גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיון, פרוזה וגם שירה: ספרים שאנשי מערכת גלובס אוהבים וממליצים

ספר על האנשים שבשוליים, סיפורים מקו החזית של חקר המוח, כלת פרס נובל לספרות שכתבה ספר מתח וגם 3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash
המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash

להתרכז בשולי השוליים

"בשולי הנוחות", סייקה מורטה, כתר

הספר "בשולי הנוחות" נמצא בשולי הספרות. ככל הנראה לא יזכרו אותו בעוד 20 שנה, לא יערכו עליו דיונים בחוגים הספרותיים, ולמרות ההצלחה העכשווית ברחבי העולם, לא בטוח שהמחברת תזכה לערבי הוקרה. אבל זה בסדר. אני דווקא נהניתי מהספרון הקטן, תרתי משמע.

בשולי הנוחות

סייקה מורטה מכוונת את הזרקור אל סוג מסוים של אנשים שהחברה לא שמה לב אליהם בדרך כלל, פשוט כי הם לא יודעים איך להשתלב בה. יש להם בוחן מציאות לקוי, סוג של אספרגר, שמסבך ומדרדר אותם לשוליים. במובן הזה, לא ברור עד כמה לגיבורה קייקו פוקומורה יש מזל - בגיל 36 היא מקבלת תשומת לב, אבל רק בזמן המשמרות שלה ברשת הנוחות.

הרשת הזו לא באמת נוחה לעובדיה: היא מציבה כללי התנהגות מאוד ברורים ונוקשים. אולם מה שעלול להפריע לאדם "רגיל", הוא ממש ברכה מצידה של פוקומורה. "חנויות נוחות הן מקום שבו הנורמליות מושתתת בכוח", היא מסבירה לקורא (עמ' 65). מבחינתה אין טוב יותר מזה.

ומה עם העובדה שמדובר בעבודה סטודנטיאלית, ואילו היא כאמור כבר דוהרת לעבר ה-40? זה לא באמת מפריע לה. להפך: במקומות שבהם אין כללים כאלה, הכול נראה לה מסובך. אלא שלסביבה שלה אורח החיים הזה נראה מוזר, והיא נדרשת למצוא פתרון יצירתי כדי להשקיט את הקולות המעיקים. הגאולה מגיעה מכיוון לא צפוי: "בן זוג" מנותק חברתית עוד יותר ממנה, עד כמה שזה נראה בלתי אפשרי.

"העולם הנורמלי הוא עולם כופה ומכריח, והוא נפטר בשקט מגופים זרים" (עמ' 75), מסבירים זה לזה השניים שנפגשו בחנות הנוחות, וכדי שלא ייפטרו גם מהם, הם מעמידים פנים שהם בזוגיות. התרגיל שלהם עובד - גם המשפחה וגם החברות נרגעים, הסדר שב על כנו - אבל "בן הזוג" ממשיך לקטר: "העולם היום עדיין נמצא בתקופת האבן בכל הנוגע לסדרים החברתיים, במסווה של חברה מודרנית" (עמ' 82). במידה רבה, הוא צודק.

מורטה מזכירה לקורא שהנטייה לחפש תבניות מוכרות ולהתערער מול תבניות "זרות" היא טיפשית, ובכל זאת גם אנשים שמחזיקים מעצמם אינטליגנטים נופלים בה. גם אם לא נוח להודות בכך, לכל הפחות זה שווה כמה דקות של מחשבה.

גלית חתן

בשורות טובות מהמוח שלך

"המח הגמיש", נורמן דוידג’, כתר

תמיד שומעים שפגיעה מוחית כתוצאה מתאונה או משבץ היא בלתי הפיכה. הספר "המוח הגמיש" טוען אחרת. הוא מציג מחקרים וסיפורים של אנשים אמיתיים, המוכיחים כי לחשיבה חיובית, בשילוב עם תרגול מעשי, יש כוח לשנות את גופנו ואת חיינו.

המוח הגמיש

המחבר, נורמן דוידג’, פסיכיאטר וכתב מדעי עטור פרסים, מתאר כיצד חלקים של המוח "לומדים" למלא את מקומם של חלקים שנפגעו, את היכולת האנושית להשתנות ואת הקשר המסקרן בין גוף לנפש. דוידג' מספר על אנשים שמוחם הצליח לבנות את עצמו מחדש כדי ללמוד לראות למרות עיוורון, לתקן ליקויי למידה, להעלות רמת משכל, להתגבר על כאבי פנטום ועוד.

ספר מרתק ומלמד ששינה אצלי את ההסתכלות על המוח והנפש והגביר את המודעות לכך שהמוח יכול להשתנות בכל גיל.

טלאור שמש

רציחות מעוררות מחשבה

"על עצמות המתים", אולגה טוקרצ'וק, אחוזת בית

מה קורה כשכלת פרס נובל לספרות כותבת ספר מתח? טוב, זה לא בדיוק מותחן, אף שיש בו לא מעט רציחות ומיתות משונות. אבל עלילת המתח היא לא העיקר. היא המסגרת שמחזיקה את הקנווס הזה, שעליו מצטיירת בהדרגה תמונה קודרת, מהפנטת, מטרידה ומעוררת מחשבה על טבע האדם והעולם, אקולוגיה וזכויות בעלי חיים. דמויות ייחודיות, מסר אקטואלי, מקוריות ועומק, וגם כתיבה משובחת, מה שלא מפריע לה להיות גם קריאה מאוד. ספר שקשה להניח מהיד, וממשיך ללוות אחרי הקריאה.

זהרה רון

על עצמות המתים

3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

"בוא, לקק אותי", אודיה רוזנק, מרום תרבות

את אוֹדֶיָה רוֹזְנַק גיליתי במקרה בפייסבוק, בשיא ימי הקורונה והסגרים. לא ידעתי מי זו, אבל השיר שלה "אני ועוד מיליון מובטלים" תפס אותי בגרון. הוקסמתי מהעוצמה, מהישירות, מהחוצפה הלא-מתנצלת. "אני ועוד מיליון מובטלים / רואים את התמונות שאתם מעלים לאינסטגרם/ שתדעו. אני ועוד מיליון מובטלים רואים אתכם מורחים חמאה על חלות תוצרת בית מקמח כוסמין, ומוסיפים פרוסת סלמון/ שתדעו". הוקסמתי ולחצתי share, כדי שעוד אנשים ייחשפו למשוררת ש"גיליתי".

השיר לכד בעיניי את רוח התקופה: הפער בין אלה שישבו בנחת בבית והעלו לאינסטגרם תמונות של לחם מחמצת וחלות כוסמין לבין אלה שנכרת מטה לחמם ולא ידעו מה יעשו מחר בבוקר. תחושת סוף העולם, ההרגשה שדברים לא ישובו להיות כשהיו. אהבתי את הכעס המתפרץ מהשורות, את המקצב של הפצצה המתקתקת, את ה"טיק-טק", כמו השעון בבטן התנין שרודף אחרי קפטן הוק ב"פיטר פן".

בוא לקק אותי

כמה שעות מאוחר יותר קיבלתי הודעה מפייסבוק שהשיר נמחק. מתברר שהכעס והעוצמה שבו זעזעו והפחידו רבים, וגרמו להם לפנות בבקשה לסלק אותו. זה רק מעיד כמה העוצמה שבו הייתה מטלטלת. שוב העליתי אותו, והפעם קיבלתי הודעה מפייסבוק שאם אעלה אותו שוב, חשבוני ייחסם.

זמן לא רב לאחר מכן יצא לאור ספר שיריה הראשון של רוזנק, "בוא, לקק אותי", בהוצאת מרום תרבות ישראלית, ובו עוד הרבה שירים עוצמתיים, חשופים ונהדרים לא פחות, וזכה להצלחה רבה. את הקול המיוחד של המשוררת הזו אף אחד כבר לא יוכל לחסום.

"בורא מיני יללות", לורן מילק, הוצאת טנג'יר

"בורא מיני יללות", ספרה החדש של לורן מילק הוא לא רק מיילל - הוא גונח, הוא צורח, הוא נוהם. "היא מערבבת בין כל הרבדים והשכבות של החברה הישראלית, במטרה להעלות על הכתב ולהציף את מה שמוטבע ומושתק בקרקעית החברה", נכתב עליו.

בורא מני יללות

"היא באה זרועת כוכבים / האמבולנס חנה בקרסקטין. / יצאנו אט לזיין את הזונה, חיוור היה הליל / במרחקים הבליחה מדרכה זרועת רובים". אהבתי את השימוש האירוני בשורות של חיים חפר, את הרובים והכוכבים הזרועים בערבוביה, את כלי הנשק וכלי הזין, את הקול הנשי המתריס.

למתקדמים מומלצת גם האנתולוגיה "וילכו ויבואו בית אישה" בעריכתה של מילק, אוסף אקלקטי של שירה, סיפורת ועדויות על סלאט שיימינג, על תעשיית המין, זנות, אונס ועל השתקה, גם הוא בהוצאת טנג'יר.

"רשומון מרוקאי", שרון אריק כהן, הוצאת אני

"כבן למשפחה המגלה כה מעט / החלטתי אני לספֵּר / הכל" , כותב שרון אריק כהן בספר אישי מאוד, כן, עדין ומרגש, שמשלב את תולדות המשפחה ואת חייו שלו, בצל המאורעות ההם. מנישואיה של סבתו ככלה-ילדה במרוקו דרך עלייתה לארץ ועד מותה ( התאבדותה של סבתי: / חישוב מסלול מחדש / לארבעה דורות "), יחסיו עם הוריו (שומר אבי ואמי אנוכי/ ואני רק בן שמונה./ עוטף את מולידי, בצמר גפן משונה./ הוא מר וקשה / ואין בו אוויר"), ילדותו והתבגרותו. ספר שנכנס אל הלב.

זהרה רון

רשומון מרוקאי

עוד כתבות

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות זינקו, מדד הביטוח ירד ב-1.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4%, מדד הביטוח ב-1.4% ● אורמת עלתה בכ-4% בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● גילת עלתה בעקבות הזינוק אתמול בוול סטריט ● מניית מבטח שמיר ירדה ב-4.5%, קבוצת אקרשטיין ב-3.8%

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

בעלות של שני מיליארד שקל בשנה: היוזמה של שמחון לסבסוד משכנתאות עולה שלב

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים