גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

עיון, פרוזה וגם שירה: ספרים שאנשי מערכת גלובס אוהבים וממליצים

ספר על האנשים שבשוליים, סיפורים מקו החזית של חקר המוח, כלת פרס נובל לספרות שכתבה ספר מתח וגם 3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash
המלצות ספרות / צילום: Tom Hermans / unsplash

להתרכז בשולי השוליים

"בשולי הנוחות", סייקה מורטה, כתר

הספר "בשולי הנוחות" נמצא בשולי הספרות. ככל הנראה לא יזכרו אותו בעוד 20 שנה, לא יערכו עליו דיונים בחוגים הספרותיים, ולמרות ההצלחה העכשווית ברחבי העולם, לא בטוח שהמחברת תזכה לערבי הוקרה. אבל זה בסדר. אני דווקא נהניתי מהספרון הקטן, תרתי משמע.

בשולי הנוחות

סייקה מורטה מכוונת את הזרקור אל סוג מסוים של אנשים שהחברה לא שמה לב אליהם בדרך כלל, פשוט כי הם לא יודעים איך להשתלב בה. יש להם בוחן מציאות לקוי, סוג של אספרגר, שמסבך ומדרדר אותם לשוליים. במובן הזה, לא ברור עד כמה לגיבורה קייקו פוקומורה יש מזל - בגיל 36 היא מקבלת תשומת לב, אבל רק בזמן המשמרות שלה ברשת הנוחות.

הרשת הזו לא באמת נוחה לעובדיה: היא מציבה כללי התנהגות מאוד ברורים ונוקשים. אולם מה שעלול להפריע לאדם "רגיל", הוא ממש ברכה מצידה של פוקומורה. "חנויות נוחות הן מקום שבו הנורמליות מושתתת בכוח", היא מסבירה לקורא (עמ' 65). מבחינתה אין טוב יותר מזה.

ומה עם העובדה שמדובר בעבודה סטודנטיאלית, ואילו היא כאמור כבר דוהרת לעבר ה-40? זה לא באמת מפריע לה. להפך: במקומות שבהם אין כללים כאלה, הכול נראה לה מסובך. אלא שלסביבה שלה אורח החיים הזה נראה מוזר, והיא נדרשת למצוא פתרון יצירתי כדי להשקיט את הקולות המעיקים. הגאולה מגיעה מכיוון לא צפוי: "בן זוג" מנותק חברתית עוד יותר ממנה, עד כמה שזה נראה בלתי אפשרי.

"העולם הנורמלי הוא עולם כופה ומכריח, והוא נפטר בשקט מגופים זרים" (עמ' 75), מסבירים זה לזה השניים שנפגשו בחנות הנוחות, וכדי שלא ייפטרו גם מהם, הם מעמידים פנים שהם בזוגיות. התרגיל שלהם עובד - גם המשפחה וגם החברות נרגעים, הסדר שב על כנו - אבל "בן הזוג" ממשיך לקטר: "העולם היום עדיין נמצא בתקופת האבן בכל הנוגע לסדרים החברתיים, במסווה של חברה מודרנית" (עמ' 82). במידה רבה, הוא צודק.

מורטה מזכירה לקורא שהנטייה לחפש תבניות מוכרות ולהתערער מול תבניות "זרות" היא טיפשית, ובכל זאת גם אנשים שמחזיקים מעצמם אינטליגנטים נופלים בה. גם אם לא נוח להודות בכך, לכל הפחות זה שווה כמה דקות של מחשבה.

גלית חתן

בשורות טובות מהמוח שלך

"המח הגמיש", נורמן דוידג’, כתר

תמיד שומעים שפגיעה מוחית כתוצאה מתאונה או משבץ היא בלתי הפיכה. הספר "המוח הגמיש" טוען אחרת. הוא מציג מחקרים וסיפורים של אנשים אמיתיים, המוכיחים כי לחשיבה חיובית, בשילוב עם תרגול מעשי, יש כוח לשנות את גופנו ואת חיינו.

המוח הגמיש

המחבר, נורמן דוידג’, פסיכיאטר וכתב מדעי עטור פרסים, מתאר כיצד חלקים של המוח "לומדים" למלא את מקומם של חלקים שנפגעו, את היכולת האנושית להשתנות ואת הקשר המסקרן בין גוף לנפש. דוידג' מספר על אנשים שמוחם הצליח לבנות את עצמו מחדש כדי ללמוד לראות למרות עיוורון, לתקן ליקויי למידה, להעלות רמת משכל, להתגבר על כאבי פנטום ועוד.

ספר מרתק ומלמד ששינה אצלי את ההסתכלות על המוח והנפש והגביר את המודעות לכך שהמוח יכול להשתנות בכל גיל.

טלאור שמש

רציחות מעוררות מחשבה

"על עצמות המתים", אולגה טוקרצ'וק, אחוזת בית

מה קורה כשכלת פרס נובל לספרות כותבת ספר מתח? טוב, זה לא בדיוק מותחן, אף שיש בו לא מעט רציחות ומיתות משונות. אבל עלילת המתח היא לא העיקר. היא המסגרת שמחזיקה את הקנווס הזה, שעליו מצטיירת בהדרגה תמונה קודרת, מהפנטת, מטרידה ומעוררת מחשבה על טבע האדם והעולם, אקולוגיה וזכויות בעלי חיים. דמויות ייחודיות, מסר אקטואלי, מקוריות ועומק, וגם כתיבה משובחת, מה שלא מפריע לה להיות גם קריאה מאוד. ספר שקשה להניח מהיד, וממשיך ללוות אחרי הקריאה.

זהרה רון

על עצמות המתים

3 ספרי שירה ששווה לשים אליהם לב

"בוא, לקק אותי", אודיה רוזנק, מרום תרבות

את אוֹדֶיָה רוֹזְנַק גיליתי במקרה בפייסבוק, בשיא ימי הקורונה והסגרים. לא ידעתי מי זו, אבל השיר שלה "אני ועוד מיליון מובטלים" תפס אותי בגרון. הוקסמתי מהעוצמה, מהישירות, מהחוצפה הלא-מתנצלת. "אני ועוד מיליון מובטלים / רואים את התמונות שאתם מעלים לאינסטגרם/ שתדעו. אני ועוד מיליון מובטלים רואים אתכם מורחים חמאה על חלות תוצרת בית מקמח כוסמין, ומוסיפים פרוסת סלמון/ שתדעו". הוקסמתי ולחצתי share, כדי שעוד אנשים ייחשפו למשוררת ש"גיליתי".

השיר לכד בעיניי את רוח התקופה: הפער בין אלה שישבו בנחת בבית והעלו לאינסטגרם תמונות של לחם מחמצת וחלות כוסמין לבין אלה שנכרת מטה לחמם ולא ידעו מה יעשו מחר בבוקר. תחושת סוף העולם, ההרגשה שדברים לא ישובו להיות כשהיו. אהבתי את הכעס המתפרץ מהשורות, את המקצב של הפצצה המתקתקת, את ה"טיק-טק", כמו השעון בבטן התנין שרודף אחרי קפטן הוק ב"פיטר פן".

בוא לקק אותי

כמה שעות מאוחר יותר קיבלתי הודעה מפייסבוק שהשיר נמחק. מתברר שהכעס והעוצמה שבו זעזעו והפחידו רבים, וגרמו להם לפנות בבקשה לסלק אותו. זה רק מעיד כמה העוצמה שבו הייתה מטלטלת. שוב העליתי אותו, והפעם קיבלתי הודעה מפייסבוק שאם אעלה אותו שוב, חשבוני ייחסם.

זמן לא רב לאחר מכן יצא לאור ספר שיריה הראשון של רוזנק, "בוא, לקק אותי", בהוצאת מרום תרבות ישראלית, ובו עוד הרבה שירים עוצמתיים, חשופים ונהדרים לא פחות, וזכה להצלחה רבה. את הקול המיוחד של המשוררת הזו אף אחד כבר לא יוכל לחסום.

"בורא מיני יללות", לורן מילק, הוצאת טנג'יר

"בורא מיני יללות", ספרה החדש של לורן מילק הוא לא רק מיילל - הוא גונח, הוא צורח, הוא נוהם. "היא מערבבת בין כל הרבדים והשכבות של החברה הישראלית, במטרה להעלות על הכתב ולהציף את מה שמוטבע ומושתק בקרקעית החברה", נכתב עליו.

בורא מני יללות

"היא באה זרועת כוכבים / האמבולנס חנה בקרסקטין. / יצאנו אט לזיין את הזונה, חיוור היה הליל / במרחקים הבליחה מדרכה זרועת רובים". אהבתי את השימוש האירוני בשורות של חיים חפר, את הרובים והכוכבים הזרועים בערבוביה, את כלי הנשק וכלי הזין, את הקול הנשי המתריס.

למתקדמים מומלצת גם האנתולוגיה "וילכו ויבואו בית אישה" בעריכתה של מילק, אוסף אקלקטי של שירה, סיפורת ועדויות על סלאט שיימינג, על תעשיית המין, זנות, אונס ועל השתקה, גם הוא בהוצאת טנג'יר.

"רשומון מרוקאי", שרון אריק כהן, הוצאת אני

"כבן למשפחה המגלה כה מעט / החלטתי אני לספֵּר / הכל" , כותב שרון אריק כהן בספר אישי מאוד, כן, עדין ומרגש, שמשלב את תולדות המשפחה ואת חייו שלו, בצל המאורעות ההם. מנישואיה של סבתו ככלה-ילדה במרוקו דרך עלייתה לארץ ועד מותה ( התאבדותה של סבתי: / חישוב מסלול מחדש / לארבעה דורות "), יחסיו עם הוריו (שומר אבי ואמי אנוכי/ ואני רק בן שמונה./ עוטף את מולידי, בצמר גפן משונה./ הוא מר וקשה / ואין בו אוויר"), ילדותו והתבגרותו. ספר שנכנס אל הלב.

זהרה רון

רשומון מרוקאי

עוד כתבות

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

עורכי הדין לא אחראים לכישלון העסקי של ענבל אור. הפסיקה, המשמעות והחריג

בית המשפט המחוזי דחה את רוב התביעה בסך 12.7 מיליון שקל שהגישו רוכשים נגד עורכי הדין שליוו את קבוצת הרכישה של יזמית הנדל"ן המורשעת, ענבל אור ● פסק הדין משרטט מחדש את האחריות של עורכי דין בעסקאות נדל"ן: מחובת גילוי הסיכונים ועד החובה להתערב כשמופרות התחייבויות כלפי רוכשים

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

הוגש כתב אישום נגד יונתן אוריך בפרשת ה"בילד"

כתב האישום נגד יונתן אוריך, הוגש בגין גניבת מידע סודי ורגיש במיוחד ממערכות אמ"ן, ופרסומו בכלי תקשורת זר, לאחר שהצנזורה פסלה את פרסומו ● וזאת במטרה להשפיע על השיח הציבורי בנושא הטיפול בסוגיית החטופים ● בקשת הפרקליטות להרחקת אוריך מלשכת רה"מ נדחתה

כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב משוכנעים: המלחמה באיראן נכנסת לשלב חדש ומסוכן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השלב החדש של המלחמה באיראן, הסכנה לארגון אופ"ק אם מצר הורמוז ייפתח, והשינוי הדרמטי שחיזבאללה עבר בשנתיים האחרונות • כותרות העיתונים בעולם 

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

אלביט לעובדים: לבחור מכונית רק מרשימה "מערבית"

בעקבות תע"א וצה"ל: גם אלביט מוציאה את הסיניות מהליסינג ● חברת מכשירי תנועה החלה לשווק בישראל את גרסת הפלאג-אין של הקרוס-אובר דיפאל S05, ששווק עד כה בישראל בגרסה חשמלית בלבד ● השבוע בענף הרכב

גדי דנקנר / צילום: אוראל כהן

לאחר הסדרי חוב ותספורות: גדי דנקנר שב לבורסה עם חברת התחדשות עירונית

דנקנר, שהוביל בעבר את החברות אלרן השקעות ואלרן נדל"ן שקרסו עם חובות גדולים, ינסה לגייס אג"ח לחברת דנקנר קנלוב, שבה הוא שותף עם אינטרגמא הבורסאית ויו"ר פסגות ● תמורת הנפקת החוב תשמש להעמדת הון עצמי לפרויקטים ולפירעון הלוואות בריבית של 10%

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת מטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

ארדואן שלף ציפורניים וחשף את עומק האיום של טורקיה על המזרח התיכון

טורקיה הפכה לאיום הגדול ביותר על המדינות הפרו־מערביות במזרח הים התיכון, ולא רק על ישראל ● לפי מכון SIPRI, טורקיה מייצאת כ־1.8% מתוך כלל הסחר הבינלאומי באמל"ח (פי 6 מאיראן) ותקציב הביטחון שלה גבוה פי 5.5 ● הפתרון לאיום הטורקי לא נמצא בישראל, אלא כנראה דווקא בארה"ב

מלון הנסיכה, אילת / צילום: ויקימדיה

כעשור לאחר רכישת מלון הנסיכה באילת: נצבא תשלם מס של מעל 17 מיליון שקל

העליון דחה את ערעורה של נצבא על חיובה במס רכישה בגין העסקה לרכישת מלון הנסיכה באילת ● החברה טענה כי רכשה חברה בעלת פעילות מלונאית ולא "איגוד מקרקעין", אך נקבע כי בעת העסקה המלון עמד בפני סגירה ושיפוץ נרחב ולכן חיוב המס נותר על כנו

בניין הבורסה בתל אביב. בעיגול: השופט מגן אלטוביה / צילום: שלומי יוסף,  זום 77

התקדים שמאותת לחברות שיוצאות להנפקה: אל תמכרו אשליות למוסדיים

ביהמ"ש הכלכלי אישר תביעה ייצוגית נגד תמר פטרוליום ודלק קידוחים סביב הנפקה מ-2017 ● לראשונה כללי הגילוי המחמירים של התשקיף יחולו גם על מצגות וחומרי שיווק למוסדיים ● מומחה: "רצוי היה להטיל אחריות בחוק על חברה הכוללת פרט מטעה במסמך"

אילוסטרציה: מאבקי ירושה

קרב הירושה הוכרע: הבן יקבל מאות מיליונים

המנוחה ערכה במהלך חייה שלוש צוואות שונות, כאשר תחילה נישלה את בנה והורישה את רכושה לשני אחיה - אך בצוואתה האחרונה הורתה להוריש את נכסיה לבנה ולשתי נכדותיה ● אחיה של המנוחה התנגדו לצוואה האחרונה, אך ביהמ"ש דחה את התנגדותם ● הנכסים כוללים דירות, חנויות, מבנה היסטורי בת"א, שותפות במניות ועוד

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

מרוץ ה-AI גובה מחיר: מניית אורקל צונחת למרות דוחות חזקים

ענקית התוכנה והענן הציגה רבעון רביעי פיסקלי חזק בזכות זינוק של 93% בתשתיות הענן וצבר הזמנות פנומנלי של 638 מיליארד דולר • אלא שתוכניות גיוס הון וחוב מסיביות, תזרים מזומנים שלילי והחמרת המצב הגיאופוליטי, שולחות את המניה לירידה חדה בוול סטריט

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

שברה את כל השיאים: SpaceX גייסה 75 מיליארד דולר לפי שווי של 1.77 טריליון דולר

היתה זו ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר אי פעם ● בלאקרוק הזמינה מניות בהיקף שלכ-5 מיליארד דולר, מנהלי נכסים גדולים נוספים הגישו בקשות דומות ● האם לקנות? מחקר מצא שרוב ההנפקות יורדות בשלב מסויים מתחת למחיר של יום המסחר הראשון ● בפולימרקט צופים שתסיים את יום המסחר הראשון בעלייה חדה

איציק שנידובסקי, מנכ''ל אנליסט / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שניצל זינוק של 540% כדי למכור מניות

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, מכר היום בעסקה מחוץ לבורסה מניות בהיקף 8 מיליון שקל ● הוא מכר מניות בסכום כולל של 13 מיליון שקל בשנה האחרונה וממשיך להחזיק במניות בשווי של 16 מיליון שקל

אזור הפגיעה הישירה של הטיל האיראני בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

באופן חריג: בית המשפט הורה בצו זמני לפנות בני 90 לצורך פרויקט פינוי בינוי

בעל דירה והוריו בני ה-90 יחויבו לחתום על הסכם פינוי בינוי בבית שמש, כך קבע בית המשפט המחוזי בירושלים ● הפרויקט מצוי סמוך למקום נפילת טיל מאיראן, אירוע שבו נהרגו תשעה בני אדם ● נקבע כי "הנזק הכלכלי שייגרם לתובעים גבוה עשרות מונים מהנזק שייגרם לנתבעים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Luis M. Alvarez

התסכול של טראמפ ממשיכת הזמן של איראן

"הולכים לתקוף אותם חזק מאוד - היום": טראמפ באיום חריף ● לפי בכיר אמריקאי, ההסכם עדיין מונח על השולחן, אבל "הנשיא מוכן לגרום לאיראנים לשלם מחיר אם ימשיכו לגרור רגליים" ● הצנזורה התירה לפרסם כי זוהתה פגיעה של חלק מטיל איראני בבסיס רמת דוד ● מחשש שטראמפ יבלום: צה"ל פועל נגד הזמן" בלבנון - ביירות בינתיים מחוץ לתחום ● צבא ארה"ב תקף באיראן 20 יעדים בשלושה גלי תקיפה ● עדכונים שוטפים

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

המלון החדש שצפוי לקום בנתב''ג / הדמיה: עמי שנער אדריכלים

קיבל אישור: בית המלון החדש שיוקם בנתב"ג

המלון החדש יוקם בצמוד לטרמינל 3 מעל מבנה לבידוק כבודה שיוקם בקרוב ● על אף האישור להיתר, ההקמה לא תתחיל בזמן הקרוב, ולפי מינהל התכנון, העבודות צפויות להתחיל במהלך 2028

הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc

פיוניר כמשל: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מוול סטריט בהפסד

חברת הפינטק הישראלית עשויה להימכר לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר ● זו רק דוגמה למגמה רחבה יותר: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים

אוניברסיטת בר-אילן / צילום: אוניברסיטת בר-אילן

החוג המיתולוגי לתרגום בבר־אילן נסגר. מהם המקצועות הבאים שעל כוונת ה־AI?

סגירת חוג הדגל בבר-אילן היא רק סנונית ראשונה בגל ה"מקצועות המתים" שצפויה לחולל הבינה המלאכותית ● מומחים מנתחים האם מדובר ב"מוות" של המקצוע או בהולדה מחדש של מומחיות מסוג אחר ● האם זה סופו של עידן המתרגם האנושי?

חומרים: wikimedia,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בדרך להנפקת המאה, מה מלמדת ההיסטוריה על הסיכוי להרוויח

ההיסטוריה לא מעודדת - לרוב, תשואות של הנפקות נוצצות נוטות להיות שליליות בשנים הראשונות ● לקראת ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ואלה של אנטרופיק ו-OpenAI, יש אומרים שהפעם זה יהיה אחרת, האמנם?