גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזר העסקי לליברמן: לפתוח במבצע נרחב של הכשרות מקצועיות

נשיאות המגזר העסקי פנתה הערב לשר האוצר אביגדור ליברמן והתריעה: "תופעה מדאיגה: למרות שמספר המשרות הפנויות עומד על כ-135 אלף משרות (זהו שיא של כל הזמנים) לאחר פתיחת המשק, רמת האבטלה יורדת בקצב איטי"

לשכת תעסוקה ת''א / צילום: שירות תעסוקה
לשכת תעסוקה ת''א / צילום: שירות תעסוקה

130 אלף משרות פנויות, 60 אלף מתוכן דורשות הכשרה מקצועית אך רק כ-10,000 עובדים עוברים הכשרה נכון להיום. זוהי תמונת המצב שמציגה נשיאות המגזר העסקי במכתב ששיגרה לשר האוצר אביגדור ליברמן הערב (א'), במסגרתו הוצגה עמדתה בדבר הפסקת תשלומי החל"ת לבני 45 ומעלה, וכן נתונים בדבר צורכי הכשרה ומשרות פנויות במשק לאור ביטול החל"ת.

בפנייה צוין כי "המדינה נדרשת לפתוח במבצע נרחב של הכשרות מקצועיות עם דמי קיום למשתתפים, הרבה מעבר לקיים כעת, ובמיקוד באוכלוסיות המתקשות בהשתלבות בעבודה (בין השאר - בני 45 ומעלה). דווקא במצב בו מתבטלים תשלומי החל"ת, פתיחת מסלולי הכשרה יחד עם מענק דמי קיום למי שיבחר להשתתף בתוכניות הכשרה - יהפכו לאטרקטיביים ואפקטיביים, בשונה מהתקופה בה שולמו דמי החל"ת".

על פי דוח הלמ"ס, ביחס לחודש יולי 2021, שיעור המשרות הפנויות עמד על 4.98%. מספר המשרות הפנויות בחודש יולי עמד על כ-135 אלף משרות פנויות, לעומת כ-130 בחודש יוני 2021.

לטענת הנשיאות, התומכת בהחלטה על ביטול החל"ת והחלת מודל גמיש רק עבור ענף התיירות, "מדיניות התמיכה (בשוק העבודה) צריכה להתייחס להתפתחות היחס בין מספר המשרות הפנויות לבין מספר המובטלים. בהינתן עודף משרות פנויות במשק ואפשרויות תעסוקה זמינות, על המדינה להגביר את התמריצים לחיפוש עבודה ולהשתלבות בהכשרות מקצועיות".

בפנייה לשר האוצר, כותב יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי כי "מנגנון החל"ת נועד לגשר על תקופה בה המדינה חייבה אנשים ריחוק חברתי וסגרים ובשל כך - הייתה ירידה אקוטית במספר המשרות הפנויות. נכון להיום, נראית תופעה מדאיגה: למרות שמספר המשרות הפנויות עומד על כ-135 אלף משרות (זהו שיא של כל הזמנים) לאחר פתיחת המשק, רמת האבטלה יורדת בקצב איטי".

לטענתו, "אי-איושן של משרות אלו, בין השאר, בשל התמשכות תשלומי החל"ת והעדר הכשרות מקצועיות בהיקף הנדרש - גורם לעסקים להתקשות לעמוד בביקושים, ולמשק - לעבוד מתחת לכושר הייצור הפוטנציאלי שלו. אי עמידה בביקושים בשל מחסור בעובדים, בעיקר בהקשר של סביבת תחרותית בין לאומית - פוגעת בכושר התחרות של העסקים הישראליים, וצפויה לגרום להפסדי הכנסות ולקוחות לא רק בטווח המיידי, אלא גם בטווח הארוך".

הפרדוקס בענף המלונאות

אמיתי טוען כי אתגר איוש עובדים בעלי כישורים ההולמים לצרכי המעסיקים הפך לחריף יותר לאחר משבר הקורונה. "מצד אחד - במהלך המשבר, חברות רבות אימצו טכנולוגיות ושיטות עבודה חדשות, אשר יצרו צרכים ודרישות עדכניות לכישורי עובדים, ומצד שני - בהעדר תהליכי הכשרה נאותים במהלך משבר הקורונה - לא נוצר כל שינוי בכישורי העובדים".

על פי נתוני מנהלת המעסיקים המשותפת לזרוע התעסוקה ולמעסיקים עולה כי קיימת דרישה מיידית לקיום הכשרות לכ-60,000 אנשים לצורך השתלבות בתעסוקה. על פי נתוני הנשיאות כאמור, כיום, באופן מצטבר ובכל מסלולי ההכשרה יחד - רק כ-10,000 אנשים עוברים הכשרה.

הנשיאות מפרטת בפנייתה לשר האוצר נתונים מפורטים על שוק העבודה לפי ענפים, ובין היתר צוין בפנייה כי בענף המלונאות, שהעסיק 42 אלף עובדים בשנת 2019, הוצאו לחל"ת כ-37 אלף עובדים ו"נדנדת" הסגרים בהמשך גרמה לנזק רב בתחום עד שנוצר פרדוקס - קיימת תפוסה גבוהה במלונות הנופש ואילו במלונות התיירות הנכנסת, המצב ממשיך להיות גרוע עד חזרת התיירים. המחסור בעובדים קיים ברוב המלונות ובמקצועות החדרנות, הניקיון, המלצרות הטבחות ועוד, הוא ניכר הן במלונות הנופש והן במלונות התיירות.

מסקירה שביצעה הנשיאות בתקופה האחרונה בקרב המלונות, עולה שעל מנת להחזיר את מצבת כוח האדם למצב בו הייתה טרם המשבר, יהיה צורך בגיוס של כ-14,450 עובדים בכל המקצועות, המהווים כ-35% ממצבת העובדים הכללית ומתוכם כ-5,780 עובדים למקצועות החדרנות והניקיון.

כ-40% מהעובדים החסרים הינם חדרנים, עובדי ניקיון שטחים ציבוריים וניקיון מטבחים.

"המחסור כיום ניכר ברוב המקצועות כגון: מלצרות, קבלה, אחזקה ואפילו בטחון, אך לגבי מקצועות אלו שהינם הרוב, ימשיכו המלונות לעשות כל מאמץ בגיוס עובדים ישראלים, כולל תשלומי שכר גבוהים יותר ותמריצים הנהוגים בקרב רוב המלונות", נכתב בפניית הנשיאות וכן צוין כי "הבעיה החמורה מכל, היא חוסר היכולת לגייס עובדי חדרנות, ניקיון ושטחים ציבוריים. עובדים אלה מהווים כ-28% מכלל עובדי בית מלון (בממוצע). חשוב להבין שעבודת חדרנות וניקיון במלונות, היא עבודה קשה ושוחקת מאד ולצערנו הישראלים אינם מעוניינים לעבוד בה וכך היה גם בעבר".

לעניין החל"ת, צוין כי כל עוד ישנן המגבלות על תיירות נכנסת - וישנם מלונות שעיקר פעילותן נשענת על תיירות נכנסת - הבעיה צפויה להחריף לאחר חגי תשרי, במלונות התיירות הנכנסת כגון: בירושלים, תל אביב, הרצליה, נתניה, חיפה, עכו, נצרת ועוד. חלק ממלונות אלה יכולים לנסות לעבוד רק בסופי שבוע תוך שהם מתבססים על תיירות פנים, מכיוון שהצפי הוא שבאמצע השבוע הם יהיו ריקים. עבורם מבקשים בנשיאות כבר מפרוץ מגפת הקורונה לאשר מודל של חל"ת גמיש.

לגבי ענף האבטחה מציינים בנשיאות כי נכון להיום עומד הענף על מחסור של כ-4,000 מאבטחים. עם סיום תקופת החל"ת לא זוהתה חזרה של עובדי אבטחה לתפקידם הקודם. "עובדים בגילאים 23 עד 40 העדיפו כנראה לייצר לעצמם תקופת המתנה נוספת על מנת לבחון אפשרויות תעסוקה אחרות, שיש בהם לכאורה תנאיי העסקה ושכר משופרים יותר", נכתב בעמדת הנשיאות.

לטענתם, "המחסור של אלפי עובדים מעמיד את חברות האבטחה בפני יכולת מוגבלת לספק את שרותי האבטחה כפי שהתחייבו בחוזי ההתקשרות עם מזמיני השירותים, וחושף אותן להטלת קנסות כתגובה על אי עמידה בתקני האבטחה המוגדרים. 'הפיתוי' של מענק בדמות עבודה מועדפת לא קיים, ובכך אין לחברות האבטחה תמריץ מעודד לחזרה לעבודה ואו לגיוס מועמדים חדשים. ענף האבטחה, שלא כמו ענפי המלונאות, הבניין, המלאכה והתעשייה, אינו יכול להיעזר בעובדים זרים, ומתבסס בעיקרו על בוגרי שרות בצה"ל".

לטענת הנשיאות, ההגבלה אשר מטילה זרוע העבודה במשרד הכלכלה על מימון הכשרות של מאבטחים עקב הגדרתם השגויה בעליל "כמקצוע מסוכן",מהווה גורם כלכלי מכביד נוסף על חברות האבטחה בתקופה זו בה המחסור בכוח אדם הינו בנתיב הקריטי של פעילותן. הסרת החסם הזה יכול לסייע בקליטה של מועמדים חדשים לתוך מערך ההכשרות שתוביל גם להשמה.

מנתונים נוספים שנאספו על ידי התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה קיים מחסור של כ-4,500 עובדים בתחום המלאכה והתעשייה, בהם כ- 2,565 עובדי ייצור (מפעילי מכונות, מסגרים, נגרים, חרטים, כרסמים, רתכים, מבלטנים וכדו'), כ-450 הנדסאים/טכנאים, כ-630 מהנדסים/אנשי מחשבים וכ-855 מנהלה/לוגיסטיקה.

גם בענף היופי והטיפוח קיים עדיין מחסור בעובדים, ומנתוני התאחדות המלאכה עודה כי קיים מחזור של כ-2000 מעצבי שיער וכ-160 קוסמטיקאיות.

בעמדת הנשיאות צוין כי "עוד לפני משבר הקורונה סבלה התעשייה הקטנה - שמעסיקה עד 20 עובדים ואשר מהווה כ-89% מכלל התעשייה הישראלית - בדומה לתעשייה בכללותה ממחסור בכוח אדם מקצועי במשך שנים וזאת על רקע ירידה דרסטית במספר בתי הספר המקצועיים, כמו גם ירידה במספר בוגרי מערכת החינוך בעלי הכשרה טכנולוגית בשנים האחרונות".

כיום המכסה עומדת על 5000 בכל הארץ ועוד 2700 באזור התעשייה עטרות ולפי סקר של הלמ"ס (2019) רק 14% מההקצאות של מכסות העובדים הפלס' בתעשייה מגיעים למפעלים שמעסיקים עד 20 עובדים. "כיוון שהמציאות מוכיחה כי עובדים ישראלים לא ממהרים לשוב לתעסוקה ולמרות שיש בתעשייה מקומות עם שכר התחלתי של כ-13,000 שקל, למשל בתפקיד של מפעיל מכונה בענף עיבוד שבבי; אנו מבקשים כי ינתן הסיוע של הגדלת מכסות להעסקת עובדים פלסטינים תוך כדי שיוגדר כי חלק מהמכסה יופנה ספציפית למפעלים שמעסיקים עד 20 עובדים".

מחסור של עשרות אלפי עובדים בענף הבנייה

באשר לענף הבנייה והתשתיות צוין בעמדת הנשיאות כי כיום יש בענף מחסור של עשרות אלפי עובדים וחלקם במקצועות שמתאימים לעובדים ישראלים מעל גיל 45 למשל: מנהלי עבודה, עוזרי מנהלי בטיחות, מפעילי צמ"ה, נהגים ועוד.

יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי מציין כי "עד כה כשלו ניסיונות המדינה להניע עובדים ישראלים נוספים להשתלב בתוך המשרות הפנויות שבענף וזאת למרות העובדה שברוב המקצועות השכר המוצע למשרות הוא גבוה מהממוצע במשק, אנו מעריכים כי לטובת האצת העניין יש לנקוט בצעדים הבאים: ביטול תשלום החל"ת לבני 45 ומעלה; מימון הכשרות והסבות מקצועיות לבני 45 ומעלה; עידוד מעסיקים לקליטת עובדים מעל גיל 45 (ניתן לתת מענה באמצעות קרן מעגלים)".

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה