גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שלו כבר שווה 4 מיליארד דולר, ויש לו בשורה לעובדים: "עוברים ל-4 ימי עבודה בשבוע"

ריאן ברסלו, מנכ"ל ומייסד של חברת הפינטק בולט, מצייץ את השיעור החשוב ביותר שלמד לאורך הקריירה שלו: הדרך הנכונה לטפס לפסגה היא להשקיע בעובדים ● ברשימה של חמישה עקרונות מנחים, ברסלו מציע מהפכה אמיתית בשבוע עבודה של ארבעה ימים ● מה הסיכויים ששבוע העבודה בישראל יקוצר?

ריאן ברסלו / צילום: באדיבות Bolt
ריאן ברסלו / צילום: באדיבות Bolt

ריאן ברסלו, בן 27, המייסד והמנכ"ל של חברת הסטארט-אפ בולט, החליט לקחת צעד אחד קדימה את הדיבורים על שוק העבודה העתידי, ומסביר בטוויטר מדוע בקרוב עובדיו יעברו לשבוע עבודה של ארבעה ימים בלבד, אבל יהיו יעילים ומסורים הרבה יותר: "השיעור הגדול ביותר שלמדתי מהקמת חברה של 4 מיליארד דולר - האנשים זה מה שחשוב. אני נרגש להודיע היום שחברת בולט תהיה חברת הסטארט-אפ הראשונה שתעבור לשבוע עבודה קבוע של ארבעה ימים".

ההכרזה של ברסלו משמעותית וחריגה בנוף המוכר של מרחב ההייטק ומחזיקה בתוכה אפילו איכויות מהפכניות. האתגרים שעובדי ההייטק מתמודדים איתם הם נושא שמעסיק מנהלים רבים. זה לא סוד שמשרת הייטק מביאה איתה שגרת עבודה אינטנסיבית - שעות עבודה אינסופיות, שמתארכות אל תוך סופי השבוע, בדרישות בלתי מתפשרות לעמוד בלוחות זמנים חריגים, עד כדי ייאוש ושחיקה פיזית וגם נפשית.

אל מול האגוז הזה מתייצב ברסלו ומציג את הדרך שלו לפצח אותו, בדרך לא שגרתית וכמעט בלתי מתקבלת על הדעת בסטנדרטים של חברות הסטארט-אפ. ואולי בעצם לא רק בעולם הסטארט אפ, אלא אצל כל חברה וחברה, כל מנהל ומנהלת, שרוצים לפתח סביבם צוותים יעילים, בריאים, ונאמנים.

קוראים לו ברסלו, ולא רק השם שלו מהדהד לאוזן העברית לרבי נחמן, אלא גם הרוח שלו: "תעבוד כמו אריה, לא כמו פרה. פרות רועות כל היום, בקצב איטי, בחד-גוניות נמשכת, אותה פעילות יום אחרי יום. וזה מה שקורה ברוב מקומות העבודה. אבל האריות פועלים אחרת - מנות אנרגיה קצרות, עוצמה גבוהה מאוד, ואז מנוחה והתאוששות עד לזינוק הבא. כי ביצועים מעולים לא קשורים לכמות העבודה שאתה משקיע, אלא למה שאתה קוצר בסופה".

אין ספק כי ברסלו הוא דמות לא שגרתית בעולם ההישגי של חברות הסטארט-אפ. את חברת בולט שלו הוא הקים לפני שש שנים וכבש את העולם של המסחר הקמעונאי עם טכנולוגית תשלום מיידי און-ליין, שנותנת מענה לקשיים ולטרדות הטכנולוגיים של עולם המסחר הדיגיטלי.

חמישה עקרונות לשבוע עבודה של ארבעה ימים

ואלה חמשת העקרונות שברסלו מציע כהסבר להחלטה לעבור לשבוע עבודה של ארבעה ימים: העיקרון הראשון - איזון מרבי מביא לתוצר מרבי. איזון הוא תמיד בריא, וכאשר הצוות בריא יותר, גם הארגון בריא יותר. ברסלו כותב מניסיונו כי הבעיה העיקרית בעבודה מרחוק היא לא שאנשים עבדו פחות, אלא דווקא ההפך: אנשים עבדו הרבה יותר מדי. את זה הוא מבקש לאזן.

העיקרון השני - ראש שקט מוביל להחלטות טובות יותר. החלטות משופרות חיוניות לחברות ענק, כי כשהרבה עובדים טועים, הטעויות המצטברות הן קריטיות. "חברה היא שום דבר אלא סכום חלקיה": ככל שהחברה נעשית גדולה יותר, כך היא מורכבת מיותר חלקים. כשיש הרבה חלקים, נעשה עוד יותר חשוב לדאוג לכל חלק וחלק, "כמו פאזל של אלף חתיכות" - אם בכל חתיכה יש סדק קטנטן, ברמת התמונה הגדולה זה אסון.

העיקרון השלישי - להגביר את האינטנסיביות. כמו שראש שקט מביא להחלטות טובות יותר, ככה גם ראש מפוקס. בארבעה ימים בשבוע עובד יכול להרגיש בטוח לתת את המאה אחוז שלו, וכאשר כולם נותנים את הכול, האנרגיה גבוהה ונשמרת.

העיקרון הרביעי - עייפות מחסלת את היצירתיות, ויצירתיות היא מכפיל הכוח הפנימי של החברה: "כשאנשים עייפים, הסטנדרטים שלהם יורדים, והם מחפשים את הדרך הקלה ביותר". בארבעה ימי עבודה אפשר לשמור על מקדם היצירתיות ועל היעילות בשיאם.

העיקרון החמישי של ברסלו הוא המעמיק והרגיש מכולם: אנשים מעניינים בונים צוות חזק יותר. בשבוע עבודה של חמישה ימים, עובדות ועובדים בקושי מספיקים לדאוג לצרכים השוטפים שלהם, ובטח שלא לפנות זמן לתחומי עניין. יום נוסף של מנוחה מאפשר לעובדים להקדיש יותר זמן לתחביבים וחיים אישיים, וכך לשמור על האופקים שלהם רחבים ומגוונים יותר. הניסיון המקביל של האנשים מחוץ למשרד, החוויות והפרספקטיבות שהם רוכשים ביום נוסף של מנוחה יבואו לידי ביטוי בעבודת הצוות שלהם בחברה ו"יחלחלו אל פעימות הלב המשותפות של חברת בולט".

את המכתב מסיים ברסלו בנימה אופטימית וחגיגית: "אני מאמין שהשאלה לגבי שבוע עבודה בן ארבעה הימים היא לא אם אלא מתי. ברוח החברה שלנו - לא חיכינו שאחרים יעשו, אלא נאה קיימנו כמו שנאה דרשנו. אני מתכבד להוביל את החברה בדרך הזאת ומצפה בקוצר-רוח לשתף את התוצאות לאורך הדרך".

האם בישראל יעברו לסוף שבוע ארוך?

בתחילת יולי השנה הודיעה חברת פורטר הישראלית, הפועלת בתחום של מניעת הונאות מסחר אלקטרוני, שהיא מאמצת את מודל ארבעה ימי עבודה פעם בשבועיים כמודל קבוע. את הניסוי שלה במודל הזה, שהיא מכנה Appreciation Sunday, היא החלה ביוני 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה.

לדברי אנשי החברה, סקרים פנימיים אנונימיים מעידים על שביעות רצון גדולה מאוד בקרב העובדים, לצד מחוברות גדולה לארגון. 90% מהעובדים ענו שבכוונתם להמשיך לעבוד בפורטר גם בשנתיים הבאות. נעם ואקרט, דירקטור משאבי אנוש בפורטר, אמר כי ההטבה הזו "מצטלמת פחות טוב מהפי-האוור או משלוח עוגות לבתים בסופי שבוע, אבל היא משמעותית לאין שיעור".

המודל של פורטר היה איסלנד, שערכה בשנים 2015 ו-2017 ניסוי שתוצאותיו התפרסמו לאחרונה והראו שהמעבר למודל של שבוע עבודה מקוצר ללא הפחתה בשכר העובדים משפר את תפוקת העובדים ואת רווחתם. ממצאי המחקר הראו שהפרודוקטיביות ומתן השירותים נותרו זהים או השתפרו ברוב מקומות העבודה. בעקבות הצלחת הניסויים, עבר כ-86% מכוח העבודה במדינה לשבוע עבודה מקוצר, והדבר אף עוגן בחוזים של עובדי האיגודים המקצועיים.

בסטארט-אפ הישראלי-אמריקאי medflyt אפשרו עוד לפני הקורונה לחלק מהעובדים לעבוד פחות ימים בשבוע, אבל במודל של משרה מופחתת. "זה הגיע מהעובדים", אומר מנהל הטכנולוגיות ניר ברנשטיין.

המשק הישראלי, עם שעות עבודה ארוכות ופריון נמוך לעומת מדינות ה-OECD, ממחיש היטב את הצורך במעבר למודל החדש. הרעיון של שבוע מקוצר עלה כמה פעמים לאורך השנים אך לא הגיע ליישום. ב-2004 העלה יו"ר המפד"ל דאז, זבולון אורלב, הצעת חוק שלפיה יונהג במשק סוף שבוע ארוך, משישי בצהריים עד שני בבוקר, אבל התאחדות התעשיינים התנגדה. נסיון דומה נעשה ב-2011, אז הצהיר השר לפיתוח הנגב והגליל לשעבר סילבן שלום כי יקדם הצעת חוק לסוף שבוע ארוך.

בכתבה שפורסמה בגלובס בסוף מרץ הציע מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר להנהיג בעקבות לקחי הקורונה שבוע עבודה מקוצר, שיגדיל את האפשרויות של העובדים לצרוך ולבלות וכך יגביר את הביקושים במשק. המעסיקים יקבלו עובדים מאושרים יותר, נכונים לעבודה והתפוקה לכל שעת עבודה שלהם תעלה. כך הם יוכלו לממן את הגדלת כוח האדם.

עוד כתבות

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

7 דברים שכדאי לוודא - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת