גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיל הפרישה מתקרב? נשים צריכות להתכונן טוב יותר, לא רק כלכלית

פרופ' ליאת קוליק מבר-אילן בדקה איך משפיעה הפרישה מהעבודה על המשאבים הכלכליים והרווחה הנפשית ומצאה שנשים נמצאות בעמדת נחיתות בכל המדדים ● איך אפשר להתכונן בצורה טובה יותר?

נשים צריכות להתכונן טוב יותר לגיל הפרישה / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang
נשים צריכות להתכונן טוב יותר לגיל הפרישה / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

פרישה לפנסיה היא צעד דרמטי בחיי עובדים, ובעשורים האחרונים, עם התארכות תוחלת החיים, היא מקבלת בהדרגה צורה אחרת לגמרי. פרופ' ליאת קוליק מאוניברסיטת בר-אילן בחנה במחקר חדש כיצד משפיעה הפרישה מהעבודה על המשאבים הכלכליים, הרווחה הנפשית, יחסי הכוחות בבית ואיכות הקשרים החברתיים בהיבט מגדרי. 

לדברי קוליק, ברוב הפרמטרים, נשים נפגעות בתקופת הפרישה יותר מגברים: יש להן פחות זמן כי הן מטפלות יותר מהגברים בנכדים ולעתים בהוריהן שעדיין חיים, והן גם מקדישות זמן רב יותר לעבודות הבית. גברים מקדישים 1.38 שעות ביום למשק הבית בתקופת הפרישה ואילו נשים 2.15 שעות.

ירידה כלכלית ונפשית

מבחינה כלכלית, נשים מתחילות את תקופת הפנסיה בעמדת נחיתות - מאחר שהשכר שלהן בממוצע נמוך יותר, גם קצבאות הפנסיה שלהן נמוכות יותר, והן חוות ירידה כלכלית תלולה בתקופת הפרישה, יותר מגברים. לדברי קוליק, הירידה במשאב הכלכלי פוגעת גם במשאב הנפשי: הרווחה הנפשית של נשים נמוכה מזו של גברים, שביעות הרצון שלהן מהחיים נמוכה יותר מזו של גברים, וכך גם תחושת המשמעות בחיים.

"בנקודה אחת לנשים יש יתרון", אומרת קוליק, "הקשרים החברתיים שלהן איכותיים הרבה יותר מאשר אצל הגברים". קוליק שאלה את מרואייניה במחקר "האם יש לך איש סוד?". הממצאים היו ש-74% מהנשים אמרו שיש להן איש/אשת סוד, לעומת 61% מקרב הגברים. אצל 68% מהגברים שאמרו שיש להם אנשי סוד, היו אלה נשותיהם, לעומת 36% בלבד מהנשים שמפקידות את סודותיהן בידי בני זוגן.

לפרוש בצורה מדורגת

אחד הממצאים האופטימיים של המחקר היה שניתן לבלום את ההשפעה השלילית של הפרישה באמצעות תחושה של משמעות בחיים. לדברי הגר וייסר, מנהלת תוכניות תעסוקת מבוגרים בג'וינט, "אחד הדברים שאנחנו רואים בשטח שהוא שככל שבנאדם ממשיך להיות עסוק בעבודה משמעותית או התנדבות יש פחות אובדנים וזה שומר עליו מבחינה רגשית, נפשית ופיזית. לכן ההמלצה שלנו היא לא לפרוש פרישה מלאה, לעשות את זה באופן מדורג, להתכונן מראש לעשייה והתנדבות שיכולים להשיג משמעות בחיים. להיות חלק מהחברה, התחושה שלמישהו אכפת אם קמתי בבוקר או לא, שיש דברים שאני עושה כדי להמשיך להתפתח".

האם טיפול במשפחה, בנכדים, לא מעניק משמעות?
"הטיפול בבני משפחה ממלא חלקית את הפונקציה של המשמעות, תלוי אצל מי. אבל המחקרים האחרונים מראים שמה שהכי עוזר הוא עבודה בשכר".

אנשים רבים אומרים שהם רק מחכים לפנסיה, כדי לטייל, לנוח, ללכת לחוגים.
"בהתחלה יש ירח דבש, אבל לאורך זמן אנשים מוצאים את עצמם ימים ושבועות בפיג'מה, ואין סיבה לקום בבוקר. ואז הם חוזרים ואומרים לנו: 'לא הבנתי שאף אחד לא יתקשר'. אנחנו אומרים בואו נמנע זאת מראש. תפסיקו לחלום על נסיעה לחו"ל ואולי עדיף להוריד במשרה, אבל להמשיך לעבוד".

ומה עמדת המעסיקים לגבי האפשרות הזאת?
"רק במגזר הציבורי חייבים להוציא לפנסיה בגיל הפרישה. בדיון נכון עם המעסיק אפשר להגיע להסדרים. אנחנו מדברים גם עם העובדים וגם עם המעסיקים ובודקים איך ממשיכים להתקדם ולהתפתח בכל גיל. גם המעסיק לא תמיד רוצה לשחרר עובדים לפנסיה, כי הוא מאבד ידע ארגוני. העובדים המבוגרים יציבים, בעלי היכרות עמוקה עם הלב של העסק. לעובדים - כל עוד אתה ממשיך להפעיל את המוח, אתה כל הזמן יכול ללמוד דברים חדשים. אם אתה יוצא לפנסיה, היכולת המנטלית הולכת ויורדת. המשך תעסוקה בשכר היא משמעותית".

כמה זמן מראש מומלץ לפנות למעסיק?
"שנתיים או שלוש לפני הפרישה, תלוי באיזה מקצוע אתה עובד. בכל מקרה זה צריך להיות על השולחן".

להתכונן מבחינה כלכלית

למי שבכל זאת מחליט לפרוש, לוייסר יש כמה עצות פרקטיות, המבוססות על הניסיון של הארגון בעריכת קורסים לפרישה. "עד שאתה מקבל את הקיצבה הראשונה, אתה יכול לעשות שינויים באופן קבלתה, אבל אחרי זה לא. למשל, אפשר להכניס חלק מקרנות ההשתלמות והגמל לסכום של הפנסיה. חשוב לגשת ליועץ פנסיוני מוסמך. להכנה הזו יש משמעות מבחינה כלכלית וזו פעם ראשונה ואחרונה בחיים שמקבלים החלטה כזו.

"הרשת מוצפת בסרטונים של הסבתות שרוצות או לא רוצות לטפל בנכדים, אבל הפורשות צריכות להבין איך הן רוצות לנהל את השנים הבאות. אנחנו פוגשים נשים שמאוד רוצות להמשיך לעבוד, אבל אומרות: הילדים דורשים באגרסיביות שאפסיק לעבוד יותר. בדרך כלל הילדים לא יודעים כמה פנסיה יש לי. כסף הוא נושא רגיש".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה