גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרודו בזבז את זמנה של קנדה: הבחירות שלא בחרו שום דבר

הפרלמנט פוזר, הבחירות הוקדמו, ומה קרה? לא קרה. התוצאות של הבחירות הקודמות, שתסכלו את ראש הממשלה הליברלי הצעיר, חזרו על עצמן כמעט ללא שינוי ● אבל בקנדה, הדמוקרטיה התעשייתית השביעית בגודלה בעולם, אין קואליציות ● תהיה ממשלת מיעוט - עד הבחירות המוקדמות הבאות

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו וזוגתו, סופי גרגואר, ביום שלישי לאחר שנבחר מחדש לקדנציה שלישית בתפקיד / צילום: Reuters, Carlos osorio
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו וזוגתו, סופי גרגואר, ביום שלישי לאחר שנבחר מחדש לקדנציה שלישית בתפקיד / צילום: Reuters, Carlos osorio

טורונטו. ראש ממשלה בעמדת חולשה, התלוי בסיעות קטנות כדי למשול, קורא את הסקרים, ומשתכנע שבחירות מוקדמות ינחילו לו רוב. הסקרים חוזים לו יתרון של עד 12% על פני יריביו העיקריים. הוא יוזם אפוא את פיזור בית הנבחרים. במוצאי יום הבחירות מתברר שהוא בזבז את זמנו של הציבור. אין שינוי של ממש בחלוקת המושבים בין חמש המפלגות המיוצגות בפרלמנט.

האסוציאציות הטבעיות מוליכות אותנו אל קנדה, הדמוקרטיה התעשייתית השביעית בגודלה בעולם (תמ"ג: 1.82 טריליון דולר). היא בילתה את ששת השבועות האחרונים בהתכתשויות פוליטיות, בדרך כלל מנומסות, אבל לא תמיד. בשוך מסע הבחירות היא מגלה שהיא שרויה בקיבעון פוליטי. מצביעיה מצביעים כמעט בדיוק באותו האופן שבו הצביעו בפעם הקודמת. יש לה מעט סיבות להניח שההרגלים הקבוצתיים והאזוריים עומדים להשתנות.

כללית אפשר להגיד על קנדה שהיא ארץ הנוטה שמאלה מן המרכז. ספציפית, מפלגת הימין העיקרית דווקא קיבלה יותר קולות ממפלגת המרכז־שמאל השלטת. אבל בקנדה, כמו בדמוקרטיות בעלות מסורת הצבעה אנגלו־סאקסיות העיקריות האחרות (ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה), צירי הפרלמנט נבחרים במחוזות בחירה יחידים, ברוב יחסי. זאת אומרת, בניגוד לצרפתים למשל, לא נחוץ להם רוב הקולות. מנצח הוא זה המגיע ראשון אל קו הסיום, יהיה הפרש נצחונו זעום כאשר יהיה.

וכך, המפלגה הליברלית של ראש הממשלה ג'סטין טרודו מקבלת 47% של מושבי פרלמנט תמורת 32% מקולות הבוחרים; והמפלגה השמרנית של ארין אוטול (O’toole) מקבלת 37% של המושבים תמורת 34% מהקולות. העיוותים האלה נוהגים להקפיץ אנשים הרגילים בשיטת בחירות יחסית (ישראל וארצות השפלה למשל), או אנשים הרגילים בבחירות של שני סיבובים (צרפת למשל). הם מציעים יותר יציבות פוליטית, אבל הם כמעט שמים ללעג את היגיון הדמוקרטיה היציגה.

טוב, לא על זה דיברו השבוע הקנדים. הם דיברו על תבניות של התנהגות אלקטורלית, הנראות עכשיו חקוקות באבן. קנדים באשר הם אולי משנים את דעתם על הפוליטיקאים שלהם, אבל מוסיפים להצביע בעדם או נגדם כתמול־שלשום.

קשה להגיד שהנסיבות לא השתנו בקנדה מאז הבחירות של 2019. הן השתנו בכל מקום. נגיף הקורונה טרף את כל הקלפים וחייב הערכות מחדש. התנהלותו של ראש הממשלה הצעיר והמבטיח טרודו הנחילה אכזבה ניכרת. אבל לאחר שנמלכו בדעתם, די קנדים החליטו שהם מעדיפים אותו על פני האלטרנטיבה.

הימין פנה ימינה

מאז היתה לאוטונומית, עוד לפני שנעשתה עצמאית לחלוטין, לפני קצת יותר מ־150 שנה, קנדה נטתה להצביע בעד מפלגות התומכות ברפורמה מתונה. אחת היתה הליברלית, זו של טרודו, מרכז־שמאל, ששאבה את עיקר כוחה מקנדה הדוברת צרפתית; והשניה היתה השמרנית (בשינויי שמות), מרכז־ימין, ששאבה את עיקר כוחה מקנדה הדוברת אנגלית.

במהלך השנים חלו כמובן תנודות דמוגרפיות ותרבותיות. התפתחה תנועה בדלנית בין דוברי צרפתית, שקירבה את קנדה להתפרקות ברבע האחרון של המאה ה־20. אבל קנדה נשארה בחיים, ולמדה להחליף מפלגות שלטון.

בשנות ה־90 חל בה מהפך דרמטי, ומפלגת המרכז־ימין המתונה התרסקה בשיעור ובמהירות שכמעט לא היו דוגמתן בתולדות הדמוקרטיות (ירדה בן לילה מרוב מוחלט של 169 מושבים ל־2 בלבד). אל הוואקום נכנסה בהדרגה גרסה הרבה יותר ימנית שלה, זו הידועה עכשיו כ"מפלגה השמרנית".

כניסתה התחילה ליצור בקנדה דפוסי פילוג, המזכירים את אלה של ארה"ב. בפעם הראשונה ניתנה בה השפעה פוליטית ממשית לימין רעיוני נוקשה. בקנדה כמובן הכול יחסי. בחברת מהגרים כל כך רבת פנים יש מלכתחילה דרגה הרבה יותר גדולה של סובלנות ושל פתיחות ממה שאפשר למצוא בארה"ב, אפילו בימין.

ישראלים התוודעו אל הימין הקנדי החדש בזמן קודמו של ג'סטין טרודו, ראש הממשלה סטיבן הארפר, אולי הימני ביותר בתולדות קנדה, בוודאי הפרו־ישראלי ביותר מאז ומעולם. ב־2011, הארפר הצליח להניב רוב ימני בפעם הראשונה זה רבע מאה.

ג'סטין בעקבות אבא

אבל המהפך של הארפר לא היה מהפכה. ארבע שנים אחר כך, הרוב שלו התנדף, וג'סטין טרודו הוביל את הליברלים אל הרוב הגדול ביותר שלהם זה 40 שנה (מאז ניצחונו הגדול של אביו, ראש הממשלה הפופולרי פייר אליוט טרודו, ב־1974).

ארבע מחמש המפלגות המיוצגות בפרלמנט נמצאות שמאלה מן המפלגה השמרנית, וניתנות לסיווג "פרוגרסיביות". יחד הן יוצרות על נקלה רוב פרלמנטרי עצום. אבל קואליציות אינן חלק מן המסורת הפוליטית של קנדה.

כאשר למפלגה המנצחת אין רוב מוחלט, היא מכוננת ממשלת מיעוט. היא נאלצת לשאת ולתת עם מפלגות אופוזיציה על כל סעיף חקיקה. זו הסיבה שממשלות מיעוט אינן מאריכות ימים. ראש ממשלת המיעוט תמיד מנסה להפוך את המיעוט לרוב בתוך שנה וחצי או שנתיים. זה מה שניסה ג'סטין טרודו לעשות השבוע. הוא נכשל.

הסבירות של בחירות מוקדמות נוספות היא אפוא גבוהה. טרודו עצמו איים לערוך אותן בתוך שנה וחצי, אם כי במוצאי יום הבחירות הוא טען ל"מנדט ברור לשינוי".

המחלוקות בקנדה הן בדרך כלל אזרחיות. הן נוגעות לסדרי עדיפויות בתקציבים, לעזרה לחלשים, לאיכות הסביבה, לשירותי הרפואה הציבורית. פה ושם יש עניינים מעוררי התרגשות, כמו היחס המחפיר ל"אומות הראשונות", ילידיה המקוריים של קנדה, שממשלות מכל הגוונים התעמרו בהם באכזריות במשך מאה שנה.

פחות ימין, או יותר ימין?

בתוך סדרי העדיפויות מתגלעות מחלוקות קיומיות מעניינות. השמרנים, אף כי קיבלו יותר קולות מן הליברלים, נקלעו למבוי אלקטורלי סתום. כדי לחזור לשלטון הם חייבים להרחיב את קהל היעד שלהם.

מנהיגם הנוכחי, אוטול, אם יצליח להישאר, עומד לנסות להקנות ארשת מתונה יותר של פתיחות למפלגה. הוא רוצה לפנות, בלשונו, אל "אלה העובדים את אלוהיהם ביום שישי, ביום שבת, ביום ראשון, בכל יום או בשום יום".

האם התמתנות היא נוסחת הצלחה של הימין? קולות ימניים הורמו כבר בשעות האחרונות נגד התמתנות כזאת. הם רוצים בדיוק את ההפך: הבלטה של רעיונות שמרניים. מפלגת העם, הימנית רדיקלית, הצליחה לקבל 5% מן הקולות, אם כי לא זכתה אפילו במושב אחד בפרלמנט. אילו חמשת אחוזיה היו נוספים לטור השמרני, הפרש ניצחונם של הליברלים היה מצטמצם במידה ניכרת.

קנדה כנראה אינה עומדת בפני שינויים גדולים. הארץ הסימפטית הזו, שדרכונה מתואר לא פעם כמבוקש ביותר בעולם, נהנית משיעור מעורר קנאה של יציבות פוליטית. היא מוסיפה להיות פתוחה ומכניסת אורחים. מעקב אחר סיקור הטלוויזיה של מוצאי יום הבחירות גילה גלריה מרשימה של מגישים, של כתבים ושל פרשנים מכל הצבעים ומכל הסיווגים האתניים והגאוגרפיים. העולם כולו היה מיוצג באולפן סי.בי.סי, רשת השידור העיקרית של קנדה. אף אחת ממפלגותיה העיקריות אינה מציעה לטרוק את הדלת. דונלד טראמפ לא הגיע אליה, לפחות לא לפי שעה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית