גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהנזק שגורמת אינסטגרם לנערים ועד להנחות הסלב: תחקיר ענק חושף את הסודות האפלים של פייסבוק

תחקיר מהדהד של "וול סטריט ג'ורנל" מציג איך מכופפת הרשת החברתית את הכללים עבור משתמשים בעלי פרופיל גבוה, כיצד הסתירה מידע שקושר בין פגיעה נפשית בצעירים להתמכרות לאינסטגרם, ואיך משמשת הפלטפורמה בידיעתה לסחר בבני אדם ולהזמנות של רצח ● סגן נשיא בפייסבוק: "מבינים את האחריות של תפעול פלטפורמה גלובלית. המאמרים הכילו טענות שגויות"

חברות ענק כמו פייסבוק מורגלות בשנים האחרונות לביקורות מכל כיוון אפשרי. אבל תחקיר ענק וממוקד בן חמישה פרקים כמו זה שהוטח בחברה על ידי וול סטריט ג’ורנל הוא בכל זאת ציון דרך. התחקיר של הג’ורנל חושף את האופן שבו החברה התעלמה מבעיות ומכשולים, אבל לא באמת פעלה כדי לתקן אותם.

מה מכיל התחקיר העיתונאי של הג’ורנל, ועם איזה שאלות קשות מתמודדת פייסבוק בימים האחרונים.

תחקיר ראשון: פייסבוק מאפשרת הנחות סלב ל־5.8 מיליון משתמשים

מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק, אמר בעבר שפייסבוק מאפשרת ליותר מ-3 מיליארד משתמשים לדבר באופן שווה, ושהכללים חלים על כולם באותה צורה. אלא שהוול סטריט ג’ורנל חושף את קיומה של מערכת שמגנה על לפחות 5.8 מיליון משתמשים בעלי פרופיל גבוה בשנת 2020 כמו מפורסמים ופוליטיקאים. המערכת, בשם "cross check" שומרת על משתמשים מסוימים מפני פעולות אכיפה של כללי הרשת החברתית - משמע: אותם משתמשים רשאים לפרסם מה שהם רוצים, גם אם זה מפר את הכללים של פייסבוק.

אחת הדוגמאות שהוצגו בתחקיר הייתה סיפור האונס של ניימאר. בשנת 2019, פרסם הכדורגלן הברזילאי צילומי מסך משיחה עם אישה שטענה כי אנס אותה, וכעת היא סוחטת אותו. בשיחות נכללו שמה ותמונות עירום שלה, בניגוד לנוהל של פייסבוק שמחייב הסרת תכנים שמשולב בהם עירום. בבדיקה פנימית של החברה התגלה כי המערכת חסמה למשך יממה את מנהלי התוכן של פייסבוק מהסרת הסרטון - מה שהוביל לכך ש-56 מיליון משתמשים ראו את מה שפייסבוק תיארה במסמך נפרד כ"פורנו נקמה".

לא רק ניימאר ברשימה, אלא דמויות מוכרות כמו נשיא ארצות-הברית לשעבר דונלד טראמפ שהיה ברשימה עד שהושעה מהזירה. בסקירה פנימית של פייסבוק בשנת 2019, נכתב כי "בניגוד לשאר הקהילה, אנשים אלה יכולים להפר את הכללים שלנו בלי השלכות". לפי התחקיר, פייסבוק ביקשה משותפים בודקי עובדות רטרואקטיבית לשנות ממצאים לגבי פוסטים של חשבונות חשובים, ו-ויתרה על עונשים רגילים על הפצת "פייק ניוז" להגדרתה כדי להימנע מתקריות פוליטיות.

אז איך זה עבד? אם משתמש VIP היה מפר את המדיניות, פייסבוק הייתה יוצרת עימו קשר ומספקת לו חלון זמן של 24 שעות כדי לתקן - אחרת היא תסיר את התוכן בעצמה. לפי התחקיר, התעסקות עם תוכן של משתמש VIP דורשת אישור של בכירים בפייסבוק, לעתים עד התערבות של צוקרברג עצמו או סגניתו שריל סנדברג.

דובר פייסבוק, אנדי סטון, אמר ש"פייסבוק עצמה זיהתה את הבעיות עם המערכת ופעלה לטפל בהן". סטון הוסיף כי החברה שמה לה למטרה לחסל את החסינות המוחלטת הזו במחצית הראשונה של 2021.

תחקיר שני: פייסבוק ידעה שאינסטגרם מזיקה לנוער, אך המשיכה

התחקיר של הג’ורנל חושף מסמכים לפיהם פייסבוק גילתה שוב ושוב שאינסטגרם - הרשת החברתית אותה רכשה ב-2012 תמורת מיליארד דולר - מזיקה לבני נוער.
לפי התחקיר, כ-22 מיליון בני נוער נכנסים לאינסטגרם בארצות-הברית מדי יום, מול 5 מיליון בני נוער שנכנסים לפייסבוק. הממצא המרכזי - בנות נוער נפגעות במיוחד מהאלגוריתם של אינסטגרם. במצגת פנימית של פייסבוק הובאו הנתונים הבאים: "32% מבנות נוער אמרו שכשהרגישו רע עם הגוף שלהן, אינסטגרם גרמה להן להרגיש יותר גרוע", נכתב. עוד הוצג כי בקרב בני נוער שדיווחו על מחשבות אובדניות, 13% מהמשתמשים הבריטים ו-6% מהאמריקאים תלו את הבעיה באינסטגרם.

על פי מסמכים שהובאו בתחקיר, החוקרים הזהירו שאינסטגרם היא מוצר ממכר וכי "בני נוער מאשימים את אינסטגרם בעלויות בשיעור החרדה והדיכאון". על פי המסמכים, "בני נוער אמרו לנו שהם לא אוהבים את משך הזמן שהם מבלים באפליקציה אבל הם מרגישים שהם חייבים להיות נוכחים". על פי החוקרים, פייסבוק התקשתה לנהל את הבעיה ולטפל בה לצד שמירה על האפליקציה כממכרת.

צוקרברג אמר בדיון בקונגרס במרץ 2021, כי "במחקר ראינו כי לשימוש באפליקציות חברתיות יכול להיות יתרונות חיוביים לבריאות הנפש". כשסנטורים ביקשו לראות את המחקרים הפנימיים, פייסבוק אמרה שמדובר במחקר קנייני והוא "נשמר חסוי לקידום דיאלוג גלוי ופתוח וסיעור מוחות בצורה פנימית בחברה".

בבלוג החברה הגיבו על התחקיר: "המדיה החברתית אינה טובה או רעה מטבעה לאנשים. רבים מוציאים אותה מועילה ביום אחד, ובעייתית למחרת. מה שנראה הכי חשוב הוא האופן שבו אנשים משתמשים במדיה חברתית, ובמצב הרוח שלהם כאשר הם משתמשים בה".

תחקיר שלישי: למה בפייסבוק שינו את "הניוז פיד" כדי שיעודד שליליות

חברות רבות וגופי מחקר מנסים להבין איך האלגוריתם של פייסבוק עובד ואיך הוא משתנה עם הזמן. לפחות במקרה אחד, ב-2018, פייסבוק סיפרה בצעד חריג כי ביצעה שינוי משמעותי לאלגוריתם שלה ל"ניוז פיד". לפי המסמכים, פייסבוק יצרה נוסחה כדי לבדוק עד כמה פוסט מסוים גורף אינטראקציה משמעותית - ולפי המידע הזה סידרה את הניוז פיד. צוקרברג הציג את המהלך כהקרבה, ואמר כי "זה לא מספיק רק לחבר אנשים, אנחנו צריכים לוודא שהקשרים הם חיוביים. עלינו לוודא שאנשים לא משתמשים בפייסבוק כדי לפגוע באחרים או להפיץ מידע שגוי".

אבל לפי המסמכים שהוצגו בוול סטריט ג’ורנל, זו לא כל האמת. החוקרים זיהו שמפרסמים ומפלגות פוליטיות כיוונו מחדש את הפוסטים שלהם "למחוזות הזעם והסנסציות", כך נכתב בתחקיר. ככל שיש יותר זעם, כך יש יותר תגובות ומעורבות גדולה יותר.

כמה מפלגות פוליטיות באירופה אמרו לפייסבוק שהאלגוריתם שלהם גרם להם לשנות עמדות מדיניות, כדי שיהדהדו יותר בזירה, כך לפי המסמכים. אותן מפלגות אמרו שהשינוי הגדול הזה דחף אותם לייתר פוסטים שליליים ומקטבים.

עובדים בצוות מיוחד עבדו על מספר שינויים כדי לטפל בבעיה הזו. אלא שצוקברג בעצמו התנגד לכמה מהתיקונים, כך עולה מהמסמכים, מכיוון שחשש שהם עלולים לפגוע במטרה אחרת של החברה - לגרום למשתמשים לייצר מעורבות בזירה.

תחקיר רביעי: פייסבוק התעלמה מפעילות גלויה של קרטל סמים

על פי עשרות מסמכים פנימיים של פייסבוק, עובדים בחברה הדליקו נורות אדומות לגבי אופן השימוש בפייסבוק במדינות מתפתחות מסוימות. העובדים ציינו כי סוחרי בני אדם במזרח התיכון השתמשו בפייסבוק כדי לפתות נשים לתעסוקה פוגענית כמו עבדות או עבודות מין. במקרה אחר, עובד שהיה שוטר הזהיר על קרטל סמים במקסיקו שמשתמש בגלוי בפייסבוק כדי לגייס, לאמן ולשלם עבור רוצחים שכירים. למרות האזהרות של אותו עובד פייסבוק לא מנעה מהקרטל לפרסם בזירות שלה.

במקרה אחר, עובדים הזהירו כי קבוצות חמושות באתיופיה משתמשות בגלוי בפייסבוק כדי לעודד אלימות נגד מיעוטים אתניים.

עובדים מתארים את האלימות במיאנמר כקריאת השכמה לאחריות של פייסבוק בעולם המתפתח. צוקרברג כתב מכתב התנצלות לפעילים על התפקיד של פייסבוק והתחייב לעשות יותר. לפי המסמכים, פייסבוק לא הצליחה לבנות מערכות אוטומטיות כדי לטפל בתוכן הבעייתי שם, ואין לה מספיק עובדים הדוברים בשפות הרלוונטיות. במסמך פנימי של פייסבוק, נכתב "רוב פעולות היושרה הגדולות שלנו בשנתיים האחרונות אינן פועלות ברוב העולם". נוסף על כך, פייסבוק לא מפרסמת את כללי הקהילה שלה בכל השפות הרלוונטיות, משמע יש משתמשים שפשוט לא יודעים מה מותר ומה אסור.

ולמה? מכיוון שחששו בחברה על פגיעה בעסקים המקומיים וששותפים עסקיים לא יחששו מזה.

פייסבוק אמרה השבוע שהיא החלה לתרגם את המדיניות לשפות אחרות.
על פי המסמכים, עובדים הזהירו את הממונים עליהם על סחר באיברים, פורנוגרפיה פעולות ממשלתיות נגד התנגדויות פוליטיות. כשבפועל, החברה מסירה דפים מעטים - בעוד שרבים מתוכם עדיין פועלים בגלוי.

בריאן בולנד, סגן נשיא פייסבוק לשעבר, שהתפטר מתפקידו בשנה שעברה, אמר שפייסבוק מיקדה את מאמצי הבטיחות שלה בשווקים עשירים יותר ועם ממשלות חזקות. פייסבוק אומרת שיש לה "אסטרטגיה מקיפה" במדינות בסיכון לאלימות, שמסתמכת על צוותים דוברי שפת אם ומשאבים ושיתופיות עם מומחים כדי לשמור על בטיחות האנשים.

תחקיר חמישי: צוקרברג ניסה לעודד חיסונים, אבל יצר את ההיפך

במרץ השנה פרסם מארק צוקרברג בדף הפייסבוק שלו מטרה שאפתנית במיוחד: החברה תשתמש בכוחה האדיר כדי לעודד 50 מיליון אנשים להתחסן נגד הקורונה. בהודעה הזו הוא חשף שיתופי פעולה עם ארגוני בריאות עולמיים ואף אמר שהחברה כבר חיברה שני מיליארד משתמשים למידע מהימן על הקורונה. עם זאת, עובדים בתוך פייסבוק הזהירו אותו שהמערכות של פייסבוק יכולות להוות בעיה.

החוקרים הזהירו כי בפייסבוק אכן מעודדים פוסטים מהימנים ואף מקדמים אותם, אך אותם פוסטים בנושאי החיסונים היו מלאי תגובות אנטי-חיסון שמטרתן לערער את המסר שצוקרברג פרסם. ההערות נעות מהתנגדויות אישיות לחיסונים ועד לתיאוריות קונספירציה.

המגמה הזו הדאיגה את ארגוני הבריאות בעולם. החוקרים אמרו שאפילו "מקורות מידע מהימנים לחיסונים הפכו למאגרים של תגובות נגד החיסונים", נכתב בתזכיר פנימי. "זו בעיה אדירה ואנחנו חייבים לתקן אותה", הוסיפו החוקרים. על פי המסמכים, גם כשמערכות האכיפה עבדו כמו שצריך, המערכות ששימשו לאיתור עמודי חיסונים להסרה לא התמקדו בתגובות אלא על הפוסטים עצמם.

אפשר לומר שפייסבוק שמה בראש סדר העדיפויות שלה את נושא הפצת החיסונים. פייסבוק נערכה לעזור לרשויות בתחומי הבריאות כדי לעודד את החיסונים. החברה פתחה את המשרדים שלה בקליפורניה כדי לקיים פגישה עם ענקיות האינטרנט האחרות, גוגל וטוויטר, כדי לדון על הפצת מידע בריאותי מציל חיים. על פי התכתבויות שנמסרו לוול סטריט ג’ורנל כחלק מבקת חופש מידע, צוקרברג פנה למנהל המכון הלאומי למחלות זיהומיות, אנתוני פאוצי’, ושאל איך יוכל לסייע באופן אישי.

ולמרות הרצון הטוב של המנכ"ל והחברה, פייסבוק הציפה את הרשת במה שהחוקרים הגדירו כ"מכשול לחיסון". מתנגדי חיסונים השתמשו בזירה כדי להפיץ ספקות על האיום במגיפה ועל החיסונים. נשיא ארצות-הברית ביידן אף אמר שהמידע השקרי שרץ בפייסבוק על הקורונה "הורג אנשים", אך אחר כך חזר בו.

פייסבוק ניסתה להילחם במידע השגוי והמטעה בפייסבוק, אך עדיין פוסטים בעייתיים פורסמו והגיעו למשתמשים. "אנחנו מתמקדים בתוצאות והנתונים מראים כי עבור אנשים בארצות-הברית בפייסבוק, ההיסוס לגבי החיסונים ירד בכ-50% מאז ינואר", אמר דובר פייסבוק, אהרון סימפסון.

פוסט־תחקיר: מה פייסבוק אומרת על מטחי הביקורת נגדה?

סגן נשיא בפייסבוק, ניק קלג, פרסם פוסט בבלוג החברה בתגובה לסדרת המאמרים הג׳ורנל, ואמר שהנושאים הם רציניים ומורכבים וזה "לגיטימי בהחלט שאנו נדרשים לתת דין וחשבון על ההתמודדות שלנו איתם. אבל מאמרים אלה הכילו טענות שגויות לגבי מה שאנו מנסים לעשות, וייחסו מניעים לא נכונים לעובדי ובכירי פייסבוק".

"במרכזה של סדרת המאמרים הזו ישנה טענה שהיא פשוט שקרית - כאילו פייסבוק עורכת מחקרים ואז מתעלמת מהם באופן שיטתי ומכוון, אם ממצאיהם אינם נוחים לחברה. הטענה מתאפשרת רק באמצעות בחירה סלקטיבית של אמירות ודוגמאות בודדות מתוך חומרים שהודלפו, תוך רידוד סוגיות מורכבות כאילו יש להן רק תשובה אחת נכונה". עוד הוסיף: "העובדה שלא כל רעיון שחוקר מעלה גם מיושם - אין משמעה כי פייסבוק אינה שוקלת כל הזמן מגוון שיפורים שונים".

"פייסבוק מבינה את האחריות המשמעותית הכרוכה בתפעול פלטפורמה גלובלית. אנו מתייחסים לכך בשיא הרצינות, ואיננו נרתעים מבדיקה וביקורת. אך אנו דוחים מהיסוד את העיוות והאפיון השגוי של עבודת החברה ומניעיה. הלוואי שיהיו תשובות קלות לנושאים אלה, ושבחירות שאנו עשויים לעשות לא יביאו להחלטות קשות - אך זה לא העולם שאנו חיים בו. נמשיך להשקיע במחקר בנושאים רציניים ומורכבים אלה, נמשיך לשאול את עצמנו את השאלות הקשות, ונמשיך לשפר את המוצרים והשירותים שלנו כתוצאה מכך", חתם.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה