט / צילום: Shutterstock

הסתיימה התקלה בוולט: שירות המשלוחים חזר לסדרו

בעקבות תקלה גלובלית, שירות המשלוחים של וולט נסגר בשעות הצהריים - בפעם השלישית החודש - אך בהמשך התקלה תוקנה ● עפ"י גורמים בחברה, מקור התקלה היה באפליקציית השליחים, שלא אפשרה להם לסמן שמסרו את המשלוח

אילוסטרציה: Shutterstock

יחס החוב־תוצר הפך למטרה המרכזית, והשירותים הציבוריים התייבשו

ישראל היא מרכז טכנולוגי גלובלי ששקול לטקסס, אז למה אנו עדיין נלחמים על כל שקל ומחכים שעות בתורים? ● לטענת מומחים, הממשלות לאורך שנים העדיפו ביצועים מאקרו־כלכליים יפים על פני שיפור חיי האזרחים • בין המאקרו למיקרו 

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס הירושלמית נערכת לסבב פיטורים

לגלובס נודע כי לייטריקס, המוכרת בעיקר כמפתחת אפליקציית Facetune, צפויה לבצע צמצומים כחלק משינוי רחב בפעילותה ● לפי שעה טרם ברור מה יהיה היקף הפיטורים ● באוקטובר אשתקד הודיעה לייטריקס על פיטורי כ־85 עובדים במקביל לגיוס של כ־30 עובדים חדשים לתפקידי בינה מלאכותית. השבוע נחשף בגלובס כי וויקס תפטר עד 1,000 עובדים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה במגמה מעורבת; מדד הקלינטק זינק, מניות הנפט נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2%, ת"א 90 זינק בכ-1.6% ● המסחר בת"א התנהל לאור העליות בבורסות בעולם והאופטימיות לגבי המו"מ בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט בעולם ירדו, אחרי שבאיראן דווח על הגעה לטיוטה ראשונית של הסכם מסגרת עם ארה"ב ● דיסקונט: הפחתת הריבית לא תעצור את השקל, למרות התרחבות פער הריביות

החברות שפיצחו את השיטה: כנס השירות של ישראל 2026

כנס השירות של ישראל, שנערך בשיתוף בנק מזרחי טפחות, עוסק במגמות ובמחקרים העדכניים בתחום השירות ● בכנס יפרסמו תוצאות של סקר חדשני, הנערך בידי גלובס, שיחשוף את החברות הטובות ביותר בשירות

סניף קרפור בקריית אונו / צילום: טלי בוגדנובסקי

סניפים חדשים ועלייה במכירות הקפיצו את הכנסות קרפור ב-8% ברבעון

באלקטרה צריכה מציינים כי המכירות של רשת קרפור ברבעון הושפעו מעיתוי חג הפסח וממבצע "שאגת הארי" ● שיעור הרווחיות הגולמית עמד על 26.8%, שחיקה קלה לעומת 27.5% ברבעון המקביל אשתקד

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס השירות של ישראל / צילום: כדיה לוי

מו"ל גלובס אלונה בר און: "השירות שלנו הוא לשים את הקורא במרכז"

מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה את כנס השירות של גלובס וציינה כי לשיטתה שירות נוגע לכל חלקי הארגון: משיווק ומכירות, דרך המחלקה המשפטית ועד משאבי אנוש ● ומה השירות שגלובס מספקים? "לתת נתונים ועובדות במקום פוליטיקה. לשים את הקורא במרכז"

בוול סטריט עוקבים אחרי מהלכי הנשיא טראמפ / צילום: ap, Richard Drew

המשקיעים בוול סטריט רצים למניות, הם כנראה לא שמים לב לסיכון שמעבר לפינה

הפער בין תשואת הרווח של שוק המניות לבין תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב, כפי שמשתקף במדד פרמיית הסיכון במניות, הצטמצם ● כשהמצב הגיאופוליטי והחשש מאינפלציה הובילו דווקא לעלייה בתשואות האג"ח - האם נדרשת יותר ספקנות כלפי הראלי במניות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מה יעלה בגורל הבניין בגלילות? כך נראית ההיערכות לפיטורי הענק בוויקס

לאחר חשיפת גלובס על מהלך הפיטורים הנרחב בוויקס, המנכ"ל אבישי אברהמי הוציא מייל לעובדים וניסה להרגיע את הרוחות ● בחברה נערכים לטלטלה, בעוד פעילות Base44 תוחרג כנראה ● בשוק תוהים לגבי נחיצות המשרדים והשטחים המסחריים ששוכרת החברה

דרור רוסמן, מור חלוץ וליאת מנשה, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

"נדע לפני הלקוח מה תהיה הפנייה שלו”: העתיד של מוקדי השירות בעידן ה-AI

בפאנל "שירות כמנוע צמיחה" בכנס השירות של גלובס שוחחו מור חלוץ, סמנכ”לית השירות בחברת החשמל; דרור רוסמן, סמנכ”ל החטיבה הפרטית בבזק; וליאת מנשה, מנהלת אגף השירות בשטראוס מים, על השפעת הבינה המלאכותית על עולם השירות ועל מקומם של הנציגים האנושיים בעידן הדיגיטלי • המשתתפים סיפרו כיצד הנציגים הדיגיטליים כבר מטפלים בחלק משמעותי מפניות הלקוחות וזוכים ליחס אישי ומפתיע

טראמפ וחמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

באיראן חוששים: טראמפ עשוי להכריז על הסכם באופן חד-צדדי

דיווחים באיראן: "בידינו הטיוטה הראשונית של הסכם המסגרת עם ארה"ב". בבית הלבן מכחישים ● צה"ל הרחיב את פעילותו אל מעבר לקו הצהוב בלבנון ● הצי של משמרות המהפכה: המעבר במצר הורמוז של ספינות של מדינות "עוינות" עדיין אסור ● יועצו של המנהיג העליון של איראן: "הערובה האמיתית לשרידותו של ההסכם היא מצר הורמוז • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

"אללה איסטור כמה מסים שילמתי": הייטקיסטים מגיבים לתוכנית הדרמטית של רשות המסים

חשיפת גלובס, לפיה רשות המסים מקדמת הצעת חוק לחייב בוגרי יחידות עילית של צה"ל לרשום חברות בארץ ולשלם בישראל מס במשך עשור, הציתה ביקורת בהייטק ● בכירים בענף מזהירים כי המהלך יוביל לבריחת יזמים לצמיתות מהארץ, אך לצד זאת נשמעים גם קולות התומכים ביוזמה ● ברשות מתעקשים שמדובר ב"משאב טבע לאומי"

ליאת שטראוס, משנה למנכ״ל מנהלת חטיבת שירות, משאבי אנוש ותפעול, כלל / צילום: כדיה לוי

ליאת שטראוס: "ה-AI יכול לנתח מידע, אבל הלקוח צריך מישהו שאפשר לסמוך עליו"

בכנס השירות של גלובס, ליאת שטראוס, המשנה למנכ"ל מנהלת חטיבת שירות, משאבי אנוש ותפעול בחברת הביטוח כלל, סיפרה על האופן שבו הם בוחנים כיצד הלקוח מרגיש: "חייבים לרדת לרמת הפרטים, זה לא יכול להישאר בגרף או רק כמספר" ● וגם: למה היא חושבת שבעולם הביטוח ה-AI לא יכול להחליף את המגע האנושי?

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון שקל על מחסן: פיצוי חריג לדייר סרבן

המפקחת על רישום המקרקעין קבעה כי היחידה רשומה בפנקסי המקרקעין, ורשומים לה חלקים יחסיים ברכוש המשותף, ואף אם איננה קיימת בפועל או אם אין לה זכות קיום, יש להכיר בערכם הכלכלי של זכויות בנייה הצמודות לה

יואב זייף, מנכ''ל סטרטסיס / צילום: סטרטסיס

סטרטסיס קונה מננו דיימנשן חברה שנרכשה אשתקד בפי 3

לפני כשנה, ננו דיימנשן רכשה את חברת MarkForged ב-116 מיליון דולר, סטרטסיס רוכשת אותה ב-42.5 מיליון דולר