גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שנכון לנטפליקס, נכון לעסקים קטנים: נתונים ואימוץ חדשנות הם הדרך לפסגה

למרות כל הטענות נגדה, נטפליקס רשמה שיא זכיות בפרסי האמי והראתה לעולם שהיא חברת הייטק מוטת דאטה מהמתקדמות בעולם ● זה נכון לארגונים וגם לעצמאים: מי שלא יעבוד על בסיס נתונים, לא ידאג להגיב מהר ולא יאמץ חדשנות כתפיסת עולם - לא יצליח לשרוד

כוכבי ''גמביט המלכה'' של נטפליקס על השטיח האדום בטקס פרסי האמי / צילום: Associated Press, Chris Pizzello
כוכבי ''גמביט המלכה'' של נטפליקס על השטיח האדום בטקס פרסי האמי / צילום: Associated Press, Chris Pizzello

טקס פרסי האמי שנערך השבוע (בלילה שבין ראשון לשני לפי שעון ישראל) בעיני הוכיח סופית את מה שכולנו יודעים כבר מזמן - הסטרימינג "בולע" את תעשיית הקולנוע והטלוויזיה המסורתית.

נטפליקס פשוט פירקה את כל שאר המתמודדות לפרסי האמי עם 44 זכיות, שיא של כל הזמנים. בפעם האחרונה ששיא דומה נרשם, זה היה על ידי CBS ב-1974, אך כמות החלופות שהייתה אז קטנה בהרבה ולכן הניצחון של נטפליקס הרבה יותר מרשים בעיני. מעבר לכך שהניצחון הוא כמובן "תעודת יושר" מקצועית לטיב התכנים של נטפליקס, הוא בראש ובראשונה ניצחון של הדאטה על פני "תחושות הבטן", ניצחון של החדשנות על פני ה"עוד מאותו דבר".

יש על נטפליקס לא מעט טענות בנוגע לאיכות התכנים, על כך שהיא משדרת הכל מהכל וחלק פשוט "קולע למטרה", וחששות מצד משקיעים בגלל הדעיכה בשיעורי הצמיחה במשתמשים, הכל אולי נכון - אבל יש משהו אחד שאי אפשר לקחת מהחברה הזו. לא מדובר בחברת תוכן או סטודיו הפקות, אלא בחברת הייטק מהמתקדמות והמובילות בעולם, חברה מוטת דאטה וחדשנות, זו חברה שהתכנים שלה מופקים כמעט באופן מוחלט על בסיס דאטה ומקודמים בפלטפורמה על בסיס דאטה, זו חברה שממציאה מחדש מה הן פרסונליזציה ולוקליזציה וחשוב מכל - זו חברה שמבינה שבסופו של דבר הפוקוס שלה צריך להיות על המוצר ושאם היא לא תחדש יום-יום, שעה-שעה, היא תמות, ואין ספק שזה פשוט עובד להם מעולה.

אינני מאלו שמקדשים את החדש וטוענים שהוא תמיד טוב יותר וצריך לבטל את מה שהיה, נהפוכו - בהרבה מאוד מקרים, הדרך הטובה ביותר להשיג תוצאות מצוינות היא לקחת את מה שטוב מהקיים ולשלב אותו עם מה שלומדים מהמציאות ונגיש מבחינה טכנולוגית ותרבותית כדי לייצר חדש טוב יותר. הנה כמה דוגמאות ממש מהשנה האחרונה שמראות כמה החדשנות היא עדיפה על סטגנציה.

חדשנות, תגובה מהירה והסתמכות על דאטה

אסוס, מי עד לפני כמה שנים הייתה נתפסת כ"עוד אתר אופנה", רוכשת את מותג האופנה האייקוני טופשופ, שלא השכיל להתאים את עצמו לעידן החדש וקרס לתוך עצמו. טרמינל איקס, אתר שהושק רק לפני ארבע שנים, נסחר בבורסה בתל אביב לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, שווי גבוה יותר מסכום השווים של קבוצת קסטרו-הודיס, קבוצת גולף, המשביר לצרכן ובריל ביחד - 4 קבוצות חברות בתחום האופנה עם וותק מצטבר של הרבה יותר מ-100 שנה והיקף מכירות של מיליארדים (טרמינל איקס מוכרת בערך ב-300 מיליון שקל בשנה בלבד). טסלה עקפה בשווי שלה את שווין המצרפי של כל ענקיות הרכב האחרות בעולם יחד.

אלו רק כמה דוגמאות בשביל להמחיש את התופעה הזו. חדשנות מנצחת תופיע בכל גזרה אחרת שתפנו אליה: בבנקאות, בביטוח, בתעשייה מסורתית ולא מסורתית, בסייבר ובכל מקום אחר. גם אם פניתם למקום בו לא ראיתם את הניצחון הזה, אנחנו חיים בעידן בו הכל קורה במהירות, תעיפו מבט נוסף עוד כמה חודשים או שנה-שנתיים ותראו שגם שם התמונה כבר השתנתה.

אלו רק דוגמאות, מה שחשוב להבין זה את העיקרון שאומר כך: זה לא באמת משנה אם אתה מותג "חדש" או "ישן", טכנולוגי יותר או פחות, בתעשייה שמרנית או מתירנית, בתחום כזה או אחר - בעידן של היום שבו הצרכן משתנה ללא הרף, התחרות היא גלובלית, הכסף נשפך מכל כיוון, בעידן כזה - עסק שלא יעבוד על בסיס דאטה, עסק שלא ידאג להגיב מהר ובעיקר עסק שלא יאמץ חדשנות כתפיסת עולם - לא יצליח לשרוד לא כל שכן לשגשג - זה נכון מהבנק הגדול ביותר או חברת הרכב ועד לעורך הדין העצמאי, רואת החשבון שמנהלת פירמה קטנה או הקוסמטיקאית.

אימוץ חדשנות בארגון אינו טריוויאלי

אתם בטח קוראים את זה ואומרים לעצמכם - "אוקיי, לאמץ חדשנות זה חשוב, זו אמירה טרוויאלית", אז שלצערי הרב ממש לא. בשנים האחרונות הייתה לי הזכות לבנות תוכניות חדשנות ואסטרטגיה לארגוני ענק, להעביר הרצאות וסדנאות הנהלה ואפילו "שיעורים פרטיים" למנהלים ומנהלות בכירים ובכירות בארגונים של מיליארדי ועשרות מיליארדי שקלים שוויף וחלק הרבה יותר מידי גדול ממה שהייתם מצפים פשוט סירב להבין שחדשנות היא לא איזה תקן חדש בחברה. רבים מסתפקים ב"מינינו מנהל חדשנות אז אנחנו רגועים" או באיזו "חממת חדשנות" שמוציאים עליה הודעת יחסי ציבור.

חדשנות היא גם לא רכישה של סטארט-אפ חדש או טכנולוגיה, חדשנות היא תפיסת עולם שאמורה לעבור בארגון כשתי וערב מההנהלה והדירקטוריון, דרך דרגי הביניים ועד אחרוני העובדים. חדשנות היא היכולת לאמץ תרבות של למידה ותחקיר, לחבק ביקורת, לחפש תפיסה שונה ולאתגר את הקיים. הניצחון של נטפליקס הוא דוגמה אחת מובהקת לניצחון החדשנות על פני הסטגנציה.

כל החממות בעולם לא יעזרו

אם אתם שואלים את עצמכם האם הארגון שלי/העסק הפרטי שלי/הארגון שאני עובד בו הוא חדשני או לא, הנה כמה שאלות קצרות שאתם יכולים לשאול את עצמכם בשביל לקבל תשובה:

● מתי בפעם האחרונה סיפרתם לממונים עליכם על דברים מהותיים ביום יום שלכם שלא עובדים יעיל ודורשים שינוי? ואם סיפרתם, האם משהו קרה עם זה?

● מתי בפעם האחרונה ישבתם בתחקיר על תקלה או טעות או אפילו מהלך מוצלח שביצעתם בחברה? ואם ביצעתם תחקיר, האם משהו קרה עם הממצאים? מישהו עקב אחריהם? יישם אותם?

● כמה הארגון שלכם מעודד אנשים ללמוד דברים חדשים? כמה אתם מסתכלים על מתחרים בארץ ובעולם וחשוב מכך כמה אתם מסתכלים על תחומים שונים שאינם בענף שלכם כדי לקבל השראה ורעיונות מחוץ לקופסה?

● מתי בפעם האחרונה עצרתם לחשוב? ובכללי כמה פעמים ביום/שבוע/חודש/שנה אתם עוצרים כעובדים, כמנהלים, כצוות/מחלקה/חברה להסתכל קדימה אל האופק ולחשוב האם אתם בנתיב הנכון? האם אתם רואים את כוכב הצפון שלכם והאם הוא בכלל עדיין אותו כוכב צפון?

אם התשובה לרוב השאלות האלו היא "לא עשינו", "לא קרה" וכדומה, צר לי לבשר לכם  -- אתם עובדים בארגון שלא מבין את חשיבותה של החדשנות וזה בכלל לא משנה כמה "סדנאות חדשנות" יערכו לכם וכמה כסף תשפכו על חממות או תקנים שקשורים לחדשנות.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של חברת השיווק הדיגיטלי mihi.market ויוצר הפודקאסט והניוזלטר "Digital. Tech. Business"

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

כך התמודד ענף קרנות הגידור עם חצי השנה המשוגעת של הבורסות

הבורסה טסה במחצית הראשונה, וקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער. אולם, כשבודקים מה קרה מתחילת 2023, מבינים שקרנות הגידור נותרו הצעצוע המועדף של המולטי-מיליונרים ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה