גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפליקציה, ניוזלטר וגלריות שאסור להחמיץ: 4 דרכים להכניס קצת אמנות לחיים

תרבות ועיצוב במוזיאון בחולון, נשים אמניות בגלריה בירושלים ומבט מעניין על הגירה בחיפה ● ואפשר לצרוך אמנות גם בלי לצאת מהבית

צעצועים סובייטים / צילום: דורית יורדן דותן
צעצועים סובייטים / צילום: דורית יורדן דותן

מלכת הנשף

"הנשף", מוזיאון העיצוב חולון

תערוכת "הנשף" שאצרה יערה קידר היא בעיניי מלכת הנשף, גולת הכותרת של התערוכות שמוצגות בימים אלה, והיא מתאימה לא רק לחובבי עיצוב או אמנות אלא לכל מי שמתעניין בתרבות (ראו גם "תערוכות למבוגרים שגם ילדים יהנו מהן").

במרכזה עומדים מעצבי אופנה ישראלים שעושים שמלות נשף, לתרבות שאין בה מסורת של נשפים. הבגדים הם חגיגה מהאגדות, פנטזיה. אחד המסרים של התערוכה הוא שזה "בסדר" לחלום להיות נסיכה וללבוש שמלה מפוארת.

תערוכת הנשף מוזיאון העיצוב חולון / צילום: אלעד שריג

כנשים, רבות מאיתנו מגיעות לתערוכה כזאת עם דקירה של אשמה על שאנחנו מתעניינות בנושא כמו אופנה. יש משבהו בחיברות שלנו כנשים, שדוחף אותנו להיות קשובות לאסתטיקה, להבין באופנה, ואז באים בטענות למה אנחנו "שטחיות" ומתעניינות באופנה.

התערוכה הזו נותנת אישור לאהוב אופנה, אישור לפנטז. זה חשוב בעיניי כשמקום כמו מוזיאון העיצוב מספק צורך כזה, ונותן אישור לכך שגם המעצבים האלה הם חלק מהתרבות ומהעושר החזותי שמרכיב אותה, ושהם ושהעבודות שלהם חשובים לתרבות.

 

להיות אמנית אישה

פוליפוניה ב־12 קולות, הגלריה החדשה, סדנאות האמנים טדי ירושלים

התערוכה הזו (אוצרת: דליה דנון) מפנה זרקור מעניין על נשים באמנות ונותנת להן קול. תריסר קולות, העצם, כנרמז בשם התערוכה: פוליפוניה הוא מושג מוזיקלי, המתאר מרקם מוזיקלי שבו ישנם מספר קולות עצמאיים הנעים במקביל זה לזה , בלי שאחד יהיה ראשי והאחר משני.

פוליפוניה ב-12 קולות / צילום: מקסים דינשטיין

12 אמניות ותיקות ומוערכות מציגות בה - אתי אברג'ל, דגנית ברסט, דבורה מורג, טליה טוקטלי, טסי כהן פפר, יהודית לוין, מאיה כהן לוי, מרים גמבורד, נעה בן־נון מלמד, נעמי בריקמן, פנינה רייכמן ופסי גירש - והן עוסקות בשאלות של אמנות, מגדר, גילנות , וגם הוראה. אחת האנומליות המעניינות היא שיש יותר ויותר נשים שעוסקות באמנות, אבל עדיין להיות אישה אמנית נחשב לעיסוק צדדי. רובן אינן יכולות להתפרנס מאמנות נטו, וחלקן בהוראת אמנות גדול מאוד. תערוכה מעניינת ומעוררת מחשבה.

הסיפורים שהיגרו יחד עם האנשים

פרסטרויקה בחיפה, 30 שנה לעלייה מברה"מ לשעבר

תערוכה מדהימה בעיניי במוזיאון העיר חיפה: "פרסטרויקה בחיפה, תערוכה לכבוד 30 שנה לעלייה מברית המועצות לשעבר" ( אוצרת: יפעת אשכנזי). כצפוי בתערוכה מסוג זה יש הרבה ממורבילה - חפצים, כלי אוכל, צעצועים - וגם סיפורים אישיים. חלק מהייחוד שבתערוכה הוא העובדה שהיא מתייחסת לעובדי המוזיאון ולסיפורים שלהם עצמם.

פרסטרויקה בחיפה / צילום: לנה גומון

כמו שיודע כל מי שמבקר במוזיאונים בארץ, רבים מהעובדים במוזיאונים, לא רק בחיפה, בחזית ומאחורי הקלעים, הם עולים מבריה"מ לשעבר. אוצרים, מעצבים, משמרים, אנשי מחקר, וגם שומרים, קופאים, עובדים בחנות המוזיאון ומנקים. רבים מהם, גם מאנשי "העבודות השקופות", הם אנשי תרבות, אבל פשוט הגיעו מאוחר מדי לבסס קריירה מוזיאלית. הממד האנושי מעניק למוצגים ערך מוסף, מעבר לעניין האינטלקטואלי, וממחיש איך גם הסיפורים היגרו לכאן יחד עם האנשים, ואיך כל אדם הוא עולם ומלואו. המבט הזה הוא שהופך את התערוכה לחשובה ואפילו מרגשת.

 חגית פלג-רותם

הכותבת היא עורכת שותפה במגזין התרבות פורטפוליו, מרצה ומדריכה סיורי אמנות

ספר: נוסטלגיה למדינה שלא קיימת

Soviet Visuals של וריה בורטסובה

נולדתי שלוש שנים לפני התפרקות ברית המועצות, ואת 1991, השנה האחרונה לקיומה, כבר ביליתי פה, במזרח התיכון. ישות הענק הזו עיצבה את חיי לא פחות מאשר ישראל, ולמרות זאת אין לי אף לא זיכרון עצמאי אחד משם.

הכל מורכב מטלאים שאספתי - קצת תמונות, קצת סיפורים מההורים, קצת סרטים ותרבות. אני כבר מזמן לא עולה חדשה, מעולם לא חלמתי ברוסית ואין שאלה שמעצבנת אותי יותר מ"האם את מרגישה ישראלית", ובכל זאת - יש עדיין ערגה לעולם שכבר לא קיים, ושבכלל לא הכרתי.

כריכת soviet visuals

התוצאה של הכמיהה הזו, שכמעט כל מהגר מכיר, היא סקרנות, וספר התמונות Soviet Visuals מספק לי עוד חלק מהפאזל הזה של "מה הייתה בריה"מ". הוא מורכב מתמונות אמיתיות שהמחברת, וריה בורטסובה ( (Varia Bortsova), קיבלה מאנשים פרטיים מרחבי העולם. הוא מספק תמונה מרתקת ולפעמים מצחיקה של 70 שנות שלטון סובייטי, והוא יכול לקרוץ גם לאנשים שמעולם לא חגגו נובי גוד. בסופו של דבר, הספר הנהדר הזה מזכיר שבבריה"מ היו לא רק תורי ענק ללחם, היו שם גם משפחתיות, גאווה והרבה מאוד סטייל.

פולי טובמן 

ניוזלטר: לצרוך אמנות מבלי לבקר בגלריות

הניוזלטר של artnet

בימים שבהם מפצירים בנו להישאר עם הרגליים על הקרקע ולא לעלות על מטוסים, אחת הדרכים להשיג הנאה גלובלית היא ניוזלטר האמנות של אתר artnet. בכל יום אפשר ללמוד משהו באתר החביב על אספני האמנות: למשל מהן התערוכות החדשות המעניינות ביותר (זו לגמרי עומדת להיות השנה של מונה), מי האמנית שמסרבת למכור עבודה לאספן האמנות המפורסם צ'רלס סאצ'י או איך מתכננים באפגניסטן לשמור על עבודות האמנות מפני הטאליבן.

יש גם ניוזלטר נפרד למכירות הפומביות של artnet, שבו נחמד לגלות כמה כסף רוצים על עבודה של בנקסי (מחיר פתיחה: 44 אלף דולר, וההערכה היא שהסכום יגיע ל-50-70 אלף דולר) או על פסל ה-LOVE המפורסם של רוברט אינדיאנה (הצפי הוא 350 אלף דולר). על הדרך ניתן להתרשם מיצירות המקוטלגות תחת נושאים כמו אמנות שחורה, אמנות אסייתית או הימלטות - פעולה שלגמרי הייתה מתאימה לנו עכשיו.

גלית חתן

אפליקציה: להרגיש תרבותיים בקליק אחד

לחובבי האמנות וגם סתם כאלו שרוצים להרחיב אופקים: אפליקצית DailyArt תחשוף אתכם מדי יום ליצירה אחרת, ולסיפור שמאחוריה. החברה מדווחת על מעל מיליון משתמשים פעילים, ועל יותר מ-3,500 יצירות אמנות קלאסיות, מודרניות ועכשוויות מכ-500 מוזיאונים וגלריות ברחבי העולם. היא חינמית, אך אם תשלמו 20 שקלים באופן חד-פעמי, תוכלו לקבל אפשרויות חיפוש מתקדמות, גישה למאגרי מידע או לצפות ביצירות שפספסתם.

הבחירות מגוונות ולא בנאליות, נעות בין קלאסיקות לאמנים חצי-מחתרתיים, בין רומנטיקה לאמנות שבטית. הטקסטים קצרים ולא כבדים, ועל הדרך לומדים המון. יש לכם חמש דקות פנויות? מחכים בתור? זמן מצוין לאתנחתא של יופי, סתם כך באמצע היום.

נבו טרבלסי

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?