גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוח, תקציבים ובעיקר ג'ובים: הקרב על יו"ר הסוכנות היהודית מתחמם, ואיתו המתיחות בין לפיד לגנץ

לאחר שנשיא המדינה יצחק הרצוג פינה את כיסא היו"ר, המירוץ על ניהול הסוכנות היהודית תופס תאוצה ● במי תומך בנט? איך היריבות בין לפיד וגנץ קשורה לנושא? והאם אחת מ-50 היהודים המשפיעים בעולם תהיה האישה הראשונה בתפקיד?

בניין הסוכנות היהודית ירושלים / צילום: בר - אל
בניין הסוכנות היהודית ירושלים / צילום: בר - אל

משכורת דומה לזו של ראש הממשלה, ניהול תקציב פעילות שנתי של מאות מיליוני דולרים וניהול רשת קשרים שמקיפה את העולם היהודי - בחודש הבא תבחר וועדה מיוחדת בסוכנות היהודית את היו"ר הבא, זה שייכנס לנעליו של נשיא המדינה והיו"ר לשעבר יצחק הרצוג, ונראה שההכרעה תהיה קשה מפעמים קודמות. האות לפתיחת המרוץ ניתנה באופן רשמי בתחילת חודש יולי אז יצא הרצוג ממשרדי הסוכנות היהודית בפעם האחרונה והשבוע הוא מתקרב לישורת האחרונה - וזה הזמן לעשות סדר בנתונים.

מה בעצם תפקיד הסוכנות היהודית?

נתחיל ב"עובדות יבשות": הסוכנות היהודית הוקמה ב-1929 כזרוע מבצעת של ההסתדרות הציונית העולמית אולם מאז הקמת המדינה היא פועלת לעידוד עלייה, חינוך יהודי וקשר עם הקהילות היהודיות ברחבי העולם במגוון פרויקטים וגם בתוך ישראל בפריפריה ובכפרי נוער ובמעורבות עם סטודנטים בקרב קהילות חלשות. בין היתר היא משקיעה בחינוך בלתי פורמלי כאן ובחו"ל, בחיילים בודדים ובפרויקטים של שליחות במסגרתם יוצאים מהארץ לקהילות היהודיות בעולם כדי לחזק את הקשר עם ישראל ואת הזהות היהודית.

מה תקציב הסוכנות?

הסוכנות היהודית היא ארגון כלל עולמי ללא כוונות רווח. ב-2021 עמד תקציב הסוכנות על 367,586 מיליוני דולרים, מחציתו מגיע מתרומות של איחוד הקהילות היהודיות ופדרציות בצפון אמריקה, תורמים פרטיים, קרן היסוד והמוסדות הציוניים ומחצית מהשקעה של ממשלת ישראל. זו הסיבה בגינה נדרשים המועמדים להוכיח יכולות מרשימות בגיוס כספים ברחבי העולם היהודי עבור פעילות הסוכנות. התמיכה התקציבית שמעניקה ממשלת ישראל לסוכנות נשענת בעיקר על תקציב משרד העלייה והקליטה כמעט 300 מיליון שקלים בהתקשרויות שונות, כמאה מיליון שקלים משרד החינוך, 60 מיליון משרד ראש הממשלה ועוד עשרות מיליונים מהמשרד לשירותי דת, משרד הבינוי, האוצר, העבודה וכו'.

מי המועמדים בבחירות האלה?

בין השמות שהחלו להתגלגל מאז בין בכירי העולם היהודי ובזירה הפוליטית הישראלית במקביל, היו שר המודיעין אלעזר שטרן, שרת התפוצות לשעבר עומר ינקלביץ', ח"כ לשעבר עוזי דיין, המשנה לראש העיר ירושלים פלר חסן נחום, יו"ר הליכוד העולמי דני דנון ולאחרונה הצטרפה אליו מועמדת נוספת יו"ר דירקטוריון בית התפוצות אירינה נבזלין. בעוד שטרן זוכה לתמיכת הממשלה בראשות בנט ולפיד מה שמקנה לו סיכויים גדולים יותר לזכות בתפקיד (כך לפחות היה נהוג, עד אשר הרצוג נבחר לתפקיד), בוועדה עדיין לא סימנו מועמד אחד מבטיח ונהלי הבחירה המחמירים הופכים את ההערכות הפעם לקלושות במיוחד.

איך הבחירות נערכות?

הוועדה הבוחרת מורכבת מ-10 חברים, נציגי שלושת הארגונים המרכיבים את הסוכנות היהודית - חמישה מההסתדרות הציונית העולמית, שלושה מהפדרציות היהודיות של צפון אמריקה ושניים מקרן היסוד. כדי להיבחר נדרש המועמד לתשעה תומכים מבין העשרה (לא פחות). לאחר מכן הוועדה ממליצה לחבר הנאמנים של הסוכנות היהודית על המלצתה והיא שצריכה לאשר את המינוי. בראש הוועדה עומד יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית ויו"ר בפועל של הסוכנות היהודית, יעקב חגואל ותחתיו מטעם ההסתדרות הציונית יהיו חברים בוועדה הרווי בליץ, רחלי ברץ ריקס, הלנה גלזר, ומאיר אזרי. נוסף להם מכהנים בוועדה חמישה נציגים של הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וקרן היסוד: מייקל סיגל, מארק וילף, ג׳יף שונפלד, סטיבן לואי, ודיויד קושיצקי.

עוד בהליכי הרכבת הוועדה החלו בעלי האינטרסים לבחוש בקלחת כדי להשפיע על הבחירה בקצה. נציגי הימין שהצליחו בבחירות האחרונות במוסדות הלאומיים לקחת את מוקדי הכוח אליהם - מינו ארבעה מההסתדרות הציונית (נציג כחול לבן, המזרחי, הארגונים וחגואל) ונציג אחד בלבד לרפורמים במקום שניים. לדברי גורמים במוסדות הלאומיים ההרכב הזה (עם ירידת הייצוג לרפורמים) פוגע בסיכוייו של שטרן שמגיע מגובה בהמלצת ראש הממשלה והופך את המועמדים האחרים לבעלי סיכויים מול הוועדה. בשבועות הקרובים תערוך הוועדה מספר פגישות וראיונות עם המועמדים הרלוונטיים וההערכה היא שעד ל-26 באוקטובר יעמוד בראש הסוכנות היהודית המנצח המאושר.

מפת הסיכויים של המועמדים:

מי שמוביל את הרשימה הוא השר שטרן, שלו היכרות עם העולם היהודי בתור מי שטיפל בנושאי הגיור ובחיילים בודדים ובשבועות האחרונים הוא אף עושה מאמצים להתחבב גם על נציגי הזרמים האורתודוכסים בעולם היהודי. שטרן כאמור מצויד בהמלצת ראשי הממשלה אך איננו מעמד בעל קונצנזוס בקרב חברי הוועדה, מה שגורם למועמדים שנראו חסרי סיכוי עד כה להגביר לחצים בשבועות האחרונים ולנסות את מזלם.

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אם ייבחר שטרן לתפקיד הוא יפנה את מקומו לשר במשרד רה"מ אלי אבידר, מה שאמור להקטין במעט את ממדי הביקורת על הממשלה הרחבה והג'ובים המיותרים. בגזרה הפוליטית המקומית נשמע גם שמו של עוזי דיין כמי שמעוניין בתפקיד והוא אף נפגש בנושא עם יו"ר הליכוד וראש הממשלה לשעבר נתניהו.

נעבור למועמד עקשן במיוחד בזירה והוא יו"ר הליכוד העולמי דני דנון שחזר מחמש שנים באו"ם שבהן הידק קשרים שאותם טווה עוד בקדנציה הראשונה בליכוד העולמי עם מנהיגי היהדות האמריקאית ומנהיגי קהילות וארגונים. דנון מחזיק בחברות קרובה עם חגואל, יו"ר הוועדה ויו"ר ההסתדרות הציונית, השניים עבדו צמוד רק בבחירות האחרונות במוסדות הלאומיים וסביר להניח שהקרבה הזו תשחק לטובתו של דנון. יש לו גם יתרון על פני שטרן כמי שיש לו ניסיון בגיוס כספים בעולם היהודי, שכן מחצית מתקציב הסוכנות כאמור מגיע מתרומות.

דני דנון / צילום: שלומי יוסף

בדומה, גם לאירינה נבזלין יתרון משמעותי בעולם היהודי ובגיוס תרומות, היא זכתה להכרה ולתמיכה משמעותית לאחר שלאחרונה הובילה את שיפוץ מוזיאון בית התפוצות שכיום נקרא אנו - מוזיאון העם היהודי עם תקציב של 70 מיליון דולר. נבזלין נשואה לשר לשעבר יולי אדלשטיין, בין היתר היא מכהנת כנשיאת קרן נדב ונבחרה לאחת מ-50 היהודים המשפיעים בעולם על ידי העיתון ג'רוזלם פוסט. היא נחשבת מועמדת ללא לובי פוליטי לעומת שטרן, עובדה שלא ברור כיצד תשפיע על חברי הוועדה שנוטים דווקא כן להתחבר בסופו של דבר לפוליטיקאים המקומיים.

אירינה נבזלין / צילום: יוסי כהן

שרת התפוצות לשעבר ינקלביץ' נמצאת גם היא במסע פגישות עם הגורמים המשפיעים מהעולם היהודי והיא זוכה לגב מיו"ר כחול לבן בני גנץ שעורך עבורה חלק ניכר מהקמפיין. כפי שחשפנו בגלובס בחודש יוני האחרון, לאחר שעזבה את משרד התפוצות סימנה ינקלביץ את היעד הבא מבחינת העבודה עבור העם היהודי. המתיחות המובנית בין לפיד לגנץ בממשלה היא גם בין היתר הרקע לכך שלגנץ מועמדת משלו בבחירות האלה. ינקלביץ' שלא נחשבת סדין אדום עבור חברי האופוזיציה יכולה בסופו של דבר להפוך באופן מפתיע למועמדת פשרה בבחירות האלו במידה ששטרן לא יזכה בתשעה מתוך עשרת הקולות הנדרשים לבחירתו.

עומר ינקלביץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האינטרסים האמריקאים:

לא רק הפוליטיקה הישראלית בוחשת בפנים אלא גם היהודים האמריקאים. בבחירות שנערכו ב2018 לתפקיד הם שיחקו תפקיד משמעותי יותר בוועדה וכך הצליח הרצוג לזכות בתפקיד ללא תמיכת נתניהו (חגואל אז הצביע נגדו). מסע הקמפיין של כל אחד מהמועמדים האלה כמעט שלא מגיע לסיקור תקשורתי ההולם את גודל המעמד והתפקיד, אך הוא נעשה באינטנסיביות מרובה ברחבי העולם מול כל מי שיש לו השפעה על נציגי הוועדה והן מול הנציגים עצמם.

הרגע האחרון:

עם התקרבות מועד ההכרעה לקראת סוף החודש הבא יחלו בימים הקרובים "ליפול" מועמדים שייראו שסיכוייהם להתמודד ולזכות בתפקיד קטנים. כך למשל פרשה השבוע מהמרוץ ח"כ לשעבר תהלה פרידמן ובשבועות הקרובים נשמע על נוספים. דרישות התפקיד כפי שהוגדרו על ידי גורמים המעורים בנושא הוא "מי שמכיר את העולם היהודי ומוכר בו ויש לו ניסיון בגיוס כספים". הניסיון להשאיר את הבחירות פתוחות מגיע בעיקר מכיוון המועמדים שלצדו של שטרן שפועלים להגדיל את סיכוייהם בקרב כל אחד ואחת מחברי הוועדה הבוחרת.

התקדים שהתחדד עם בחירתו של הרצוג ליו"ר הסוכנות למורת רוחו של נתניהו ב-2018, יכול להיות הקרקע לבחירות נוספות שבהן המלצת ראש הממשלה איננה מכרעת כאשר לא מדובר במועמד בקונצנזוס. הבחירות הללו יהיו המדד - האם הוועדה קיבלה עצמאות ב-2018 (כמו גם לחולשתו של בנט בזירה הפנימית והעולמית) או שזה היה חריג חד פעמי. תקציב של למעלה ממיליארד וחצי שקלים, ויכולת השפעה על סוגיות העלייה והעולם היהודי - יעמדו לרשות הזוכה.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים