גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההישענות על השקעות סיניות: הנזק רב על התועלת

מן הראוי כי אותם אלה שסוברים שהגדלת הסחר וההשקעות של סין בישראל תניב לנו יתרונות חוץ, ישקלו זאת היטב מחדש ● אם סין צריכה לבחור בין השקעותיה בישראל לבין גישה לנפט ולנמלים ערבים, הבחירה ברורה

נמל גואנגג'ואו בסין / צילום: Shutterstock, GuoZhongHua
נמל גואנגג'ואו בסין / צילום: Shutterstock, GuoZhongHua

סין ואיחוד האמירויות הערביות שוב בכותרות: החברה הסינית, Shanghai International Port Group ( SIPG) הודיעה לאחרונה על השלמת שיפוץ נמל חיפה, וחברת מובדאלה פטרוליום מאבו דאבי שרכשה מדלק קידוחים את חלקה במאגר הגז (22%) הטבעי של תמר מול חופי ישראל. המשותף לשתי עסקאות הענק - שתי החברות הינן בבעלות ממשלתית.

בשנת 2014 רכשה חברת Bright Food Group, בבעלות ממשלת סין, את השליטה בתאגיד תנובה. כמו כן, בשנת 2014 החל משרד התחבורה לרכוש אוטובוסים מחברות מסין, כולל חברת BYD, גם היא בבעלות ממשלתית. ובשנת 2014 החברה הסינית Harbour Engineering Company, אף היא בבעלות המעצמה הדיקטטורית, עלתה על המכרז לבנייה ותפעול הנמל הדרומי באשדוד. בשנת 2015 זכתה SIPG הממשלתית במכרז להקמת והפעלת נמל המפרץ בחיפה, עם חוזה ל-25 שנים, ובאותה שנה גם חברת The China Railway Tunnel Group שכמובן גם היא בבעלות השלטון זכתה במכרז לסייע בבניית הרכבת הקלה בתל אביב, וכך זה ממשיך.

אחת הסיבות, לכאורה, שממשלות נתניהו בשנים האחרונות עודדו השקעות של ממשלת סין הייתה כתוכנית ב', במידה והאנטישמיות הגואה במערב תימשך ותשפיע על יחסי ארה"ב והאיחוד האירופי עם ישראל. הרציונל מאחורי זה הוא ההערכה הנכונה שכמדינה וכלכלה קטנה, ישראל זקוקה לשותפות אסטרטגית עם כוח צבאי וכלכלי גדול כדי להתגבר על ברית ערבית הנחושה להסיר אותנו ממפת העולם. המזרח האסייתי נראה כבעל ברית טבעי מכיוון שאין לו היסטוריה אנטישמית. במקרה של עידוד איחוד האמירויות להשקיע במשאבי טבע ישראליים, נראה שהרציונל הוא לבסס את הסכמי אברהם שנחתמו בתקופת ממשלת נתניהו.

בשנת 2013 השיק הנשיא הסיני שי ג'ינפינג את יוזמת החגורה והכביש (B elt and R oad I nitiative) של סין. היוזמה היא תוכנית פרויקטים להשקעה ופיתוח שנועדו להשתרע מאסיה ועד אירופה, כולל המזרח התיכון ואפריקה. ברשימת הפרויקטים נכללת הקטגוריה הכללית של פיתוח נמלים לאורך האוקיינוס ​​ההודי, מדרום מזרח אסיה עד למזרח אפריקה וחלקים מאירופה. סין נקטה בשתי אסטרטגיות ב-BRI עבור מכרזי תשתיות: הצעות מחיר בעלויות שנמוכות משמעותית מעלותן הריאלית, והצעת מימון במדינות בהן השלטון המקומי לא יכול לגייס אלטרנטיבה מימונית אחרת.

עד כה, כ-60 מדינות גילו עניין בפרויקטים של BRI (שני שלישים מאוכלוסיית העולם) בעלות ותחזוקה שוטפת בהיקף עסקאות של 200 מיליארד דולר. תאגיד ההשקעות מורגן סטנלי העריך כי סך ההשקעות צפוי להגיע ל-1.2 טריליון דולר עד שנת 2027, כאשר המרכז לפיתוח גלובלי צופה מספרים גבוהים בהרבה ומעריך כי סך ההשקעות עבור BRI יגיע ל -8 טריליון דולר.

לנכונות הסינית לממן פרויקטים למדינות עניות יש תנאים. פרויקטים במימון סיני חייבים להתבצע על ידי חברות סיניות בבעלות המדינה. מכיוון שמדינות המקבלות מימון כזה חייבות להשתמש בחברות סיניות, המחירים מנופחים על ידי הקבלנים. המרכז לפיתוח גלובלי העריך כי 23 מדינות מתפתחות המקבלות מימון סיני לא יצליחו להחזיר את החוב ובכך למצוא את עצמן כפופות להשפעה סינית מוגברת.

כמה ממבקרי תוכנית BRI העלו את השאלה האם זו אינה ממטרותיה האמיתיות של ה-BRI: הגדלת אחיזתה של סין במדינות מתפתחות העשירות במשאבי טבע או נמלי ים במיקום אסטרטגי? אם נשווה זאת לתוכנית מרשל של ארה"ב לאחר מלחמת העולם השנייה, מה שנראה הוא שסין משתמשת בכוחותיה הכלכליים כדי להרחיב את עוצמותיה הפוליטיות והדיפלומטיות.

אם יש כאלה שחושבים שהגדלת הסחר וההשקעות של סין בישראל יניבו לנו יתרונות חוץ, עליהם לשקול זאת מחדש; במהלך העימות האחרון עם עזה, סין תמכה בהחלטה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לחקור "הפרות" ישראליות בשטחים הפלסטינים הכבושים. סין הזמינה שלוש מפגשי חירום בטווח של 7 ימים; גינתה את התמיכה האמריקאית בהגנת ישראל נגד מתקפות הטילים של חמאס; בעיתונות הסינית נקטו במתקפות אנטישמיות נגד ישראל. אם סין צריכה לבחור בין השקעותיה בישראל לבין גישה לנפט ולנמלים ערבים, הבחירה ברורה.

סין היא בחירה גרועה ביותר עבור ישראל כמעצמת-על שתעניק חסות ביום סגריר. היתרון של ארה"ב כנותנת חסות הוא הסכיזופרניה הפוליטית שלה. האינסטינקט הטבעי שלה הוא להיות מבודדת, כפי שהייתה במשך דורות לפני מלחמת העולם הראשונה (גם הימין וגם השמאל הפוליטי). היא נוטה לגיוון ולשותפות במקום לשלוט (השמאל), והיא רואה את עצמה מיועדת להנהיג את העולם (הימין). שלושת הרגשות הללו הופכים אותה לשותפה אידיאלית שעובדת איתנו, ואף מגינה עלינו כחברת המחנה הפוליטי שלה. לסינים אין מאבק רגשי: ההנהגה הסינית היא כולה גברית אלפא ובעלת אובססיה לשליטה, הן פנימית והן חיצונית. היא לא משתפת פעולה עם מדינות קטנות יותר, אלא הופכת אותן למדינות ואסאליות.

באופן דומה, בסבב הלחימה הבא בין ישראל לפלסטינים, איחוד האמירויות ייכנס ללחץ מצד מדינות ערב לתמוך בפלסטינים ולהשתמש בנכסיו לטובתם. מכיוון ש- מובאדאלה היא חברה בבעלות המדינה, החברה תקבל את החלטות הממשלה שלה.

הבעיה הנובעת מכך היא שממשלת ישראל מאפשרת ממעצמת העל החזקה בגוש המזרחי שקוראת תיגר אמיתי על העליונות האסטרטגית האמריקאית להכניס רגל משמעותית בכלכלה הישראלית- בין אם על ידי רכישת שליטה בחברה ישראלית גדולה, השתתפות במכרזים של ממשלת ישראל או רכישה של משאבים טבעיים. מה שברור מ- BRI הוא שההבדל בין החברות הממשלתיות הללו לבין האינטרסים של מדיניות החוץ של ממשלותיהן הוא צר מאוד, וספק רב אם לטובתנו.

אם ישראל צריכה סיבה אובייקטיבית להגביל חברות ממשלתיות מהשקעה בישראל, היא יכולה לאמץ את מדיניות ארגון הסחר העולמי בנושא dumping כדי לאסור הצעות מחיר מתחת לעלות במכרזים. איסור כזה ימנע מממשלה או חברה זרה לסבסד הצעות במאמץ הן לערער חברות מקומיות והן להבטיח אחיזה בתשתיות מקומיות.

בנוסף, ייתכן שממשלת ישראל תרצה לשקול חקיקה שפשוט תמנע מחברות בבעלות ממשלתית לרכוש אינטרסים בחברות ישראליות הנסחרות או להשתתף במכרז ממשלתי או לרכוש משאבי טבע ישראליים. אם היא צריכה תקדימים או דוגמאות כדי למנוע השקעות ממשלתיות זרות, היא לא צריכה לחפש רחוק יותר מסין. השקעות זרות בנדל"ן, חברות ותשתיות סיניות הינן בפיקוח הדוק ובדרך כלל אסורות רכישתם על ידי זרים. עלינו לאמץ את הדוגמה שלה.

הכותב הוא מרצה לכלכלה ומנהל עסקים במרכז האקדמי לב וטורו קולג' ישראל

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק