גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזר העסקי לליברמן: לפתוח במבצע נרחב של הכשרות מקצועיות

נשיאות המגזר העסקי פנתה הערב לשר האוצר אביגדור ליברמן והתריעה: "תופעה מדאיגה: למרות שמספר המשרות הפנויות עומד על כ-135 אלף משרות (זהו שיא של כל הזמנים) לאחר פתיחת המשק, רמת האבטלה יורדת בקצב איטי"

לשכת תעסוקה ת''א / צילום: שירות תעסוקה
לשכת תעסוקה ת''א / צילום: שירות תעסוקה

130 אלף משרות פנויות, 60 אלף מתוכן דורשות הכשרה מקצועית אך רק כ-10,000 עובדים עוברים הכשרה נכון להיום. זוהי תמונת המצב שמציגה נשיאות המגזר העסקי במכתב ששיגרה לשר האוצר אביגדור ליברמן הערב (א'), במסגרתו הוצגה עמדתה בדבר הפסקת תשלומי החל"ת לבני 45 ומעלה, וכן נתונים בדבר צורכי הכשרה ומשרות פנויות במשק לאור ביטול החל"ת.

בפנייה צוין כי "המדינה נדרשת לפתוח במבצע נרחב של הכשרות מקצועיות עם דמי קיום למשתתפים, הרבה מעבר לקיים כעת, ובמיקוד באוכלוסיות המתקשות בהשתלבות בעבודה (בין השאר - בני 45 ומעלה). דווקא במצב בו מתבטלים תשלומי החל"ת, פתיחת מסלולי הכשרה יחד עם מענק דמי קיום למי שיבחר להשתתף בתוכניות הכשרה - יהפכו לאטרקטיביים ואפקטיביים, בשונה מהתקופה בה שולמו דמי החל"ת".

על פי דוח הלמ"ס, ביחס לחודש יולי 2021, שיעור המשרות הפנויות עמד על 4.98%. מספר המשרות הפנויות בחודש יולי עמד על כ-135 אלף משרות פנויות, לעומת כ-130 בחודש יוני 2021.

לטענת הנשיאות, התומכת בהחלטה על ביטול החל"ת והחלת מודל גמיש רק עבור ענף התיירות, "מדיניות התמיכה (בשוק העבודה) צריכה להתייחס להתפתחות היחס בין מספר המשרות הפנויות לבין מספר המובטלים. בהינתן עודף משרות פנויות במשק ואפשרויות תעסוקה זמינות, על המדינה להגביר את התמריצים לחיפוש עבודה ולהשתלבות בהכשרות מקצועיות".

בפנייה לשר האוצר, כותב יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי כי "מנגנון החל"ת נועד לגשר על תקופה בה המדינה חייבה אנשים ריחוק חברתי וסגרים ובשל כך - הייתה ירידה אקוטית במספר המשרות הפנויות. נכון להיום, נראית תופעה מדאיגה: למרות שמספר המשרות הפנויות עומד על כ-135 אלף משרות (זהו שיא של כל הזמנים) לאחר פתיחת המשק, רמת האבטלה יורדת בקצב איטי".

לטענתו, "אי-איושן של משרות אלו, בין השאר, בשל התמשכות תשלומי החל"ת והעדר הכשרות מקצועיות בהיקף הנדרש - גורם לעסקים להתקשות לעמוד בביקושים, ולמשק - לעבוד מתחת לכושר הייצור הפוטנציאלי שלו. אי עמידה בביקושים בשל מחסור בעובדים, בעיקר בהקשר של סביבת תחרותית בין לאומית - פוגעת בכושר התחרות של העסקים הישראליים, וצפויה לגרום להפסדי הכנסות ולקוחות לא רק בטווח המיידי, אלא גם בטווח הארוך".

הפרדוקס בענף המלונאות

אמיתי טוען כי אתגר איוש עובדים בעלי כישורים ההולמים לצרכי המעסיקים הפך לחריף יותר לאחר משבר הקורונה. "מצד אחד - במהלך המשבר, חברות רבות אימצו טכנולוגיות ושיטות עבודה חדשות, אשר יצרו צרכים ודרישות עדכניות לכישורי עובדים, ומצד שני - בהעדר תהליכי הכשרה נאותים במהלך משבר הקורונה - לא נוצר כל שינוי בכישורי העובדים".

על פי נתוני מנהלת המעסיקים המשותפת לזרוע התעסוקה ולמעסיקים עולה כי קיימת דרישה מיידית לקיום הכשרות לכ-60,000 אנשים לצורך השתלבות בתעסוקה. על פי נתוני הנשיאות כאמור, כיום, באופן מצטבר ובכל מסלולי ההכשרה יחד - רק כ-10,000 אנשים עוברים הכשרה.

הנשיאות מפרטת בפנייתה לשר האוצר נתונים מפורטים על שוק העבודה לפי ענפים, ובין היתר צוין בפנייה כי בענף המלונאות, שהעסיק 42 אלף עובדים בשנת 2019, הוצאו לחל"ת כ-37 אלף עובדים ו"נדנדת" הסגרים בהמשך גרמה לנזק רב בתחום עד שנוצר פרדוקס - קיימת תפוסה גבוהה במלונות הנופש ואילו במלונות התיירות הנכנסת, המצב ממשיך להיות גרוע עד חזרת התיירים. המחסור בעובדים קיים ברוב המלונות ובמקצועות החדרנות, הניקיון, המלצרות הטבחות ועוד, הוא ניכר הן במלונות הנופש והן במלונות התיירות.

מסקירה שביצעה הנשיאות בתקופה האחרונה בקרב המלונות, עולה שעל מנת להחזיר את מצבת כוח האדם למצב בו הייתה טרם המשבר, יהיה צורך בגיוס של כ-14,450 עובדים בכל המקצועות, המהווים כ-35% ממצבת העובדים הכללית ומתוכם כ-5,780 עובדים למקצועות החדרנות והניקיון.

כ-40% מהעובדים החסרים הינם חדרנים, עובדי ניקיון שטחים ציבוריים וניקיון מטבחים.

"המחסור כיום ניכר ברוב המקצועות כגון: מלצרות, קבלה, אחזקה ואפילו בטחון, אך לגבי מקצועות אלו שהינם הרוב, ימשיכו המלונות לעשות כל מאמץ בגיוס עובדים ישראלים, כולל תשלומי שכר גבוהים יותר ותמריצים הנהוגים בקרב רוב המלונות", נכתב בפניית הנשיאות וכן צוין כי "הבעיה החמורה מכל, היא חוסר היכולת לגייס עובדי חדרנות, ניקיון ושטחים ציבוריים. עובדים אלה מהווים כ-28% מכלל עובדי בית מלון (בממוצע). חשוב להבין שעבודת חדרנות וניקיון במלונות, היא עבודה קשה ושוחקת מאד ולצערנו הישראלים אינם מעוניינים לעבוד בה וכך היה גם בעבר".

לעניין החל"ת, צוין כי כל עוד ישנן המגבלות על תיירות נכנסת - וישנם מלונות שעיקר פעילותן נשענת על תיירות נכנסת - הבעיה צפויה להחריף לאחר חגי תשרי, במלונות התיירות הנכנסת כגון: בירושלים, תל אביב, הרצליה, נתניה, חיפה, עכו, נצרת ועוד. חלק ממלונות אלה יכולים לנסות לעבוד רק בסופי שבוע תוך שהם מתבססים על תיירות פנים, מכיוון שהצפי הוא שבאמצע השבוע הם יהיו ריקים. עבורם מבקשים בנשיאות כבר מפרוץ מגפת הקורונה לאשר מודל של חל"ת גמיש.

לגבי ענף האבטחה מציינים בנשיאות כי נכון להיום עומד הענף על מחסור של כ-4,000 מאבטחים. עם סיום תקופת החל"ת לא זוהתה חזרה של עובדי אבטחה לתפקידם הקודם. "עובדים בגילאים 23 עד 40 העדיפו כנראה לייצר לעצמם תקופת המתנה נוספת על מנת לבחון אפשרויות תעסוקה אחרות, שיש בהם לכאורה תנאיי העסקה ושכר משופרים יותר", נכתב בעמדת הנשיאות.

לטענתם, "המחסור של אלפי עובדים מעמיד את חברות האבטחה בפני יכולת מוגבלת לספק את שרותי האבטחה כפי שהתחייבו בחוזי ההתקשרות עם מזמיני השירותים, וחושף אותן להטלת קנסות כתגובה על אי עמידה בתקני האבטחה המוגדרים. 'הפיתוי' של מענק בדמות עבודה מועדפת לא קיים, ובכך אין לחברות האבטחה תמריץ מעודד לחזרה לעבודה ואו לגיוס מועמדים חדשים. ענף האבטחה, שלא כמו ענפי המלונאות, הבניין, המלאכה והתעשייה, אינו יכול להיעזר בעובדים זרים, ומתבסס בעיקרו על בוגרי שרות בצה"ל".

לטענת הנשיאות, ההגבלה אשר מטילה זרוע העבודה במשרד הכלכלה על מימון הכשרות של מאבטחים עקב הגדרתם השגויה בעליל "כמקצוע מסוכן",מהווה גורם כלכלי מכביד נוסף על חברות האבטחה בתקופה זו בה המחסור בכוח אדם הינו בנתיב הקריטי של פעילותן. הסרת החסם הזה יכול לסייע בקליטה של מועמדים חדשים לתוך מערך ההכשרות שתוביל גם להשמה.

מנתונים נוספים שנאספו על ידי התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה קיים מחסור של כ-4,500 עובדים בתחום המלאכה והתעשייה, בהם כ- 2,565 עובדי ייצור (מפעילי מכונות, מסגרים, נגרים, חרטים, כרסמים, רתכים, מבלטנים וכדו'), כ-450 הנדסאים/טכנאים, כ-630 מהנדסים/אנשי מחשבים וכ-855 מנהלה/לוגיסטיקה.

גם בענף היופי והטיפוח קיים עדיין מחסור בעובדים, ומנתוני התאחדות המלאכה עודה כי קיים מחזור של כ-2000 מעצבי שיער וכ-160 קוסמטיקאיות.

בעמדת הנשיאות צוין כי "עוד לפני משבר הקורונה סבלה התעשייה הקטנה - שמעסיקה עד 20 עובדים ואשר מהווה כ-89% מכלל התעשייה הישראלית - בדומה לתעשייה בכללותה ממחסור בכוח אדם מקצועי במשך שנים וזאת על רקע ירידה דרסטית במספר בתי הספר המקצועיים, כמו גם ירידה במספר בוגרי מערכת החינוך בעלי הכשרה טכנולוגית בשנים האחרונות".

כיום המכסה עומדת על 5000 בכל הארץ ועוד 2700 באזור התעשייה עטרות ולפי סקר של הלמ"ס (2019) רק 14% מההקצאות של מכסות העובדים הפלס' בתעשייה מגיעים למפעלים שמעסיקים עד 20 עובדים. "כיוון שהמציאות מוכיחה כי עובדים ישראלים לא ממהרים לשוב לתעסוקה ולמרות שיש בתעשייה מקומות עם שכר התחלתי של כ-13,000 שקל, למשל בתפקיד של מפעיל מכונה בענף עיבוד שבבי; אנו מבקשים כי ינתן הסיוע של הגדלת מכסות להעסקת עובדים פלסטינים תוך כדי שיוגדר כי חלק מהמכסה יופנה ספציפית למפעלים שמעסיקים עד 20 עובדים".

מחסור של עשרות אלפי עובדים בענף הבנייה

באשר לענף הבנייה והתשתיות צוין בעמדת הנשיאות כי כיום יש בענף מחסור של עשרות אלפי עובדים וחלקם במקצועות שמתאימים לעובדים ישראלים מעל גיל 45 למשל: מנהלי עבודה, עוזרי מנהלי בטיחות, מפעילי צמ"ה, נהגים ועוד.

יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי מציין כי "עד כה כשלו ניסיונות המדינה להניע עובדים ישראלים נוספים להשתלב בתוך המשרות הפנויות שבענף וזאת למרות העובדה שברוב המקצועות השכר המוצע למשרות הוא גבוה מהממוצע במשק, אנו מעריכים כי לטובת האצת העניין יש לנקוט בצעדים הבאים: ביטול תשלום החל"ת לבני 45 ומעלה; מימון הכשרות והסבות מקצועיות לבני 45 ומעלה; עידוד מעסיקים לקליטת עובדים מעל גיל 45 (ניתן לתת מענה באמצעות קרן מעגלים)".

עוד כתבות

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בת"א; או פי סי אנרגיה מזנקת בכ-9%

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם