גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

עיון, פרוזה וגם שירה: ספרים שאנשי מערכת גלובס אוהבים וממליצים

ספר על האנשים שבשוליים, סיפורים מקו החזית של חקר המוח, כלת פרס נובל לספרות שכתבה ספר מתח וגם 3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash
המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash

להתרכז בשולי השוליים

"בשולי הנוחות", סייקה מורטה, כתר

הספר "בשולי הנוחות" נמצא בשולי הספרות. ככל הנראה לא יזכרו אותו בעוד 20 שנה, לא יערכו עליו דיונים בחוגים הספרותיים, ולמרות ההצלחה העכשווית ברחבי העולם, לא בטוח שהמחברת תזכה לערבי הוקרה. אבל זה בסדר. אני דווקא נהניתי מהספרון הקטן, תרתי משמע.

בשולי הנוחות

סייקה מורטה מכוונת את הזרקור אל סוג מסוים של אנשים שהחברה לא שמה לב אליהם בדרך כלל, פשוט כי הם לא יודעים איך להשתלב בה. יש להם בוחן מציאות לקוי, סוג של אספרגר, שמסבך ומדרדר אותם לשוליים. במובן הזה, לא ברור עד כמה לגיבורה קייקו פוקומורה יש מזל - בגיל 36 היא מקבלת תשומת לב, אבל רק בזמן המשמרות שלה ברשת הנוחות.

הרשת הזו לא באמת נוחה לעובדיה: היא מציבה כללי התנהגות מאוד ברורים ונוקשים. אולם מה שעלול להפריע לאדם "רגיל", הוא ממש ברכה מצידה של פוקומורה. "חנויות נוחות הן מקום שבו הנורמליות מושתתת בכוח", היא מסבירה לקורא (עמ' 65). מבחינתה אין טוב יותר מזה.

ומה עם העובדה שמדובר בעבודה סטודנטיאלית, ואילו היא כאמור כבר דוהרת לעבר ה-40? זה לא באמת מפריע לה. להפך: במקומות שבהם אין כללים כאלה, הכול נראה לה מסובך. אלא שלסביבה שלה אורח החיים הזה נראה מוזר, והיא נדרשת למצוא פתרון יצירתי כדי להשקיט את הקולות המעיקים. הגאולה מגיעה מכיוון לא צפוי: "בן זוג" מנותק חברתית עוד יותר ממנה, עד כמה שזה נראה בלתי אפשרי.

"העולם הנורמלי הוא עולם כופה ומכריח, והוא נפטר בשקט מגופים זרים" (עמ' 75), מסבירים זה לזה השניים שנפגשו בחנות הנוחות, וכדי שלא ייפטרו גם מהם, הם מעמידים פנים שהם בזוגיות. התרגיל שלהם עובד - גם המשפחה וגם החברות נרגעים, הסדר שב על כנו - אבל "בן הזוג" ממשיך לקטר: "העולם היום עדיין נמצא בתקופת האבן בכל הנוגע לסדרים החברתיים, במסווה של חברה מודרנית" (עמ' 82). במידה רבה, הוא צודק.

מורטה מזכירה לקורא שהנטייה לחפש תבניות מוכרות ולהתערער מול תבניות "זרות" היא טיפשית, ובכל זאת גם אנשים שמחזיקים מעצמם אינטליגנטים נופלים בה. גם אם לא נוח להודות בכך, לכל הפחות זה שווה כמה דקות של מחשבה.

גלית חתן

בשורות טובות מהמוח שלך

"המח הגמיש", נורמן דוידג’, כתר

תמיד שומעים שפגיעה מוחית כתוצאה מתאונה או משבץ היא בלתי הפיכה. הספר "המוח הגמיש" טוען אחרת. הוא מציג מחקרים וסיפורים של אנשים אמיתיים, המוכיחים כי לחשיבה חיובית, בשילוב עם תרגול מעשי, יש כוח לשנות את גופנו ואת חיינו.

המוח הגמיש

המחבר, נורמן דוידג’, פסיכיאטר וכתב מדעי עטור פרסים, מתאר כיצד חלקים של המוח "לומדים" למלא את מקומם של חלקים שנפגעו, את היכולת האנושית להשתנות ואת הקשר המסקרן בין גוף לנפש. דוידג' מספר על אנשים שמוחם הצליח לבנות את עצמו מחדש כדי ללמוד לראות למרות עיוורון, לתקן ליקויי למידה, להעלות רמת משכל, להתגבר על כאבי פנטום ועוד.

ספר מרתק ומלמד ששינה אצלי את ההסתכלות על המוח והנפש והגביר את המודעות לכך שהמוח יכול להשתנות בכל גיל.

טלאור שמש

רציחות מעוררות מחשבה

"על עצמות המתים", אולגה טוקרצ'וק, אחוזת בית

מה קורה כשכלת פרס נובל לספרות כותבת ספר מתח? טוב, זה לא בדיוק מותחן, אף שיש בו לא מעט רציחות ומיתות משונות. אבל עלילת המתח היא לא העיקר. היא המסגרת שמחזיקה את הקנווס הזה, שעליו מצטיירת בהדרגה תמונה קודרת, מהפנטת, מטרידה ומעוררת מחשבה על טבע האדם והעולם, אקולוגיה וזכויות בעלי חיים. דמויות ייחודיות, מסר אקטואלי, מקוריות ועומק, וגם כתיבה משובחת, מה שלא מפריע לה להיות גם קריאה מאוד. ספר שקשה להניח מהיד, וממשיך ללוות אחרי הקריאה.

זהרה רון

על עצמות המתים

3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

"בוא, לקק אותי", אודיה רוזנק, מרום תרבות

את אוֹדֶיָה רוֹזְנַק גיליתי במקרה בפייסבוק, בשיא ימי הקורונה והסגרים. לא ידעתי מי זו, אבל השיר שלה "אני ועוד מיליון מובטלים" תפס אותי בגרון. הוקסמתי מהעוצמה, מהישירות, מהחוצפה הלא-מתנצלת. "אני ועוד מיליון מובטלים / רואים את התמונות שאתם מעלים לאינסטגרם/ שתדעו. אני ועוד מיליון מובטלים רואים אתכם מורחים חמאה על חלות תוצרת בית מקמח כוסמין, ומוסיפים פרוסת סלמון/ שתדעו". הוקסמתי ולחצתי share, כדי שעוד אנשים ייחשפו למשוררת ש"גיליתי".

השיר לכד בעיניי את רוח התקופה: הפער בין אלה שישבו בנחת בבית והעלו לאינסטגרם תמונות של לחם מחמצת וחלות כוסמין לבין אלה שנכרת מטה לחמם ולא ידעו מה יעשו מחר בבוקר. תחושת סוף העולם, ההרגשה שדברים לא ישובו להיות כשהיו. אהבתי את הכעס המתפרץ מהשורות, את המקצב של הפצצה המתקתקת, את ה"טיק-טק", כמו השעון בבטן התנין שרודף אחרי קפטן הוק ב"פיטר פן".

בוא לקק אותי

כמה שעות מאוחר יותר קיבלתי הודעה מפייסבוק שהשיר נמחק. מתברר שהכעס והעוצמה שבו זעזעו והפחידו רבים, וגרמו להם לפנות בבקשה לסלק אותו. זה רק מעיד כמה העוצמה שבו הייתה מטלטלת. שוב העליתי אותו, והפעם קיבלתי הודעה מפייסבוק שאם אעלה אותו שוב, חשבוני ייחסם.

זמן לא רב לאחר מכן יצא לאור ספר שיריה הראשון של רוזנק, "בוא, לקק אותי", בהוצאת מרום תרבות ישראלית, ובו עוד הרבה שירים עוצמתיים, חשופים ונהדרים לא פחות, וזכה להצלחה רבה. את הקול המיוחד של המשוררת הזו אף אחד כבר לא יוכל לחסום.

"בורא מיני יללות", לורן מילק, הוצאת טנג'יר

"בורא מיני יללות", ספרה החדש של לורן מילק הוא לא רק מיילל - הוא גונח, הוא צורח, הוא נוהם. "היא מערבבת בין כל הרבדים והשכבות של החברה הישראלית, במטרה להעלות על הכתב ולהציף את מה שמוטבע ומושתק בקרקעית החברה", נכתב עליו.

בורא מני יללות

"היא באה זרועת כוכבים / האמבולנס חנה בקרסקטין. / יצאנו אט לזיין את הזונה, חיוור היה הליל / במרחקים הבליחה מדרכה זרועת רובים". אהבתי את השימוש האירוני בשורות של חיים חפר, את הרובים והכוכבים הזרועים בערבוביה, את כלי הנשק וכלי הזין, את הקול הנשי המתריס.

למתקדמים מומלצת גם האנתולוגיה "וילכו ויבואו בית אישה" בעריכתה של מילק, אוסף אקלקטי של שירה, סיפורת ועדויות על סלאט שיימינג, על תעשיית המין, זנות, אונס ועל השתקה, גם הוא בהוצאת טנג'יר.

"רשומון מרוקאי", שרון אריק כהן, הוצאת אני

"כבן למשפחה המגלה כה מעט / החלטתי אני לספֵּר / הכל" , כותב שרון אריק כהן בספר אישי מאוד, כן, עדין ומרגש, שמשלב את תולדות המשפחה ואת חייו שלו, בצל המאורעות ההם. מנישואיה של סבתו ככלה-ילדה במרוקו דרך עלייתה לארץ ועד מותה ( התאבדותה של סבתי: / חישוב מסלול מחדש / לארבעה דורות "), יחסיו עם הוריו (שומר אבי ואמי אנוכי/ ואני רק בן שמונה./ עוטף את מולידי, בצמר גפן משונה./ הוא מר וקשה / ואין בו אוויר"), ילדותו והתבגרותו. ספר שנכנס אל הלב.

זהרה רון

רשומון מרוקאי

עוד כתבות

קווין וורש, יו''ר הפד / צילום: Reuters, Sha Hanting/China News Service/VCG

הפד עדיין עצמאי? לנגיד האמריקאי יש מה להוכיח בכנס שכל השוק מחכה לו

בוועידת הפד השנתית, קווין וורש, יו"ר הפדרל ריזרב החדש, ינסה לנווט בין לחצי האינפלציה, שוק אג"ח תנודתי וחוב ממשלתי מתרחב - בלי לערער את אמון המשקיעים בעצמאות הבנק המרכזי

גיל גירון ורמי נוסבאום / צילום: ניב קנטור

באשטרום צופים מתי שוק הדיור ייצא מההאטה; המניה מאבדת גובה

קבוצת אשטרום פרסמה תוצאותיה לרבעון השני, ומציגה הפסד על רקע הוצאות מימון גבוהות ● כמה דירות נמכרו בפרויקטים הגדולים בת"א והצפי להתאוששות של שוק המגורים בשנה הבאה

משטרת ישראל / צילום: Shutterstock

עובדת בנק נדקרה בתל אביב, מצבה בינוני

לפני זמן קצר התקבל דיווח במוקד המשטרה על אירוע דקירה בבנק ברחוב סלמה בתל אביב ● כוחות הגיעו למקום ועצרו את החשוד ● הפצועה פונתה במצב בינוני לקבלת טיפול רפואי

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

משרד הביטחון. קצין התגמולים דחה את הבקשה / צילום: תמר מצפי

צה"ל, שב"כ או המוסד: דוח חדש מגלה איפה השכר הגבוה ביותר

שיאני השכר בביטחון - הוועדה לאנרגיה אטומית, וצה"ל בתחתית ● קציני צה"ל פורשים בממוצע בגיל 45 עם קצבה של כ-20 אלף שקל ושווי פנסיה של 9 מיליון שקל ● למרות צמצום הפערים בין הדרגות, פערי השכר בין גברים לנשים דווקא גדלו

עו''ד נמרוד ספיר, מנכ''ל איגוד בתי ההשקעות / צילום: רז רוגובסקי

בתי ההשקעות דורשים מהרגולטור לחתוך את עמלות ההפצה בבנקים

איגוד בתי ההשקעות פנה לרשות שוק ההון ולפיקוח על הבנקים בדרישה לבחון מחדש את עמלות ההפצה הפנסיוניות ● באיגוד טוענים: בזמן שדמי הניהול צללו, העמלה הבנקאית תקועה כבר שני עשורים בשיעור של 0.25% ומונעת ייעוץ אובייקטיבי בקרנות ברירת המחדל ● המנכ"ל נמרוד ספיר: "הגיעה העת לעדכן את מודל ועדת בכר" ● ברקע: הסיכוי הנמוך לשינוי חקיקתי בתקופת בחירות

שוק בבירה קהיר (ארכיון) / צילום: Associated Press, Amr Nabil

המדינה המפתיעה שכלכלתה שרדה בהצטיינות את המלחמה באיראן

כותרות העיתונים בעולם: בארה"ב, מיליארדי שקלים בהסברה ישראלית נתקלים בדור צעיר שלא משתכנע; הלחץ הכלכלי של וושינגטון על איראן נוחת ישירות על כתפי האזרחים שסובלים מזינוק במחירים; ובמצרים, כנגד כל התחזיות הקודרות, הכלכלה המקומית מצליחה להפתיע את האנליסטים ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

איליה סוצקבר / צילום: Reuters, AMIR COHEN

השקעה מאנבידיה ומועד השקה משוער: פרטים חדשים על המיזם של איליה סוצקבר

כשלוש שנים לאחר שעזב את OpenAI, איליה סוצקבר מתקרב להשקת המוצר של SSI, הסטארט־אפ שלו ● החברה, שכבר גייסה 7 מיליארד דולר, מיועדת לפתור את מגבלת הזיכרון של מודלים קיימים ולאפשר להם להתאים את עצמם אישית למשתמש בזמן אמת

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"חרם דה-פקטו" על ישראל: הצעד ששוקל ראש ממשלת בריטניה החדש

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בתל אביב: ת"א-90 ננעל בעלייה, הראל קפצה בעקבות הדוחות

השוק המקומי התאושש מהפתיחה השלילית: ת"א-90 טיפס ב-1.1% ות"א-35 עלה ב-0.1% ● הביומד והביטוח הובילו את המגמה הירוקה, הקלינטק והטכנולוגיה נחלשו ● בדוחות: הראל זינקה בעקבות רווח של מיליארד שקל, אשטרום צללה לאחר מעבר להפסד, ומחלבות גד הציגה קפיצה ברווחיות ● רימון צנחה ב-15%, ג'ין טכנולוגיות קפצה ברקע הזמנה ממשרד הביטחון ● יציבות במט"ח: הדולר נסחר ב-2.955 שקלים

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

הברומטר של ה־AI: דוחות אנבידיה יכריעו בוויכוח שמפצל את וול סטריט

עיניי המשקיעים נשואות לדוח אחד: זה של החברה הגדולה בעולם ● התחזיות הן לזינוק של פי 2 ברווח ובהכנסות ענקית השבבים, ולא בטוח שגם הרף הדמיוני הזה ירצה את המשקיעים ● וגם: הסדקים באג"ח והוועידה החשובה בסוף השבוע שישליכו על כיוון השווקים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

הישראלים מעדיפים את חברות התעופה המקומיות - תיקון והבהרה

בעקבות טעות מדידה של חברת שופ אנליטיקס, שעליה מתבססים נתוני מדד רכישות הישראלים באונליין, אנחנו מפרסמים מחדש את הטבלה המסכמת של חודש יולי

דליה קורקין - בעלים של מעל ומעבר / צילום: נועה זני

עמל ומעבר: "התוצאות ברבעון פחות טובות ממה שייחלנו", לדברי המנכ"לית

חברת הסיעוד והטיפול מציגה סטגנציה ברווח התפעולי, במקביל לשחיקת המניה מאז ההנפקה ● מדווחת על רכישת חברה בתחום טיפולי הבית ב-72 מיליון שקל ● צופה כי הרכישות האחרונות יוסיפו 190 מיליון שקל להכנסות - ומכוונת להתרחבות לטיפול בדרי רחוב ובאוטיסטים: "זו חטיבה שתביא אותנו למחזורים גדולים"

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

טענות להפסדים של יותר מ־100 מיליון שקלים: אבישי נריה נגד שותפו איציק ברוך, בעלי קבוצת יובלים

קבוצת יובלים עדכנה בהודעה לבורסה על קבלת "מכתב דרישה למיצוי זכויות" מצד אבישי נריה, אשר טוען להפסדים בכמה חברות שבהן הוא וברוך מחזיקים במשותף ● ביובלים אומרים כי מדובר ב"טענות סרק שאין בהן ממש", המועלות לכאורה לאור הסתבכות כלכלית של נריה עצמו

מסעדת קיסו / צילום: יואב גורין

המניות שהיו הלהיט של הבורסה ועכשיו צונחות בעשרות אחוזים

תחום המזון היה אחד הלוהטים בבורסה השנה עם גל הנפקות ואפילו מדד ענפי ● אלא שבחודשים האחרונים נראה שהטרנד דעך, מניות הענף צוללות בעשרות אחוזים ולגלובס נודע שגם ההנפקה שתוכננה לקיסו שוב נדחית ● האם דווקא הדעיכה היא הזדמנות השקעה?

הימים הטובים ביותר בבורסה מגיעים בדיוק כשלא מצפים להם

רוצים להשיג את התשואה הממוצעת של ה־S&P 500? קחו בחשבון תקופות אדומות - 19 מתוך 20 הימים החזקים ביותר של המדד בכ־70 השנים האחרונות הגיעו כשהיה עמוק בשוק דובי ● השאלה היא: האם יש לכם את אורך הנשימה הדרוש לשרוד ירידות תלולות ולהימנע מתזמון השוק ● המחשבון

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בסיטי מעריכים: זה מה שיקרה בהחלטת הריבית הקרובה

למרות שהאינפלציה בשפל של חמש שנים, בענקית ההשקעות סיטי מעריכים כי החלטת הריבית עשויה ליפול לשני הכיוונים, אך מעריכים כי בנק ישראל יעדיף לשמור על זהירות • עם זאת, להערכתם צפויות עוד שתי הפחתות עד תחילת 2027 • ומה חושבים הכלכלנים המקומיים?

לבנת החימר של Supreme / צילום: צילום מסך מערוץ היוטיוב של CNCB

אפס שימושיות, מקסימום סטטוס: הלקח העסקי מהלבנה של Supreme

לפני עשר שנים השיק מותג אופנת הרחוב הניו יורקי Supreme לבנת בניין פשוטה ב–30 דולר. היא נחטפה בתוך דקות ● גם היום היא נסחרת במאות דולרים. למה זה קורה, ומה הלקח לשולחן ההנהלה ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש