גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שנכון לנטפליקס, נכון לעסקים קטנים: נתונים ואימוץ חדשנות הם הדרך לפסגה

למרות כל הטענות נגדה, נטפליקס רשמה שיא זכיות בפרסי האמי והראתה לעולם שהיא חברת הייטק מוטת דאטה מהמתקדמות בעולם ● זה נכון לארגונים וגם לעצמאים: מי שלא יעבוד על בסיס נתונים, לא ידאג להגיב מהר ולא יאמץ חדשנות כתפיסת עולם - לא יצליח לשרוד

כוכבי ''גמביט המלכה'' של נטפליקס על השטיח האדום בטקס פרסי האמי / צילום: Associated Press, Chris Pizzello
כוכבי ''גמביט המלכה'' של נטפליקס על השטיח האדום בטקס פרסי האמי / צילום: Associated Press, Chris Pizzello

טקס פרסי האמי שנערך השבוע (בלילה שבין ראשון לשני לפי שעון ישראל) בעיני הוכיח סופית את מה שכולנו יודעים כבר מזמן - הסטרימינג "בולע" את תעשיית הקולנוע והטלוויזיה המסורתית.

נטפליקס פשוט פירקה את כל שאר המתמודדות לפרסי האמי עם 44 זכיות, שיא של כל הזמנים. בפעם האחרונה ששיא דומה נרשם, זה היה על ידי CBS ב-1974, אך כמות החלופות שהייתה אז קטנה בהרבה ולכן הניצחון של נטפליקס הרבה יותר מרשים בעיני. מעבר לכך שהניצחון הוא כמובן "תעודת יושר" מקצועית לטיב התכנים של נטפליקס, הוא בראש ובראשונה ניצחון של הדאטה על פני "תחושות הבטן", ניצחון של החדשנות על פני ה"עוד מאותו דבר".

יש על נטפליקס לא מעט טענות בנוגע לאיכות התכנים, על כך שהיא משדרת הכל מהכל וחלק פשוט "קולע למטרה", וחששות מצד משקיעים בגלל הדעיכה בשיעורי הצמיחה במשתמשים, הכל אולי נכון - אבל יש משהו אחד שאי אפשר לקחת מהחברה הזו. לא מדובר בחברת תוכן או סטודיו הפקות, אלא בחברת הייטק מהמתקדמות והמובילות בעולם, חברה מוטת דאטה וחדשנות, זו חברה שהתכנים שלה מופקים כמעט באופן מוחלט על בסיס דאטה ומקודמים בפלטפורמה על בסיס דאטה, זו חברה שממציאה מחדש מה הן פרסונליזציה ולוקליזציה וחשוב מכל - זו חברה שמבינה שבסופו של דבר הפוקוס שלה צריך להיות על המוצר ושאם היא לא תחדש יום-יום, שעה-שעה, היא תמות, ואין ספק שזה פשוט עובד להם מעולה.

אינני מאלו שמקדשים את החדש וטוענים שהוא תמיד טוב יותר וצריך לבטל את מה שהיה, נהפוכו - בהרבה מאוד מקרים, הדרך הטובה ביותר להשיג תוצאות מצוינות היא לקחת את מה שטוב מהקיים ולשלב אותו עם מה שלומדים מהמציאות ונגיש מבחינה טכנולוגית ותרבותית כדי לייצר חדש טוב יותר. הנה כמה דוגמאות ממש מהשנה האחרונה שמראות כמה החדשנות היא עדיפה על סטגנציה.

חדשנות, תגובה מהירה והסתמכות על דאטה

אסוס, מי עד לפני כמה שנים הייתה נתפסת כ"עוד אתר אופנה", רוכשת את מותג האופנה האייקוני טופשופ, שלא השכיל להתאים את עצמו לעידן החדש וקרס לתוך עצמו. טרמינל איקס, אתר שהושק רק לפני ארבע שנים, נסחר בבורסה בתל אביב לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, שווי גבוה יותר מסכום השווים של קבוצת קסטרו-הודיס, קבוצת גולף, המשביר לצרכן ובריל ביחד - 4 קבוצות חברות בתחום האופנה עם וותק מצטבר של הרבה יותר מ-100 שנה והיקף מכירות של מיליארדים (טרמינל איקס מוכרת בערך ב-300 מיליון שקל בשנה בלבד). טסלה עקפה בשווי שלה את שווין המצרפי של כל ענקיות הרכב האחרות בעולם יחד.

אלו רק כמה דוגמאות בשביל להמחיש את התופעה הזו. חדשנות מנצחת תופיע בכל גזרה אחרת שתפנו אליה: בבנקאות, בביטוח, בתעשייה מסורתית ולא מסורתית, בסייבר ובכל מקום אחר. גם אם פניתם למקום בו לא ראיתם את הניצחון הזה, אנחנו חיים בעידן בו הכל קורה במהירות, תעיפו מבט נוסף עוד כמה חודשים או שנה-שנתיים ותראו שגם שם התמונה כבר השתנתה.

אלו רק דוגמאות, מה שחשוב להבין זה את העיקרון שאומר כך: זה לא באמת משנה אם אתה מותג "חדש" או "ישן", טכנולוגי יותר או פחות, בתעשייה שמרנית או מתירנית, בתחום כזה או אחר - בעידן של היום שבו הצרכן משתנה ללא הרף, התחרות היא גלובלית, הכסף נשפך מכל כיוון, בעידן כזה - עסק שלא יעבוד על בסיס דאטה, עסק שלא ידאג להגיב מהר ובעיקר עסק שלא יאמץ חדשנות כתפיסת עולם - לא יצליח לשרוד לא כל שכן לשגשג - זה נכון מהבנק הגדול ביותר או חברת הרכב ועד לעורך הדין העצמאי, רואת החשבון שמנהלת פירמה קטנה או הקוסמטיקאית.

אימוץ חדשנות בארגון אינו טריוויאלי

אתם בטח קוראים את זה ואומרים לעצמכם - "אוקיי, לאמץ חדשנות זה חשוב, זו אמירה טרוויאלית", אז שלצערי הרב ממש לא. בשנים האחרונות הייתה לי הזכות לבנות תוכניות חדשנות ואסטרטגיה לארגוני ענק, להעביר הרצאות וסדנאות הנהלה ואפילו "שיעורים פרטיים" למנהלים ומנהלות בכירים ובכירות בארגונים של מיליארדי ועשרות מיליארדי שקלים שוויף וחלק הרבה יותר מידי גדול ממה שהייתם מצפים פשוט סירב להבין שחדשנות היא לא איזה תקן חדש בחברה. רבים מסתפקים ב"מינינו מנהל חדשנות אז אנחנו רגועים" או באיזו "חממת חדשנות" שמוציאים עליה הודעת יחסי ציבור.

חדשנות היא גם לא רכישה של סטארט-אפ חדש או טכנולוגיה, חדשנות היא תפיסת עולם שאמורה לעבור בארגון כשתי וערב מההנהלה והדירקטוריון, דרך דרגי הביניים ועד אחרוני העובדים. חדשנות היא היכולת לאמץ תרבות של למידה ותחקיר, לחבק ביקורת, לחפש תפיסה שונה ולאתגר את הקיים. הניצחון של נטפליקס הוא דוגמה אחת מובהקת לניצחון החדשנות על פני הסטגנציה.

כל החממות בעולם לא יעזרו

אם אתם שואלים את עצמכם האם הארגון שלי/העסק הפרטי שלי/הארגון שאני עובד בו הוא חדשני או לא, הנה כמה שאלות קצרות שאתם יכולים לשאול את עצמכם בשביל לקבל תשובה:

● מתי בפעם האחרונה סיפרתם לממונים עליכם על דברים מהותיים ביום יום שלכם שלא עובדים יעיל ודורשים שינוי? ואם סיפרתם, האם משהו קרה עם זה?

● מתי בפעם האחרונה ישבתם בתחקיר על תקלה או טעות או אפילו מהלך מוצלח שביצעתם בחברה? ואם ביצעתם תחקיר, האם משהו קרה עם הממצאים? מישהו עקב אחריהם? יישם אותם?

● כמה הארגון שלכם מעודד אנשים ללמוד דברים חדשים? כמה אתם מסתכלים על מתחרים בארץ ובעולם וחשוב מכך כמה אתם מסתכלים על תחומים שונים שאינם בענף שלכם כדי לקבל השראה ורעיונות מחוץ לקופסה?

● מתי בפעם האחרונה עצרתם לחשוב? ובכללי כמה פעמים ביום/שבוע/חודש/שנה אתם עוצרים כעובדים, כמנהלים, כצוות/מחלקה/חברה להסתכל קדימה אל האופק ולחשוב האם אתם בנתיב הנכון? האם אתם רואים את כוכב הצפון שלכם והאם הוא בכלל עדיין אותו כוכב צפון?

אם התשובה לרוב השאלות האלו היא "לא עשינו", "לא קרה" וכדומה, צר לי לבשר לכם  -- אתם עובדים בארגון שלא מבין את חשיבותה של החדשנות וזה בכלל לא משנה כמה "סדנאות חדשנות" יערכו לכם וכמה כסף תשפכו על חממות או תקנים שקשורים לחדשנות.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של חברת השיווק הדיגיטלי mihi.market ויוצר הפודקאסט והניוזלטר "Digital. Tech. Business"

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד