גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לכל מדינה אופי משלה: החלטת הבוסטר של ישראל מוצדקת

כמי שבוחנת את מה שקורה כאן ושם - אני מבינה לחלוטין את הבסיס לאסטרטגיה הישראלית ● החלטת הוועדה המייעצת ל־FDA נכונה עבור ארה"ב. בישראל לעומת זאת, מבצע החיסון התחיל מוקדם, והיה צורך לעשות מעשה

חיסון לקורונה של חברת פייזר. תחזיות החברה על צורך במנות דחף של החיסון מתחילות להתגשם / צילום: Shutterstock, Small365
חיסון לקורונה של חברת פייזר. תחזיות החברה על צורך במנות דחף של החיסון מתחילות להתגשם / צילום: Shutterstock, Small365

יעקב רוטבליט טבע את מטבע הלשון "דברים שרואים מכאן לא רואים משם" ואם יורשה לי, אוסיף "דברים שרואים משם - לא רואים מכאן". השבוע התוודענו להמלצת וועדת המומחים המייעצת לרשות המזון והתרופות האמריקאית, האחות הגדולה של מנהל הטכנולוגיות של משרד הבריאות הישראלי.

ההמלצה שהתקבלה על ידי ועדת המומחים לגבי מתן חיסון "דחף" בארצות הברית מהווה נדבך בתהליך קבלת ההחלטות שם. השלב הבא - המרכז הלאומי לבקרת מחלות של ארצות הברית יאמר את דברו ועוד ועוד. משרד הבריאות הישראלי מתייעץ גם הוא עם מומחים ומחליט בהסתמך על נתונים ישראליים. הממשלות בבלגיה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, צ'כיה וכל השאר - לומדות, מנתחות וממליצות בהתאם למידע שמשקף את המצב במדינות שלהן.

יש מספר סיבות למתן הנחייה לחיסון דחף: הראשונה - ירידה עם הזמן במידת ההגנה שהחיסון הבסיסי מעניק בפני זיהום או תחלואה, בעיקר תחלואה קשה. השניה - בעקבות ירידה בהגנה כנגד וריאנטים. השלישית - כאשר נמצא ששתי מנות החיסון הקודמות לא הצליחו לעורר חסינות בקרב קבוצות מסויימות שלא ניתן היה ללמוד עליהן באופן מיוחד בשלב השלישי של הניסויים הקליניים. אם כן, ברור שהבסיס להחלטה על מתן חיסון דחף משתנה בהתבסס על סוג החיסון, המצב האפידמיולוגי באוכלוסיה, קבוצות בסיכון וכיסוי החיסונים באוכלוסיה המדוברת.

תזרים קבלת ההחלטות לגבי חיסון שלישי בישראל דומה לזה שמתבצע בארצות הברית: נתונים מקיפים ומידע מעמיק מישראל הוצג בפני המומחים והראה מעל לכל ספק ששניים מהתנאים מתקיימים בארץ: ירידה במועילות החיסונים כנגד זן דלתא וקבוצות בסיכון שלא פיתחו חיסוניות יעילה. בשלב זה המומחים היועצים למשרד הבריאות הישראלי המליצו המלצה דומה לזו שהתקבלה על ידי מומחי ה-FDA. בהמשך, כשהתברר שיעילות החיסון שנמצא בשימוש בישראל יורדת עם הזמן - התנאי הראשון - עלה הנושא שוב לדיון מקיף והומלץ לחסן גם קבוצות גילאים נוספות בישראל. המוטציות שמתרחשות יוצרות וריאנטים שחלקם שורד ומתפשט במהירות, כמו וריאנט הדלתא. עומס התחלואה בישראל עלה ויעילות החיסונים למניעת הדבקה - פחתה. ברורה לכן ההחלטה לחסן ולהציל חיים.

נכון להיום, יד הווירוס על העליונה 

כיום ישראל ממליצה לכל מי שגילו מעל 12 שנים להתחסן בחיסון השלישי. בבריטניה מתכננים לחסן מגיל 50 ואנשים בסיכון לתחלואה קשה בדומה לגרמניה, צרפת וצ'כיה. מדינות רבות הודיעו שישנו את ההמלצות בהתאם למצב התחלואה ויעילות החיסונים אצלן. ההחלטות הללו נשענות על מידע ונתונים מקומיים כמו מצב התחלואה והתמותה, אוכלוסיות בסיכון (שיעור המבוגרים, מוחלשי מערכת החיסון, עובדי בריאות), אורח החיים (התכנסויות ומשפחתיות, מגורים בצפיפות, לימודים בצפיפות) והעומס על מערכת הבריאות (נגישות לטיפול רפואי איכותי, מיטות אשפוז, מחוללי חמצן וכיו"ב).

מידע מחקרי חשוב מאיר אור על יעילות החיסונים השונים וההבדלים ביניהם, וכמובן - בטיחותם. מהזווית של בטיחות החיסון נלקח גם בחשבון הסיכון לתחלואה ותמותה ללא חיסון בתנאים הספצפיים של האוכלסיה.

נכון להיום, יד הווירוס על העליונה במלחמה שלנו נגדו. הווירוס מתפשט בקרב לא מחוסנים ועובר מוטציות בעיקר בקרב מבוגרים ובבעלי מערכת חיסונית מוחלשת שלא חוסנו. המוטציות הללו מחמשות את הווירוס באמצעי חדירה חדישים ועלולות לגרום לעליה בתחלואה, תמותה, הדבקה. בנוסף, הווירוס גם נמצא בקרב בעלי חיים, עובדה שאולי מרחיקה עוד יותר מאיתנו את השאיפה להדברתו מעל פני האדמה.

המגיפה משפיעה על הבריאות, הכלכלה, החינוך ודורשת מאיתנו לוותר על זכויות מסויימות כדי להגן על קיום המין האנושי. השלטונות, האדם והקהילה מוצאים עצמם במצבים שדורשים גמישות, ענווה ותבונה. זהו מצב חירום ארוך. אנחנו כולנו חלק משרשרת אנושית אחת.

וזה מביא אותי למבט הגלובלי - אנחנו באירגון הבריאות העולמי זוכים לתצפית מלאה על כדור הארץ שלנו, בוחנים את הנתונים כולם, מכאן ומשם, מרכזים את נתוני התחלואה והתמותה ומנתחים אותם, עוקבים אחרי הווירוס והשינויים שהוא עובר, בוחנים את התנהגות הקהילות השונות, מאפשרים מחקר ופיתוח כולל של בדיקות, טיפולים וכמובן, חיסונים.

המבט העולמי הזה מורה שהווירוס ימשיך לחדור לתוכנו ולהתחמש באמצעי חדירה משוכללים יותר ככל שנשאיר מאחור מדינות וקבוצות ולא נכלול אותן בתוכנית החיסונים כאן ועכשיו. הנתונים מורים שהווירוס לא ייסוג לאחור בעתיד הקרוב. תובנה שכזו מובילה לשתי מסקנות שתלויות האחת בשנייה:
1. יש לפעול באופן נחרץ להצלת חיים, כולל בין היתר הגנה על האוכלוסיה המבוגרת ואלה שמסכנים אותה וכן אלה שבסיכון לתחלואה קשה ותמותה בעצמם. קבוצות אלה חייבות להתחסן בכל העולם, ובמהירות. זה צו השעה להצלת חיים.
2. יש להגביר במהירות את המלחמה העולמית בוירוס כדי למנוע ממוטציות להתפתח ולסכן את האנושות כולה. חשוב לציין שמאחר והאוכלוסיות בסיכון הן גם אלה שמהוות קרקע פוריה להיווצרות מוטציות - יש לחסן את כל הקבוצות הללו בהקדם האפשרי.

וכמי שבוחנת את מה שקורה כאן ושם - אני מבינה לחלוטין את הבסיס לאסטרטגיה הישראלית. אני מבינה גם את ההבדלים בין ישראל לארצות הברית או לכל מדינה אחרת. הרי בישראל התחיל מבצע חיסון מוקדם משאר המדינות, החיסון שניתן הוא מסוג אחד ולמרות תקופת זוהר קצרה - לאחר התפשטות מסיבית של וריאנט הדלתא חייב היה להיעשות מעשה להגנת התושבים.

בנוסף, הישראלים שאני מכירה מכבדים את הביחד שלנו, במשפחה ובחברה, ללא הבדל דת או תרבות. ישראל שאני מוקירה גם מצווה על מתן מעשר לעניים ודואגת לביטחונה בנמרצות. ולכן, יחד עם חיסון שלישי יש לזכור שהבטיחות הבריאותית של האנושות כולה, כולל ישראל, עומדת כעת על הכף. אין אדם או חווה שהם אי בודד, ואין מדינה שהיא כוכב בפני עצמו. זה הזמן להצטרף לחזית העולמית, לתרום לקובאקס (פלטפורמה העולמית לשיתוף חיסונים בין מדינות), לפעול לביטול קנין רוחני לפיתוח ויצור חיסונים ולאפשר לכל האנושות שבסיכון לתחלואה ותמותה מוירוס הקורונה - להתחסן ולהתחשל. וטובה שעה אחת קודם.

הכותבת היא ראש מערך החירום של ארגון הבריאות העולמי, אזור אירופה (אמונים על 53 מדינות, כולל ישראל)

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית