גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר שקיפות: משרד המשפטים יוציא הנחיה לגבי פגישות עם לוביסטים

מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי הורה על הכנת חוזר מנכ"ל שיסדיר את פגישות עובדי המשרד עם לוביסטים ● במשרדי האוצר והגנת הסביבה כבר גיבשו נהלים, אך הם לא כוללים חובת פרסום לציבור

שר המשפטים גדעון סער / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
שר המשפטים גדעון סער / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

משרד המשפטים בראשות השר גדעון סער צפוי להוציא לראשונה הנחיה לעובדיו בנוגע לפגישות עם לוביסטים. לגלובס נודע כי מנכ"ל המשרד ערן דוידי הורה על הכנת חוזר מנכ"ל בעניין.

ההחלטה התקבלה לאחר שמשרדי האוצר והגנת הסביבה הוציאו השנה הנחיות מחמירות לעובדיהם בנוגע לפגישות עם לוביסטים; וכן לאחר שלובי 99, ארגון חברתי הפועל לקידום אינטרסים של הציבור, פנה למשרד המשפטים וליתר משרדי הממשלה בבקשה להוציא הנחיות בנושא.

בנוסף, לובי 99, עמותת "הצלחה" והתנועה לאיכות השלטון, פנו במכתב ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיורה להחיל נוהל אחיד על כל משרדי הממשלה בנושא.

השבוע הודיע ראש המטה של מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד אביחי כהנא, ללובי 99 כי מנכ"ל המשרד דוידי הורה על הכנת חוזר מנכ"ל בעניין. כהנא ציין כי "הוצאת הנחיה בנושא עשויה להבטיח שיפור בשקיפות המפגשים של עובדי המשרד עם שדלנים וכתוצאה מכך שיפור בפיקוח על מפגשים אלה".

כהנא הוסיף כי "הנחיה מסוג זה עשויה אף לתרום לחיזוק נורמות ראויות בכל הנוגע לקידום הליכים מנהליים המבוססים על עבודת שדלנות וכן לחזק את אמון הציבור בשירות הציבורי, ענין החשוב מאוד למנכ"ל משרד המשפטים".

דרגות שונות של פיקוח

בפברואר השנה פרסם היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד אסי מסינג, הנחיה לבכירי המשרד המחמירה את כללי הפיקוח על הקשרים בין עובדי המשרד לבין לוביסטים. ההנחיה קובעת כי עובד הנפגש עם לוביסט ידווח מראש לממונה, ותוכן הפגישה יועבר. אם ניתנה התחייבות ללוביסט, ידווח התוכן גם ליועץ המשפטי של המשרד. בהנחיה צוין כי הגם שקשר בין שדלנים לעובדי ציבור עשוי לסייע לפעילות המשרדים, והוא אף נדרש, הקשר "טומן בחובו חשש למשוא-פנים, לפגיעה בשוויון ולהשפעה פסולה".

בחודש שעבר פרסמה מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן, נוהל המגביל את פעילות הלוביסטים מול קובעי המדיניות הסביבתית וקובע פיקוח על הפגישות עמם. הנוהל מרחיב מזה שקבע משרד האוצר ומורה לעובדי המשרד, שבראשו עומדת השרה תמר זנדברג, להימנע ככל שניתן מפגישות במסעדות או בתי קפה, ואוסר לאכול ארוחה על חשבון הלוביסטים או החברות ללא אישור של מנכ"לית המשרד.

הנהלים של משרדי הגנת הסביבה והאוצר לא כוללים חובה לפרסם את המידע אודות הפגישות עם הלוביסטים לציבור. להפך - נקבע במפורש כי התיעוד "נועד לצרכים פנימיים ולא יועבר לגורמי חוץ". בנוהל של המשרד להגנת הסביבה צוין כי "במקרים המתאימים ובהתאם לשיקול-דעת העובד או הממונה עליו, יופץ הסיכום גם לגורמי חוץ".

ניסיון לגבש נוהל אחיד

המאמצים להביא לקביעת נורמות של התנהלות ראויה ואיסורים מול פעילות לוביסטים החלו לפני מספר שנים בפנייה של לובי 99 לנציבות שירות המדינה, ובחודשים האחרונים, כאמור, על-ידי פנייה ליועמ״ש על-ידי שורה של ארגונים.

במאי השנה התקיימה ישיבה בראשות עו"ד דני חורין, ממונה בכיר במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, לבחינת תיקון לתקשי"ר (תקנון שירות המדינה, המסדיר את עבודת עובדי המדינה), כך שיעסוק גם בהסדרת פעילות לוביסטים מול עובדי ציבור בממשלה. בישיבה השתתפו נציגי נציבות שירות המדינה וארגוני חברה אזרחית, ובהם לובי 99, התנועה לאיכות השלטון, פורום קהלת והאגודה לזכויות האזרח.

עו"ד זהר אלטמן-רפאל מלובי 99 מסרה כי "אנו שמחים שגם משרד המשפטים קיבל את בקשתנו לפרסם נוהל להסדרת פעילות הלוביסטים. פעילות הלוביסטים יוצרת אי-שוויון בין הגורמים החזקים במשק, המשפיעים על המדיניות והחלטות הממשלה והכנסת לטובת האינטרסים הכלכליים שלהם, לבין הציבור הרחב. ישנם משרדי ממשלה שכבר מבינים שיש למנוע גישה בלתי מוגבלת של לוביסטים לפקידי הממשלה, ואנו קוראים למשרדי ממשלה נוספים להצטרף למהלך".

עוד כתבות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

הצהרת רה"מ נתניהו על חיסול רמטכ"ל חיזבאללה: "לא נאפשר לחיזבאללה להוות איום על מדינת ישראל"

צה"ל תקף מהאוויר את המחבל עלי טבטבאי, רמטכ"ל חיזבאללה בפועל • לשכת רה"מ: "ישראל נחושה לפעול להשגת מטרותיה בכל מקום ובכל זמן" ● האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו, ובנוסף, האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • גם מפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל וקמ"ן אוגדת עזה במלחמה סא"ל א' יודחו ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; באסיה, בורסת הונג קונג עולה בכ-2%

ביפן לא מתקיים היום מסחר ●ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר